B2016

Ingemars Myntblogg 2016


Jul och Nyår 2016

söndag, december 18 2016 12:08:55

Då är det snart dags för jul- och nyårshelg. Tror att det är fler än jag som undrar var hösten 2016 tog vägen? Tiden formligen rusar iväg... och ett myntår utöver det vanliga håller på att ta slut.

Det här blir det sista inlägget för i år och jag får tillönska alla myntintresserade och för den del även alla ni andra som följer mig på bloggen en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

/Ingemar


Numismatik i Wien

måndag, november 14 2016 20:45:22

Torsdag till söndag förra veckan tillbringade jag i Wien tillsammans med Numismatiska klubben i Uppsala. En riktigt trevlig resa som gav mersmak. En resa som förutom många kulturhistoriska platser naturligtvis innhöll mycket myntsnack. Flera intressant institutioner med numismatisk anknytning besöktes. Fredagens program innhöll tre besök och dagen ägnades åt Myntkabinettet, Nationalbanken och Numismatiska institutionen vid Wiens universitet. Faktiskt den enda numismatiska institutionen i världen. Annars brukar väl numismatik företrädesvis bedrivas vid arkeologiska, kulthurhistoriska eller möjligen vid ekonomiska institutioner. Intresset för att studera numimatik är stort och om jag räknade rätt hade institutionen inte mindre än 60 studenter. Dessutom fanns det möjlighet att läsa numismatiska sommarkurser! För egen del blir det tyvärr ingen sommarkurs då min skoltyska är alltför knapphändig och jag idag bara klarar de allra enklast artighetsfraserna...

Alla tre institutionerna hade många intressant numismatiska objekt att visa upp. Jag har twittrat om några av alla guldobjekt som visades upp. Nedan kompletterar jag med några andra bilder från Wien

Själv besökte jag Wien för första gången för 30 år sedan, den gången under en tågluff där de kulturhistoriska Wien ägnades mindre uppmärksamhet. Denna gång blev inriktningen en helt annan. Flera trevliga platser besöktes eller passerades som Stefansdomen, Spanska ridskolan, Staatsopera men mycket mer finns att upptäcka. Tror att det någon gång, inom inte en allt för avlägsen framtid, får bli en familjeweekend i Wien, eller en weekend med sambon. Wien har verkligen mycket att erbjuda både kulturhistoriskt och gastronomiskt. Byggnaderna har klarat 1900-tals krigen förvånansvärt bra (och kulturskatterna finns kvar) även om spåren från dessa dagar är tydliga på vissa platser. Nedan illustrerade av skotthålen från en eldstrid 1945.

Som alltid när ett gäng numismatiker träffas blev det mycket myntsnack särskilt vid de tillfällen vi hämtade andan över en Gösser eller slog oss ned på en restaurang för att förtära någon österrikisk maträtt. Naturligtvis blev det Wienerschnitzel, surkol och knödel i massor och på lördagens gemensamma middag på mycket trevliga Melkerstiftskeller avnjöts Mårtengås och apfelstrudeln.

Av Gorgon fick jag höra ett talespråk som Frösell ofta använde och som fritt översatt ur mitt minne löd ungefär som följer "numismatik utövas bäst tillsammans med goda vänner, god mat och god dryck". Ett talespråk som jag tycker symboliserar hela Wienresan på ett mycket bra sätt!

Får rikta ett särkskilt tack till de i klubben som arrangerad resan och då särskilt Ylva som galant guidade oss runt i Wien.

ps. det blev ett relativt kort inlägg, men jag misstänker att både en bloggkollega och NKU kommer att skriva mer om resan! Nu gör jag natt, en weekend i Wien med hemkomst 23:00 igår och en "elak" väckarklocka som ringde 06:13 i morse tar på krafterna...


Vinter...

söndag, november 06 2016 13:38:14

Vi hade en otroligt bra sommar och hösten har inte varit sämre. Men nu "helt plötsligt" slog vintern till och det är både minusgrader och snönstorm. Har precis vinterbonat i trädgården och ställt undan utemöblerna. Sommardäcken är fortfarande på så det blir att boka tid på däckverkstaden inom kort. Inte heller känner jag för att snöra på mig löp-dojorna en dag som denna, istället investerade jag i veckan i ett gym-kort. Gick "all-in" på gymmet fredag, lördag och är idag alldeles ledbruten...

Men inget ont som inte har något gott med sig. När det är minusgrader och mer eller mindre snöstrom, klagar ingen på att man sitter inne vid datorn eller vid myntsamlingen! Kanske är det ändå den kalla delen av året som är den mest numismatiska? Tyvärr är det få inhemska arrangemang kvar i år, men en del utländska auktioner återstår. Philea har en riktigt bra auktion nästa lördag, den 26 november (också det en lördag) anordnar Sveriges Mynthandlarförening en mässa på hotell Sheraton i Stockholm och någon gång under november anordnar MISAB sin fjärde internetauktion, men det är väl också i princip det som händer innan årsskiftet. Det är alltså snart dags att skifta blad i den numismatiska Agendan och börja sikta in sig på 2017. Har du kunskap om några arrangemang som platsar i Agendan skicka gärna dessa till mig. Både auktioner, mässor och föreningsaktiviteter är välkomna!

För några dagar sedan började jag gå igenom mina blogg-inlägg. Gjorde en miss när jag skapade bloggen och glömde att kategoriindela inläggen. Vilket medför att idag finns över 600 inlägg i kronologisk ordning och det krävs en mängd "klick" bara för att ta sig något år tillbaka. För att råda bot på detta har jag nu börjat samla alla inlägg årsvis på en ny sida. På sidan ligger inläggen samlade år för år, dock utan bilder och länkar. Vill du se dessa får du bläddra bakåt här på bloggen. Eftersom bloggen delvis är min numismatiska dagbok (det finns också en privat som innehåller mycket som inte lämpar sig att skriva på bloggen) har jag haft riktigt roligt när jag gått igenom inläggen och tankarna har gått till allt roligt numismatiken för med sig!

Har nu också gått igenom Philea-katalogen ordentligt. Det finns en hel del köpvärt nästa lördag. Tyvärr har jag inte möjlighet att delta på auktionen, får istället bjuda via ombud eller lägga några anbud på fredag kväll.

ps. ta det lungt där ute, det är riktigt halt på sina ställen...


Philea 12 november

MyntsnackSkapad av Ingemar fredag, oktober 28 2016 20:58:34

Nu har jag haft tid att gå igenom katalogen (som anlände härom dagen) och det är en riktigt bra auktion Philea bjuder på. Toppobjektet är naturligtvis den 13 kilo tunga åttadalern från 1660. Visserligen det näst vanligaste årtalet, men de jag sett till salu har nog alla burit årtalet 1659 dvs Karl X Gustaf. På den aktuella plåten står det bara Carolus d.v.s. Karl XI. Vill man typsamla åtta-daler förefaller det alltså som att det är dessa två årtal, 1659 och 1660 som är möjliga... Utropspriset är satt till 500.000 men jag tror inte det räcker långt. I förhandssnacket har det pratats om allt från 3 till 5 gånger det priset! Myntmarknaden är het och säkert får vi se en riktigt bra slutnotering.


Utropet på det kanske näst roligast myntet är betydligt lägre än drygt 0,5 procent av plåten. 1 öre 1629 provmynt Säter med utropspris 3000. Frågan är om man missat en nolla? Tror dock inte att det spelar någon roll, eftersom mynt idag brukar hitta sitt rätta värde oberoende av utropspris. Enda nackdelen är väl att ett lågt utrop ökar tiden från annonsering till klubbslag!


Tittar man på mynt som är högt värderade och troligen också kommer att bli dyra märks bl.a. Ort (1/4 rd.) 1599 min favorit förutom de ovan nämnda mynten i koppar (50tkr), Öre Nyköping 1628 med tre vapensköldar (15tkr), Taler Pommern 1655 (40tkr), 8 mark 1670 ex. Bonde (30tkr), 4 mark 1720 ex.Rosenlund (20tkr), Riksdaler 1795 med FOLKFT (10tkr) och 50 öre 1862 (30tkr). Naturligtvis har jag både hoppat över och missat några objekt.


Bland de billigare som känns klart budvänliga tycker jag man kan räkna; Öre 1737 Stockholm (0,5tkr), Saint Bartelemy (1tkr), Riksdaler 1844 med brett huvud (8tkr) och 5 kronors sedeln 1974 både stjärnmärkt och makulerad (1tkr).


Som vanligt (1) fokuserar jag på de svenska objekten. Huruvida det finns några riktiga "stänkare" bland de utländska överlåter jag till andra intresserade.

Som vanligt (2) har jag inte möjlighet att åka till Svartens gatan när det auktion... Denna gång med giltigt förhinder. Det får alltså bli ett antal förhandsbud, men det har fungerat bra förrut och gör det naturligtvis även denna gång!


Philea auktion 11

lördag, oktober 22 2016 16:58:10

Idag presenterade Philea de objekten som ska säljas på myntauktion 11 den 12 november. En riktigt trevlig och bra auktion med många toppobjekt, bland annat en 8 daler 1660. Utropet är satt till 500.000 kronor och slutpriset bör säker ligga på 3-5 gånger utrop kanske ändå mer. Det var några år sedan en åttadaler såldes offentligt och om jag inte minns fel så hamnade priset den gången runt två miljoner och myntintresset har väl knappast gått ned sedan dess?


Jag ska vid tillfälle gå igenom katalogen och återkommer då kring de objekt som ska säljas. Tillsvidare nöjer jag mig med ett klipp ur det nyhetsbrev som kom idag från Philea.


"Auktionen innehåller en mycket bra svensk del med ett intressant avsnitt med Vasaättens mynt, bl.a. ett vackert ex av 1 daler 1561, en ort (1/4) daler 1599 RR, 8 mark 1617 med den ovanligare stavningen ”HAER”. Vidare Pommern 1 taler 1655, 8 mark 1670, ex Bonde, 1 riksdaler 1717 med eget hår, reseriksdaler 1731 med dubbelporträtt samt 1 riksdaler 1794 med det sällsynta stavningsfelet ”FOLKFT”.

Speciellt märks ett 8 dalers plåtmynt 1660 i ovanligt bra kvalitet (1+/01), vikt 13 kg.

Ett ovanligt fylligt avsnitt med antika mynt följs av övriga utlandet där tyska och ryska områden är mest omfattande."


Det var bättre förr?

fredag, oktober 21 2016 18:22:05

Tack för en livlig diskussion kring digitalisering och öppen data. Jag har fått många innovativa tips och återkommer säkert till flera av dessa.

Som jag ser det har digitalisering tagit rejäl fart och alla vill vara med! Som en mycket hög EU representant uttryckte det förra veckan "hänga med eller försvinna". Allt går så mycket snabbare idag, kvalitén är högre och kostnaden minimal för att hantera information digitalt.

- För några år sedan krävdes det två års utbildning för att köra taxi i London, idag kan "vem som helst" köra taxi i London med hjälp av en GPS och inom kort behövs ingen chaufför alls...

- En gång i tiden (< 10 år sedan) köpte jag mina skivor i butiken, det handlade om LP- och CD-skivor. Skivsamlingen var både dyr och klart begränsad. Idag betalar jag en liten summa för att få tillgång till i princip all musik som skapats! Denna musik kan jag lyssna på via telefonen, TV:n eller datorn närhelst jag vill. Håller musikbranschen på att "dö" nu när allt har digitaliserats? Nej knappast, musikbranschen är nog vitalare och lönsammare än någonsin, samtidigt som utbud och variation är enorm.


- E-sport är den snabbast växande sporten och konkurrerar idag med de största sporterna både vad gäller antalet aktiva och publik! I morgon är den troligen störst...

- Varför inte ha en dator (robot) som några gånger per dag scannade av allt som skrivs på nätet om mynt och numismatik. En robot som sedan kunde sammanställa och kvalitetsgranska denna information och formulera det viktigast i intressanta och välskrivna dagliga blogginlägg, tekniken finns vad väntar vi på? Tror dessutom vi alla surfat in på sidor som helt är skapade av robotar, det gäller även myntsidor...

Får "ursäkta" om det ibland blir lite mycket löpning, digitalisering och andra icke numismatiska inlägg, men det är saker som engagerar mig och som därför får plats på bloggen. Jag lever dock inte alltid som jag lär och ska jag vara riktigt ärlig föredrar jag inbundna böcker och live-auktioner före digitala dito

Vi och resten av världen har hård lagstiftning vad gäller upphovsrätt. Skyddet för upphovsmannen/kvinnan tillsammans med tryckfrihet är mycket viktig grundprincip i rättssamhället. Den som vill publicera sitt nyskrivna material är bara att lyckönska, jag tror du/ni gör helt rätt och är morgondagens vinnare! Att publicera någon annans material är däremot olagligt, såvida inte upphovsrättsskyddet löpt ut.

Åter till ursprungsfrågan. Var det bättre förr? Svår fråga, jag förstår att för en del var det bättre på den gamla goda tiden när affärerna gick lysande; men vart tog Facit och skrivmaskinsfabriken vägen? Jag kan var nostalgisk men tror för den skull inte att det var bättre förr.

Nu har jag "pratat" av mig för denna gång vad gäller digitalisering, första gången var 1998 på Myntsidans e-zine! Myntsamlande och internet.


Ska nu sätta mig i fåtöljen med ett glas sangoviese och bläddra i en av Stiernstedts tidiga böcker om polletter och kopparmynt!


Trevlig helg!


Digitalisera mera...

fredag, oktober 14 2016 15:59:40

I veckan har jag ägnat tre dagar åt att lyssna på föreläsningar om framtid och då främst digitalisering. Tycker själv att jag ligger relativt långt fram både på jobbet och privat. Men vid en lite vidare omvärldsbevakning och med bra "spaningar" i olika föredrag inser jag att digitaliseringen går snabbare än vad jag (vi?) tror. Kan inte annat än imponeras av de framsteg som görs och EU kommissionen kämpar hårt för ökad digitlisering och öppen data (PSI). Troligen en överlevnadsfaktor för Europa. Tittar man 10 år tillbaks fanns inte mycket på nätet/ digitalt, idag har det fullkomligt exploderat genom smartphonen och andra plattformars introduktion på marknaden. Nu kanske inte numismatiken har varit med om samma utveckling, men det har ändå hänt en del och jag tror att omsättningen "digitalt" idag är betydligt större än butiks/mäss-försäljningen och skulle det inte vara det så är det garanterat fallet inom några år.

Jag är säker på att vi myntsamlare/ numismatiker också måste ta ett större steg in i den digitala världen. Visst gör vi trevande försök, min hemsida, blogg och twitterkonto är några sådana. Men dessa räcker naturligtvis inte långt, jag har varken kunskapen, tiden eller möjligheten att ligga i framkant på utvecklingen. Tror att numismatiken både för att behålla intresserade men framför allt för att fånga ny intressenter måste bli mer öppen och digitaliserad. Har du ideér pröva dom, det är aldrig fel att misslyckas. Skulle 1 av 10 digitala "projekt" lyckas har vi kommit långt!

Har själv en gång i tiden skapat en databas där jag matade in priser som olika mynt såldes för, resultatet publicerades med uppdateringar kanske en gång i halvåret på hemsidan. Allt skedde manuellt av mig, men databasen gjorde beräkningarna. Måste säga att det var mycket tidsödande att samla in och registrera "alla" försäljningar. Tänkt om någon kunde konstruera en databas med en beräkningsalgoritm och som automatiskt hämtade in den öppna information som auktionsföretag med mera släpper kring försäljningar. Värderingsböcker skulle bli överflödiga... och värderingspriser uppdateras i realtid.

