2021-08 En myntfri sommar

Här ligger höstens inlägg i kronologisk ordning.



Favorit i repris? (2022-12-25)


Hade inte tänkt göra någon mer uppdatering 2021. Men så hittade jag ett gammalt inlägg från Ingemars Myntblogg (tror att det publicerades på bloggen 2012) som kanske passar in så här i juletider. 
_ _ _


I avvaktan på nästa auktion kommer här en liten betraktelse från en auktionssal.


Det finns många "urtyper" på en auktion, här i skepnad av sju kända sagofigurer!


Prosit - Kanske inte nyser men gör stort väsen av sig. Högt och tydligt förklaras intresset för ett visst objekt. Naturligtvis i syfte att skrämma bort andra spekulanter…


Trötter - Sitter och halvsover under stora delar av auktion och höjer spaden först när klubban ska falla eller strax därefter. Trötter brukar piggna till i pausen och berättar då om alla missade objekt…


Kloker - Briljerar före auktionen med sina kunskaper och talar om vad som är köpvärt. Bjuder sedan enbart på det "icke köpvärda"…


Butter - Inte mycket är bra, dåliga beskrivningar i katalogen, trångt med plats i lokalen, snålt med fika, höga provisioner…


Glader - Finns i auktionssalen företrädesvis för det sociala umgänget, bjuder spontant på något enstaka objekt. Trivs bäst i pauserna...


Blyger - Kanske inte är så blyg men är väldigt, väldigt diskret i budgivningen. En mardröm för den ouppmärksamme auktionisten...


Toker - Ska bara ha ett visst objekt, kosta vad det kosta vill…
_ _ _


Den kanske viktigaste personen i sällskapet, Snövit, fanns inte med i originalet. Jag väljer att lämna Snövit utanför även denna gång.


/Ingemar



God Jul! (2021-12-23)



Som traditionen sig bör skulle det här komma en liten numismatisk årskrönika, så blir det inte i år.


2021 har varit ett speciellt år på många sätt för mig för mig både inom och utom numismatiken med en hel del avsked bland annat pensioneringar, men tyvärr även ett oväntat dödsfall. På detta pandemin som satt sordi på det mesta och inte minst medfört hemarbete hela året... Sedan när vi började tro att eländet var över dök en ny variant upp och nu i veckan även nya restriktioner...


Förändringar i olika former tar kraft och medför också att fokus förändras. Mynten har knappast legat högst på dagordningen detta år, trots att samlingen fått ovanligt många trevliga nytillskott. Numismatiken för min del har alltså gått på halvfart, särskilt fjärde kvartalet. Tycker just nu att det känns riktigt skönt att lägga 2021 bakom sig. Nu ser jag fram mot 2022! Tror att mitt fokus nästa år kommer ligga på jobb, familj och löpning. Numismatiken får spela andrafiolen nästa år. Men visst kommer samlandet att fortgå, likaså uppdateringar av hemsidan med fokus på Agenda och mLogg.


Får passa på att förutom God Jul också önska ett Gott Nytt År! Ta det lugnt med allt det goda i helgerna. Unna dig gärna några uppfriskande utomhusaktiviteter om vädret så tillåter, för egen del har det blivit tradition att ta en löprunda på julafton (10:00 med löpgänget, utrustning tomteluva eller något annat "juligt"!


I tisdags var det vintersolståndet och nu går vi mot ljusare tider!

På återseende 2022.


/Ingemar




Värdefulla växelmynt (2021-11-29)

 

Har haft en del problem med hemsidan. Publicerar därför två inlägg samtidigt, detta inlägg och ett om Bedrägerier på Tradera (2021-11-21).

Tydligen uppdaterades PHP-versionen av sidan? Ingen aning om vad PHP står för, än mindre hur man åtgärdar det. Efter ett antal kontakter med supporten har jag nu lyckats installera och uppdatera nödvändiga tillägg! Tydligen har (PHP) också påverkat min gamla blogg: Ingemars Myntblogg (2007-2018). Bloggen har under en tid, varit omöjlig att nå. För säkerhets skull har jag nu gjort en säkerhetskopia med alla år (dock utan bilder). På bloggen har jag behandlat både stort och smått, ett besök kan säkert ge lite nostaligi-vibbar. Totalt tror jag det blev 666 inlägg under de år jag höll på med Ingemars Myntblogg! 


En rubrik som funnits med i olika versioner är "Värdefulla växelmynt" . Första gång publicerade ämnet på Myntsidans e-zine 1999. Orsaken till denna sida, men också flera andra, är alla mail jag fått genom åren. En fråga har alltid varit den om värdet på de mynt som cirkulerar. Istället för att svara varje frågeställare utförligt har jag ofta hänvisat med en länk till just dessa sidor.


Tyvärr börjar mynt bli mer och mer ovanliga som betalningsmedel... En tråkig utveckling, men det är väl bara att gilla läget... Denna uppdatering av "Värdefulla växelmynt" blir troligen den sista. Jag lägger ut den lite i protest mot den utveckling mot det kontantlösa samhället vi just nu upplever. Nedan använder jag samma rubriker som tidigare, tyvärr blir en del avsnitt tomma...


A. Mynt med låg upplaga
Tidigare ett ganska omfattande kapitel men som idag bara består av två mynt. 10 kronorna 1998 och 1999 vilka båda har en upplaga på mindre än 100 000 exemplar. Möjligtvis finns också någon enstaka 1, 2 och 5 krona 2015 ute? Men tror aldrig jag fått detta bekräftat.


B. Varianter
Inga värdehöjande varianter finns idag i cirkulation.


C. Felpräglingar
Den klassiska är tian 1991 med fransk prägling. Tror att även 1992 finns med delvis vriden stampställning, men sen tar det stopp


D. Silvermynt
Nej, inga silvermynt cirkulerar.


Det var det hela... Klart sorgligt eftersom jag tror att just växelmynten har varit en viktig inkörsport till myntsamlandet. De drygt 25 mynten som idag cirkulerar skapar knappast några nya samlare...


/Ingemar



Bedrägeri på Tradera (2021-11-21)


Skrev i förra blogginlägget om "nya samlare" och fallgropar när mynt köps på nätet.


Dröjde inte många dagar innan ett nytt bedrägeri uppdagades på Tradera. En säljare, naturligtvis nyregistrerade, sålde ett antal saker på Tradera. Inget jag var intresserad av, men så dök en 1000 krona i guld upp. "Köp nu"-priset var 1001:-. Bara guldvärdet på en 1000 krona ligger väl runt 2700. Alltså ett riktigt fynd... Jag var mycket nära att trycka på "köp-nu"-knappen. Men har alltid i bakhuvudet "att låter något för bra för att vara sant, brukar så vara fallet". Men visst måste man chansa ibland? Men inte den här gången, flera varningsklockor ringde.
- Säljaren var nyregistrerad eller hade åtminstone inte sålt något på mycket länge.
- De utbjudna objekten var alla relativt dyra.

