2020-08 Tiden går fort...


Här har jag samlat inläggen på bloggen augusti - december 2020. De inlägg som handlar om kursen på universitetet finns på en annan samlingssida. Några bilder har tagits bort.


Tiden går fort... (2020 - 08 - 31)


Nu var det ett tag sedan jag skrev något på MLOGG. Får skylla på en ovanligt bra sommar, vilket är tur eftersom jag liksom de flesta fått ägna mig åt "hemester" alltså semester på hemmaplan. Visst har det varit några dagar med regn, men dessa är få. Värsta regn-dagen för min del inträffade faktiskt i helgen. Får skylla på att jag tillfälligt lämnade ostkusten och begav mig inåt land för ett möte i Västmanland. På tal om Västmanland kommer det säkert att bli fler resor dit. Sonen lämnade förra veckan hemmet för studier i (myntorten!) Västerås. Måste erkänna att det känns riktigt vemodigt när första barnet lämnar hemmet, men samtidigt roligt att han bestämt sig för vad han vill studera. På tal om studier ska också jag återvända till skolbänken i höst. Stockholms Universitet anordnar en 7,5 poängs kurs i numismatik med start i november. Ett tillfälle som jag inte ville missa. "Råkade" vara vaken när möjligheten att ansöka öppnade, så 00:05 första dagen registrerade jag min ansökan. Några veckor senare fick jag veta att jag var ANTAGEN! Ska bli riktigt spännande att studera under ledning av professor Moesgaard. Vet inte, men det verkar som att det fortfarande är möjligt att ansöka till kursen, har du möjlighet gör det!


Hemester, social distansiering mm. som präglat den gångna sommaren är naturligtvis orsakat av pandemin. Nu verkar pandemin vara på nedgång i Sverige. Vi får hoppas att trenden fortsätter även om media rapporterar om uppgång i övriga Europa. Pandemin fick stor påverkan på numismatiken i våras. I princip alla auktioner och mässor, men även föreningsaktiviteter ställdes in. Tyvärr verkar detta vara ett tillstånd som gäller även i höst. På mässfronten verkar det helt dött, föreningsaktiviteter kanske så smått börjar starta upp om än i liten skala. Likaså auktionsverksamheten där mycket verkar ske i digitalt format. Philea prövade ett nytt digitalt verkyg den 1 augusti. Resultatet blev si-så-där men det beror säkert både på det utbjudna materialt och tidpunkten för auktionen. Men ett försök är ett försök som naturligtvis ska utvärderas. Den sedan tidigt i våras annonserade MISAB auktion 34 blir äntligen av, med vissa förändringar då B Svenssons mynt redan sålts på internetauktion. Näst -nästa helg kommer auktion 34 att genomföras på Sheraton. Antalet besökare är begränsat (just nu till 40 men Folkhälsomyndighetens nya rekommendation som gick ut i veckan kanske kan öka på detta?). Mest spännande är att MISAB planerar att testa "livebidding" på denna auktion. Men som MISAB skriver i sitt nyhetsbrev, det är en test och för säkerhets skull rekommenderar MISAB förhandsbud för att du ska vara riktigt säker på att buden når fram. Kanske något att tänka på en dag som denna när världens största internetleverantör tydligen haft problem i helgen. Ett problem som enligt utländsk media påverkade minst en miljard internetanvändare...


Som jag skrivit tidigare hade jag en riktigt djup "dipp" i samlandet första halvan 2020. Intresset börjar nu komma tillbaks och jag har redan siktat in mig på ett antal utrop på MISAB 34. Jag kommer att lägga förhandsbud även om jag naturligtvis också kommer att vara med på Live-bidding den 12-13 september. På tal om MISAB så kommer också en 35:e auktion att hållas i höst/ vinter. Pratade nyligen med Dan som antydde att auktion 35 kanske blir en av de bättre som genomförts av MISAB, blir spännande att se när katalogen är klar. Tror också att vi samlare kan räkna med ett par-tre internetauktioner signerade MISAB under hösten!


Under sommaren har guld- och silverpriserna rusat ordentligt, som en effekt av den osäkerhet pandemin skapat. För några veckor sedan innehöll tvåkronorna, typen 80 procent, silver motsvarande 100 kronor. Kanske hög tid att sälja av innehavet och investera i riktiga mynt på höstens auktioner!


Nu blev det äntligen ett inlägg, jag har påbörjat ett flertal under sommaren men inget har kommit ut. Detta inlägg innehöll dessutom inget av det jag tidigare tänkt skriva om... det finns alltså uppslag till fler MLOGG inlägg under hösten!


Dagens plus: Att pandemin verkar avta, och att det digitala kanske fått en skjuss i rätt riktning tack vare pandemin!

Dagens minus: Att sommaren, som alltid, går för fort../Ingemar


(blev det stavfel i texten får jag skylla på att jag just nu använder en dator där bäst före-datum för länge sedan passerats och där tangenterna inte riktigt hänger med, särskild de på raden C,V,B,N,M...)



Live-Bidding (2020 - 09 - 12)


Det blev Succe direkt för MISAB:s Live-Bidding. 10:05 såldes utrop nummer 1. Auktionen har löpt på bra med endast några mindre obetydliga störningar och slutpriserna är överlag mycket goda. Har dock fått in rapporter om att alla inte lyckades registrera sig för Live-Bidding, men vad det beror på vet jag inte? Tyckte själv att budgivningen var lite ojämn, eller rättare sagt processen att bjuda, vissa objekt klubbades lite väl snabbt utan möjlighet för internet att vara med? mer om det längre ned. Under den tid jag var uppkopplad såldes i snitt cirka 100 nummer per timme vilket ja tycker är helt OK tempo.