Jag har inga lösningar på vad vi som myntsamlare kan göra för att öka digitaliseringen. Jag kan ha idéer men det har vi alla! Tror vi myntsamlare/ numismatiker tillsammans måste börja fundera på vad vi behöver. Sedan får tekniker och andra intresserade anta utmaningen och se om detta går att förverkliga...

Tänk om Malmers stampkedjor låg öppna på nätet, tillgänglig för forskare, myntsamlare och andra intresserade runt om i världen... det skulle inte dröja länge innan dessa stampkedjor fylldes på med nya mynt och nya kopplingar mellan olika myntorter och stampar skulle säkert upptäckas! Till nytta för alla intresserade. Kostnaden och tidsåtgången skulle vara försumbar...

Vet att arkeologer som hittar oidentifierade mynt lägger ut dessa i social medier och låter alla vara med och tycka. Såg nyligen en bild på ett mycket hårt, till oigenkänlighet korroderat medeltidsmynt. Den samlade kunskapen, eller åtminstone de som var medlemmar kunde på ett par timmar, tillsammans!, identifiera myntet ända ned på LL-nummer nivå och därmed knyta ett specifikt mynt (årtal) till fyndplatsen.

Tänk om statssamlingen, den vi alla äger och som finns magasinerad vid Slottsbacken var tillgänglig. Idag kan vi bakom glas och ram se ett litet urval av allt som finns. Med benäget tillstånd kan vi få se andra delar. Men för att se mynten måste vi bege oss till Stockholm. Borde inte statssamlingen vara tillgänglig för alla? Jag vill kunna sitta hemma, utan att åka till Stockholm och när det passar mig beskåda statssamlingen. Regeringen hade för många år sedan det som krav, mynten skulle katalogiseras och digitaliseras. Inte mycket har hänt, varken under nuvarande eller föregående ledning... Hade samlingen digitaliserats hade vi alla vetat vad den innehåller... Nu är vi hänvisade till litteratur som kanske trycktes för 100 år sedan. Jämför gärna med Uppsala Universitets Myntkabinett där det mesta är digitaliserat och sökbart på internet! Vem har sett dessa mynt förut?

Dom finns att beskåda digitalt via Uppsala Universitets Myntkabinetts hemsida. Kanske finns dessa mynt även på KMK?, vem vet...

Ett mycket bra och inovativt sätt att använda de möjligheter som det digitala medierna ger tycker jag Falcoins raritetssidor står för. Tillsammans kan vi nu skapa en bra bild av hur många exemplar som finns bevarade. Hade Falcoin själv stått för hela arbetet hade det tagit mycket lång tid. Nu gjorde Falcoin grundjobbet men det geniala är att Falcoin sedan gjorde sitt arbete offentligt och vi kan nu, alla som är intresserade av svenska mynt hjälpa till!

Den som samlar varianter borde göra samma sak. Offentliggör vad du hittat med bilder och beskrivningar och jag lovar att det snabbt kommer att dyka upp nya varianter! (ensam är inte stark) - Redan Brenner använde offentlighet/öppenhet för att öka sin egen kunskap. Förstaupplagan skickades ut till ägare av olika stora europeiska samlingar, bland annat den franske kungen (exemlaret finns på SNF´s kansli!). Här kunde fransoserna jämföra Brenners rön med de objekt som fanns i den egna samlingen och meddela Brenner "- att detta svenska mynt har du minsann missat!..." Vilket säkert medförde att myntet fanns med i andra upplagan.

Fick under e-förvaltningsdagarna i Älvsjö lyssna på ett exempel som säkert skulle kunna appliceras inom numismatiken. SMHI har en mängd mätstationer runt om i landet som samlar in data. SMHI är bra på att göra prognoser. För ett tag sedan släppte SMHI all sin data fri, den som vill använda datan får göra det gratis. Ett "yngre" företag laddade hem datan och skapade en "app" med logaritmer som behandlade informationen. Att färdigställa "appen" tog cirka tre veckor. SMHI behövde över 24 timmar för att ta fram en fem-dygns prognos i sin superdator, "appen" gör idag samma jobb på 20 millisekunder och kvaliten är inte sämre och kostnaden en bråkdel. Det finns hur många exempel som helst där någon tillhandahåller en plattform och där användarna "där ute" kan använda plattformen för att skapa mervärde med den öppna data som finns tillgänglig. Vinn-Vinn!

Får avsluta med en löpsedel från Metro igår som löd ungefär "Nio appar som gör det roligare att resa" tänk den dag SNT, Ingemars Myntsida eller för den del dagspressen kan ha en löpsedel "Nio appar som gör myntsamlandet roligare!"

ps Tycker det är spännande att frågorna om mynt och numismatik nu börjar komma in på Twitter. Både från "redan frälsta" och från "oinvigda". Fler myntsamlare borde skaffa sig ett Twitter-konto! Tillsammans kan vi interagera och skapa nya värden inom numismatiken. Till nytta och glädje för oss alla!


Borde randen avbildas?

torsdag, oktober 13 2016 18:44:21

Allt mer mynt säljs vi internet, mässor eller auktioner. Mynthandlarna är en tynande skara, åtminstone de som har butik. Men visst dyker det varje år upp några nya, två har jag stött på i år, varav en faktiskt hade butik! Sedan pågår en viss generationsväxling där nya innehavare tar över. Att butikernas antal minskar har medfört ett större intresse för olika typer av mässor. Tror att det 2016 varit mässrekord och dessa mässor har varit mycket välbesökta. Kanske inte det besöksantal som jag bloggade om för något år sedan. Den gången handlade det om tidiningsartiklar från 1970 och 1980-talet och tusentals besökare på mässor!


Internet i alla ära men visst är det roligare att handla mynt live, att kunna vrida och vända på myntet och belysa det från olika håll. Att hålla myntet i handen och där göra bedömningen av kvalitet överträffar den bäst tagna digitala bilden. Med olika belysning och exponeringstider går det tyvärr att försköna ett mynt till förfång för köparna. Sedan är det nästan kotym att inte avbilda randen. Jag har sett något undantag och tro att det den gången var en amerikansk (möjligtvis tysk) firma som visade åtsida, frånsida och rand! Men faktum är att allt mer mynt liksom många andra varor idag handlas över nätet.


För att återkoppla till "två dalern 1544" har jag fått fyra mail i ämnet. Resultatet i denna snabbenkät blev 3-1 för att det rör sig om två sammanfogade daler mynt. Det fjärde förslaget var att det var en nytillverkad kinesisk kopia. Sållar mig till majoritetens förslag i frågan. När det gäller tvådalern och många andra mynt skulle det vara fördelaktigt om även randen avbildades. En bra bild av randen skulle med stor sannolikhet avslöja om det var två sammanfogade mynt, randen borde se bearbeta ut i förhållande till slitaget på mynten.

Vi har nog alla som handlat via internet köpt något mynt, antingen på en auktionssite eller via någon mynthandlare, där vi inte varit helt nöjda med randen i förhållande till resten av myntet. Det kan handla om åverkan eller en svagprägling som gör att randtexten fallit bort eller att randen bara ser tråkig ut.


Har också hört om infattade mynt som sålts på auktion med beskrivningen "varit infattad" i katalogen och som sedan dykt upp på internetauktion och där säljaren "missat" den informationen trots att de båda försäljningstillfällena legat i direkt anslutning till varandra... Fast här handlar det inte om ett misstag utan om något som skulle kunna betecknas som bedrägeri...

Kanske är det dags att börja avbilda randen vid försäljningar! Åtminstone i de fall det rör sig om mer värdefulla mynt.

Ps Skriver just nu på ett annat inlägg med temat "digitalisera mera...". Ska försöka bli klar med det i helgen och lägga ut det i början av nästa vecka!


Norrköping 2016 + 2 daler 1544

lördag, oktober 08 2016 22:07:37

Mässan i Norrköping blev som vanligt en mycket lyckad tillställning. Det var riktigt trångt i Stallet efter öppning av mässan (10:00) och det höll i sig till tidig eftermiddag. Timmen före stängning var det dock ganska glest med besökare.


Under mässan passade jag på att göra mig av med några dubbletter och tillförde samtidigt samlingen flera nya mynt! Som vanligt gjordes de bästa köpen sent på dagen, när den värsta köp-rushen lagt sig och det i lugn och ro går att inventera säljarnas lager. Jag är klart nöjd med mässan och det var arrangören också. Tyvärr glömde jag fråga om besöksantalet, men den var måste ha varit hög, rekord?

Enligt min Agenda var detta den sista (svenska) myntmässan 2016 men det ryktades i Norrköping om ännu en mässa, om den blir verklighet återkommer jag naturligtvis om detta. Annars är nästa mässa den i Sigtuna som brukar gå av stapeln sista lördagen i januari. Tyckte mig också höra att MISABs tredje internet-auktion är "nära förestående", trevligt!

Efter att första halvan av helgen ägnats åt mynt blir det nu en myntfri avslutning, förutom kanske ett "coin-of-the-day-inlägg" på Twitter i morgon...

För några veckor sedan Twittrade jag om ett mynt som skulle säljas på en firma i Schweiz, auktionsdatum om två veckor. Ett mynt som jag aldrig sett förut eller ens hört talas om, en 2 daler Svartsjö 1544, utropspris 10.000CHF (cirka 87.500SEK). Vikten stämmer bra, ungefär dubbla daler vikten eller 56,88 gram.


Jag är ingen expert på Gustav Vasas mynt men av bilden kan inte jag säga annat än att myntet förefaller samtida? Kanske ett mynt präglat till något speciellt tillfälle? Jag har alltså ingen kunskap om det kan röra sig om en nytt typmynt/ nominal som nu dykt upp och inte finns noterad tidigare. Hur-som-helst måste det betecknas som en första klassens sensation, kanske "för bra för att vara sant"?


Hade planer på att skriva ett inlägg om detta mynt men när jag skulle kopiera bilden konstaterar jag att myntet nu är "WITHDRAWN" alltså återtaget från försäljning. Orsaken känner jag inte till och den framgår inte heller på auktionsfirmans hemsida, det blir alltså ingen försäljning om två veckor... Om den uteblivna försäljningen beror på att myntet inte bedömts äkta, olovligt har kommit ut till försäljning eller om säljaren/auktionsfirman insett att detta är en sensation som bör få mer uppmärksamhet innan försäljning och att utropspriset var för lågt satt, vet jag alltså inte. Vet du mer får du gärna informera mig.

Men bara tanken på att en tvådaler först efter 472 år skulle upptäckas är svindlande!

Myntmässa i Norrköping på lördag!

onsdag, oktober 05 2016 06:34:32

På lördag är det dags för den årliga myntmässan i Norrköping. En riktigt bra mässa som jag besökte för första gången förra året. Redan då bestämde jag mig för att återupprepa besöket 2016. Det blir att ställa klockan tidigit på lördag för det är en bit att åka.

Hade i många år tänkt åka till Peking tyvärr har mässan alltid varit förlagd till vecka 39, en vecka då jag btukar befinna mig i fjällen. Förra året blev resan norrut inställd och i år har mässan flyttats fram en vecka vilket jag är nöjd med!

När jag ändå besöker Norrköping hade jag tänkt mig ett besök på Brännvinsbolaget och utskänkningsstället Fredrik Full. Jag erfar dock att detta etablisemang har slagit igen portarna, varför det inte kan bli något besök. Kvar finns dock polletterna med Fredrik Fulls signatur (NM XII 28:3). Om namnet är taget vet jag inte, men det är väl inte ett helt passande på ägaren för ett brännvinsbolag, eller...

Det är många mässor i Sverige nu förtiden. För många mässor anser en del och jag kan väl delvis hålla med om det. Men att mässorna är spridda både geografiskt och tidsmässigt ger möjlighet för dom flesta att besöka åtminstone en mässa per år. Av de mässor jag besök ligger Norrköping och Sigtuna på en delad andraplats efter FriMynt. Men måste samtidigt säga att sommarmässan i Olofström också är riktigt trevlig. Likaså har jag bara hört bra saker om mässorna i Lund och Borlänge. Men som sagt resvägen till en mässa har en avgörande betydelse för om det blir något besök. Att det är många välbesökta mässor kan bara tyda på en sak, just nu är myntintresset på topp!


På Norrköpings myntklubbs hemsida kan du läsa mer om mässan och också ta del av utställarlistan som kontinuerligt uppdateras (klicka på annonsen för att komma till Norrköpings Myntklubbs hemsida).


Myntpremiär!

måndag, oktober 03 2016 18:34:50

Idag fick vi nya mynt och en ganska stor förändring av myntfloran. Mynten blir betydligt mindre än de mynt vi och våra förfäder varit vana att hantera. Vilket tydligt speglar kronans värde idag, när jag var ung gick det att köpa en stor påse godis för en krona…

Enkronan har haft samma utformning sedan 1875 alltså i 141 år och tvåkronan i 140 år, även om tvåkronan inte funnits i cirkulation på säkert 30-35 år. Den gamla tvåkronan, de i nickel från 1968-1971, kan du handla för. De före 1968 kan du, men ska du inte, handla för då dessa innehåller silver till ett värde av minst 15-20 kronor. Femman om vi undantar guldfemmorna är en relativ ny valör. 1954 introducerades silverfemman men det var väl först 1972 när den mindre nickelfemman släpptes som valören blev riktigt populär och fick sitt genomslag som betalningsmedel.

Annars är det väl främst när vi byter kung som hela myntserien byts ut. Värdeminskningen gör också att mynten blir mindre och valörerna högre. Vi som har några år på nacken har varit med om tre förminskningar av mynten. 1972 blev både femman och femöringen mindre och 1992 var det 50 öringens tur. Att nominalen ökat har bara skett en gång om vi räknar bort alla jubileumsmynt. 1991 fick vi en ny valör tiokronan, en valör som även framöver behåller sin form från 1991. Att vi denna gång inte fick en ny valör är lite konstigt, visst borde en tjugo-krona varit på sin plats istället för papperstjugan? En valör som finns som mynt i våra nordiska grannländer och som värdemässigt bra överensstämmer med valören 2 Euro i övriga Europa. Varför vi behöll tjugan som sedel finns säker att läsa i förarbetena, men dessa har jag varken lust eller möjlighet att kolla just nu.

Som traditionen bjuder vill naturligtvis en myntsamlare som jag, även om moderna mynt inte roar mig, ha de nya mynten. Begav mig därför i eftermiddags till Riksbanken som på premiärdagen hade öppnad ett litet växlingskontor där hugade spekulanter kunde växla till sig en liten påse med nya mynt. För 120 kronor växlades man till sig en 100 kronors sedel (Greta Garbo), två femkronor, tre tvåkronor och fyra enkronor.

Nu var det varken ”lapp på luckan” eller någon anstormning på Riksbanken. Det fanns ingen kö alls, varken vid ingången eller vid växlingsdisken. Hela proceduren tog för mig ett par minuter inklusive besök på den tillfälliga utställning som anordnats. Förra året när nya sedlar släpptes var det faktiskt kö och samma procedur tog då över en halvtimme… Fick mig dock ett ”leende på läppen” då killen efter mig i kön valde att betala med 120 enkronor av den gamla typen, eftersom dessa mynt nu ska tas ur cirkulation!