- "Köp-nu"-priset var lite för bra
- Säljaren hade inga omdömen
- Två guldmynt från samma år låg ute samtidigt, en på auktion, en på "köp nu". Samma bild användes dessutom på båda mynten.


Valde att lägga myntet i minneslistan och råkade någon eller ett par veckor efter auktionnslut hitta den i minneslistan. Min "magkänsla" var helt rätt. Säljaren hade erhållit en mängd negativa omdömen och var avstängd . När jag sedan tittar på säljarens avslutade auktioner dyker 1000 kronan upp ett antal gånger, alla gånger med samma bild och samma lockande "köp nu"-pris. Samma sak med en iphone och säkert många andra teknikprylar. Alla blev säker sålda direkt och snabbt betalade... Bara att hoppas att köparna blir kompenserade och säljaren blir polisanmäld av Tradera.

Vill bara än en gång uppmana dig som köper på säljsiter, tänkt till före. När du väl valt att trycka på köp-knappen och sedan betalat kan det vara för sent.


Tjusningen med samlande är att hitta mynt som saknas i samlingen och att dessutom ibland göra fynd. Att hitta mynt man söker med "ljus och lyckta" och som man ofta värderar högre än både värderingslistor och andra samlare är riktiga fynd. Trots varningen ovan måste man ibland chansa...


Ingemar



Nya samlare (2021-11-14)


Förändringens tidevarv... Min kollega och sedemera även chef under totalt 20 år gick i pension i fredags, den bäst chef jag haft under hela min yrkeskarriär. Inte nog med det, även en annan kollega jag jobbat nära i över tio år valde i veckan att "pensionera" sig. Med andra ord en tung vecka med mycket retrospektiv, men inget ont som inte har något gott med sig, bara att blicka framåt mot nya utmaningar!

,

Alla har vi varit nybörjare någon gång. Jag är ganska säker på att intresset för mynt har ökat på senare tid och att vi idag är fler som samlar mynt än för 10-15 år sedan. Att vi sedan kanske är betydligt färre än i början på 1970-talet, 40 000? (har läst en högre siffra men minns inte vart), får vi nog bara konstatera.


Att samlandet var stort på runt 1970 har säkert flera orsaker. Ekonomin i landet var god och arbetslösheten låg. Inflationen började dock stiga och marginalskatterna var inte att leka med (Pompiropossa...) det var säkert bättre att köpa saker än att spara pengarna. Den ökade köpkraften medförde att intjänade pengar räckte längre och kunde läggas på annat än det livsnödvändiga (mat och bostad). Kulturen att samla på saker fanns. Vi minns väl att alla vi som var barn samlade på något - frimärken, filmisar, hockey-bilder etc. De äldre köpte samlartallrikar, årsset med frimärken, nyutgivna samlarmedaljer mm. Minns att mina föräldrar och även kompisarnas föräldrar varje år köpte "svindyra" jultallrikar att hänga på väggen. Vid ett besök på en loppis härförleden fanns säkert 100 jultallrikar till salu, priset vara 5:- styck... Har aldrig trott att det som tillverkas för att samlas någonsin kommer att få ett samlarvärde förutom för de som är först i ledet. Men visst samlande ska aldrig ses som en investering utan som ett intresse. Den som samlar det som alla samlar eller gör sällan en god affär, de som samlar det som intresserar personen har betydligt större chans att göra en vinst den dagen samlingen ska avyttras.


En annan viktig orsak till att samladet ökade på 1960-70-talet var nog tillgången på mynt. I släktingars börser och sparbössor kunde hundratals olika mynt hittas. Det var inte helt ovanligt att mynt från Oscar II dök upp. Här fanns möjligheten att lägga upp relativt långa årtalsserier utan att anstränga sig, intresset var väckt. Samlaren fick sedan söka sig till mynthandeln för att fylla luckorna. Väl på plats hos handlaren upptäckte samlaren att det inte bara rörde sig om kronmynt utan möjligheten fanns även att köpa svenska mynt med många hundra år på nacken.


De många samlarna och jakten på luckorna medförde också "astronomiska" priser på de lite ovanligare mynten som 1 krona 1942 ÅUB samt 5 öringarna 1910 och 1927. Nu när intresset minskat kan dessa årtal köpas för en spottstyver... Med ökat intresse följde också förfalskningar av främst 5 öret 1910 . Förfalskningar är ett gissel som alltid riskerar att förstöra ett intresse. Den som köpte en sliten 5 öring 1910 för kanske 1500:- och som sedan fick veta att denna livsinvestering var värdelös tappade nog snabbt intresset för mynt... Livsinvestering? 1.500 kronor 1975 motsvarar idag cirka 10.000 och då pratar vi skattade medel... 1971 präglades 1-2-5 öringar i den gamla storleken som använts sedan 1874 för sista gången och mynten försvann efter några år ur cirkulation. Möjligheten att rekrytera samlare av mynt som letade i växelkassan försvann. Läget idag är värre, sedan det senaste myntbytet finns i växel bara cirka 25 mynt i cirkulation 10 kronor (ca 20 årtal), 5 kronor (ett årtal), 2 kronor (två årtal) och 1 krona (ett årtal). Inte mycket att börja samla och än värre är att även om mynten är få till antal så håller det kontantlösa samhället på att ta över och de mynten cirkulerar knappast. I sammanhaget kan väl tilläggas att det skulle vara mycket tråkigt om det är vår generation som avskaffar det vi samlar på och som använts vid handel i Sverige i över 1000 år. Ja det är faktiskt så länge sedan Olof Skötkonung lät prägla de första penningarna i Sverige.


Beskrivningarna om en samlare ovan stämmer bra på mig. Mitt samlade började tidigt, även om jag då inte fattat det. Av mormor och morfar fick jag redan mitt första levadsår ett större skrin med främst gamla enkronor. När jag och skolkamratera började samla på olika saker bl.a. mynt hade jag redan ett försprång. Mycket fanns i morföräldrarnas skrin och årtalsserierna kunde börja fyllas på. Med hjälp av detta skrin, andra gömmor hos morfar och släktingars börser kunde nästan en komplett årtalsserie från Gustaf V och framåt att läggas upp. De fem procent av mynten som saknades kunde köpas i mynthandeln. Situationen vad gäller Oscar II var inte lika god och där kanske 50% av mynten fanns innan mynthandlare började besökas. Samlingen var kanske inte jätteimponerande, men det var ända starten på mitt myntintresse. Ett intresse som varit stabilt i 50 år! Vi är alla nya och oerfarna från början, men bygger sedan upp våra kunskaper!


Det var en liten bakgrund till det jag hade tänkt skriva om. Hur får vi nya personer att intressera oss för vår hobby och att stanna där? Dels måste vi få "nya" personer att få upp ögonen för numismatik.