Borde MISAB infört Live-Bidding tidigare frågar sig nog många när man ser reultaten. Nej, det handlar om timing att både tekniken finns och att marknaden är mogen. Tekniken har funnits länge, även om den utvecklas hela tiden. Men jag tror inte att marknaden varit mogen tidigare. Att marknaden är mogen idag beror naturligtvis mycket på pandemin. Överlag har inom de flesta områden det digitala användandet tagit ett jättekliv det senaste halvåret. När vi varken får resa eller umgås är för många det enda alternativet det digitala. Märker också en kraftig uppgång av besökare på Ingemars Myntsida både vad gäller antalet dagliga besökare men också antalet mailfrågor om mynt.


Tycker att det är demokratiskt att alla kan vara med på lika villkor, undantaget plånboken som naturligtvis är olika tjock. Oberoende var i världen man befinner sig och även om man skulle vara i en riskgrupp och försatt i karantän kan man delta. För egen del innebär deltagande digitalt att jag slipper ägna en hel dag (auktionstid och restid inkluderat) för en auktion. Kan ta sovmorgon och sedan ägna dagen åt andra viktiga saker, men med ett öga på telefonen/ datorn, kan jag bevaka mina intresseområden. Perfekt när det kanske bara är ett tiotal objekt jag tänkt bjuda på och resultatet är osäkert om jag får med mig något hem. Att åka till Sheraton innebär dock alltid lite "myntsnack" vilket är tråkigt att missa, men just denna gång med tanke på de restriktioner som finns kanske jag inte missade något? Konstaterar däremot att telefonen gick varm under lördagsförmiddagen, så lite sociala myntkontakter blev det trots allt under MISAB 34!


Auktionen är inte avslutad men redan nu kan man fråga sig om inte prisnivåerna på mynt ökat? Visst har auktionsresultaten blivit bättre. Men jag tror inte priserna för slutkunden, samlarna ökat mer än marginellt? Tror att de ökade auktionspriserna delvis beror på att ett led i ”näringskedjan” kapats. Samlare i hela Sverige (hela världen) kan nu bjuda direkt hos auktionsfirmorna istället för att handla i andra hand. Dom betalar säkert lite mer är tidigare, men den stora skillnaden är att samlarnas värdering av objekten blir mer tydlig genom den transparens det digitala erbjuder. 


Mycket "ros" men även lite "ris" får det bli. Överlag verkade auktionsverktyget bete sig lite olika objekt för objekt.  Hade siktat in mig på en bok och hade lagt ett symboliskt förhandsbud och stod som vinnare i säkert 10 sekunder, sedan dyker det upp ett annat bud och auktionen avslutas… Försökte lägga ett nytt bud sekunden efter det att jag fick ett motbud, men det var för sent. Ingen varning "1:a, 2:a…" utan boken blev såld till salen, dessutom alldeles för billigt… Tilläggas ska att jag bjuder via en mycket modern dator och har en snabb fiber-uppkoppling anpassad för sonens tunga online-spel.
Fick också en kommentar via telefon att de 40 i salen troligen var ovanligt köpstarka, eftersom få internetbud kom och ändå färre internetbudgivare vann objekt? Om detta stämmer kan naturligtvis diskuteras, personligen tror jag att alla förhandsbud oavsett om de lagts på papper eller digitalt av auktionssiten ses som bud "i salen". 


Genom denna auktion har MISAB visat att Sverige är moget för Live-Bidding auktioner. Tror att dessa auktioner kommer bli den nya normen för myntförsäljning i Sverige framöver. Likt Ahlström som började ge ut auktionskataloger med bra bilder och objektbeskrivningar för sisådär 50 år sedan, eller Nordlind som införde kataloger med hårda ryggar i samband med att Bondes samling skulle säljas. Detta var en testkörning från MISAB som jag överlag tyckte gick mycket bra, visst finns det detaljer som ytterligare behöver trimmas in, men det har säkert MISAB gjort redan till sin 35:e auktion senare i vinter!


Auktion 34 fortsätter i morgon.

Dagens plus: Numismatik på Internet 

Dagens minus: Vädret som inte varit inbjudande idag.

/Ingemar



ingemars.se (2020 - 09 - 27)


Back to basic, ingemars.se!


Jag har hållit på i mer än 20 år på nätet. Att jag började berodde på att jag saknade en sida som fokuserade på numismatik och myntsamlande, eller helt enkelt jag ville att min hobby skulle synas och finnas med på internet. Idag är situationen en annan och vi är relativt välförsedda med myntsidor. Även på sociala medier är numismatiken väl representerad. En utveckling som jag gillar! Under många år har skrivandet på hemsidan konkurrerat med annat skrivande, nu kommer jag åter att fokusera på ingemars.se..


Det finns alltid en risk att det som skrivs tolkats som uttryck för andra engagemang, men så har aldrig varit fallet. Målet har alltid varit att vara obunden att skriva om det som just då ”snurrar i mitt huvud”. Har också försökt hålla en god ton på sidan. Numismatik och myntsamlande är inte politik, det är en hobby!