I dessa bankkort och swish-tider börjar nog mynten allt mer att spela ut sin roll som betalningsmedel och på sikt kanske även sedlarna går samma öde tillmötes? Vilket kanske dagens ”premiärfest” tydligt visar. För den yngre generationen, som jag känner den, är mynt inget man vill ha i fickan och den största relationen barnen har till mynt är pappas intresse för dessa runda, ofta slitna metallföremål…

Men det var länge sedan mynt (och numismatik) fick sådant utrymme i media som det gångna året! Kanske har uppmärksamheten skapat några nya intressenter? Även de närmaste veckorna kommer mynt att diskuteras och då särskilt när de hamnar i plånboken för första gången. En och annan kommer säkert att lägga undan det ”första” myntet som minne. Vilket kanske kan bli de första mynten i en framtida samling!


Flytt av KMK, bra eller dåligt?

torsdag, september 29 2016 18:38:36

Nyligen nåddes vi av nyheten att KMK kan tvingas lämna lokalerna på Slottsbacken.

Mitt första besök på KMK var någon gång i skarven 1970/80-tal. Utställningen var då belägen i det övre våningsplanet på Historiska Museet på Narvavägen i Stockholm. En ganska trist utställning där mynten presenterades uppställda efter årtal. Av Oscar II mynten fanns alltså alla årgångar presenterade med ett exemplar av varje år och valör osv. I mitten av 1990-talet lämnade KMK Narvavägen och flyttade till de nuvarande lokalerna på Slottsbacken. Ett otroligt lyft för KMK som då kom att bli kanske det modernaste statliga museet i Sverige! Inte bara att museum som tilltalade oss myntnördar, utan ett modernt museum som även tilltalade andra grupper och med ståndsmässig placeringen för ett kungligt myntkabinett, granne med slottet. Nu tvingas alltså KMK lämna Slottsbacken och söka sig till ny adress?

För något år sedan ”roade” jag mig med att läsa verksamhetsplaner, årsberättelser, regleringsbrev, revisionsrapporter, den ”statliga museum-utredningens” betänkande m.m. Ganska trist läsning som tyvärr bekräftade det vi numismatiker haft på känn, mynt och numismatik får ett minskat utrymme på KMK (skulle nästan våga dryfta mig till att säga att KMK fjärmar sig från mynt och numismatik, därav min ofta använda förkortning SEM, Sverige Ekonomiska Museum). Butiken med ett bra urval av numismatisk litteratur har stängt, föredragen har fått en mer allmänekonomisk inriktning, antalet utgiva numismatiska publikationer minskar eller har nästa upphört och myntdagen i helgen var enligt uppgift ganska onumismatisk. Inte mycket utveckling har skett på ”nya” KMK sedan starten…

Att hushålla med statens resurser är viktigt för en statlig myndighet, men samtidigt tycker jag att kultur måste få kosta. Jag är beredd att betala några kronor extra i skatt för att kunna besöka bra museum. Om det är en bra affär att flytta får framtiden utvisa. Att minska hyreskostnaderna är vällovligt men en flytt är inte gratis. Troligen ska lokalerna på Slottsbacken återställas, en ny lokal ska anpassas efter KMKs behov och en ovärderlig kulturskatt ska flyttas och förvaras under tillfredställande säkerhet. Allt detta är förknippat med höga kostnader och att räkna hem affären ”sänkta kostnader, mer pengar till verksamheten” kommer att ta lång tid. Risken som jag ser det är att vi kommer att få ett ”litet” myntrum på Historiska Museet och att de mynt som exponeras kommer att bli få och kanske ryckta ur sitt större sammanhang. De stora samlingarna blir inlåsta och otillgängligt förvarade i ett bergrum. Cirkeln kanske sluts och där min KMK bana började på Narvavägen kanske den också avslutas…

Nu låter jag negativ men jag har också en positiv sida! En ny flytt kanske kan bli ett lika stort lyft för KMK som den 1997 och KMK får chansen att på nytt bli Sveriges modernaste museum! Det kanske inte är lokalens placering och storlek som är avgörande för framgång. Jag bor visserligen nära Stockholm men Sverige är avlångt och få har samma möjlighet att ”när andan faller på” göra ett besök. Det nya KMK kanske i betydligt större omfattning än i dag kan bli ett digitalt museum tillgängligt för alla, mångkulturellt genom möjlighet att ta del av budskapet på det egna modersmålet och intressant för ungdom som lever i den digitala världen. Att jag väljer ”tillgänglighet”, ”mångkulturellt” och ”ungdom/barn” beror på att detta är ord som ofta förekommer i regeringens styrning.

Jag skulle gärna sitta hemma framför datorn och besöka KMK genom att bläddra igenom samlingarna och ladda ner bilder och information kring de mynt jag just då är intresserad av. Men det kräver naturligtvis att KMKs katalogisering, fotografering och digitalisering av samlingarna tar lite fart. Det var många år sedan regeringen gav ett sådant uppdrag och Riksrevisionen har påtalat att detta arbete går på tok för långsamt. Att samlingarna digitaliseras ger inte bara möjlighet att publicera dessa på nätet, tillgänglig för alla-och-envar utan ökar också säkerheten kring objekten. Ett offentligt publicerat objekt är ett mindre intressant objekt för den ”långfingrade” än ett anonymt dito förvarat i ett lika anonymt skåp, oavsett vilket museum eller vilken samling det handlar om.

Om en flytt blir lyckad eller inte är upp till den ledning som får uppdraget att genomföra flytten. Vi får hoppas att ”flyttgeneralen” i sitt arbete också tar hjälp av kunniga numismatiker och hängivna myntsamlare som brinner för det kulturarv museet har till uppgift att bevara och visa upp!

Ingemar


KMK lämnar Slottsbacken...

torsdag, september 29 2016 00:32:56

Enligt Expressen (dinapengar.se) kommer KMK att lämna Slottsbacken inom några år. Enligt Eva Ramberg som uttalar sig i Expressen är det de höga hyreskostnaderna som tvingar KMK att flytta.

På bloggen har jag tidigare gett uttryck för ett visst missnöje med att mynt och numismatik fått stå tillbaks för ekonomiska ämnen, se t.ex. de föredragsserier som på senare år genomförts på KMK. Jag tycker ändå att detta är ett mycket olyckligt beslut. Idag exponeras mynten på bästa plats granne med kungliga slottet. En utmärkt placering för att sprida kunskap och öka intresset för mynt, numismatik och "ekonomiska ämnen". Nu riskerar alltså KMK och dess utställningar att flyttas till någon otillgänglig plats, om än i Stockholm, långt från de stora allfartsvägarna. Naturligtvis har ett centralt placerat museum en viktig betydelse för vårt gemensamma intresse mynt och numismatik...

(Klockan är nu mycket och det är dags att sova... men jag kommer säkert åter till detta ämne inom kort).


Twitter - "Coin of the day..."

söndag, september 25 2016 12:04:26

På Twitter lägger jag ut "coin/token/medal/etc. of the day". Oftast finns det en baktanke med dessa "tweets". Visserligen har jag säkert ett par hundra på "lager" men oftast finns det ett skäl till att jag lägger ut just detta objekt en viss dag. Det kan vara att jag besökt platsen, vilket kan vara utgivaren för en pollett eller myntorten för ett mynt. Ibland har jag fått en mailfråga kring objektet, diskuterat liknande objekt med någon kollega eller snubblat på ett liknade objekt på nätet eller i litteraturen. Orsakerna till "dagens objekt" kan vara många men som sagt i de flesta fall finns det ett skäl, tyvärr räcker inte Twitters 140 tecken till för någon längre utläggning. Vilket jag tycker är fördelen med Twitter, kort och konsist! Här på bloggen går det att skriva mer...

Någon kanske undrar varför jag använder engelska (coin/token/medal) istället för (mynt/pollett/medalj). Förklaringen är enkel, jag har fler utländska än svenska följare, åtministone på Twitter. På hemsidan har majoriteten av besökarna sin hemvist i Sverige. Att jag föll för Twitter var främst möjligheten att publicera inläggen på Twitter och att samtidigt kunna visa Twitter-flödet på hemsidan.

Följer själv ett antal utländska konton (vilket ger en mycket bra omvärldsbevakning!) och måste erkänna att om det på ett bra utländskt konto bara kommer inlägg på polska eller flamländska slutar jag följa det... Samma sak märker jag själv, för många svenska inlägg och antalet följare minskar... Försöker alltså i "mellanmjölkens förlovade land" att ha en "lagom" blandning av svenska och engelska i "tweetsen"...

Twitter förefaller generellt vara större utomlands än i Sverige, det gäller inte bara numismatiken utan i stort. Vet faktiskt inte varför, eftersom Twitter är ett utmärkt forum för att diskutera olika saker på. Där finns möjligheten att "re-tweeta" det som är intressant eller "gilla" det som är bra. Det finns också möjlighet att "diskutera" olika ämnen, även om jag ännu inte riktigt förstått den funktionen fullt ut...

Olika forum för numismatik har haft lite svårt att få fotfäste i Sverige. Kanske är Twitter framtiden för oss som är intresserade av mynt och vill sprida kunskap om numismatik? Fördelen med Twitter liksom med Facebook är att man väljer vem man vill följa. Skulle någon "spåra ur" är det på Twitter och Facebook bara att sluta följa personen/ kontot i fråga!

En annan fördel med Twitter/ Facebook är att varje användare har en mängd andra följare. När vi myntsamlare syns i de social medierna skapas en spännande interaktion, icke intresserade och intresserade möts! Har själv sett många positiva effekter av detta. När jag sprider information om mitt intresse privat eller gör inlägg om mynt på mina privata konton (ej kopplade till Ingemars Myntsida) får jag nästan alltid en mängd frågor, vilket även resulterat i några köp. Har till och med upptäckt myntsamlare i min närmaste omgivning. Sociala medier är viktiga, även för oss myntsamlare!

INGEMARS MYNTSIDA >>>


Nya mynt och sedlar den 3 oktober!

söndag, september 18 2016 09:26:03

Inom kort släpps de sista sedlarna samt mynten i den nya mynt- och sedelserien. Om två veckor får vi alltså börja vänja oss med följande betalningsmedel.


1 krona

Metallinnehåll: Kopparpläterat stål, det vill säga en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar Vikt: 3,60 gram. Diameter: 19,50 millimeter. Tjocklek: 1,79 millimeter. Rand: Räfflad. Formgivare: Ernst Nordin


2 kronor

Metallinnehåll: Kopparpläterat stål, det vill säga en kärna av stål med ett tunt ytterskikt av koppar. Vikt: 4,80 gram. Diameter: 22,50 millimeter. Tjocklek: 1,79 millimeter. Rand: Delvis räfflad, delvis slät Formgivare: Ernst Nordin.


5 kronor

Metallinnehåll: Legering bestående av koppar, aluminium, zink och tenn

Vikt: 6,10 gram. Diameter: 23,75 millimeter. Tjocklek: 1,97 millimeter. Rand: Slät

Formgivare: Ernst Nordin


100 kronor

Motiv framsida: skådespelerskan Greta Garbo. Motiv baksida: Stockholm, där Greta Garbo växte upp. Mått: 133 x 66 millimeter. Tjocklek: 125 mikrometer +/- 10%. Färgton: Blå. Sedelpapper: Tillverkat av bomullsfibrer som inte är fluorescerande, det vill säga återger inte något ljus i UV-belysning (annat papper kan lysa upp blåaktigt). Sedelnummer: Bokstaven anger vilket år sedeln är tryckt. A = 2013, B = 2014 etc. De två första siffrorna anger var på tryckarket sedeln är tryckt. De sista sju siffrorna är ett löpnummer.


500 kronor

Motiv framsida: Birgit Nilsson, sångerska. Motiv baksida: Skåne, där Birgit Nilsson växte upp- Mått: 147 x 66 millimeter. Tjocklek: 125 mikrometer +/- 10%. Färgton: Röd. Sedelpapper: Tillverkat av bomullsfibrer som inte är fluorescerande, det vill säga återger inte något ljus i UV-belysning (annat papper kan lysa upp blåaktigt). Sedelnummer: Bokstaven anger vilket år sedeln är tryckt. A = 2013, B = 2014 etc. De två första siffrorna anger var på tryckarket sedeln är tryckt. De sista sju siffrorna är ett löpnummer..


MISAB 20 dag 2

söndag, september 11 2016 12:04:54

De blev ännu en succe för MISAB. Resultatet blev riktig bra och mina förhandstips om att ett nytt omsättningsrekord skulle sättas slog in, slutresultatet blev över 10 mkr! Kan bara konstatera att MISAB ännu en gång "levererat" till numismatiken. En bra auktion för oss samlare och som bekant går hela överskottet från MISAB till ägaren SNF som har till syfte att verka för numismatiken!

Vi som var på plats fick en liten jubileumsskrift som MISAB sammanställt. Skriften innehåller godbitar från de 20 avverkade auktionerna, två från varje auktion. En trevlig skrift med många av de topp-objekt som sålts av MISAB. Extra roligt är att ett av de objekt jag förvärvat på MISAB fanns med!

Tyvärr blev det dåligt med live-inlägg på Twitter igår, hade förberett ett antal "tweets" men täckningen var dålig i Drottningsalen. Här kommer några slutresultat, riktigt bra sådana. Jag nöjer mig med den äldre delen eftersom jag lämnade auktionen när Ulrika Eleonoras objekt klubbats.

Medeltiden gick riktigt bra och slutpriserna låg oftast 2-5 gånger utrop. Bland topparna Gustav Vasa kan nämnas daler 1559 104tkr (50tkr), mark 1537 30tkr (10tkr) och daler 1543 80tkr (25tkr). En relativt sliten daler 1597 265tkr (100tkr), en riktigt snygg daler 1594 400tkr (150tkr), 1 1/2 riksdaler 1649 180tkr (100tkr), 2 dukater Riga 295tkr (100tkr) jag skulle kunna fortsätta, men stannar här. Tycker också att koppar mynten fått en liten nytändning och priserna var överlag riktigt goda, annars har väl kopparmynten fått stå åt sidan för silvermynten i hög kvalitet på senare år. Efter att jag gått såldes flera riktigt svåra provmynt vilka överlag betalades riktigt bra.

Förutom rekordpriser fanns det mynt som åtminstone jag (och förmodligen köparen också) tyckte gick för fyndpris. Tänker bl.a. på Interregum (1465-1467) 25tkr (20tkr) har för mig att jag sett dessa mynt med slutpriser på både 2-3-4 gånger gårdagens klubbslag, 18 penningen Hedemora eller Söderköping, ett riktigt tydligt exemplar 37tkr (20tkr), Reval 4 penning 1597 gick för utrop 50tkr ett fyndpris och jag hade nog trott på närmare 100tkr samt Stockholms(?) halvöret 1625 66tkr (50tkr).

Hela slutprislistan hittar du på MISAB:s hemsida!