Vi alla har säkert en låda med mynt hemma. Det kan vara gamla slitna mynt, äldre mycket vanliga mynt, växelmynt, turistmynt etc. Objekt som du aldrig kommer att få mer än skrotvärde för. Varför inte passa på att ge en näve av dessa mynt till någon som verkar intresserad men inte samlar. Jag brukade göra det när ungarnas kompisar visade det minsta intresse för mynt, men även när någon äldre visat intresse för mynt.


Tror att jag åtminstone fått upp ögonen på några. Om dessa personer sedan aktivit börjat samla mynt är oftast mer ovisst men i några fall har dom faktiskt blivit myntsamlare! En annan grupp som kan få upp ögonen för mynt är de som är allmänt historieintresserade, ett mynt är som bekant ett autentiskt objekt från den tid som dom intresserar sig för. Sedan springer jag allt som oftast på personer "som vill investera i mynt". Dom får gärna börja samla mynt, men det är som med alla andra "investeringar". Ska man lyckas med hästar, aktier eller var det nu är måste man ha kunskap. Samma sak med mynt, har du ett "fett" bankkonto kan du köpa de mynt du vill ha. Men saknas intresset för objekten avråder jag från "investeringar". Men i ett fall pratade jag med en jobbkollega som gjort bra affärer på börsen, han undrade hur investeringsbara mynt var. Jag svarade som jag alltid gör, intresset går först. Nu visade dig sig att killen (gubben) i unga år samlat mynt och att det varit ett bortglömt intresse. Han köper idag relativt friskt på olika auktioner och har nu övergivit kronmyntperioden, riksdalrarna var mer intressanta och passade hans plånbok bättre. Tycker kollegan är ett bra exempel på hur samladet går till. Det börjar i tidig ålder men sedan avstannar ofta intresset. Orsakera kan vara många. Veckopengen räcker inte till att köpa saknade objekt och när det inte kommer i nya objekt svalnar intresset. Livet har många skeden, ungdomsåren, några års studier på universitet/ högskola, familjebildning med både barn och hus. Perioder där tiden för myntsamlande är begränsad, så också ekonomin. Sedan börjar barnen bli stora, huset är betalt och lönen har nått en relativt god nivå. Helt plötsligt finns både tid och pengar att återuppta sitt forna intresse! Tror att många "nya" samlare faktiskt är "ny-gamla" samlare.


Att antalet samlare ökat tror jag vi kan tacka internet för. Främst är det väl alla olika säljsiter som medfört att mynt är tillgängliga för alla. Tidigare var det väl i första hand de som bodde på en ort med en handlare eller en förening som hade möjlighet att komplettera sin samling. Idag kan alla köpa (och sälja) mynt oavsett var man bor, bara det finns en postlåda på nära avstånd och det det gör det ju oftast. Mailen och olika sociala medier som Facebook, hemsidor och Twitter har gjort det enklare att skapa nya kontakter inom intresseområdet. Via mail är det lätt att hålla kontakten och att skicka både variantlistor, bilder som mancolistor.


På "den gamla" tiden träffade oftast köpare-säljare face-to-face och gjorde sina affärer. På plats överlämnades objektet och betalningen gjordes upp. Detta var delvis en garant för att man inte lurades, åtminstonde inte grundlurade köpare eller säljare. Idag är köpare och säljare oftast anonyma. Blir det fel är det inte bara att invänta nästa tillfälle man träffar den som lurats för att reda upp det inträffade. Idag kan säljaren/ köparen finnas i två olika ändar av Sverige eller till och med i olika länder. Är säljare/ köpare inte seriösa är det svårt för att inte säga omöjligt att reda upp affären. Handlare du för större belopp av någon okänd, välj säkra betallösningar och säker frakt samt kolla säljarens omdömen innan du slår till. Är något för bra för att vara sant, är oftast så fallet... Handlar det om mindre värden kanske man ibland måste chansa, då både säkra betallösningar och leveranssätt är förknippat me kostnader.


Det finns fallgropar på de siter där mynt saluförs (tänker främst på auktionsiter). Nu är säkert 99 procent seriösa men det finns alltid undantag. En del luras för egen vinnings skull andra "luras" då de saknar kunskaper om mynt, kvalitet mm. Lyckligtvis tror jag den senare kategorin är seriös och vill rätta till eventuella missförstånd. Den första kategorin är svårare att ha att göra med. Ska nedan försöka beskriva några fall som jag tycker mig sett på olika siter och som kan drabba den oerfarne. När väl "bedrägerierna" uppdagas finns alltid risk att den oerfarne tappar intresset för mynt och i värsta fall helt lämnar numismatiken...


* Förfalskningar


* Skinande putsade men slitna mynt som beskrivs som toppkvaliteter. Den oerfarna tror sig köpt ett toppexemplar som visar sig vara ett "lik".


* Kvalitetssättning som inte överensstämmer med det utbjuda objektet. Här kanske det är bättre att inte skriva något alls än att chansa på en kvalitet. Begrepp som "toppexemplar", "spegelexemplar" etc. används allt för ofta.


* Eventuella skador beskrivs inte och framgår inte av bilden. Alla skador på ett mynt är värdesänkande visavi värderingskatalogerna. En 1+ i värderingskatalogen avser ett oskadat mynt, en skada berorende på omfattning kan sänka värdet 10-90%. Än värre är de som med hjälp av olika kamerainställningar får skador att inte synas och värst är när bilden manipuleras i ett bildbehandlingsprogram. Det senare är väl mer eller mindra att klassa som bedrägeri. Samma sak om ett annat objekt än det avbildade levereras eller om ingen leverans alls sker. Vid några tillfällen har mina mynt sålts på auktion... mynt som ligger säkert i mitt bankfack... Säljare har helt enkelt valt att använda mynt som finns avbildade på Ingemars Myntsida. Någon gång har det skett av oaktsamhet, personen har helt enkelt inte förstått detta med kvalitet mm. Utan vill med bilden visa ett liknande mynt som det som säljs vad gäller typ och årtal. Kanske som i ett fall när personen inte lyckades fota sitt egna mynt med tillräcklig skärpa. Auktionen stängdes ned men av en tillfällighet kom jag senare i kontakt med säljaren. Tilläggas ska väl att mitt mynt det som avbildades var snyggt och höll 1+, det mynt som såldes var betydligt bättre, ett riktigt snyggt exemplar av en riksdaler Carl XIV Johan! Oftast är det väl tvärtom myntet som avbildas är bra men det som säljs är ett "lik". Ett tips på auktionssiter är att titta på säljarens övriga annonser. Är bakgrunden densamma på alla mynt, ljussättningen och skärpan på bilderna likvärdiga är det nog rätt mynt som säljs. Men håller säljares sortiment en uppsjö olika kvalitet på bildera är nog dessa "lånade".