Har genom åren fått många påtryckningar och gliringar om att jag borde skriva ”si eller så”. Visst kan jag ofta ha inspirerats av vad som sägs, men har alltid försökt hålla min egen linje. Vill att sidan ska vara oberoende och detta för numismatikens bästa. Hade när sidan var relativt ny en absolut favorit vad gäller mynthandlare (Ahlström), men det hindrade mig inte från att även marknadsföra andra handlare, samma sak idag jag har en favorit! Många vill synas bland länkarna (och i Agendan) och jag tror att 90 - 95 procent av de förslag jag fått (åtminstone vad gäller svenska sidor/ evenemang om mynt) också finns med. Men om det varit sidor som inte känts seriösa eller äkta så har dessa aldrig kommit på tal. Detta oavsett med vilken intensitet, med vilka kraftord som påstötningar gjorts.


Efter några års time-out när sidan levt en relativt tynande tillvaro kommer den nu åter att aktiveras. Har fått många nya kontakter och mycket positiv feedback under pandemin när många suttit ensamma hemma och förstår att det behövs en aktiv myntsida. Ska nu försöka fokusera på sidan och tona ned och avveckla andra engagemang. Tror att det behövs en ideell och fristående sida om mynt och numismatik. Jag vill alltså försöka hitta tillbaka till den glädje- och inspirationskälla som numismatiken och myntsamlandet faktiskt är.


Senare i höst ska jag börja studera numismatik på universitetet. Här på sidan kommer jag att föra dagbok över vad kursen behandlar och mina intryck från densamma. Vill du följa med i vad som lärs ut är du varmt välkommen att följa mig på Ingemars Myntsida. Förhoppningen är att du ska få inspiration och finnas med bland de sökande nästa gång en liknande kurs anordnas!


Har du tips på ämnen du tycker jag ska ta upp, tveka inte, skicka dessa till mig! Jag vill försöka hålla en så bred inriktning om numismatik och myntsamlande som möjligt.


Nu kör vi! Ingemars Myntsida!


Månadens plus: Att jag efter något års funderande äntligen hittat tillbaka till numismatiken! 

Månadens minus: Allt ful-spel som pågår bakom kulisserna i numismatikens annars så underbara värld.

/Ingemar



Litteratur (2020 - 09 - 08)


Om det var dåligt med inlägg i somras ska jag nu försöka bättra på statistiken och bli mer aktiv i höst, mer om detta i ett senare inlägg!


Två nya böcker placerades in i bokhyllan för någon vecka sedan. Dels "Mitt liv som myntsamlare" av R. Sandström, dels "Acta Monetaria Sueciae" av hrr. Franzen/ Hedegård/ Svensson. Två viktiga böcker ur två helt olika perspektiv. Får innan jag skriver något om böckerna erkänna att jag bara ögnat igenom dessa.


Sandström gör en tillbakablick på sitt eget samlade och författande men också på sitt engagemang i föreningslivet. Jag tycker dylika publikationer är ovärderliga. Dels ger dom en inblick i annan samlares liv, vilket är inspirerande. Men viktigast är att det är ett tidsdokument som speglar hur en samlare tänkte sista halvseklet på 1900-talet men även efter milleniumskiftet. Tror att sådant tidsdokumet kan läsas av samlare både idag och om hundra år. Skulle vara roligt att läsa liknande böcker författade på 16-, 17- och 1800- talet. Mycket går säkert att känna igen, en samlare är en samlare oavsett århundrade!


Även den andra boken Acta Monetaria Sueciae kommer att ha en lång livslängd. Eller som en svensk numismatisk legend skrev i en kommentar på Facebook "En ovärderlig bok L". Jag tycker boken är ett fantastiskt dokument över medeltiden, där samtida testamenten mm författade på latin har översatts till nutida svenska. Tror inte du kommer sträckläsa boken men den kommer säkert att tjäna som referensverk i många sammanhang där myntvärdet på medeltiden diskuteras. I normalfallet är de dokument som boken baseras på bara tillgängliga på museum eller på arkiv för den som behärskar både latin och det skriftspråk som då användes. Nu finns texterna tillgängliga även för oss "vanliga dödliga"!


Böckerna ovan finns att köpa hos GNF respektive SNF, länkar hittar du på min Länksida. Båda böckerna ges ut av numismatiska föreningar och som medlem i den förening som ger ut boken har du en kraftig rabatt!


På tal om böcker så går vi nu alla i väntans tider. Både Delzanno och hrr. Carlberg/ Hemmingsson/ Wijk kommer med nya värderingsböcker inom kort. Böckernas titlar är snarlika Sveriges Myntbok 995-2022 repektive Sveriges Mynt 1512-2022. Innehållet är som titlarna antyder lite olika. Har jag läst rätt kommer Delzannos bok både att innehålla besittingsmynt och ett urval medaljer. Carlbergs bok blir en uppföljare på Ahlströms klassiska SM-bok och fokuserar på tiden från Gustaf I Ericson och framåt. Jag önskar båda bokprojekten ett stort lycka till!


När nu hela inlägget handlar om böcker passar jag även på att slå ett slag för MISAB 34 (12-13 september) där ett 50-tal utrop med böcker från Hesses bibliotek kommer säljas. Nya böcker i all ära men visst är det de gamla läderinbundna böckerna som hjärtat klappar hårdast för. Jag är allt annat än specialist på äldre litteratur, men visst finns det några klassiska titlar av lika klassiska författare som jag gärna skulle vilja ha stående i mitt lilla bibliotek!

Dagens plus: Böcker i såväl tryckt som digitalt form 

Dagens minus: Hittade inget idag! (så varför då leta?)


/Ingemar


Äntligen!  (2020 - 10 - 02)


Jag säger som Gorgon gör på sin blogg (eller som Gert Fylking brukade göra när en för den stora allmänheten helt okänd författare presenterades som vinnare av Nobelpriset!). ÄNTLIGEN!