Mest nöjd med MISAB auktionen är jag över Göteborgsöret 1609 med MONETA PRIMA. Lyssnade på ett mycket trevlig föredrag av T. Hassel om Göteborgsmyntningen på SNF för några år sedan. Hassel nämnde myntet med PRIMA, men det hade jag glömt och det var först efter Lindbergauktionen som jag kom ihåg att Göteborgsmynten fanns både med texten MONETA PRIMA och MONETA NOVA. Detta efter ett telefonsamtal med köparen av Lindbergs exemplar. Insåg då att ett sådant mynt vill jag ha! Redan på MISAB20 dök två exemplar upp! Hade lagt förhandsbud på det första och "bästa" (1+) men blev underbidder och köpte istället det kanske ur ett helhetsperspektiv bättre exemplaret (1/1+). Tycker katalogförfattare borde uppmärksamma PRIMA i stället för att bara skriva "med årtalet i omskriften". För detta är ett riktigt roligt mynt där PRIMA talar om att det är det "första" myntet från Göteborg. NOVA talar bara om att det är ett "nytt" mynt och detta borde väl inträffa varje år när nya mynt kommer ut...

Förutom kvalitetsauktioner har MISAB också börjat genomföra "enklare" internetauktioner. Jag tror inte det dröjer länge innan MISAB presenterar sin tredje dito. Vi som var på plats fick veta att nästa auktion äger rum andra helgen i mars, samt att en specialauktion planeras till i maj!


Halvmarigt...

söndag, september 11 2016 12:00:13

21,1 kilometer kan låta överkomligt. Under träningen har jag insett hur långt det verkligen är, har aldrig sprungit (joggat) så långt tidigare. Längst löpningen före igår var 15 km en sen kväll då "kvicksilvret" visade 15-16 grader och det var jobbigt nog. Igår var det 24-25 grader i Stockholm, klarblå himmel och distansen 21,1 km. Jag fick "live" uppleva att det var en riktigt långt och kroppen är så här "dagen efter" rejält sliten. Fick igår också känna på det vi sett på många fotbollsmatcher, kramp... tror aldrig jag haft detta tidigare i mitt långa liv. Jag som i ett svagt ögonblick har funderat över dubbla distansen... (vilket just nu känns riktigt avlägset och får väl närmast betecknas som en Sovjetisk fem-årsplan). Medelålderskris/ åldersnoja kallas det visst? Men inget ont som inte har något gott med sig! Har lärt mig mycket av löpningen eller åtminstone återupptagit gamla lärdomar. En är vikten av att sätta mål för det man sysslar med. Mina "to-do" listor med ofta lite långsiktigare mål har ökats på rejält. Inget är omöjligt! Det gäller både privatliv, arbete, numismatik och löpning. Målen jag har med numismatiken har givit hobbyn en riktig "kick" och även om om jag bara kommit halvvägs till flera av dessa är jag nöjd. Det är inte alltid slutresultatet som räknas, det är lika mycket vägen dit.


Vad har du för mål med ditt samlande både kort- och långsiktigt? Kanske är det dags att ta sig en funderare!


MISAB20 + 21098!!!

lördag, september 10 2016 23:07:33

Idag var en riktigt hektisk dag för min del. Som vi alla vet fortsatte MISAB-auktionen på Sheraton, med den åtminstone för mig mest intressanta delen, de svenska mynten. Det är 20-jubileum både för mig och MISAB. Har faktiskt på plats hämtade ut budspade på alla MISABs auktioner, 19x Stockholm och 1x Möckelsnäs (och har även varit med på internetauktion #1 och #2)! Om någon undrar så är 21098 varken mitt försäljningsresultat eller min kostnad för inköp på MISAB20...

Sedan drygt två år har jag försökt återfinna den kondition jag hade i yngre år. Efter många, många års stillasittande arbete kombinerat med en stillsam hobby (mynt...) och en livsstil som i övrigt har mycket att önska, började jag motionera! -Sluta blogga ut och jogga! Sedan starten för drygt två år sedan har det blivit +300 löppass och över 200 mil löpning. Många uppsatta mål har nåtts! Någon gång kring årsskiftet (kanske var det ett nyårslöfte?) bestämde jag mig för att sätta upp ett lite större och mer långsiktigt mål för löpningen. Jag anmälde mig till Stockholms Halvmaraton, 21098 meter genom centrala Stockholm, då föga medveten om att det loppet skulle kollidera med MISAB 20…

Det fick bli en kompromiss. Klockan sex i morse stod klockan på väckning för att jag skulle hinna i tid till medeltidsdelen på MISAB. Strax efter lunch var jag tvungen att lämna Sheraton för att börja ladda och byta om för halvmaran. Därav "nummerlapparna" igår. Lyckligtvis låg startplatsen Gustaf Adolfs Torg bara ett stenkast från Sheraton. 15:55 gick starten för en rundtur i Stockholm. Knappt två timmar efter att jag lämnat Sheraton och auktionen passerade jag på nytt hotellet, då iklädd löputrustning och budspaden var utbytt mot en nummerlapp... Måste erkänna att jag när jag passerade Sheraton efter några kilometers löpning funderade på om ”jag hade alla hemma...” särskilt som jag såg några kända ansikten utanför Sheraton, troligen var det eftermiddagsfika... Ytterligare drygt två timmar senare var dagens båda arbetspass avklarade.

⦁Ett långsiktigt och för mig nästan ouppnåbart mål var uppnått. Fick kämpa ordentligt och ambitionen var 02:22:22 (22222). Tyvärr var det lite för bra väder i Stockholm och alldeles för varmt för löpning. Ambitionen nåddes alltså inte... Just nu är jag riktigt nöjd med att MISAB frångått lördag-söndag auktion och istället valt att auktion 20 skulle bli en fredag-lördag auktion… Vet i tusan om jag skulle orka åka till Sheraton i morgon...

Löpningen gick si-så-där inte heller MISAB auktionen blev någon succe för mig även om det blev ett par objekt till samlingen. Stoltast är jag idag för den medalj jag "vann" långt efter MISAB auktionen avslutats! Lite mer om MISAB 20 dag 2 hoppas jag kunna skriva i morgon. Men kan konstatera att jag hade rätt häromdagen då jag spekulerade i omsättningsrekord. Den magiska gränsen 10 mkr passerades! (enligt Gorgon som brukar ha koll!). Själv har jag just nu inte tillgång till Excel och kan därför inte omformatera och pivotera slutprislistan för att se omsättningen. Här hittar du alla slutpriser, ⦁MISAB20.


MISAB 20 dag 1

fredag, september 09 2016 21:59:13

Idag startade höstens begivenhet för oss som är intresserade av numismatik igång. Klockan 14:00 på Sheraton började auktionen med Tingströms typsamling antika grekiska mynt. En riktigt trevlig typsamling. Själv kom jag till auktionen strax före sedel-avdelningen. Att det blev sent berodde på spad/ nummerlappsutdelningen. Dock inte den inför MISAB som alltid flyter på mycket smärtfritt! Dagens auktionsresultat för min del blev klent. Hade lämnat in några förhandsbud och det blev bara tillfälle att höja spaden någon enstaka gång under auktionen...

Tyvärr hade jag inte möjlighet att närvara vid minglet som MISAB anordnat på Sheraton m.a.a. 20 års jubileumet. Trist men ibland måste man prioritera. Jag ville istället ladda för lördagen och vara i "god form" inför morgondagens bataljer. Efter att jag postat detta inlägg är det sängen som gäller, eftersom det blir en lång och ansträngande dag i morgon.

typsamling grekiska mynt gick riktigt bra likaså sedlarna. Med polletterna var det lite si-och-så. Toppobjekten blev det budgivning om, Sven Svenssons Förbundshären slutade på 20.000 och Svappavara 19.000. Men många polletter såldes till utropspris (Leijonakker, Stora Kopparberg 5 mark 1722 och 1723, 5 öre Svappavara) andra blev osålda (Vedevågs järnverk, Stora Kopparberg 10 mark, Gyllenfors järnverk). Olympiska objekt är efterfrågade och det är sällan vi ser några dylika på myntauktioner. MISAB hade ett tiotal utrop vilka alla betalades högt över utrop. Bäst gick ett märke för medlemmarna i Internationella Olympiska Kommittén som slutade på 22.000 (1.500).


Liksom på Lindbergsauktionen i våras ska jag försöka "live-twittra". Kan du inte närvara på auktionen men vill ha direktrapportering av slutresultatet med mera, besök @myntsidan på Twitter eller ingemars.se. God natt och lycka till i morgon, jag hoppas att du önskar mig detsamma!


Nya mynt 3 oktober

söndag, september 04 2016 11:16:22

Den 3 oktober får vi en ny myntserie i Sverige. Jag är lite schizofren till nya mynt i Sverige..

...å ena sidan vet jag att nya mynt i börsen väcker intresse. De minnesenkronor som kom ut 2000, 2009 och 2013 har väckt stor uppmärksamhet och många frågor till Ingemars Myntsida. Jag vet också att rapporter i media om mynt i börsen som avviker från det vanliga väcker intresse oavsett om det är mynt vridna 180 grader eller med fel myntmästarmärke. För något år sedan visade jag sonen en femma 1991 med U och berättade att det myntet var värt flera hundra. Han fotade myntet och la ut det på "snap-chat"? vilket innebar attt jag under en timmes tid säkert fick 30 frågor om olika myntmästarmärken på våra femmor. Den nya myntserien med 1-2-5 kronor kommer att väcka uppmärksamhet och ett och annat nytt mynt kommer säkert att läggas undan, kanske till en framtida samling!


...å andra sidan kommer vi att ha ett klart begränsat utbud av mynt i våra börser framöver. Det blir tiokronor från 1991 samt 1-2-5 kronor 2016 och framåt. Initialt alltså kanske 20-25 olika mynt och bara fem typer (de båda tio-kronorna inräknade). Bättre var det förr! När jag började intressera mig för mynt någon gång på 1970-talet var det teoretiskt möjligt att få många hundra olika mynt från 1870-talet och framåt i börsen. Nu kanske Oscar-mynten var "rara" men småmynt från 1910-talet och framåt var relativt vanligt förekommande. Bara med mynt plockade ur börsen eller släktingars sparbössor var det möjligt att samla ihop en ganska omfattande samling. En samling på några hundra mynt varav säkert ett 50-tal typer om man går ner på myntmästarmärkes nivå. För dagens unga som vill börja samla mynt som cirkulerar blir det riktigt magra år framöver och få nya myntsamlare lär födas?


Att stor rikedom på olika mynt skapar ett intresse kan vi se i Europa. Tydligen har myntsamlandet i Europa fått en renässans sedan Euro-mynten infördes. Varför? jo precis som med de svenska mynten på 1970-talet är det idag möjligt att samla ihop en ganska imponerande samling direkt ur börsen. Fördelen med Euro-mynt är att dom är gångbara i hela Euro-zonen och att varje land ger ut sina egna mynt med egna motiv. Efter några år har det blivit en mycket bra spridning i hela Europa och grekiska och spanska Euros kan hittas i Finland och naturligtvis det omvända. Idag är det alltså teoretiskt möjligt att i börsen hitta många hundra olika mynt varav säkert 100-200 olika typer av Euro-serien! En fantastiskt grogrund för nya samlare. För samlande ungdom finns det fortfarande, även om hockeybilder, filmisar och frimärken tillhör en svunnen tid. I sommar har vi nog alla blivit varse vilket intresse det finns av att försöka samla ihop de 142 olika Pokemons som är spridda i världen. 142 typer där det tydligen även finns en del rikigt rara varianter! Världens ungdom har gått "man-ur-huse" för att samla på sig dessa. Tänk om några av dessa ungdommar visat samma intresse för att samla på sig olika mynt och varianter på mynt!


Åter till Euro. Förutom att Euron är spridd i hela Europa är Euro-mynten också spännande eftersom en del mindre stater ger ut Euro-mynt i begränsat upplaga. Här handlar det om Euro-mynt som troligen aldrig kommer att dyka upp i börsen. Den som vill ha en "komplett" serie måste alltså söka sig till internetauktioner eller mynthandlare för att komplettera sin samling. Ni förstår säker vart jag vill komma! När väl intresset är fött kommer många "som har mycket, att vilja ha mer". När samlingen börjar bli komplett blir säkert steg 2 att försöka få den komplett i så bra kvalitet som möjligt. Jakten på nya mynt intensifieras! Vid besök på internetsiter och hos mynthandlare inser den nye myntsamlaren att det finns så oändligt mycket mer att samla än moderna Euro-mynt från en mycket begränsad tidsperiod. Men vad gäller andra mynt är utbudet obegränsat. Varför inte börja samla alla världens länder eller samla äldre mynt kanske från 1900, 1800, 1700-talet eller varför inte mynt från tideräkningens begynnelse?


Desto fler som får upp ögonen för mynt, desto mer kommer myntsamlandet och numismatiken att utveklas, vilket vi alla har glädje av!


MISAB20 - förarbete

onsdag, augusti 31 2016 21:25:55

Har ägnat några timmar i kväll åt katalogen. Den vanliga proceduren, först gå igenom och pricka för det som kan vara av intresse, vilket gjorts tidigare. Det finns mycket som är spännande men många objekt har en prislapp som överstiger min budget för MISAB20. Dessa objekt är det alltså bara att "sukta" efter... Trots att många objekt försvinner redan på det här stadiet blir det många markeringar kvar! Åtminstone ett femtiotal objekt har fått en "liten" markering" och dessa har jag ägnat kvällen åt.


De antika grekiska mynten är intressanta, har säkert ägnat tre-kvart på att googla på de fem markeringar som fanns i katalogen.

För polletter och svenska mynt är det enklare. Här finns kunskapen på hemmaplan i form av böcker i bokhyllan, bilder på samlingen i datorn och en hel del i huvudet!

Frågorna är många finns typen/ varianten i samlingen? Hur ser kvaliteten ut på det objekt som bjuds ut på MISAB i förhållande till exemplaret i samlingen? I min samling finns en del objekt i relativt låg kvalitet, objekt som med fördel skulle kunna bytas ut mot ett bättre dito! Jag har inte jättehöga krav på kvalitet även om nollor alltid är roliga att ha i samlingen, runt 1+ är lagom för mig, även lägre är helt OK för mig om slitningen är jämn och utpräglingen bra.

Naturligtvis faller en hel del mynt bort, men det blir ändå en hel del kvar och ett besök på Sheraton den tionde känns klart motiverat. Brukar även lägga några förhandsbud via Numisbids. För MISAB 20 kan det bli aktuellt för fredagens mynt och de tidigaste respektive senaste på lördagen eftersom "närvaro" inte kan garanteras...

När listan "av intresse" har utmejslats och prioriteringarna gjorts börjar arbetet med att sätta ungefärliga limitar, det jobbet är bara halvklart (hög prioritet = hög limit och så vidare). Det går fort på en auktion och det är alltid bra att på förhand grovt bestämt hur långt man ska sträcka sig. Utan en prisidé kan det lätt springa iväg under en hetsig budgivning! Vilket det i och för sig kan göra ändå om myntet är tillräckligt lockande.


En annan prioritering som måste göras är om budgeten ska konsumeras tidigt eller om man ska ha "is i magen" och våga satsa på sena objekt? För ett par år sedan hade jag siktat in mig på flera 1800-tals mynt, vilket resulterade i att spaden åkte ned relativt tidigt på intressanta mynt från 15-16-hundratal. Nu visade det sig att jag inte var ensam om att ha markerat 1800-tals mynt i katalogen och trots "hård budgivning" gick jag lottlös hem... När jag under hemresan gick igenom slutpriserna konstaterade jag att de tidiga mynten gått riktigt billigt... Troligen hade jag den gången tänkt fel. Det går visserligen aldrig att förutspå hur en auktion utvecklas och därför ska man nog, om möjligt, vara öppen för köp under hela auktionen även om budgeten riskerar att spräckas tidigt. Att åka hem lottlös är som bekant aldrig roligt...