* Budtrissning på auktion, köparen betalar inte ett budsteg över vad någon annan är beredd att betala utan betydligt mycket mer. Detta fenomen förekommer på såväl internetsiter som vid salsauktioner. Säljaren sätter ett relativt lågt pris men har själv bestämt vad objektet ska säljas för. Naturligtvis kommer köparen att bli besviken när objektet senare ska avyttras genom försäljning eller byte. "Vinner" säljare (budtrissaren) sitt eget objekt är det snart ute igen till försäljning och ett nytt offer försöker hittas. Det förekommer också att samma objekt bjuds ut igen och då med hänvisning till det höga pris myntet tidgare "sålts" för...


* Objektet levereras aldrig eller kommer aldrig fram och säljaren har konstiga förklaringar på varför, återbetalning vill säljare inte diskutera. Samma problem kan vara att köparen påstår sig aldrig erhållit myntet. Det bästa sättet att gardera sig är att kosta på sig ett REK om man verkligen vill att objektet ska komma fram. Vilket naturligtvis är en självklarhet, särskilt för lite dyrare objekt.


Nu är det många som är oerfarna som säljer mynt på auktionssiter. Det finns inget "ont uppsåt" och dessa personer brukar ändra beskrivningen (och pris) när dom får fakta framlagda. Dom som inte lyssar på "experter" är ofta mindre seriösa och då kanske det är dags att trycka på "anmäl"-knappen som oftast finns på siterna. För att få bort förfalskningar är det bra om så många som möjligt anmäler dessa. Det borde få site-ägaren att agera! Reagerar inte site-ägaren kanske hela siten är att se som oseriös?


De största farorna för att personer som börjat intressera sig för mynt helt tvärt lämnar intresset är
- Förfalskningar (bilden ovan),
- Samlingen fylls inte på av olika orsaker. Samladet avstannar. Vilket är en stor risk i den hausse vid just nu upplever,

- Lurendrejerier där någon lurar den ovane både vad gäller pris, kvalitet och svårighetsgrad eller leverans uteblir.
- Något annat tar upp intresse (men är intresset stort finns alltid en chans att intresset senare återupptas!)


/Ingemar


Nostalgi, året var 1981! (2021-10-24)


Var nyligen med och delade ut guldnålar "för 40 årigt hedersamt medlemsskap" i SNF. Räknar vi baklänges innebär det att medlemskap ansöktes 1981 vilket flera mottagare kommenterade, "vad tog tiden vägen", "det kändes overkligt när jag fick brevet om nålen", "var jag ens född då!". Vill särskilt poängtera ordet "ansöktes". Stadgarna föreskrev på den tiden ungefär "Ansökan om medlemskap ska ställas till styrelsen som äger bevilja eller avslå den". Själv skickade jag ett brev till styrelsen och fick tillbaks en ansökan där om jag minns rätt "redligheten i princip skulle intygas", om det var en eller två meriterade medlemmar eller om det vara en bank som skulle intyga har fallit i glömska. Ansökan blev liggande i ett antal år (säkert över tio...) eftersom jag som en ung myntsamlande "landsortsbo" (13-14 år) inte hade dessa referenser. Istället blev det medlemsskap i den då nystartade föreningen Svenska Numismatiska Riksförbundet, SNR (1976).

Att vara ung samlare utan kontakter på 70-talet var inte helt lätt om man inte bodde i storstaden. Idag kan den unge som börjar intressera sig för mynt odla sitt intresse och hitta mycket information på nätet. För att senare när intresset börjar växa söka sig till föreningar och live-auktioner.


Paragrafen om "ansökan" och "bevilja/avslå" togs lyckligtvis bort ur SNF:s stadgar 2015.


Nu var det dock inte detta jag vill uppmärksamma utan att det idag den 24 oktober är 40 år sedan jag besökte min första kvalitetsauktion, Ahlström 24 på Operaterassen i Stockholm. Minns att jag brukade besöka Ahlström på Kungsgatan och att det en dag låg en hög med blå böcker i fönstret, boken var relativt dyr för en ung gymnasieelev. 25 kronor vilket var ungefär kostnaden för att ta sig till och från skolan med SL under en månad... Boken eller auktionskatalogen visade sig var en god investering och en ingång till kvalitetsauktioner. Jag blev sedan Ahlström trogen och var på plats under säkert 40 av de 47 auktioner Ahlström genomförde fram till den sista auktionen 72 (2004) då auktions-verksamheten såldes. De blå "böckerna" blev viktiga och än idag pryder sviten bokhyllan. Under åren har jag dessutom kompletterat med katalogerna från auktion 1-23. För en ung samlare var det en helt ny värld som öppnades med bra kvalitetsangivelser och bilder på de mynt som såldes. Det gick att lära sig mycket om kvalitet om än bilderna var svartvita. Min verklighet hade annars varit stencilerade prislistor, från ett stort antal handlare runt om i Sverige. Prislistor där kvalitetsbeteckningarna kanske inte alltid angavs med så stor precision. Vet att jag "strök under" kvaliteten i Myntboken men att jag några år senare var tvungen att sänka kvalitetsangivelsen med ofta ett steg på varje mynt... 01:or blev 1+ osv...


Har några bankfack på olika ställen. Nu upphörde nyligen en av bankerna med bankfacks-servicen och jag var tvungen att flytta över innehållet till ett annat bankfack. Under några dagar "fick jag möjlighet" att gå igenom den gamla samlingen. Det var som att göra en resa tillbaks i tiden. Jag tror inte jag är dement men kan konstatera att samligen innehöll betydligt fler objekt än vad jag trodde, jag har sällan gjort mig av med mynt från samlingen om myntet inte blivit utbytt mot ett bättre. Gick för många år sedan från att samla kronmynt i årtalsserier till att samla äldre mynt i årtalsserier. Främst var det kopparmynt och mindre silvermynt i valörerna 1/2 till 5 öre från 15-1700-talet. Lådorna med dessa mynt flyttades tydligen till bankfacket när jag blev typmyntsamlare. På en tejp-lapp på en av lådorna stod det "maj 1997"! om förseglingen varit obruten sedan dess låter jag vara osagt, men banktjänstekvinnan upplyst mig om att det var nästan åtta år sedan jag senast hade besökt aktuellt bankfack... 

En klok samlare sa till mig för ett antal år sedan "jaga inte bara nya mynt, fördjupa dig också i de som redan finns i samlingen". Kanske ger "fyndet i bankfacket" mig den nytändning i myntsamlande jag sökt under en period? Kanske börjar jag åter samla årtal, typer och varianter av kopparmynt och mindre silvermynt? Ungefär samma sak som hände när jag för ett antal år sedan återupptäckte min gamla samling av 1 ÖrKM 1719-1778. Helt plötsligt kom dessa små oansenliga kopparmynt att vara i fokus för mitt samlande. Nu ligger åter samlingen av 1 ÖrKM i bankfacket...


För att återkoppla till 1981 och min första kvalitetsauktion, Ahlström 24 så har många av mynten i bankfacket "proviniens" Ahlström och var köpta hos Ahlström för sisådär 30-40 år sedan. Många med proviniens exvis Berggren, Pripp men även Ekström! Första köpet på Ahlström  var ett kvartsöre 1644. När jag väl förstått hur budgivning med "spade" fungerade,blev det ytterligare ett antal köp på min första Ahlströmauktion!