Oj vad vi myntsamlare har gått och trånat efter att få besöka en mässa. Nu finns alltså möjligheten, mässan i Borlänge kommer som planerat att genomföras nästa helg. Tror den senaste mässan i Sverige var den som Myntklubben Skilling Banco anordnade den 29 februari. Det bara dagarna före Covid fanns på allas läppar och då det ännu bara var några enstaka utlandsturister som var konstaterat smittade. Två veckor senare utlystes i princip "undantagstillstånd" i världen. Min arbetsgivare följer riktlinjerna och jag har inte besökt min arbetsplats sedan 16 mars.


Efter det att larmet gick har i princip alla mässor både i Sverige och utomlands ställts in. Några mindre privata tillställningar har dock genomförts, dock inga offentliga. Tror att det finns ett stort köpbehov just nu och att mässan kommer bli en succé både för arrangör, besökare och utställare! 

Jag hade gärna åkt till Borlänge, men måste avstå då annat är planerat aktuell helg.


Tycker det är ett bra initiativ att köra mässan, höstens enda? Men det vilar ett stort ansvar både på arrangör och dig som besöker mässan. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi och den andra vågen kan vara nära förestående.


Planerar du ett besök i Borlänge, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, alternativ sprita händerna. (Kontakt med sprit i andra former rekommenderas inte, eftersom det försämrar omdömmet...)
  • Håll minst en armlängds avstånd (eller som arrangören skriver på hemsidan, 2 meter) till andra.
  • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt till mässan än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken

Respektera också arrangörens anvisningar. Är det 50 personer i lokalen får du "lydigt" stanna utanför och vänta på din tur. Likaså om arrangören gör bedömningen att det är för trångt kring vissa handlarbord, argumentera inte emot. Tillhör du en riskgrupp stanna hemma.


En nära släkting var lite  oförsiktig? Nu är hen både ung och vältränad, men var ändå klart medtagen under förra veckan då infektionen härjade i kroppen. Träffade personen troligen bara dagar före smitt-tillfället och klarade mig, men nära var det... Jag avstår gärna från att smittas och gör så fram tills dess att ett vaccin är framtaget.


Saker och ting går fort just nu och nya besked kan komma snabbt. Kolla därför för säkerhets skull Falu-Borlänge Myntklubbs hemsida innan du åker 

Jag önskar lycka till! både till arrangör, utställare och besökare!

/Ingemar


Norden i världen  (2020 - 10 - 09)


Sverige hade en kolonin S:t Barthélemy (1784-1878) belägen vid de Små Antillerna i Västidien, också Danmark hade kolonier bl.a. Tranquebar (1620 - 1845) vid i sydöstra kusten av Indien. Båda kolonierna har berikat oss med mynt!

Sverige valde att kontramarkera utländska mynt eller blindämnen med en krona. Danskarna slog egna mynt, här en 4 kas 1797 där åtsidan pryds av Christian 7:s monogram
Måhända är dessa båda mynt utgivna samma år, 1797?

 Sverige har haft fler kolonier än S:t Barthélemy. 1638 - 1655 hade Sverige en koloni i Nordamerika, kolonin som kallades Nya Sverige var belägen i delstaten Delaware. Några mynt från Nya Sverige är inte kända, men på senare år har minnesmynt präglats bl.a. tvåkronan 1938 för att uppmärksamma 300 års jubiléet. Sverige hade förutom S:t Barthélemy och Nya Sverige även en relativt okänd koloni i Afrika, Cabo Corso i Ghana 1650 - 1663. Cabo Corso köptes av det mindre kända Svenska Afrikanska Kompaniet. Kolonin gick också under namnet Den Svenska Guldkusten.  Inte heller från vår afrikanska koloni är några mynt kända.


Danmark hade fler kolonier i Ostindien, Afrika och Västindien men det är en annan historia.


Trevlig helg!  

Ingemar



Paradigmskifte (2020-11-08)


Alltid roligt att läsa mail som kommer. Tycker aktiviteten ökat det senaste halvåret. Många frågor om mynt, en hel del diskussioner, men även lite beröm, vilket värmer!


Hade en spännande diskussion för några veckor sedan. Den handlade om det paradigmskifte vi nutida samlare får vara med och uppleva. För 300 år sedan valde Elias Brenner att teckna ned det som fanns att veta om svenska mynt i en bok. Visst hade det funnits böcker tidigare, men i relativt liten skala. Under 1700-talet och framåt har vi berikats med en mängd böcker med numismatiskt innehåll. Läs gärna Hesses bok om de svenska myntlitteraturen fram till 1903, inom en relativt snar framtid kommer även åren efter 1903 att publiceras!



Det vi nu upplever är skiftet från det tryckta till det digitala. Det går inte att sätta ett exakt datum. Datorer började säkert användas inom numismatiken redan på 1970-talet. Själv lade jag upp samlingen i en databas i mitten av 1980-talet. Men tekniken utvecklas snabbt och den databasen är för länge sedan omöjlig att komma åt (skrev precis en post-it-lapp, digital såklart, om att återkomma om databasen i ett senare inlägg). I mitten av 1990-talet började hemsidor presenteras och strax därefter de första auktionssiterna. Numismatiken börjar så sakteliga ta plats i det digitala och allt produceras nu digitalt även om det till slut publiceras i tryckt form. Numismatiken har också hittat till de sociala medierna! I år 2020 har det "exploderat" och det till följd av den pandemi vi just nu är mitt uppe i. Om pandemin lamslagit det mesta i samhället och 2020 i många avseenden varit ett eländigt år kanske vi ändå ska minnas 2020 som året då det digitala slog igen och pardigmskiftet inom numismatiken blev verklighet. Likt bokens intåg i vår hobby cirka 1690!