En annan sak jag också lärt mig är att vissa mynt kan falla igenom och av ofta oförklarliga skäl klubbas för utropspris eller helt sonika bli utan bud. Några relativt dyra mynt finns därför också markerade. Köpvärda vid pris runt utrop. Men här finns det fällor... några gånger har jag impulslyft spaden när ett objekt (som jag inte på förhand har funderat på) hållit på att bli osålt eller klubbas allt för "billigt", "den riksdalern hade jag inte haft en tanke på, den skulle bli på tok för dyr, men för det priset skulle den passa mycket bra in i samlingen!" Men det är lite av ett lotteri att inte vara påläst och impulsköpa. I efterhand har det någon gång visat sig att det fanns en orsak till att myntet gick billigt... andra gånger har jag varit mycket nöjd när jag summerat auktionen!


Lycka till med ditt eget förarbete inför MISAB20! Den som gjort läxan ordentligt kommer säker också att åka hem nöjd nästa helg!


MISAB20 - gillar jag!

torsdag, augusti 25 2016 21:12:21

Då var det dags för ett litet jubileum. MISAB auktion 20 den 10 september. Som rubriken antyder gillar jag MISAB, men i detta inlägg kommer jag att fokusera på objekt som jag gillar. Nu kanske inte min samlarbudget tillåter köp av det jag gillar, men dessa får ändå vara med. Om jag får tid och lust återkommer jag senare med lite tankar kring alla de toppobjekt som kommer att säljas på jubileumsauktionen.

Min samling grekiska mynt är klart begränsad, kanske kan det bli bud på något av alla trevliga mynt som kommer från Tingströms typsamling. Ett tidigt grekiskt mynt skulle passa mycket bra i samlingen! jag får fram till auktionen läsa på lite extra om dessa klassiker.

Polletter ligger mig varmt om hjärtat, två utrop sticker ut, Svappavara och Förbundshären. Tror aldrig jag sett denna typ, ”en stigh khål” från Svappavara till salu tidigare, tror inte ens att jag läst om denna pollett... Förbundshären polletterna är riktigt svåra och mycket sällan utbjudna. Att 3-4 polletter kommit ut på marknaden de senaste åren får nog ses som en tillfällighet. Kring den nu utbjudna polletten har jag en liten historia. När SNF fick en del-leverans av Svensson objekt från KMK anlände en "flyttkartong" med polletter till kansliet. Det rörde sig om tusentals polletter nedlagda i anonyma påsar. På skoj plockade jag upp en påse för att se vad Svenssons samling kunde innehålla. I den första påsen låg den pollett som nu säljs på MISAB! Vid samma tillfälle tittade vi i ytterligare några påsar, var alla polletter från 1600-talet? Nej, dessa påsar innehöll "bara" betydligt yngre mässingspolletter och plåtbleck med instansade siffror (se även SNT 2-2011). Kanske är det dags att äntligen förgylla samlingen med den äldsta kända svenska polletten!

De svenska mynten är som vanligt i majoritet på MISAB. Här skulle jag kunna skriva om många favoriter men stannar vid en handfull utrop.

* Fyrkarna 1681 och 1691. Riktigt svåra mynt som trots sin låga kvalitet troligen är köpvärda. Stora mängder Johan III mynt förefaller ha hittats i Baltikum de senaste årtiondena, dessa båda år verkar dock oftast lysa med sin frånvaro och få exemplar har kommit fram?

* Sigismund 4 penningar Reval 1597, en typ som det säkert är 100 år sedan senaste försäljningen. Många R och XR beteckningar i SB-boken borde revideras. Men här borde SB-bokens XR fortfarande vara motiverat.

* 1/2 öre 1625 en av de riktigt stora kopparrariteterna. Titta bara på tidigare ägarled som säger det mesta: Cavalli, Svensson och Ekström. För storsamlare som vill ha typen i samlingen är det detta exemplar som gäller, något annat lär inte finnas tillgängligt. Om myntet är präglat i Säter eller Stockholm är oklart, jag håller på det senare, av vem och var stamparna är graverade är en annan fråga.

* Det trevliga mynttypen 1 öre klipping från Arboga saknas i många kopparmynts-samlingar. Nils Lindbergs exemplar blev osåld för låga 30 tkr på förra auktionen. Nu är utropspriset nedsatt till 20 tkr (rena mellandagsrean!) och det skulle förvåna mig om myntet inte blev sålt och då för betydligt mer än 30 tkr!

* 2 öret 1669 är ett relativt svårt mynt som värderas högre än övriga ”normala” tvåöringar Carl XI. Vet inte när jag senast såg detta år till salu. Utropspriset känns mycket fördelaktigt.

Vad gäller det samlade utropspriset på MISAB20 ska det enligt uppgift vara rekordhögt. Om det också blir omsättningsrekord återstår att se, men jag vågar nog sätta en ”peng” på att så blir fallet!

#MISAB20


Sommaren 2016!

fredag, augusti 05 2016 12:29:45

Sista semesterdagen...Då var en månads semester avverkad, en riktigt skön och avkopplande sådan! Hade små ambitioner när det gällde numismatik semestern 2016. Redan på ett tidigt bestämde jag mig för att inte återupprepa förra årets besök i Olofström, eftersom mässan tidsmässigt inte riktigt passade mig. Som bekant är Olofströms-mässan det mest spännande som händer under sommaren, eller?

Jag brukar lovorda internet och gör det återigen. Internet är en guldgruva för numismatiken och utan www vet jag inte hur det hade stått till med numismatiken och myntsamlandet i stort. Många har de 10-20 senaste åren fått upp ögonen för numismatik och många har också tagit upp ett gammalt intresse. Varför? jo allt är tillgängligt idag på nätet (7:24) och kommer samlandet igång om än i liten skala är de inte osannolikt att det ökar och senare genererar besök på mässor, auktioner och hos mynthandlare.


För egen del har jag tagit ta en paus i samlandet. Bloggen och Twitter har jag hållt igång företrädesvis genom olika små inlägg som jag skrev redan före midsommar (Morfars myntsamling, Länktips, Dagens mynt etc.) och som nu bara var att lägga ut, vilket är smidigt via Twitter.


Trots semester har jag några gånger i veckan besökt olika utländska auktionersiter, några handelsplatser och naturligtvis Ebay/Tradera. Måste säga att alla dessa siter levererar och har haft ett mycket gott utbud av mynt under sommaren, det blev för min del flera riktigt roliga objekt till samlingen. Återkommer säkert i någon form till åtminstone två av dessa!


Sommarplågan som även jag drabbts av (inte personligen men via barnen) är PokémonGO. Vi har nog alla sett barn men även vuxna som sprungit runt och jagat Pokémon med sin smartphones. På bara några veckor hade PokémonGO blivit den mest nedladdade och aktivt använda appen, worldwide. Många gamla internet-rekord suddades ut på bara några dagar. Tycker vi ska tänka till lite, inte för att vi ska bräcka PokémonGO. Men vad kan vi myntsamlare göra för att öka intresset för mynt och numismatik? Med rätt marknadsföring/ idé når saker idag blixtsnabbt ut via cyberrymden. Många procent av världens befolkning visste på en vecka vad PokémonGO var för något och en icke obetydlig andel av dessa var dessutom frälsta användare av appen. Vad skulle vi kunna göra för att 0.05 procent av Sveriges befolkning (5000 personer) gärna många yngre fick upp intresset för numismatik?


Vad gäller sommaren har den varit riktigt bra för min del. Vädermässigt tror jag det är en av de bästa somrarna på hela 2000-talet? Kanske inte rekordvärme (men vem vill ha det?) utan ett alldeles lagom sommarväder, i princip helt regnfritt, himlen har varit klarblå och temperaturen klart behaglig. Någon utlandssemester blev det inte i år, får ta igen det när höststormarna drar igång, men vem behöver utlandssemester i sommarsverige?


Tack vare den fina sommaren blev det rekord i utomhusaktiviteter. Det har också blivit ovanligt många mil längs vägarna denna sommar och då inte med bilen utan till fots iklädd löpardojor! Får se vad det kan mynna ut i framöver...


Hoppas att du också har haft en riktigt bra sommar och då syftar jag inte på numismatik utan på allt annat som hör sommaren till! Nu är det snart höst... och den riktiga myntsäsongen drar i gång! Först ut är som vanligt MISAB:s septemberauktion och redan inom någon vecka bör katalogen dimpa ned i en brevlåda nära dig! Om inte, är det hög tid att beställa den.


Blåst på internet?

måndag, augusti 01 2016 11:32:26

Visst går det att köpa många roliga saker på internet, men se samtidigt upp så att du inte blir lurad. Jag har köpt mynt på nätet i nästan 20 år och varit med om både det ena och andra.

Vet att jag för säkert 10-15 år sedan gjorde två köp jag ångrar. Dels saknade jag ett antikt grekiskt mynt i samlingen och köpte därför ett sådant av en säljare som såg seriös ut, tror jag betalde en femhundring. Vid ungefär samma tidpunkt köpte jag ytterligare ett mynt i samma prisklass vad det var för mynt har jag glömt. Några år senare förstod jag att den grekiska myntet var en kopia. Hade mina aningar redan från början, men på grund av okunskap om grekiska mynt tog jag det som äkta. Det andra myntet köpte jag av en "bedragare" som aldrig skickade det utlovade myntet. Minns också att det var flera samlare som blev blåsta av samma person... Att bli blåst på en femhundring är alltid surt, men bedragaren har jag i princip glömt. Förfalskningen har jag i färskt minne trots att den åkte i metallskroten för 5-10 år sedan. Det är det som jag tycker är den stora faran med förfalskningar, dom svider betydligt mer än en ren blåsning, och kan faktiskt sätta ärr i det fortsatta samlandet. För min del har det inte blivit några fler antika grekiska mynt... Vi måste alla som intresserar oss för mynt motverka handel med kopior och förfalskningar.

Köper du på nätet, kolla säljarens omdömmen. Dom säger ganska mycket om säljaren. Ska du in på för dig helt nya områden av mynt. Läs gärna på lite innan du köper något, så kanske du slipper bli besviken. Köper du något som inte är äkta, reklamera direkt!

⦁Detta inlägg skrevs mot bakgrund av att jag för en tid sedan köpte en riktig svårt mynt som skulle skickas med REK, myntet dröjde och vid kontakt med köparen visade det sig att hen hade skickat myntet som ett vanligt brev. Misstänkte att jag blivit blåst, men så var lyckligtvis inte fallet. Det var brevbäraren som hade slarvat och när grannen kom hem från semestern och gick igenom sin post hamnade myntet rätt!


Tumba Bruk

tisdag, juli 26 2016 18:14:35

Idag var inte vädret med oss semesterfirare. För egen del blev det att lämna kusten för ett besök i huvudstaden. En alldeles perfekt dag att åka bil och bilen blev dessutom rejält avspolad! På vägen hem passerade jag skylten till Tumba Bruksmuseum, en filial till Sveriges Ekonomiska Museum. Har passerat denna skylt ett otal antal gånger men aldrig svängt av. Idag blev det ett undantag och lyckligtvis var museumet öppet! Visserligen kom jag dit 20 minuter före stängning men den tiden räckte för att gå igenom utställningen.

Ett rum fokuserade på den nya sedelserien, tror att det är samma utställning som vandrat runt i landet och som avslutades på Riksbanken i samband med att de första nya sedlarna släpptes 1 oktober förra året.

Den andra salen var ur ett numismatisk perspektiv mer intressant och fokuserade på de år som svenska sedlar givits ut. En del riktiga sällsyntheter fanns att beskåda och även lite vikingatida bitsilver och en trevlig plåt från 1655. Mest spännande på Tumba var dock papperstillverkningen. Visserligen hade den stängt för dagen men i visningshallen fanns mycket intressant att titta på. ranne med Tumba bruksmuseum ligger Cranes, dvs platsen där de svenska sedlarna trycks. Någon bild på denna byggnad blir det dock inte eftersom det rådde foto-förbud kring detta skyddsobjekt. Men jag kan tänka mig att sedelpressarna just nu går för högtryck och "sprutar" ut de 100 och 500 kronors sedlar som ska lanseras till hösten.


Sammantaget ett kort men trevligt besök, där förutom museumet den gamla bruksmiljön var klart sevärd. Om jag ska sätta betyg på museumet blir det "värt ett besök" med snudd på "värd en omväg". Dock inte högsta betyg "värt en egen resa".


Nu får jag sluta blogga och kila ner till närköpet och hämta ett mynt som kom med REK idag. Ett mycket spännande mynt som säkert kan rendera i någon form av artikel här eller i något annat forum.


Förfalskningar i Morfars samling? (10)

onsdag, juli 20 2016 10:53:59

En fråga jag ofta får när det gäller gamla mynt, är dessa äkta?

Svaret blir i över 99 procent av fallen, "min bedömning är att myntet är äkta". Visst finns det förfalskningar och kopior på marknaden, men dessa är lyckligtvis relativt sällsynt förekommande. Av de mynt jag med en enkel bild bedömt som falska har nästa alla varit plåtmynt. Plåtmynten är spektakulära och har kopierats i många år och ett stort antal finns på marknaden.


Vad gäller morfars samling som kanske samlats ihop för över 50 år sedan och som består av förutom dåtidens växelmynt, ofta några äldre svenska mynt som gått i arv i flera generationer förekommer det i princip aldrig några förfalskningar. Undantaget är då det "svåra" plåtmyntet som troligen morfar köpt på någon bondauktion eller en loppis i svunnen tid.


Svenska mynt (plåtmynten undantaget) har klarat sig relativt bra från förfalskningar. Vi är dock inte helt förskonade från dessa avarter. Det förekommer ett antal olika förfalskningar på marknaden, varav några nytillverkade avbildas ovan. Oftast är det mynt som har ett lite större samlarvärde som förfalskas. Jag skulle här kunna lista de förfalskningar jag känner till, men väljer istället att hänvisa till Svenska Numismatiska Föreningens (SNF) hemsida, där ett stort antal av de kända förfalskningarna finns upptagna och avbildade.


Behåll ”morfars” samling! (9)

onsdag, juli 13 2016 11:34:12

I flera av de tidigare inläggen om morfars samling har jag gett råd kring när samlingen ska avyttras. Frågan jag tycker alla ska ställa sig är om det inte är roligare att behålla samlingen (det gjorde jag). Antingen som ett minne av morfar eller för att själv fortsätta i morfars fotspår. Kanske är du inte redo idag men om några år kanske du börja samla mynt, och du har då en bra grundplåt till din samling.

Att samla numismatiska objekt är roligt och lärorikt, en perfekt hobby, för gammal som ung!


Under drygt två månader har jag skrivit om morfars myntsamling. Jag har fått många mail med frågot om myntsamlingar som du och andra har i sin ägo. Har du frågor om mynt och myntsamlande, är du alltid välkommen att kontakta mig. Om frågorna är av allmänt intresse kanske det resulterar i ytterligare inlägg under rubriken "morfars samling". Jag skriver jag gärna fler inlägg under den rubriken om det skulle bli avsnitt 10-19 eller 10-49 blir jag bara glad! Svåra som enkla frågor om mynt är alltid välkomna. Har du frågor om mynt och myntvärde är du alltid välkommen att kontakta mig! Jag lovar att besvara alla mail!