Många av mynten har alltså legat i samlingen sedan 80-talet och jag fick när jag tittade på mynten samma tankar i huvudet som jubilarerna/ guldnålsmottagarna... Blev också nöjd med mitt kvalitetstänk på den tiden, senare har det nog emellanåt sviktat... Vad gäller Ahlströms kvalitetsangivelser som lätt går att kontrollera i auktionskatalogerna kan jag bara konstatera att han var en föregångare, istället för att dra ned ett snäpp på kvaliteten har jag oftast fått lägga till lite. En Ahlström beteckning 1+ vill jag idag i många fall beteckna som 1+/01 och det med dagens mer upplysta kvalitetsgradering och i några enstaka fall skulle jag med lätthet kunna sätta ändå högre kvalitet. Priserna på dessa objekt har också ökat över tid och det visar sig att mynten har varit en god "investering" (även om jag inte gillar att sammanblanda orden "samlande" med "investerande"). Ökningen har dock procentuellt inte varit lika god som på guldmynt och större silvermynt. För nostalgikern kan det vara värt att titta i dessa kataloger och inte minst i slutprislistorna från 80-talet. Själv har jag katalogerna med inskrivna slutpriser och köparnoteringar mm. Orsaken är helt enkelt att "gubbarna" (säker yngre än vad jag är idag) som satt runt mig på Operaterassen gjorde anteckningar och jag såg på och lärde! När det gäller kvalitetsbedömning vill jag också framhålla Ingvar Nilsson, Kristianstadsortens Numismatiska Föreningen (KNF) en annan förening jag varit medlem i. Kanske var det också 1981! vet att jag gick med i KNF något eller några år före SNR lades ned 1982. De anbud jag vann på KNF var jag aldrig missnöjd med. Problemet var väl snarare att det blev alldeles för få vinster, eftersom det mesta såldes till salen, en sal jag tyvärr aldrig besökte.


Troligen var det alltså 1981 som mitt myntintresse tog fart på riktigt, ett intresse som sedan följt mig genom livet. Före 1981 var nog samlandet mer diverserat och bestod av redan då av mynt men även av frimärken, hockeybilder och säkert en massa andra "onödiga" ting. Efter 1981 har fokus varit på numismatiska objekt..


Kanske är alltså 2021 ett jubileumsår även för mig eller är det så att jag har hållit på med mynt för länge?


/Ingemar


ps1. Följ mig gärna på Twitter (@Myntsidan), ett tema på Twitter kommer att vara "koppar" där några roliga kopparmynt , i många fall från "fyndet i bankfacket" kommer presenteras. Kanske inga toppkvaliteter, men mynt kan vara intressanta också i brukskvalitet. Mynt som faktiskt använts av dåtidens människor och inte bara legat gömda i samlingar eller kabinett. Först ut (redan i går) var 1/12 skillingen 1812 med felstavningen FOLETS.


ps.2. Inspiration till detta inlägg fick jag bl.a. genom ett mail i våras, från en person som under många år följt mig på Ingemars Myntsida och som hade en enkel(?) fråga -Vem är Ingemar?. Det blir inga "memoarer" ... men med jämna mellanrum kommer jag opretantiöst att minnas tillbaks på alla de år jag intresserat mig för mynt och göra små nedslag. Gjorde några inlägg på Ingemars Myntblogg (2007-2018) under just rubriken "Nostalgi". Ska nu göra ett nytt försök. Förhoppningsvis kan någon inspireras, någon "nicka igenkännande" medans andra bara tycker att det är "trams". Ett tips: Tycker du det är "trams" finns många andra sidor på nätet att besöka! 




Numismatisk Superhelg, Lund-mässa och statistik (2021-09-15)


Nu verkar de flesta restriktioner mer eller mindre vara upphävda. Trots det uppmanas till försiktighet när vi ses i stora folksamligar. Helt över är ännu inte pandemin. Bara i min lilla kommun var smittnivåerna förra veckan uppe i tal som vi inte sett på ett halvår. Främst skolungdom men även äldre var drabbade.


Att pandemin nu börjar ebba ut gör att vi med stor tillförsikt kan börja se fram emot superhelgen 2-3 oktober. På lördagen MISAB 37 och på söndagen Stockholm Numismatica 2021, både evenemangen på Sheraton i Stockholm. Ett mycket bra initiativ som jag vill uppmuntra. Eftersom jag bor på pendlingsavstånd från Stockholm hade jag inte haft några problem med att resa in två helger i rad. Tänker mer på lite mer långväga gäster som kan kombinera auktion och mässa. Ett perfekt läge att ta med kärestan till Stockholm. Du gör av med pengarna på Sheraton och din partner på stan. Kvällarna, både fredag och lördag kan ägnas åt gemensamma besök på någon av stadens alla restauranger. Flera stjärnmärkta av Guide Michelin finns i Stockholm, varav åtminstone en fick sin första stjärna så sent som i veckan.


Katalogen till MISAB 37 anlände för någon vecka sedan, objekten ligger också ute på NumisBids. Jag gillar kataloger, men får samtidigt erkänna att när jag tittar på auktioner föredrar jag den digitala varianten. Inte minst därför att det går att zooma in mynten för att i detalj kunna studera dessa (särskild viktigt då synen idag inte är som i fornstora dar då jag bl.a. stående "nästan 2 möh!" kunde scanna av handlares lager på exvis FriMynt). Mina egna bedömningar och prioriteringar, men även slutpriser noterar jag i papperskatalogen.


Ett tips till auktionsarrangörer skulle kunna vara att ta fram två pdf-kataloger, en inför auktionen och en efter auktionen. Den senare skulle kunna innehålla både slutpriser och errata. Vad gäller slutpriser tror jag inte det skulle vara några problem i Adobe att redan från början lägga till ett fält för slutpris. Ett fält som inte syns i den första katalogen men som med några enkla handgrepp kan fyllas på med slutpriser i katalog två. pdf-katalogen skulle då delvis fylla samma funktion som papperskatalogen. Kanske är det värre med egna anteckningar? men utvecklingen går snabbt och snart kan säker vi som läser katalogerna även göra egna "icke störande" anteckningar i pdf-varianten!