Förteckningen över Hesses fantastiska litteratursamling del 1 kom i tryckt format. Den andra och sista delen blir säkert också det en trycksak. Men när nästa sammanställning av de numismatiska litteraturen ska göras om 25-50-100 år är den helt säkert digital och länkar till all beskriven litteratur finns med i förteckningen! Oavsett om det är numismatisk facklitteratur eller om de är auktionsförsäljningar. Nej föresten, ingen kommer om 25-50-100 år göra en sammanställning av den publicerade myntlitteraturen... Nästa sammanställing har troligen redan påbörjats och det kommer inte att bli en release om 25-50-100 år. Det digitala är agilt och den nya förteckningen kommer sakta år-för-år att byggas upp tillgänglig för alla. Nej igen! den kommer att byggas upp månad-för-månad, vecka-för-vecka, dag-för-dag eller varför inte i realtid när ny kunskap publiceras. Sammanställningen kommer dessutom i framtiden göras av en AI-robot. Inget tidskrävande och tungt "handknackande" för att få informationen digital! Informationen kommer dessutom att vara öppen för alla, både att läsa och att bearbeta. Vi pratar ju om ett paradigmskifte!


Ingemar



Myntauktioner (2020-11-22)


Då var vi igång och fick på en vecka uppleva två auktioner som genomfördes som planerat, eller åtminstone gick av stapeln på utsatt tid. Olika restriktioner kopplade till pandemin förändrar förutsättningarna radikalt. Föranmälningar krävs både till visning och auktion. För MISABs del verkar alla platser i auktionssalen varit bokade redan 8 november enligt ett nyhetsbrev. Hur det var på Philea vet jag inte. Själv valde jag att inte boka plats på någon av auktionerna utan "överlät" min eventuella plats "till någon bättre behövande". För egen del räcker det att lägga anbud och sedan om möjligt vara med på live-budgivningen via datorn. Nu är kanske inte det största problemet begränsningarna i hur många som får vistas i en auktionssal. Problemet är nog snarare, vill man åka till Stockholm? Jag vet att många tidigt bestämt sig för att stanna hemma, man vill helt enkelt inte riskera sin hälsa och åka till pandemins svenska epicentrum. I måndags skärptes dessutom riktlinjerna för allmänna sammankomster ytterligare, de 300 som gällde för någon månad sedan och som därefter återgick till 50 sänks i morgon till åtta personer... Som läget ser ut i landet hade säkert regeringen velat införa dessa regler direkt, men lagstiftningen måste ha sin gilla gång och tillsynsmyndigheter måste få en ärlig chans att anpassa sig till de nya reglerna.


För ett antal år sedan hade det nästan varit omöjligt att genomföra en auktion under rådande omständigheter. Men idag funkar det bra.
- Bara de som hade fått kataloger visste vad som skulle säljas. Idag är alla auktioner tillgängliga på internet och då även tillgängliga för nya intressenter!
- Stora och bra bilder på NumisBids gör att ett besök på visningen inte alltid är nödvändig.
- Att lämna skriftliga bud är svårt eftersom man på förhand inte vet hur övriga köpare tänker och agerar. Det är lätt att både "bli tjock" eller "att få gå tomhänt" från en auktion om man helt förlitar sig på skriftliga bud. Dagens teknik har den fördelen att du direkt får svar på dina förhandsbud och blir du överbjuden kan du direkt öka budet eller flytta över kapitalet till något annat objekt, åtminstone fram till auktionsstart.
- Trots alla förberedelser så är det ändå på auktionsdagen som det ska avgöras. Då vill man vara i salen för att bevaka sina intresseområden. Idag kan det oftast lösas genom live-budgivning via datorn.
- Viktigt är också den social biten på en auktion. Att träffa vänner och diskuteras numismatika spörsmål. Tillfälligt åtminstone tills dess pandemin lagt sig, får den sociala biten skötas via telefon eller dator.


Fick på Twitter en snabb analys efter Philea förra helgen som löd "Kvalitet går före sällsynthet, riksdaler går före småmynt ,koppar verkar trögt i vanlig kvalitet. Vardagssamlarna ligger lågt", en analys jag instämmer i. Min bedömning är att MISAB överlag gick bättre. Nu ska väl tilläggas att MISAB, åtminstone den svenska delen höll betydligt högre standard (kvalitet eller sällsynthet) och bredd än auktionen hos Philea. Många mynt på MISAB hade bra proveniens även om inte allt framgick av katalogen. Proveniens påverkar slutpriserna och riktigt bra gick objekten som tillhört förste hovintendent Nils Millar (1907-1994) bl.a. provmynten nedan som var en gåva till  Millar från Gustaf VI Adolf (kunglig proveniens!).


MISAB slog omsättningsrekord och helgens auktion omsatte över 16 mkr!


På Philea var det möjligt att både lämna skriftliga och digitala förhandsbud samt att vara med i salen, via telefon eller live via datorn. Detsamma gällde MISAB dag 2, men tyvärr var live-budgivning inte möjlig dag 1. Tråkigt då jag vet att många samlare önskat det med tanke på rådande läge.