Morfar storsamlaren! (8)

lördag, juli 09 2016 10:32:35

Många av de myntsamlingar jag fått frågor om har varit undanlagda och sparade mynt ofta från några generationers växelkassor. Naturligtvis finns det också ärvda "riktiga" samlingar. Om morfar samlat mynt aktivt i många år finns det säkert ett större ekonomiskt värde i samlingen. Morfar kanske var medlem i flera föreningar, åkte på kvalitetsauktioner och besökte mynthandlare för att göra sina inköp. Ofta är det så att vi myntsamlare inte alltid är helt ärliga mot övriga familjen när det gäller vilka summor vi lägger på mynt, utan nog har en förmåga fara med lite vita lögner. Visst skulle en fru/sambo/barn undra varför pappa köper en liten gulddukat för 100 000 när samma summa pengar skulle kunna användas till ett nytt kök eller varför inte en eller två riktigt bra semesterresor.

Problemet blir sedan när pappa som då kanske både är farfar och morfar går bort. Ingen vet riktigt vad samlingen är värd. Ingen vet vilka stora summor han faktiskt la ner på sitt intresse och vilket värde den efterlämnade samlingen representerar. Tyvärr har jag hört historier, kanske skrönor? om änkor som lämnat in den avlidne makens mynt till försäljning och för samlingen bara fått en bråkdel av dess verkliga värd och nu pratar jag verkligen en bråkdel. Har man ingen kunskap om det man ska sälja finns risken att man blir lurad.


Min rekommendation blir att lämna in samlingen till en etablerad myntauktionsfirma och låt firman sälja mynten till de samlare som betalar bäst för respektive mynt. Skulle mynten säljas till en upphandlare besök en, två eller kanske tre för att säkerställa att det pris samlingen säljs för är det rätta eller åtminstone bästa möjliga.


Är du morfar (storsamlaren)? tror jag att du gör rätt om du redan idag bestämmer hur samlingen ska avyttras den dag du inte finns i livet. En bra och tillgänglig förteckning med åtminstone en ungefärlig värdering underlättar dina arvingars framtida hantering av mynten. Har du en nära samlarkollega som du litar på kanske du ska rekommendera att denna hjälper till med försäljningen. Det är inte lätt för en änka som helt plötsligt blir ägare till flera hundra mynt. Mynt som kanske är från antiken fram till nutid, där de enskilda mynten är värda från någon hundralapp upp till åtskilliga tiotusentals kronor styck och kanske betydligt mycket mer. Vilka är vardagsmat och vilka som är rariterer? Skulle du mitt i sorgen, dessutom få massa påstötningar om att avyttra samlingen tycker jag du gör rätt i att avvakta. Köparna är då säkert ute efter att göra ett "klipp"...

Nu ska för ordningen skull sägas att det jag skriver ovan inte på något sätt är unikt för myntvärlden. Samma problem gäller nog alla samlingar oavsett om det rör sig om mynt, bilar, konst, frimärken, serietidningar, kinesiskt porslin, böcker, "you name it".


Sommar 2016!

söndag, juni 26 2016 12:12:31

Nu är midsommar passerad och sommaren har börjat på riktigt! Många påbörjar nu sin semester och myntsamlandet tar nog en paus för de flesta. Ända vattenhålet för oss som samlar mynt är myntmässan i Olofström som äger rum lördag den 16 juli. Besökte Olofströms mässan för första gången förra året. En mycket trevlig mässa som gav mersmak och som jag gärna återvänder till!

Annars är väl sommaren en alldeles utmärkt tid att besöka kulturhistoriska platser som kanske även har myntanknytning. Själv har jag inga planer för tillfället, men när jag ska summerar sommaren kommer jag säkert att kunna räkna in ett par sådana besök.

En annan trevlig aktivitet på sommaren är att besöka loppisar. Ska du besöka Olofström lördag den 16 juli varför inte stanna kvar i trakten och besöka Degerberga Antik- och samlarmarknad som äger rum den 17 juli? En gigantisk loppis/marknad, som kanske är den största i Sverige. Ska du gå igenom alla montrar får du räkna med en heldag. Kanske inte så många mynt till salu men mängder av andra trevliga objekt. Vi mitt besök förra året blev det ändå vad gäller numismatik ett antal mynt och polletter samt några Ahlströms kataloger som jag saknade. Men som sagt det var få utställare som var specialiserade på mynt, men håller man ögonen öppna så ligger en del mynt även på andra bord!

Brexit vann i torsdags EU-omröstningen och marknaderna runt om i världen skakades om ordentligt. Här hemma firade vi midsommar och börsen med mera var stängd... Hur Brexit initialt påverkar Sverige får vi veta först i morgon när börs och banker öppnar. Det lär nog bli "fritt fall" de första timmarna och åtskilliga miljarder kommer att försvinna i börsvärde. Nästa miljardförlust kan sedan komma på fredag för dom som inte växlat in de sedlar som då blir ogiltiga...

Men som jag började, på sommaren ska man syssla med annat än numismatik. Visst kommer det säkert att bli några sporadiska blogginlägg. Kanske fortsätter jag skriva om morfars myntsamling. Hälften av alla mail jag får är faktiskt relaterat till det som jag kallar "morfars myntsamling". Det vill säga mynt som finns hos personer vilka inte samlar mynt och frågorna rör oftast värdet på samlingen eller frågor om mer information om de mynt som finns i samlingen. Ska försöka vara aktiv på Twitter @myntsidan och åtminstone göra några inlägg i veckan. Kommer också att lägga ut lite länktips med jämna mellanrum, adresser till sidor jag ofta besöker. Fördelen med Twitter är att det är mycket lätt att göra uppdateringar från smartphonen och att texterna får vara högst 140 tecken långa. Närhelst andan faller på eller jag läser något spännande om mynt på nätet så kan jag twittra kring det!


Får önska alla besökare en riktigt bra sommar!


Ingemar


Rengöra ”morfars” mynt... (7)

söndag, juni 26 2016 11:12:26

Idag blir det ett mycket kort inlägg, med ett budskap - RENGÖR INTE MYNTEN.

Hur tråkiga mynten än ser ut med smuts, ärg etcetera försök inte rengöra dom. Rengjorda mynt värderas ALLTID lägre än mynt med originalpatina. Visst blir mynten fina och blanka med ”häxans silverputs” men mynten blir samtidigt mer eller mindre värdelösa på samlarmarknaden...

Som alltid finns det undantag. En skicklig konservator kan säkert ”rengöra” ett mynt så att det inte tappar i värde, men där handlar det om en utbildad person med både kunskap och erfarenhet.


Morfars moderna växelmynt (6)

lördag, juni 18 2016 10:51:51

Eftersom jag fått många positiva reaktioner på inläggen om ”morfars” samling kommer jag att skriva några flera inlägg, med bakgrund i alla mail jag fått kring samlingar. Måste samtidigt erkänna att mitt samlande började med en den samling jag beskriver som morfars samling!


En vanlig fråga jag får är vilka av dagens mynt som är värda att lägga undan. Det har blivit extra många frågor på senare tid, vilket troligen har med utbytet av vår mynt- och sedelserie att göra. Generellt kan sägas att alla växelmynt med silverinnehåll ska läggas undan då dessa har ett värde som överstiger det nominella. De moderna jubileumsmynten har sällan ett värde över det nominella. Undantaget är 50 kronorna från 1975 och 1976 som har ett silvervärde som överstiger 50 kronor och de allra sista jubileumsmynten som präglats bland annat Järnvägen 150 år som har en mycket låg upplaga och därför betalas mer än 200 kronor.


Snygga ocirkulerade mynt som man får i växel har sällan något övervärde på grund av sin kvalitet. Orsaken är enkel, det finns alltid en mängd mynt som håller betydligt bättre kvalitet (utbud/ efterfrågan). Myntverket har under många år sålt årsset som innehåller ocirkulerade mynt, faktiskt åtskilliga tiotusentals set per år. Sedan finns det samlare/ Hnadlare som köper rullar med mynt som de sedan granskar med lupp för att plocka ut de allra bästa exemplar. Bra exemplar är det alltså ingen brist på.


Trots det jag skriver ovan så finns det faktiskt en hel del moderna mynt som är präglade i låga upplagor och som därför oftast har ett litet övervärde även om dom är cirkulerade, tänker främst på fem- och tiokronorna 1998-1999 som nästan aldrig syns i växelkassan. Tror inte heller att jag genom åren hittat någon krona 1994-1996 i växelkassan.

Utöver mynten med låga upplagor finns två klassiska varianter som kan dyka upp bland växelmynten 5 kronan 1972 utan strömmar bakom lejonen och 10 kronan 1991 med stampställning 180 grader. Båda är värda ett par hundra även i cirkulerad kvalitet.

Det kanske mest spännande som går att hitta bland de moderna mynten är olika typer av felpräglingar. Dessa är inte vanliga och är dom äkta har dom ett klart övervärde. Det kan bland annat röra sig om mynt som blivit snedpräglade, kantklippta eller mynt som blivit präglade på fel myntämne! Att jag skriver ”äkta” beror på att det åtminstone på samlarmarknaden förekommer en del hemmabyggen. Vanligast kanske är mynt med stora kantklipp, som inte är gjorda på myntverket utan i efterhand.


Trots det jag skriver ovan tycker jag man kan lägga undan några av de mynt som snart tas ur cirkulation i Sverige. Kanske som ett minne eller som en framtida gåva till ett barn eller barnbarn. Kanske dessa barn aldrig kommer att använda mynt... utan istället göra sina inköp via betalkort eller swisch... ”Gamla” mynt har fascinerat människor i alla år och så kommer det att vara även framöver!


Procenten i ”morfars” samling som sticker ut... (5)

lördag, juni 11 2016 12:22:28

Nyligen skrev jag om "skrotmynt" här kommer några exempel från de fem procent av mailen, där det funnits frågor om mynt som sticker ut och som jag i skrivande stund kan dra mig till minnes.

⦁ Ett antal mycket vackra plåtmynt från Nicobar. Säljaren var en dykare från Sydafrika som medverkade vid bärgningen och som fått dessa som en extra bonus. Det begärda priset var mycket attraktivt. Vågade dock inte köpa dessa eftersom Sydafrika då var en het fråga i politiken och jag på den tiden hade noll erfarenhet av utlandshandel...

⦁ Ett svårt årtal av Gustaf Vasa daler, ett jordfynd från öst.

⦁ En trevlig Anund Jakob penning tillsammans med ett tjugotal andra medeltidsmynt.

⦁ En dukat Karl XI

⦁ En samling riktigt bra kopparmynt (GIIA) i hög kvalitet varav flera riktigt svåra varianter. Observera att detta inte var några "fyndmynt" från Baltikum utan välbevarade mynt säkert sålda i Sverige under första halvan av 1900-talet och som sedan vid ett arvsskift fallit i glömska!

⦁ Ett gäng rejäla felpräglingar som "morfar" lagt undan då han var lanthandlare

⦁ Två olika 10 dalersplåtar från 1644! Naturligtvis kopior...

⦁ En Svappavara pollett funnen på andra sidan Uralbergen tidigare i år!

⦁ Några svåra klippingar från Erik XIV bl.a. tvåöret

Med mera, med mera.

Konstaterar alltså att det inte bara är "kilovara" som ligger i "morfars" samling.

Vart har då dessa bättre mynt tagit vägen? En del har förmedlats direkt till samlare men ofta har jag hänvisat ägaren till någon av de auktionsfirmor som finns. Det har genom åren varit Ahlström, Antikören, Aurum, Myntgalleriet med flera. I dagsläget är det oftast till den ledande firman i Sverige, MISAB och i några få fall till någon firma med huvudsäte utomlands. Några av de värderade mynten har jag senare sett dyka upp på auktion!


Detta var det sista planerade inlägget kring "morfars" myntsamling. Kanske blir det några till.


Ska du sälja "morfars" samling kontakta mig!

Om du har gamla mynt är du alltid välkommen att kontakta mig, både för försäljning och rådgivning. Desto äldre, desto mer intressant!


Vilken kvalitet håller ”morfars” samling? (4)

fredag, maj 27 2016 07:32:06

Kvalitet är ett ständigt samtalsämne bland myntsamlare. Nu tänker jag inte på diskussionerna om man bara ska samla mynt i toppkvalitet eller inte. Utan hur mynt klassas, idealet är naturligtvis en objektiv bedömning, men denna blandas ofta med mer subjektiva preferenser. Rent generellt förefaller säljare bedöma kvaliteten högre än köpare, åtminstone vid själva säljtillfället;-) När väl myntet bytt ägare åker ofta kvaliteten upp i köparens ögon och inte sällan till en bättre klassning än vad säljaren tidigare gjort...

Nu var detta inte tänkt som ett inlägg samlare emellan utan mer för den oinvigde. Inte sällan får jag frågor av personer som studerat någon myntbok och då naturligtvis tittat på värderingarna i de höga kvaliteterna och värderat sina mynt efter dessa. (Vilket är en klar källa till besvikelse i de fall mynten är att se som kilovara)

Myntsamlarnas graderingskala för kvalitet är mycket hård. De som kallas kvalitet 0 (10) alltså de mynt som är högst prissatta i katalogen existerar knappast för äldre mynt. Jag svarar ofta lägg undan de mynt som håller bäst kvalitet och de gäller främst mynt från kanske 1935 och tidigare. Modernare mynt håller generellt en mycket högre kvalitet. Exempelvis tvåkronorna och jubileumsmynt har sällan varit i cirkulation, varför ofta medelkvalitén är hög. Enkronor däremot har oftast cirkulerat och medel kvalitén är därför betydligt lägre. Oscar II:s enkronor är oftast väl cirkulerade och i mycket dåligt skick.


Ett mynt som plockades undan första dagen det kom ut i cirkulation håller trots att det är ”ocirkulerat” sällan eller aldrig högsta kvalitet. Vid beröring med andra mynt får myntet små, små skavanker som direkt sänker kvalitet och pris. Inte ens när myntet ramlar ur präglingsmaskinen håller de ofta högsta kvalitet. Som alla annan prissättning är det utbud och efterfrågan som styr priset. Finns det låg efterfrågan och stort utbud av en vara sjunker priset. För den som vill läsa mer rekommenderas detta om kvalitetsbedömning som jag skrev för nästan 20 år och som fortfarande gäller.

En 25 öring 1857 i kvalitet 01 (8). Ocirkulerad och snygg men ändå långt ifrån perfekt. Vilket har stor betydelse för värdet. Ett toppexemplar kostar säkert 3000, detta exemplar kanske en tusenlapp. Hade myntet varit rejält slitet hade värdet kanske varit 25-50 kronor...


Att sälja ”morfars” mynt styckvis (3)

torsdag, maj 26 2016 18:26:11

Ett alternativ till att sälja mynten som kilovara till någon uppköpare är att sälja mynten direkt till samlare. Vilket ofta kan göras via någon myntklubb eller någon auktionssite, om man nu inte är så lyckligt lottat att man känner en samlare! Som jag skrev tidigare tycker jag detta är det bästa alternativet för de svårare årtalen och de mynt som håller lite bättre kvalitet, men kanske även för mer cirkulerade exemplar. Men att sälja mynt via en auktionssite både kostar och är förenat med en viss arbetsinsats. Varför det är tveksamt om nettovinsten vid en styckvis försäljning av hårt cirkulerade mynt blir bättre än att sälja dessa direkt till en uppköpare för metallvärde.


Vad ska jag tänka på när jag säljer på en auktionssite?