Så till själva auktionen. Får erkänna att jag ännu bara bläddrat igenom den och att jag först kommande helg kommer göra en djupdykning. Jag konstaterar redan vid de första genombläddringarna att det är en bred auktion som borde tillfredsställa de flesta. Medeltidsdelen är riktigt stark och även den övriga svenska avdelningen är bra och med stor variation. Ett rikt utbud av svenska sedlar och polletter bjuds också ut. I den senasre kategorin många riktigt svåra med proviniens Sven Svensson.  Ska jag plocka ut några favoriter, som inte behöver vara objekt jag tänker bjuda på, kan bl.a. nämnas

(009) penningen Johan Sverkersson,

(046) 18 penningar Hedemora, Söderköping eller Västerås, den senare myntorten är ny! måhända kommer vi få förklaringen i nya SM-boken?,

(121) 2 öres klipping Säter 1627,

(188) 8 mark 1670,

(453) mässingspollett Avesta koppar- och järnverk Tunna kol,

(509) Näverpollett Dagsverk Sala 1690,

(522-4) tre Palmstruchare från Stockholm Banco 1666 med valörerna 100, 50 respektive 25 daler SM,

(634) Borås Enskilda bank 10 kronor 1894 eller varför inte något av mynten

(717-745) alla romerska guldmynt.


Denna auktion är dessutom så utformad att det går att bjuda Live både i salen och via internet. Räcker inte bilderna finns fyra möjligheter att bese objekten. Dels utanför Växjö på lördag, dels i Stockholm onsdag, torsdag, fredag före auktionen. Observera dock att MISAB vill ha föranmälan och att fredagen främst är till för långväga gäster. Mer info och länkar till auktionen finns på MISABs hemsida.


Blev det inga köp, eller för få köp på auktionen så kommer säkert mässan Stockholm Numismatica 2021 att erbjuda många köpmöjligheter. Kanske till och med möjlighet att köpa något mynt du gick miste om "i stridens hetta" under lördagen. Laguppställningen ser idagsläget ut som följer (detta enligt senaste uppdateringen av sidan Stockholm Numismatica)

Myntauktioner i Sverige AB (MISAB), AB Wijk Antik, Pecunia, Hamrin & Svahn Mynt, Roberto Delzanno Mynthandel, Selins Mynthandel, Cederholms Mynthandel, Johan Melin Mynt, Lunds Mynthandel, J. Pedersen Mynthandel, Nordisk Filateli, Svenska Numismatiska Föreningen, Svenska föreningen för historiska värdepapper, ABAXA, Tamco Numismatics, Peagasus Auctions, Klas Boman, StenEngAB, Archie Tonkin AB, Kihlbergs Antik, AK Mynt AB, Kjell Riibe Mynthandel - Norge, Schulman B.V.-

Nederländerna och Helsingborgs Mynthandel.


En uppslutning av handlare och föreningar som inte är mycket sämre än den som brukar erbjudas på FriMynt, en och annan utställare kan säkert ännu tillkomma. Extra roligt är att det verkar bli en årligen återkommande mässa, möjligheterna att det blir en "superhelg" även nästa höst är alltså goda!


På söndagen håller dessutom MISAB sin internetauktion #36 som blir en ren pollettauktion! På Facebook aviserar MISAB åtminstone två ytterligare internetauktioner denna höst, trevligt!


Helgen efter superhelgen håller SNF sitt årsmöte på Kungliga Myntkabinettet (eller som det numera benämns Statens Ekonomiska Museum) i Stockholm. En möjlighet för dig som är medlem att se (nya) KMK och lyssna på ett föredrag.


För den som inte har möjlighet att besöka Stockholm 2-3 oktober, erbjuds en Myntmässa i Lund redan nästa helg. Jag har lite för långt att resa för att ta mig till Lund, men har många gånger hört att denna mässa är väl värd att besöka. Befinner du dig i södra Sverige runt den 25 september rekommenderas en avstickare till Lund och mässan som Sveriges Mynthandlarförening anordnar!



Statistik
När hemsidan var ny var statistik viktig för mig och jag följde utvecklingen nästan dagligen. Samma sak när jag började med Twitter och Facebook, i början vill man se utveckling. Måste dock erkänna att statistik idag inte alls känns viktig. Det är mer interaktionen med besökare som intresserar mig.


Den 8 september hände dock något, fick en signal om ovanligt många unika besökare. Drygt 1000 personer hade besökt Ingemars Myntsida den dagen. Besökstoppen var långt ifrån rekord men fick mig ändå att åter grotta ned mig i de statistikverktyg som finns. Det visade sig att ett snitt över den senaste femårsperioden ligger ganska jämt runt drygt 400 besök per dag. Några enstaka dagar "dippar" det medan andra dagar får jag toppar som den 8 september. Nu kanske det inte är några jätteimponerande siffror om man jämför med mycket annat på internet. Men myntsamlade är en ganska smal hobby med inte allt för många utövare, så jag är klart nöjd.

Populäraste webläsarna för att besöka sidan finns på datorer men andelen besökare som använder mobil/ padda ökar stadigt. Knappt hälften av besökarna kommer från Sverige därefter är USA, de nordiska länderna, Ryssland, Nederländerna, Kina och Tyskland i topp. På Facebook har Ingemars Myntsida cirka 1600 följare och på Twitter knappt 1000. Även på Google kommer Ingemars Myntsida relativt högt upp i sökverktygen vid sökningar på enstaka allmänna ord med numismatisk anknytning. Vid en en lite mer avancerade sökningar hamnar Ingemars Myntsida ofta topp-tio!


Får verkligen hoppas att mitt engagemang ökat intresset för mynt och myntsamlandet, något som var syftet när jag drog igång för snart 25 år sedan.


/Ingemar


Rivstart på hösten (2021-09-01)
Sommarn brukar vara lugn på myntfronten så också sommaren 2021. Skönt är att pandemin börjar ebba ut även om den säkert är långt från över ännu. Läser tyvärr dagligen om mindre utbrott och då särskilt bland unga. Vi ska nog fortsätta ha respekt för pandemin även om den nu inte är lika akut som under de tidigare vågorna. Besöker vi mässor och liknande ska vi nog fortsättningsvis försöka hålla lite avstånd från varandra. Det kanske inte ska vara som på Frimynt där vi vid vissa bord har tredubbla led med intressenter. Förutom de stolar utställaren ställt fram som naturligtvis är upptagna, brukar det åtminstone finnas en stående mellan varje stolspar och därutöver en tredje front som försöker tränga sig in mellan de som fått plats närmast bordet. Kanske inte helt OK vid en pandemi, men kanske inte annars heller då det inte bara är Covid-19 som smittar... 


Ett utmärkt exempel på en väl genomförd mässa är den i Norrköping den 21 augusti. Mycket folk, arrangören såg dock till att det inte blev för många, det finns en gräns för hur många som får vistas i en lokal med en viss yta och den följdes. Under ordnade former kunde alla besökare besöka de bord som så önskades.


Oj vad vi samlare väntat på en mässa. Någon enstaka mässa har väl anordnas, men för min del var detta det första mässbesöket sedan Sigtunamässan i januari 2020. Hade visserligen chansen redan i Sävsjö men fick då inte riktigt resplanerna att gå ihop. Mässor är viktigt för samlande, visst kan mycket göras digitalt via olika siter men att träffas Live på en mässa är svårslaget. Måste säga att jag var riktigt upprymd både under och efter mässan. Det vilande samlandet fick en mycket positiv kick. Nu blev inköpen inte så stora men det är inte alltid det viktigaste. Det är möjligheten att träffa och snacka med andra samlare och såklart även handlare som är behållningen.