Tror att live-bidding i det format MISAB prövade dag 2 även fungerat dag 1. Följde med första timmen då 170-180 nummer såldes, detta trots lite teknikstrul under pollettavdelningen. Saknar inte den ofta sega nedräkningen som förekommer på auktionssiter runt om i Europa. Så fort ett bud lagts börjar nedräkningen om... en tidstjuv som gör att auktionerna blir utdragna och sega. Naturligtvis är det ytterst salen och podiet som styr farten på en auktion. Vilket gör att om ett 100k mynt säljs kan podiet dra ned på tempot. Är det enklare objekt som säljs får det gärna gå fort. För visst känns det  segt när långa rader av 2 mark (Carl XI), riksdalrar (Gustaf III) eller guldmynt (Oscar II) ska säljas på en auktion, särskilt om tempot är lågt?


Det format som MISAB använde idag får gärna bli standard framöver! Personligen tycker jag det fungerade utmärkt! Visst går det fort och risk finns såklart att man missar något objekt vid live-budgivning. Men alternativet att lämna förhandsbud eller att vara på plats finns alltid. Genom live-budgivning har alla chansen att delta på samma villkor, vilket jag tror gynnar prisbilden uppåt. För att citera Gorgons blogg efter MISAB 34 "Som tröst inköptes ytterligare två andra objekt som inte fanns allra högst på önskelistan. Detta är ett av skälen till att man vill vara med på auktionen – man kan snabbt ändra och anpassa sin strategi, baserat på utfallet".


Hur gick det då för mig? Jag som brukar ondgöra mig över att jag går hem tomhänt... Det gick bra båda helgerna.
Philea: Köp via efterförsäljningen.
MISAB dag 1: Köp via förhandsbud lagda på auktionssiten.
MISAB dag 2: Köp via live-bud


Jag stannar där vad gäller auktionerna, en egen bedömning av resultatet kan du göra via slutprislistorna som finns publicerade på respektive hemsida.


Ingemar



Numismatik på UR-play (2020-12-11)


Ekonomiska museet, Kungliga myntkabinettet har i samarbete med UR-play publicerat en rad trevliga föreläsningar digitalt under temat Ekonomi och mynt. Ett riktigt bra initiativ!. För att nämna några av dessa presentationer med ekonomisk inriktning finns följande utlagda på UR-play: "Plåtmynt", "Loheskatten", "Världen första mynt", "Sveriges först mynt och mynt från vikingatiden", "Den ärkebiskopliga myntningen", "Guldmynt och blodsklipping", "Västeråsskatten" och "Vikingatida myntfynd - Fyndet i Hjälarp". Den senare en riktigt lång föreläsning på 31 minuter av professor Moesgaard, klart sevärd.


UR-play serien är som sagt ett bra initiativ som säkert tilltalar oss som redan idag "är sålda" på numismatik, historieintresserade i största allmänhet men säkert även många andra. Det är så här intresset för numismatik ska spridas, tillgängligt för alla och presenterat i en relativ lättsam form!


Att bedriva numismatik digitalt under pandemin tycker jag är utmärkt, nu när vi är många som sitter i "karantän" och "som ska undvika sociala kontakter"!


Trevlig helg!

Ingemar



Kontantupproret och Sveriges Myntbok 995-2022 (2020-12-21)


Allt fler börjar protestera mot att kontanter i allt mindre omfattning accepteras för betalningar. Mynt och sedlar är fortfarande lagliga betalningsmedel (5 kap.1§ Lag (1988:1385) om Sveriges riksbank).


Det verkar som att det kontantlösa har accelererat i fart under pandemin. Kanske vill människor inte hantera mynt och sedlar vilka kan bära smitta? Tror dock inte att virus sprids via kontanter, men har samtidigt ett minne från ett besök i Kairo för några år sedan. Där var man ganska säker på att olika magsjukebakterier spreds via just sedlar och rekommenderade därför försiktighet vid kontantaffärer, jalla-jalla. Men klart är väl ändå att dagens "blippande" innebär mindre kontakt och beröring än kontanthantering.


Var själv länge förespråkare av kontanter (och är det fortfarande), men måste erkänna att jag de senaste åren blivit nästan helt digital. Detta i ett samhälle där kort, "blipp" och Swish tillhör vardagen. Ett litet kontantlager finns trots allt och används med jämna mellanrum!
Inför besök på olika mässor plockades förr alltid en rejäl bunt sedlar ut ur automaten. Det var kontanter som gällde, möjligtvis checkar (om de fortfarande används?). För en handlare var det en dyr affär att hyra en kortläsare för någon dag. Sedan kom Swish som är avgiftsfritt, snabbt och säkert. Vid mina mässbesök de senaste åren har merparten av affärerna gjorts just med Swish. Är dock inte så säker på att Swish alltid kommer att vara avgiftsfritt, när vi väl alla är fast införs säkert en transaktionsavgift...


Nu kanske man inte ska vara förändringsobenägen, men kan ändå tycka att det gått lite väl fort. Tänker inte minst på den äldre befolkningen där kontanter fortfarande är pengar. Har gått med i några grupper på sociala medier som är emot det kontantlösa samhället och följer med intresse diskussionerna där. För visst är det frustrerade när en mamma plockat ihop en vagn med kläder, till skrikande ungar. För ett sedan inte kunna betala med lagliga betalningsmedel utan får lämna affären tomhänt... Många förespråkar bojkott av kontantfria butiker/ restauranger..