⦁ Försök göra en så bra beskrivning av myntet som möjligt.

⦁ Lägg in myntet i rätt kategori

⦁ Bifoga en bra bild med många pixlar så att budgivarna vet vad dom bjuder på. Använd aldrig lånade bilder från nätet. Har själv sett flera mynt från min egen samling till salu, trots att mina mynt sedan många år ligger i bankfack...

⦁ Köparen betalar oftast portot. Ange tydligt portokostnaden så att köparen vet vad det kostar att få objektet hemskickat. Försök inte tjäna extra på ett högt porto. Ta betalt vad det kostar dig att skicka med transportören samt möjligtvis några extra kronor för förpackningsmaterial.

⦁ För mynt är det normala att köparen betalar i förskott. För andra typer av objekt kan det vara att det skickas mot faktura.

⦁ Köparen står risken om ett objekt förvinner i posthanteringen. Om det handlar om dyrare objekt kanske 500 eller mer bör nog dessa skickas som REK för att vara på den säkra sidan.

Min erfarenhet är att postgången inom Sverige fungerar mycket bra, till utlandet däremot kan det vara lite värre, särskilt utanför EU och Nordamerika.

⦁ Köparen har ofta bråttom med att få vinsten (varför denna brådska har jag aldrig förstått). Ligg därför inte på sålda objekt utan skicka dom så snabbt betalningen registrerats.

⦁ Var ärlig och gör rätt för dig, negativa omdömen påverkar nästa alltid slutpriset nedåt. Många positiva omdömen ger en viss garanti för köparen


Vad kostar det att sälja på en auktionssite?

⦁ Normalt kostar det runt 10 procent av försäljningsvärdet att sälja och på exempelvis svenska Tradera är provisionen lägst 3 kronor och högst 150 kronor per utrop.

⦁ Att lägga upp objekt kräver en viss arbetsinsats inklusive fotografering av myntet

⦁ Hantering av betalning, paketering och utskick av objekt är en annan arbetsinsats du får räkna med.



550, 290, 285, 197, 182, 167...

söndag, maj 22 2016 15:58:11

Hade en liknade rubrik för ett år sedan när Lindberg 1 såldes, denna rubrik representerar de högst priserna på Lindberg 2. Totalt nådde 17 objekt 100 000.

Bäst betalt av Lindbergmynten blev omslagsmyntet till katalogen 8 öret Åbo 1557 i praktskick som från 150 000 snabbt klubbades upp till 550 000 + provision. Överlag gick Lindbergs Åbo-mynt riktigt bra och flera rekordpriser noterades, flera tillresta finska samlare bidrog stark till slutpriserna. Överlag gick Lindbergs samling del två riktig bra och totalt omsattes för över 6,2 mkr under lördagen. Trots höga priser blev en del objekt inte överbetalda, daler 1534 och 1535 kronan respektive kåpan betaldes precis över utrop och såldes för 152 000 resp 106 000 vilket nog får ses som förmånligt. Några mynt blev osålda, jag tänker då särskilt på Öre SM 1715 i kvalitet 01 och med utropet 25 000 och Arboga klippingen 1627 i kvalitet 1/1+ med utrop 30 000. Jag tror att det efter auktionen var en och annan samlare som ångrade att inte "spaden" lyftes... Men så är det på alla auktioner, många mynt säljs för rekordpriser medan andra bra objekt "faller igenom" och klubbas för riktiga vrakpriser eller blir osålda. Det gäller att ha gjort läxan och vara vaken när dessa mynt bjuds ut.

Samma sak gäller för polletterna. Mynten är ofta välbeskrivna och katalogiserade i den referenslitteratur som finns. För polletterna finns inte samma kartläggning och här kanske det är ändå viktigare att göra läxan.

Personligen tycker jag Lundberg 1 var bättre än Lundberg 2 men gårdagens auktion var för den del inte dålig. Priserna blev överlag riktigt bra och flera prisrekord borde ha noterats. En rad riktigt svåra polletter såldes och jag tänker särskilt på flera i läder, näver, papper och med lackstämpel på olika underlag. Polletter som är riktigt rara inte minst beroende på att de är tillverkade av material som lätt förstörs. Detta till skillnad från de mer beständiga metall-polletterna. Utan att ha analyserat materialet och slutpriserna tror jag att det var inom dessa grupper som de bästa köpen kunde göras. Polletter är billigare än mynt och om köparen av 8 öret Åbo istället hade valt att satsa sin pengar på polletter hade han fått samtliga utbjudna objekt och ändå haft 200 000 kvar. Omsättningen på Lundberg 2 blev alltså 350 000.


Slutprislistorna hittar du HÄR!

För egen del är jag klart nöjd med lördagen. Har haft lite svårt att få med mig objekt hem från live-auktioner på senare tid men i går lossnade det och det blev några objekt till samlingen. Hade i ett blogginlägg för någon vecka sedan en förhoppning om ett resultat 2-15 i Lundbergs favör. Måste säga att jag kom mycket nära detta resultat, 3-14 och att jag är mycket nöjd med alla 17 objekten. Två av många bra köp är Södra Folkköket (ex Sven Svensson) och Göteborgsöret 1625. Av någon anledning har Gustaf II Adolfs öre från Göteborg saknats i typsamlingen, men nu är den luckan äntligen fylld!

Nu får väl mer eller mindre vårsäsongen 2016 läggas till handlingarna. De närmaste månaderna, möjligtvis undantaget myntmässan i Olofström den 16 juli, får mynten stå tillbaks för andra aktiviteter.

Prövade att live-twittra från Sheraton, har ännu inte gjort någon djupare utvärdering av det försöket, konstaterar dock att några nya följare på Twitter blev det inte, men att aktiviteten och besöksfrekvensen på hemsidan ökade märkbart!


Förfalskningar...

måndag, maj 16 2016 18:00:24

Det verkar som att det dyker upp lite för mycket förfalskningar just nu och det har kommit flera mail med frågor om förfalskningar den senaste veckan. Naturligtvis kan det ha ett samband med att priserna på mynt just nu är ovanligt höga och efterfrågan större än utbudet. Den svenska delen som jag har någorlunda koll på verkar klara sig relativt bra men på de utländska avdelningarna ser det värre ut. Både nordiska mynt, amerikanska mynt och säkert flera andra länders mynt. Lägg därtill ett antal antika mynt där jag inte tror man behöver några expertkunskaper för att avslöja kopiorna. För den svenska delen verkar det vara nytillverkade riksdalrar Oscar I (från Kina, se nedan) som säljs, men jag har även fått signaler på att ett antal klippingar i markvalör från Johan III bjuds ut, både på olika internetsiter och privat.

Tradera är en viktig handelsplats för mynt. Fick möjligheten för något år sedan att träffa Tradera och diskutera vad jag tyckte om siten. Jag försökte fokusera på problemet med förfalskningar. Ett problem som Tradera sa sig ta på allvar. Tradera försvarade sig med att dom inte kunde vara experter på alla olika objekt som säljs (vilket jag har full förståelse för). Påpekade att det mycket handlar om trovärdighet eftersom det trots alla olika alias ändå är Tradera som står som marknadsplats. Tradera sa sig vara mycket intresserad av användarnas iakttagelser och att en väg att få in användarnas kunskaper var genom möjligheten att anmäla annonser till granskning. Vet inte hur väl detta fungerar idag, har genom åren anmält ett antal objekt. Vissa har stoppats av andra har fått fortsätta... Tror inte jag är ensam om att anmäla till granskning. Har du erfarenheter av att anmäla objekt får du gärna dela med dig. Vår chans att får bort förfalskningarna ligger nog i att vi själva agerar. Om vi är fler som tar oss tid att anmäla misstänkta objekt till granskning kanske vi kan få bort dessa avarter. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Jag ser flera risker med förfalskningar. Dels blir köparen lurad på en summa pengar. Dels finns en risk att myntmarknaden kyls av. Såväl den erfarne myntsamlaren som nybörjaren tar sig nog en funderare den dag ett "dyrt" inköpt mynt visar sig vara en förfalskning...

Svenska Numismatiska Föreningen har en policy mot förfalskningar och också en bra förteckning över kända svenska förfalskningar.

För några år sedan började det dyka upp mängder med nytillverkade kopior/förfalskningar från Kina. Hela världens mynt var föremål för denna nytillverkning. Jag skapade då en sida där jag listade vilka nordiska mynt som jag sett florera på olika internetsiter "Nytillverkade nordiska mynt från Kina", den är tyvärr fortfarande aktuell...

Jag är allt annat än expert på förfalskningar, men har du några frågor/ funderingar är du alltid välkommen att kontakta mig.

Den gamla devisen "om något låter för bra för att vara sant, är det nog det" ska du alltid ha i bakhuvudet om du erbjuds mynt allt för billigt och då särskilt på en publik marknadsplats, vilken den än må vara, både i Sverige eller utomlands.


MISAB 18-19

söndag, maj 15 2016 11:12:30

Nästa lördag är det åter auktion, denna gång MISAB. Ibland känns det som MISAB är nystartat, men så är det inte längre. Myntauktioner i Sveriges första auktion gick av stapeln i september 2009 och därefter har snart 20 auktioner genomförts (de två internetauktionerna inräknade). Närmast på tur står del 2 av såväl Lindbergs svenska typsamling som Lundbergs pollettsamling. Två riktigt fina samlingar inom varsitt samlarområden.

Omsättningsmässigt är naturligtvis Lindbergs auktion störst. Ska bli spännande och se om Lindberg 2 kan matcha raden: 840, 740, 480, 265, 180, 165, 160... vilket är de högsta slutpriserna på Lindberg del 1.


För egen del blev det väl ett tiotal lot på Lundberg 1 men inget på Lindberg 1. Har dock reparerat skadan något och under det gångna året kompletterat med tre mynt från den första auktionen. Inga märkvärdigheter men ändå tre mynt med mycket fin proviniens. Hur utfallet blir den 21 maj står skrivet i stjärnorna, misstänker dock att resultatet blir liknande det i maj 2015 (Lindberg-Lundberg 0-11). Men hoppas naturligtvis naturligtvis på ett lite bättre resultat. Eftersom utfallet på MISAB 17 för min del blev klent hoppas jag på 2-15 i Lundbergs favör denna gång.


Naturligtvis skulle jag här kunna skriva "spaltmeter" om alla trevlig mynt och polletter som kommer att säljas. Behöver dock inte det eftersom katalogerna som vanligt är mycket smakfull utförda och innehåller det mesta! Vill du läsa om mynten rekommenderas alltså de båda auktionskatalogerna och för finsmakaren även den inbundna fullskalekatalogen över Lindbergs samling, signerad J-O Björk.

Bland favoriterna finns tyvärr många mynt som min samlarbudget inte tillåter och i de fall budgeten skulle tillåta ett inköp kommer nog slutpriset bli såpass högt att jag tvingas backa ur under resan till klubbslag... En av favoriterna är Mark Ortig från 1593.

När det gäller Lundbergs pollettsamling del 2 har det blivit ganska många markeringar i katalogen. Tror att jag vid första genomläsningen markerade ett fyrtiotal lots. Har ändrat prioriteringarna något sedan dess men fortfarande finns en rad polletter jag tänker ta strid om och många andra polletter jag kan tänka mig köpa om priset blir det rätta. Men det vore väl fel att i detta forum skylta med vilka objekt jag tänker lägga anbud på och vilka jag tänker buda på i salen. Där är jag lika hemlighetsfull som alla andra samlare... Två favorit kan jag väl ändå nämna: Kallmora gruva, en läst kohl och Forsmarks Järnverk också det en läst kohl.


Visning av objekten sker onsdag till fredag på Banérgatan. Lindbergs objekt kan även beskådas på auktionsdagen, för mer information och tider se hemsidan, coinauctions.se.


Mynt mer mera/ Olika kanaler!

lördag, maj 14 2016 11:58:55

Måste slå ett slag för det idag enda aktiva myntforumet på svenska - Mynt med mera. Måste samtidigt erkänna att jag varit dålig på att besöka forumet och ändå sämre på att skriva något där. Efter ett lite längre upphåll loggade jag i morse ånyo in på "Mynt med mera" och blev glatt överaskad. 5 av 11 kategorier var uppdaterade de senaste två veckorna (läs i maj) vilket är betydligt bättre än tidigare. Kanske kan vi tillsammans verka för att vi har ett aktivt forum där vi kan ventilera våra åsikter och synpunkter kring mynt och numismatik, vilket jag tror vi alla har glädje av det.

Såg också en tråd som handlade om att vissa "alias" sprider sig i många olika kanaler och därför är svåra att följa. Känner väl mig delvis träffad av "kritiken". Är dock säker på att vi når större målgrupper och framför allt nya intressegrupper om vi kan röra oss med numismatiken i olika kanaler. Den unga generationen (läs: mina barn och deras kompisar) rör sig i idag kanaler som jag tror många av oss äldre aldrig hört talas om... Det är också i den unga generationen morgondagens samlare finns, så det är en mycket viktig målgrupp att nå. Där pratas det om Facebook, Twitter, Instagram, Ask, KiK, Snap-Chat, Linkedin m.m. Att jag bloggar tycker ungarna är klart "mossigt"...

Själv tror jag också på interaktion mellan olika kanaler och vet att det kan skapa ett mervärde för användarna om vi befinna oss sig i flera av dessa.

Vad gäller Ingemars Myntsida så finns den idag i flera olika kanaler: Hemsida, Blogg, Facebook och Twitter. Ska nedan försöka reda ut begreppen och hur jag ser på dessa, samt tipsa om "en-väg-in" till allt jag skriver!

- Hemsidan har varit i gång sedan 1998 och den ser jag som basen för Ingemars Myntsida

- Bloggen är lika gammal även om den de första åren hette "myntsidans e-zine". En blogg är bra eftersom det där är enkelt att lägga in mindre artiklar etc. på en blogg, något som är betydligt svårare i en hemside-struktur. Dessutom finns det idag bra verktyg för "bloggande".

- Facebook har jag haft i kanske fem år men där är jag allt annat än aktiv.

- Twitter, ett konto öppnades 2012 men det är först i år som jag aktivit började använda kontot. Fördelen med Twitter tycker jag är att Twitter fungerar mycket bra för korta informationer. Vad händer idag, korta egna funderingar, länkning till intressant sidor, bilder m.m. och är mindre pretiantiöst än bloggande.


Redan en hemsida och en blogg skapar två sidor som "behöver besökas". Lägger man sedan på Facebook och Twitter dubblas alltså antalet sidor? Nej, så behöver det faktiskt inte vara! När jag lärde mig hur jag kan integrera hemsida och Twitter blev det senare intressant. Allt som händer med "Ingemars Myntsida" kan idag läsas på Twitter, vilket i sin tur kan läsas på Ingemars Myntsida!


Vill du följa mig behöver du bara titta på en sida, ingemars.se. Ett ändrat uppdateringsdatum indikerar att exempelvis Agenda eller Länk-förteckning uppdaterats och en uppdatering på Blogg, Facebook eller Twitter kan läsas i Twitter-gadgen på ingemars.se


(Tillägg: När jag skriver detta kommer jag dessutom på att jag faktiskt också kan Twittra om större uppdateringar av hemsidan och framöver behöver ni besökare bara följa mig på Twitter för att se allt jag skriver på bloggen eller förändrar på hemsidan, och har du inget Twitter-konto kan du läsa allt på ingemars.se , så även detta blogginlägg!)


