swimrun

Swimrun

Tycker du löpning och simning är roligt då är Swimrun perfekt för dig!


Det finns många sätt att aktivera sig på. För några år sedan läste jag om swimrun (ö till ö) och det lät riktigt häftigt och spännande men tyvärr inte möjligt för mig... Jag hade alldeles för dålig kondition. Så ett swimrun var en ouppnålig dröm?


I ett svagt ögonblick några år senare anmälde jag mig till Bellmansstafetten, fem kilometer löpning utan några större krav på fart. Även det kändes uppnåligt. Köpte ett par löpardojor gav mig ut på första löpingen på säkert tio år. Farten från tidigare år fanns kvar i kroppen! tyvärr räckte den inte till mer än drygt hundra meters löpning sedan var pulsen så hög att vidare löpning var en hälsorisk... Ändrade då taktik och började gå/jogga istället. Hundra meter jogg växlades med hundra meter promenad och så vidare. Efter en dryg månads träning lyckades jag jogga hela rundan! och Bellmanstafetten genomfördes i springfart! Nog om det, jag har fortsatt jogga, vill inte skriva löpa eftersom farten sällan har kommit upp i det tempo jag hade i fornstora dar. Några gånger har jag väl kommit upp i bra löptempo på 5, 10 och även 15 kilometer, men de gångerna är lätt räknade.


Efter några år insåg jag att mitt löpande var väldigt monotomt. Avverkade 5 - 10 kilometer i ett makligt tempo ett par tre gånger i veckan. Gick då med i en löpgrupp där olika typer av intervaller var ett stående inslag. I löpgruppen träffade jag också personer som höll på med swimrun. Förra sommaren blev jag dessutom medbjuden på en swimruntur och tog chansen. Känslan var euforiskt när jag gick i mål. Det omöjliga för tio år sedan var nu av en slump genomfört!

Swimrun eller ö-till-ö innebär löpning kombierat med simning.


Några regler mm
- Samma utrustning ska finnas med under hela turen, väljer man våtdräkt ska den sitta på även under löpningen.
- Kör alltid i par, ge dig inte ut ensam
- Det finns speciella swimrun skor men det funkar också med vanliga löparskor, tänkt dock på att ha bra sula på skorna eftersom det kan vara riktigt halt när man ska upp och ned i vattnet, särskilt om du som jag ska upp på klippor från vattnet.


Jag är lyckligt lottat och bor en kort promenad från två riktigt bra banor. Ännu har jag bara kört den kortare (5 kilometer) men när jag är varm i kläderna ska jag ge mig på den betydligt tuffare milen. De tre varv på halvmilsbanan som jag har genomfört har alla skett utan våtdräkt. Ärligt talat har jag haft svårt att hitta en våtdräkt, nästan två meter lång och en tresiffrig vikt...


På pappret består banan av fyra kilometer löpning föredelat på sju etapper och en kilometer simning fördelat på sex sträckor. Min löpklocka funkar bra på land men är sämre i vattnet. Men baserat på mina löpkompisars noteringar stämmer nog löpsträcka bra, men beroende på vind och vågor kan säkert simningen bli betydligt längre än en kilometer.


Löpsträckorna är mellan 200 och 1400 med allt från stigar, gångvägar, klippor och snittslad bana i skogen. Simningen mellan 150 och 350 meter mestadels på öppet hav men också i mindre badvikar. Tempen i vattnet vid senaste löpningen var 18 till 22 grader, alltså klart badvänligt. Går tempen under 15 skulle jag rekommendera våtdräkt.Vill du komplettera din vanliga löpning och få en liten utmaning testa Swimrun!


/Ingemar 2021-07-04Copyright © ingemars.se 1998-2024