Det var ena sidan av myntet! Den andra rör vår hobby. Visst har alltid en utveckling skett, från byteshandel, till viktekonomi, till mynt med ett metallvärde som motsvarar valören, till kreditmynt och slutligen papperssedlar. Inga stora affärer görs idag med kontanter, men i den dagliga handeln har dom varit viktiga. Mynt har funnits i över 2.500 år. I Sverige har vi haft mynt i över 1.000 år. Kvitton eller senare sedlar har vi begagnat oss av i över 350 år. Nu verkar det alltså som om våra sedlar och mynt snart är historia, faktiskt lite vemodigt. Visst kommer det även framöver att finnas betalningsmedel, digitala, men det är nog inte långt kvar innan våra kära mynt och sedlar inte längre är lagliga betalningsmedel, en historisk era är över. En utredning som tittar på e-kronan har nyligen startat. Tror dock inte om det kommer bli någon större samlarmarknad för dessa (e-)kronor...



För någon vecka sedan släppte R. Delzanno sitt omfattande verk över svenska mynt och medaljer - Sveriges Myntbok 995-2022. Ett gediget verk omfattande två rejäla volymer. Delzanno har enligt egen utsago lagt ned 4000 timmar på boken (böckerna), Böckerna omfattar hela den svenska mynthistorien från vikingatid/ medeltid fram till vår nuvarande kung. En omfattning som bara Tonkin presenterat tidigare och då i sina jubileumsböcker. Förutom svenska mynt innehåller boken besittningsmynt och ett urval medaljer. Guldet är presenterat i en särskild bok som släpptes förra året. Om jag har förstått det rätt finns alla typer och även många varianter upptagna i den nya boken, jämte prisangivelser och förteckningar över kända exemplar, spännande.


Jag har ännu inte tagit del av boken, men så fort jag gjort det kommer det ett blogg-inlägg i ämnet. Jag tycker det är viktigt att litteratur ges ut som stimulerar myntsamlandet. Riktpris för de båda böckerna är 795:-


Idag är det Vintersolstånd! tydligen infaller vintersolståndet 11.02 och vi går nu mot ljusare tider!!!


Ingemar



God Jul (2020-12-23)


Idag blir det ett kort inlägg, sen tar jag julledigt!


Hoppas julhelgen blir bra trots pandemin. Ta vara på varandra och håll avstånd.


Ingemar



Anno MMXX (2020-12-31)


Som sig bör ska väl en blogg också innehålla en årssammanfattning. Här är en kort sammafattning av mitt numismatiska år, ett år som inte liknade något annat.


Hade visserligen ganska låga förväntningar på 2020. Var inne i en riktig svacka i mitt myntintresset för ett år sedan och hade funderingar på att lägga samlandet och numismatiken på hyllan. Tankar som av olika anledningar förstäktes under våren, avtog lite under sommaren men blossade upp på nytt i höstas. Nu känns det bättre och jag får nog tacka Numismatiska Forskningsgruppen vid Stockholms Universitet för det.


Inte nog med låga förväntningar sedan slog pandemin ut Sverige, Europa och Världen i både en första och andra våg. Inget blev som vanligt. De sociala kontakterna har varit minimala 2020. Har faktiskt inte varit på min arbetsplats sedan i början av mars. Tror jag bara träffat två av hundratals kollegor live sedan dess. Gick under hösten en kurs på universitetet, tio lektionstillfällen på plats var planerade, alla blev via Zoom och jag har bara sett mina 20 kurskamrater som anonyma deltagare via datorn, tråkigt.


Sitter i min fåtölj med datorn i knät när jag jobbar (läsa, skriva, delta på möten mm) tom afterworken sker i fåtöljen med datorn i knät. Samma sak med föreningsmöten, utbildning, auktioner mm samma fåtölj samma dator... I somras slog det mig att mina normala 7- 10.000 steg per dag till och från, samt på jobbet (0600-1800) reducerats till omkring 1000 steg. Vågade inte ställa mig på vågen men ett antal extra kilon hade det garanterat blivit... Senaste tiden har jag dock försökt bättra mig. Nu gör jag mer frekventa lunchpromenader och är mer aktiv i löpspåret. Just nu håller jag på med en run-streak (en löpning om dagen). När väl det här inlägget är postat tänkte jag byta om och ge mig ut i löpspåret för Runstreak #19 och årets sista runda, Det var lite om den  fysiska belastning/ obelastningen Covid19 medför, den psykoligiska/ psykiska är nog minst lika stor men svårare att beskriva. Det ha varit ett tungt år för många mig inkluderat. Mycket "elände" och ändå har jag klarat mig från Corona, det som är orsaken till alla uppoffringar... Tror att när  forskare om ett antal år ska beskriva tjugotalets pandemi kommer själva viruset att hamna i skymundan. Det är de fysiska, psykiska och inte minst de ekonomiska konsekvenserna av pandemin som kommer att hamna i fokus, dessa är inte obetydliga.


Bestämde mig på sluttampen av förra året att återuppta bloggandet efter några års uppehåll, men då mer sporadiskt än tidigare. Målet var ett litet inlägg i månaden men det blev nästa totalt trettio inlägg. Valde denna gång att inte använda något blogg-verktyg utan istället skriva direkt på hemsidan. Konstaterar att det blev ganska svårhanterat, ostrukturerat och svårnavigerat. Har därför skapat en ny sida som kommer att ersätta den andra strukturen inom kort. Jag väljer att publicera inläggen i kronologisk ordning och redan nu finns en beta-version av denna sida - MLOGG.