Om vi nu kan hålla pandemin stången finns ytterligare två intressanta mässor i höst. Lund de 25 september och Stockholm Numismatica 2021 den 3 oktober. Båda mässorna arrangerade av mynthandlarföreningen och den senare i samarbete med MISAB. Den senare mässan tycker jag är ett utmärkt inititiativ och som dessutom planeras bli en återkommande mässa. Vi får två arrangemang samma helg, MISAB 37 och mässan. Har du möjlighet besök mässorna. För egen del och jag får skylla på avstånd blir det bara besök på mässan i Stockholm
Vad gäller MISAB blir det denna höstauktion en endagars. Pratade lite med Dan i Norrköping och planen är att katalogerna ska skickas ut någon vecka in i september. Återkommer naturligtvis med ett inlägg när jag tagit del av katalogen. Tyvärr glömde jag fråga om internerauktioner från MISAB men räknar med att några kommer att dyka upp under hösten.


Det är lätt att köra fast i samlandet. Börjar man med ett nytt område "går allt som en dans" och objekten "ramlar" in. Sedan kommer den kanske roligast fasen, jakten på att fylla de luckor som finns i samlingen. En jakt som pågår på nätet, på auktioner och mässor. De första två faserna kan ta många år beroende på samlarområde. Nu börjar samlingen bli komplett, men några luckor finns alltid kvar. Troligen är det extremt dyra eller mycket svåra objekt, objekt som inte växer på träd och där en offentlig försäljning sker kanske inte oftare än vad tionde år. Nu kanske inte prislappen spelar så stor roll, problemet är att objekten inte dyker upp, utan nu gäller det att inventera sitt kontaktnät och försöka få loss objekt som redan ligger i en annan samling.


Det finns alltid en risk att samlandet faller i träda under den perioden, går det ett år eller flera utan att samlingen fylls på med något väsentligt svalnar oftast intresset. Det är här som det gäller att hitta nya områden. Att åter få komma in i den spännande fas 2, jakten på luckorna. Sedan kan man också hamna i perioder där "alla" samlar samma område och där priserna, åtminstone tillfälligt är på en allt för hög nivå och där det kan vara bättre att vänta med köpen. Tycker mig ana vissa sådana områden just nu. Dukater är svåra, likaså riksdalrar i hög kvalitet. Dessa har troligen tidigare varit undervärderade och nu hittat sin rätta prisnivå. Men många mynt i lite sämre kvalitet ligger nog lite väl högt idag. Vi som varit med några år vet att utbudet är såpass stort att dessa mynt just nu är lite för högt betalade. Eller är det så att myntsamlandet ökat, är vi fler som samlar mynt idag än för 10-15 år sedan? Om så är fallet kanske utbud och efterfrågan är på rätt nivå, förutsatt att dessa "nya" samlare fortsätter samla. För visst är det roligt om fler samlar mynt! Tycker mig se att nya ekonomiskt starka grupper börjat intressera sig för mynt, likaså har den ökade digitalisering medfört att många nya grupper idag har tillgång till mynt. Du behöver idag inte ha en förening på hemmaplan eller bo i en storstad med många handlare eller återkommande auktioner för att kunna köpa nya mynt till samlingen. Alla i Sverige har idag i princip samma möjlighet att förvärva mynt! Personligen tror jag intresset för mynt ökat och att vi idag är många fler samlare än för några år sedan, kanske inte uppe i de nivåer som det pratades om på 1970-talet, där jag läst att det fanns uppskattningsvis 40 000 samlare. Men trenden förefaller uppåtgående, tacka internet för det!


Har du kört fast i samlingen försök hitta nya områden, varför inte de antika mynten? Eller varför inte bara försöka hitta lite klassiska mynt till samlingen, saknar du ett plåtmynt, Sveriges första penning med drygt 1000 år på nacken, kungen du läste om i grundskolan, riksdalern 1718 som utsetts till det vackraste svenska myntet eller något annat i samlingen varför inte lägga till ett sådat objekt utan att specialsamla området. Tittar du mot antiken finns mängder av klassiska mynt som pryder vilken samling som helst, varför inte tunga tetradrachmer. Ett annat sätt kan vara att lägga till några objekt som omgivningen uppskattar. Här brukar medeltida brakteatrar röna lågt intresse, dom är helt enkelt för små. Men ett plåtmynt, oavsett valör, ett katanga-kors eller varför inte ett forntida betalingsmedel i form av en flintyxa från stenåldern, även relativt tunga tetradracmer varför inte den med ugglan. Rejäla och oömtåliga objekt som ka skickas runt utan att förstöras och som blir en "snackis" i varje sammanhang där de tas fram. En snackis även bland numismatiskt helt ointresserade personer! Sätt inga gränser för ditt samlande!


Jag har skrivit om det tidigare. Men vill du studera numismatik på universitetsnivå så finns nu möjligheten att söka en kurs. Har inte läst det någonstans men enligt professor Moesgaard stänger ansökan den 26 oktorber. Är du i Stockholm rekommenderas dessutom ett besök på Ekonomiska museet som öppnade (något försenat pga pandemin) i våras.


Men nu tittar vi framåt på kommade mässor, auktioner och föreningssammankomster. Det verkar bli en riktig bra höst efter snart två års stiltje orsakad av pandemin. Vad som är på gång kan du läsa i Agendan, saknas något numismatiskt evenemang kontakta mig så lägger jag till det. Likaså vad gäller Länkförteckningen, alla förslag på nya länkar är välkomna.


Med hopp om en bra och spännande numismatisk höst!

Ingemar


En myntfri sommar (2021-08-02)


Jag brukar föredra att ha sen semester, i år blev det en riktigt tidig ledighet. Måste säga att jag drog en riktigt vinstlott i semesterlotteriet. Att pricka in rätt veckor brukar inte vara lätt. Trots att jag befunnit mig på många olika platser i Sverige har det varit sol och höga temperaturer under i princip hela semestern och även dessförinnan. Enda undantagen är ett kort men intensivt skyfall på midsommardagen som orsakade en hel del översvämmningar, samt ett rejält åskväder under ankomstdagen på fjällsemestern.


Det blev en i princip myntfri sommarsemester i år. Funderade dock på ett litet untantag den 3 juli eftersom det både var semester, jag var fullvaccinerad och det genomfördes en myntmässa. Hade planer att ta mig till Sävsjö men ville kombinera den resan med någon annan aktivititet. Hade två alternativ först svärföräldarna och en resa på knappt 10 mil till Sävsjö, sedan ett besök hos några kompisar, där ditresan skulle kombineras med ett stopp på Kulturhuset i Sävsjö. Ett svårt pussel som tyvärr inte gick ihop. Visst kunde jag gjort en ToR över dagen men det hade inneburit många timmar i bilen, 40 mil enkel resa... Nej det fick bli en trevlig kväll med bekanta på fredagen och strandliv på lördagen som avslutades med två kvartsfinaler i fotboll (EM). Dock utan svenskt deltagande, om nu någon minns det... men visst hade Sverige medfört ett betydligt tuffare motståd för England än det Ukraina bjöd på? Vad jag har hört var myntmässan riktigt lyckad och nästa år ska jag försöka planera lite bättre. Även om jag redan nu vet att en del aktiviteter är inplanerade i månadsskiftet juni/juli och dessa har med födelsedagar att göra...