Den fysiska numismatiken har som bekant inte fungerat 2020. De flesta auktioner, mässor, föreningsarrangemang mm har fått ställas in eller flyttas till digitala kanaler. För egen del blev det bara ett besök på mässa, den i Sigtuna. Samt två föreningsaktiviteter en föreningskväll med SNF och en med Stockholms myntklubb. Utöver det har allt bedrivits digitalt förutom några bättre köp som gjorts under hösten där säljaren besökt mig och visat upp de objekt som var till salu (munskydd användes vid besöken).


Jag har allt sedan jag började bli aktiv med hemsida förespråkat utökad digital numismatik. Troligen har vi 2020 sett ett paradigmskifte där det digitala tagit över. Åtminstone har pandemin med de reserestriktioner och begränsningar i allmänna sammankomster som funnits snabbat på digitalisering både inom numimsatiken men också i samhället i stort.

I princip alla auktionsarrangörer världen runt har ställt om och erbjuder idag mer eller mindre digitala lösningar, ofta sådana där det går att bjuda live via datorn under auktionen. Även mer konservativa europeiska auktionshus har ställt om. Värre har det varit för mässorna då dessa är svårare att arrangera digitalt. Likaså har många handlar haft det tufft då både köp- och säljkanaler påverkats av pandemin. Inga mässor och svårt att ha butiker öppna och är det öppet kommer några kunder? Handlare brukar delas in i "dealers"/ "brokers" och det är väl den senare kategorin som klarat sig bäst under pandemin och tagit marknadsandelar.


Många har nog förutspått att det skulle bli rejäl dipp på myntmarknaden när Covid-19 slog till. Men ska man sammanfatta 2020 verka det varit mer hausse än någonsin tidigare, många både pris- och omsättningsrekord har slagits. Det har blivit dyrt att samla. Någon skrev mycket klokt, "man ska vara glad för det man redan har". Men så funkar ju inte alltid samlandet, kommer det inte in några nya mynt finns risk att intresset svalnar. Det var nog lite det jag upplevde 2019 och som var en av orsakerna till mina tankar för ett år sedan. Tyckte helt enkelt att svenska mynt inte är prisvärda längre. Inte så att jag ser samlingen som någon investering som ska förränta sig. Nej, det blir för få nytillskott till samlingen, mynt som kostar mycket idag men som jag bedömer kan förvärvas till bättre pris om några år. Varför då jaga det som alla andra jagar just nu? Har även tänkt om och börjat intressera mig för andra områden än de svenska mynten. I somras bloggade jag om att 2020 troligen skulle bli mitt billigaste år sedan det år jag besökte min första Ahlströmauktion (#24). Så blev det inte när jag nu ska sammafatta 2020! 


Jag blev riktig glad när jag på försommaren förstod att det skulle anordnas en numismatisk kurs på universitetet. Inspirerad av många av mina arbetskamrater har jag gått och sneglat på olika kurser, men aldrig kommit till skott. När den första numismatiska kursen i mannaminne skulle genomföras ville jag vara med. Nu var det väldigt länge sedan jag studerade, har väl blivit några kursen som arbetsgivaren skickat mig på, men inga privata. Jag var alltså helt novis på ansökningsförfarande mm. Som den nattmänniska jag är ansökte jag direkt när kursen släpptes den 15 juli. Tror ansökan fick tidsstämpel 00:02! Vem vet kanske var det först till kvarn som gällde... och jag tror att jag var först även om det inte var så antagningen gick till...


Nu återstår bara två av tio föreläsningar och i början av nästa år ska jag försöka tenta av de 7,5 poängen. Hemtentan anlände för övrigt nu i mellandagarna, intressanta men inte helt enkla frågeställningar att besvara. Jag har gjort ett blogginlägg efter varje föreläsning och kommenterar därför inte kursen i denna årssammanfattning. Men vill ändå rikta en uppmaning till dig som är intresserad av mynt och numismatik. Arrangeras fler kurser, SÖK! Måste säga att mitt intresse för mynt och numismatik har fått en rejäl skjuts framåt de senaste månaderna. Mynt är inte bara "döda" samlarobjekt, med lite kontext kring mynten blir dom så mycket mer intressanta! SÖK!


På bokfronten är det väl främst Delzannos Sveriges Myntbok 995-2022 som sticker ut. Ett mastodontverk som omfattar två tjock volymer och som förutom mynt även behandlar svenska medaljer. Har ännu inte bläddrat i boken och har därför ingen uppfattning om innehållet.


Jag har säkert skrivit för mycket om vissa saker och glömt en massa andra händelser som borde ha fått en plats här. Men så är det och vill du följa med mig hela året är det bara att med jämna mellanrum gå in på min blogg, nej förlåt mlogg för att läsa vad som just då rör sig i mitt huvud.


Vi får hoppas att 2021 blir ett mer normalt år och att världen får bukt med pandemin. Just nu ser det dock mörkt ut med mycket höga smitt- och dödstal.  Vi får ställa vårt hopp till vaccinet och "flockimmuniteten" kanske är det ändå tidigast till hösten som det blir mer normalt? Positivt är att flera arrangemang 2021 nu fått datum, se mer i Agendan.


Jag vill kunna resa utomlands, gå på restaurang, umgås i större sammanhang, besöka min arbetsplats och bara vara som vanligt. Samma sak med mynten, jag verkligen saknar mässor, auktioner och föreningsaktiviteter och att vara på dessa arrangemang live!


Nu lägger vi "skitåret" 2020 bakom oss och siktar in oss på 2021!


Gott Nytt År och ha ett riktigt bra 2021!!!


Ingemar