Förutom tankarna på ett besök i Sävsjö har sommaren alltså varit nästan helt myntfri. Ett besök av två numismatiker i mitten av juli undantaget då "Ronta" & "Lelle" besökte min lilla stad. Över en lunch på en fiskresturang fördes livliga diskussioner om mynt! För övigt har det blivit väldigt få besök på de siter där mynt och annan numismatika saluförs och i princip ingen läsning alls av numismatisk litteratur. Har de senaste månader bara läst två böcker. En om Olympiska tecken och en om Bergsbruk i Jämtland/ Härjedalen. Den senare i samband med en fjällsemester i Tännäs.


Tännäs är en plats jag minst en gång per år brukar besöka och har så gjort i säkert 20-25 år. Oftast på hösten men även under några sportlov när snön fortfarande legat djup.


Orsaken till att boken "Anders Floor 1700-1768 En bergsmans kamp för rätt och rättigheter" lästes är att stugan bara ligger någon mil från en myntort, Ljusnedal där plåtmynt präglades 1746, 1748 och 1753 kanske även 1749, 1750-52 men från dessa år är inga plåtar kända. Rättigheter och stampar fanns för att prägla fyra valörer 4, 2, 1 och 1/2 DSM. Någon 4 daler är inte känd och det enda kända exemplaret av 2 daler (1746) finns på KMK. Att plåtar präglats i Ljusnedal var en kunskap jag för bara några år sedan inte hade, trots att jag vid åtskilliga tillfällen åkt förbi skylten "Ljusnedal 2 km". Vid denna sommarsemester i Tännäs med nyvunna kunskaper besöktes naturligtvis Ljusnedal. Några spår av mynttillverknigen kunde jag inte se mer än att på en av informationstavlorna avbildades en daler 1748 (dock utan någon information om att mynt präglats på platsen). Hembygdsföreningen i Ljusnedal har gjort ett gediget jobb med att återuppbygga de gamla bruksanläggningarna. Har du vägarna förbi rekommenderas ett besök, både för att se anläggningarna men också för att njuta av naturen. Att solen sken, det var molnfritt och termometern visade på 26 grader i skuggan gjorde inte mitt besök sämre. Resan till Härjedalen medförde dessutom att en rad klassiska myntorter passerades. Bl.a. Sala, Avesta, Hedemora, Stockholm, Uppsala och Säter! I Säter blev det ett stopp vid Säterdalen. När jag senare googlade på myntningen i Säter visade det sig att det just var i Säterdalen myntningen utfördes, vilken miss... Vid nästa resa, kanske redan till hösten? får det bli ett lite längre stopp vid Säterdalen! Likaså ska jag vid tillfälle försöka passa på att besöka både Avesta mytmuseum och Sala silvergruva även om jag varit på båda platserna tidigare.


Boken om Anders Floor kan jag rekommendera, den innehåller intressanta kapitel om förutom plåtmyntningen i Ljusnedal även om plåtmyntningeni Semlan/ Huså i Jämtland (Carlbergs- och Gustafsbergsbolagen) samt Kengis, Garpenberg och Bäsinge.


Under fjällsemestern fick jag också ett mail från Roberto Delzanno om att en myntmässa planeras söndag den 3 oktober i Stockholm, MISAB-helgen! Mässan heter STOCKHOLM NUMISMATICA 2021 och är tänkt som en årligen återkommande mässa! Det är Mynthandlareföreningen och MISAB som arrangerar mässan. Ett riktigt bra initiativ med en mässa i huvudstaden! Återkommer och marknadsför naturligtvis mässan här på Ingemars Myntsida.


Den 16 juli öppnades möjligheten att söka årets numismatiska kurs på Stockholms Universitet. Jag vet inte hur länge det är möjligt att söka kursen, men några veckor till är säkert anmälan öppen. Själv gick jag kursen förra året och den får mina bästa rekommendationer! Mer om vad jag tyckte om kursen kan du läsa på mLogg.


Förr om åren har jag haft viss jour på jobbet även under semestern. I år blev det alltså en rekordlång semester som varit i princip helt jobb- och myntfri. Riktigt skönt! Nu har arbetet återupptagits om än på distans.  Även myntsamlandet har kommit igång! Kanske kan det åter bli lite mer numismatiska inlägg på Twitter och mindre av "sommartips".


Om det under semestern inte har blivit några myntköp, så blev det åtminstone för någon vecka sedan ett vykort på Tradera (stämplat1912 då även OS seglingarna genomfördes på plats). Ett vykort jag aldrig tidigare sett och som har numismatisk anknytning!? Under många år bodde jag på Villa Annero och det var där som Ingemars Myntsida skapades 1998! Minns att jag precis fått min första internetuppkoppling, konstaterade att det var ont om myntsidor och ville dra mitt strå till stacken. Minns också det mycket sega modemet som var kopplat till telefonjacket. Många timmars arbete med hemsidan gjorde att telefonlinjen oftast var upptagen...


Miljön där Myntsidan skapades var det inte mycket att klaga på. Läget centralt, villan (byggd 1903) omsorgfullt bevarat och utsikten bedårande.


Nästa större aktivitet med fokus på mynt är mässan i Norrköping den 21 augusti. Nu när vi verkar fått kontroll på smittspridnigen och restriktionera börjar tas bort är förutsättningarna för en bra och välbesökt mässa stora. Jag tänker inte missa mässan som blir min första på över 1 1/2 år. Har du möjlighet rekommenderas alltså ett besök. Vi behöver nog alla stilla den "myntabstinensen" som Covid-19 orsakat.


Annars är det väl främst medaljsamlare som drar till sig uppmärksamheten just nu. OS 2020 i Tokyo började skralt för de svenska deltagarna men nu börjar det arta sig. I skrivande stund har Sverige fem medaljer, även om valören på den i damfotboll ännu inte bestämd (guld/ silver). Finalen går om jag läst rätt på fredag morgon klockan 0400 (okristlig tid för e lång fotbollsmatch)... Men det är bara att ställa väckarklockan, liksom många andra gånger den senaste veckan. Upp mitt i natten för att se en final och sedan åter till sängen. Får nog bli så också på fredag om jag inte väljer att börja jobba riktigt tidigt. En av många fördelar med att jobba hemifrån på distans. Man styr sina egna arbetstider, särskilt på sommaren när det är glest med inplanerade möten.


Soliga sommarhälsningar,
Ingemar