Sälja ”morfars” myntsamling... (2)

onsdag, maj 11 2016 21:00:04

När en samling grovt är värderad vill ofta frågeställaren veta vart mynten kan säljas för högsta möjliga pris. Svaret brukar vara ganska standardbetonat: till en samlare eller mynthandlare. Där jag vet att samlaren normalt betala bäst, men problemet är att samlaren sällan vill köpa hela samlingen utan bara de mynt som saknas i den egna samlingen. Med andra ord plockar ur godsakerna och lämna kvar resten hos säljaren... Har man som ägare bestämt mig för att göra mig av med samlingen är det väl oftast hela samlingen man vill göra sig av med.

Rent generellt kan nog ändå sägas att väl cirkulerade silvermynt från Oscar II och framåt kan säljas till upphandlare av silver. Kolla dock runt lite då priserna skiljer sig ganska markant. Det kan även vara bra att låna Myntboken eller någon annan värdeförteckning på biblioteket och plocka bort de sällsyntaste årtalen och även mynt som förefaller vara i bra kvalitet innan mynten går till upphandlaren. Mynt har olika förslitningsgrad beroende på ålder. Många moderna mynt kan förefalla helt ocirkulerade men har trots detta inget större samlarvärde, mynt från cirka 1940 och framåt måste oftast hålla toppkvalitet 01/0 till 0 för att ha samlarvärde. Mynten fram till cirka 1930-1935 behöver dock inte alltid hålla toppkvalitet för att ha ett samlarvärde som klart överstiger metallvärdet. För exempelvis Oscar II:s enkronor som oftast håller kvalitet 2 kan ett exemplar i så låg kvalitet som 1?/1 (det vill säga att håret på Oscar framskymtar någorlunda tydligt) faktiskt ha ett värde ett par gånger metallvärdet.


Samma sak för koppar-, nickel- och järnmynt. Dessa måste vara av lite äldre datum och hålla bättre kvalitet än genomsnittet för att få ett övervärde, eftersom metallpriset på dessa mynt är lågt. Handlarna betalar oftast bara 5-15:-/kilo och det är sällan värt att sälja dessa. Kanske är det som jag tidigare skrev bättre att spara mynten eller ge bort dessa till någon som kan ha glädje av mynten.

Så kallade ”sjömansmynt”, moderna mynt som följt med från någon affärs- eller semesterresa har nästan aldrig något större värde. Skulle våga påstå att i princip 99,9 procent av dessa är mer eller mindre värdelösa. Men det finns undantag, minns en fråga jag fick på en samling äldre sjömansmynt där det faktiskt ingick ett finskt mynt från 1870-talet som var värt (och senare såldes för) åtskilliga tiotusentals kronor! Men att gå igenom en samling mynt för mynt tar tid och är inget som jag ägnar mig åt när jag försöker hjälpa frågeställare med en värdering. Det får frågeställaren göra själv med hjälp av någon värderingskatalog, men skulle det dyka upp några frågor vid genomgången finns jag självfallet till hands!

Det allmänna rådet är alltså att plocka bort svårare årtal och äldre mynt i bättre kvalitet om mynten ska avyttras som kilovara till metallpris.

Ovan pratar jag om vad uppköpare betalar. Naturligtvis går det säkert att få bättre betalt även för de cirkulerade om mynten säljs styckvis direkt till samlare, exempelvis på en internet auktion (detta handlar nästa inlägg om).


SNF i Örnsköldsvik

tisdag, maj 10 2016 19:13:43

Här skulle jag naturligtvis haft ett litet inlägg om SNF:s årsmöte i Örnsköldsvik. Men eftersom jag lovat att referera årsmötet i SNT blir det här bara några bilder från ett årsmöte och en stad som visade sig från sin allra bästa sida. I bussen upp till Varvsbeget för sista lunchen innan hemfärd visade termometern på 23 grader! Hade årsmötet gått av stapeln två veckor tidigare hade vi mötts av snö...


Som vanligt var årsmötet en trevlig tillställning där myntsamlare från nästan hela landet möttes. Majoriteten var naturligtvis från trakten och den aktiva föreningen Nola Myntklubb. Klubben hade ordnat trevliga aktiviteter med besök på Mannaminne och Örnsköldsviks museum. Höjdpunkten var den utställning som klubben anordnat med mynt från medlemmarnas samlingar. Mycket bra mynt som visar på en mycket god känsla för både kvalitet och svårighetsgrad.

En annan höjdpunkt på ett årsmöte är naturligtvis auktionen. Denna gången med 90 utrop med bra blandning av mynt, medaljer och polletter. Särskilt polletterna stack ut och uppvisade i många fall osedvanligt hög kvaliet. 1600-1700-tals polletter med röd orginallyster hör inte till vanligheterna. Men även en "lätt renhjord" pollett med en ren avbildad hörde till höjdpunkterna.


Vad är detta? Christina 1630!

måndag, maj 02 2016 17:48:10

I dag berikades min samling med en solidus. Ingen kvalitetsmässig sensation men årtalet är sedan tidigare okänt En Christina solidus från Elbing (åtsida krönt CR) och på frånsidan årtalet 1630! Alltså en omöjlig kombination eftersom Christina tog över först efter att Gustaf II Adolf stupat i november 1632. Tittar man på årtalet, särskilt 0:an kan man börja ana misstanke. Det kan handla om en omgravering till en 0:a, eller? Christinas solidusmynt präglades i Elbing (Staden) 1633 till 1635 och finns representerade alla tre åren. Första året är riktigt svårt, de två andra relativt vanliga. Men 0:an på det aktuella myntet ser varken ut att vara omgraverad från 2, 3 eller 4. Varför det kanske handlar om en mula (hybrid) där en stamp från Gustaf II Adolf och Christina har kombinerats. Spännande eller hur?

Att det skulle röra sig om en mula (hybrid) slog jag dock snabb ur hågen. Det som gjorde att jag intresserade mig för myntet var inte årtalet, det var åtsidan, jag "vände" på myntet och tittade återigen på åtsidan. Där hittade jag det spännande. I omskriften går att läsa GUS ADO () DG REX S det vill säga fritt översatt från latin till svenska "Gustaf Adolf med guds nåde Sveriges kung"! Ett Christina mynt med karakteristiskt krönt CR och med hennes fars omskrift, en sensation!

Jag har aldrig sett något liknande förut, har du? Jag ser två tänkbara förklaringar till myntet,

1) det en rejäl miss på myntverket i Elbing, jämför med de 1/24 taler som präglats med det postuma årtalet 1635, det vill säga tre år efter kungen dör, eller 1/24 taler 1632 med den felaktiga valören 1/60 eller,

2) myntet är inte präglat i Elbing utan det en förfalskning präglad i Suczawa (1630 från Elbing finns inte i SB-boken, den enda förfalskningen av Elbing som tas upp har årtalet 1635. Har dock inte sett detta mynt 1635 varför jag inte kan uttala mig om det).


Mest troligt håller jag Suczawa, roligast skulle naturligtvis vara om det var en rejäl miss från det riktiga myntverket!


MISAB 18 + 19, Philea

söndag, maj 01 2016 13:22:15

Tre katalogerna kom i fredags. MISAB:s båda kataloger samt Philea. Philea 14 maj och MISAB 21 maj.

Vad som skulle säljas på MISAB 19 var sedan tidigare känt. Nöj dig inte med de tunna auktionkatalogerna utan köp också den tjocka bundna katalogen, där finns betydligt mer text kring obbjekten, riktigt läsvärt.

Lindbergs samling innehåller en hel del riktiga rariteter som med största sannolikhet kommer att säljas för imponerande belopp. Jag tänker bland annat på Gustav Vasa daler och halvdaler 1534, dalern 1535, 12 öret 1543 och 8 öret 1557 (som pryder omslaget på katalogen). Men naturligtvis en hel del andra mynt. Få mynt som jag är spekulant på men några markeringar finns i katalogen så förhoppningsvis får något litet Lindberg objekt följa med hem.

Vad gäller Lundbergs samling har jag större hopp om att få med mig några objekt hem. Utropspriserna är naturligtvis i en helt annan divison än Lindbergsmynten. Bland polletterna finns ändå ett antal som raritetsmässigt är i klass med Lindbergs mynt, men med en prislapp på 1/100 eller ändå mindre än vad mynten kostar. Den som gör läxan ordentligt har möjlighet att göra riktigt bra inköp. Tycker att del 1 av Lundbergs samling var något vassare än del 2. Ändå markerade jag säkert över 50 objekt vid den första genomläsningen i går kväll. Genomgången av katalogen forsätter. Det skulle inte förvåna mig om ytterligare objekt kommer att vara markerade och märkta med limitar innan lördag den 21 maj.

Philea presenterade också en riktigt trevlig auktion. Toppobjektet (som också pryder omslaget) är en mycket vacker 5 rubel 1762 där jag tror utropspriset 150 tkr inte kommer att räcka långt. Auktionen innehåller en rad trevliga svenska mynt men även flera riktigt bra utländska där den norska avdelningen är riktigt stark. Även på medaljsidan bjuder Philea ut en rad riktigt trevliga objekt.

Sammantaget finns alltså objekt för de flesta samlarinriktningar att bjuda på 14 till 21 maj!


Glöm inte heller bort MISAB:s andra Webauktion som slutar den 8 maj. En auktion med avslut som tyvärr sammanfaller med hemresan för de som besöker SNF:s årsmöte...


”Morfars” myntsamling... (1)

torsdag, april 21 2016 19:24:57

När man har en hemsida om mynt får man många frågor om mynt och särskilt rörande värdet på dessa. Jag har som princip att svara på alla frågor som rör mynt i någon form. Måste erkänna att säker 95 procent av alla värderingsfrågor rör "kilovara" i varierande form, men att det också dyker upp frågor om riktigt vassa och spännande objekt.


I några blogginlägg tänkte jag sammanfatta lite av innehållet i alla dessa frågor under rubriken "morfars samling".


Tyvärr måste jag konstatera att jag gör många besvikna när jag värderar deras "urgamla" mynt till inte mycket mer än metallvärde. Men så ser verkligheten ut, det är få mynt från Oscar II och framåt som har ett samlarvärde som överstiger metallvärdet vid försäljning. En gång vräkte en besökare hot och okvädesord över mig. Jag var den störste lurendrejaren som gick på denna jord, när jag värderade hans ärvda mycket sällsynt mynt till 100 kronor. Jag försökte förklara hur jag kom fram till värderingen med resultatet av ännu fler hätska mail... Först när jag skickade en länk till Traderas avslutade auktioner, där ett 20-tal identiska mynt de senaste 60 dagarna sålts för mellan 35 och 105 kronor fick jag en ursäkt...


Oftast räcker det med en enklare beskrivning eller ett par foton av en samling för att göra en första grov värdering. Alltså att få en snabb överblick av samlingen. Vet att frimärkssamlare brukar titta på första sidan i ett album och utifrån denna i princip kan värdera hela albumet utan att bläddra vidare. En ”översiktsbild” ger också information om det finns några bättre exemplar som värderas betydligt högre. Svåra årtal, höga kvaliteter eller mynt av vilka det finns svåra varianter, exempelvis en tvåkrona 1878 som i bästa fall har ett OCH på åtsidan.

De flesta mailen rör alltså det som brukar betecknas som "kilovara". Rådet blir ofta att eftersom det ekonomiska värdet är lågt (silvermynt undantaget) kanske barn, barnbarn eller någon annan släkting eller granne har större glädje av mynten än att dessa säljs för en låg summa. Kanske kan mynten vara roliga att ha när barnen ska leka affär (om man nu gör det idag?). I bakhuvudet har jag naturligtvis att en påse "urgamla" mynt kan väcka intresse och kanske vill innehavaren någon gång i framtiden dyka djupare i påsen och kanske då även börja intressera sig för mynt! Det var så det började för mig, och säkert för många av er som läser min blogg.


Hur du kan hantera ”morfars” samling om du ska sälja den återkommer jag till i ett senare inlägg (totalt har jag planerat fem små inlägg om ”morfars” mynt, övriga kommer de närmaste veckorna).


@Myntsidan

Följ mig på Twitter: @myntsidan

Försöker att göra något inlägg eller retweeta någon aktuellt händelse dagligen.

Dagens tweets och retweets:

>>> Spinks besöker Sverige (Stockholm och Göteborg)

>>> MISAB internetauktion 2

>>> Nils J. Lindbergs finska samling säljs på lördag

Har du inget Twitter-konto eller tycker Twitter verkar krångligt går det precis lika bra att läsa mina "tweets" på INGEMARS MYNTSIDA (skrolla bara ner en bit så hittar du alla tweets och retweets i högerspalten!).

Här på bloggen kommer inom kort en liten serie inlägg under temat "morfars samling" som bygger på mail-frågor jag fått.


FRIMYNT!

söndag, april 17 2016 17:43:41

Nästa helg är det dags för mässornas mässa för oss som är intresserade av mynt. På senare år har vi myntsamlare varit lyckligt lottade med en rad riktigt bra myntmässor runt om i landet. Störst, bäst och äldst av alla myntmässor är den i Helsingborg, FriMynt firar i år 42 år (äldsta samlarmässan är dock den i Skara som klår FriMynt med ett år och alltså firade 43 års jubileum för några helger sedan). Trots namnet är myntsäljarna i klar majoritet och jag skulle tro att 80 procent av alla utställare har mynt på bordet.

I många år tänkte jag åka till FriMynt men det blev liksom aldrig av, får skylla på att jag har +120 mil ToR till Helsingborg och kände väldigt få som hade erfarenhet av mässan. När jag väl hade startat min hemsida 1998 fick jag många nya samlarvänner. Det här var före Tradera och andra säljsiter. Samlade på den tiden främst 1700-talets kopparmynt och de samlare jag träffat på nätet delade nästan alla mitt intresseområde. På min första mässa 1999 hade stämt träff med en handfull samlare. Första resan gjordes med egen bil. Min gamla mormor (alltid pigg och glad) bodde utanför Borås och jag passade de första åren på att kombinera mässbesöket med ett släktbesök.

Måste säga att jag blev helt såld på FriMynt, vilket utbud av mynt och så många handlare/samlare det fanns! Inköpen blev många och samlingen kompletterades på en rad områden både typ-, variant- och kvalitetsmässigt. Bilresor på egen hand fortsatte sedan några år tills dess att min Mormor i den aktningvärda ålder av 98,5 år tackade för sig och stilla somnade in.

Året efter tvekade jag att åka till Frimynt, en resa fredag till söndag med två hotellövernattningar... Fick då tipset av en samlare i Linköping (myntmannen) om Myntklubben Skilling Bancos årliga resa till FriMynt. Tog mig ner till Norrköping på fredagskvällen, övernattade på hotell och äntrade bussen 0530 på lördags morgonen. Ett mycket smidigt och roligt sätt att ta sig till Helsingborg. Har sedan första resan gjort många resor med Skilling Banco. Att åka med en klubb ger dubbel valuta då resan ToR är minst lika fylld med numismatik som själva mässan. Såg nyligen på Facebook att det fortfarande finns platser kvar på bussen. Vet du inte hur du ska ta dig till Helsingborg är resan från Norrköping/Linköping ett mycket bra alternativ, kontakta klubben för mer information!

Har också åkt bil med sambon till Helsingborg även det en hit även om hon vägrade besöka mässan. Hotellvistelse och en tur till Helsingör gör att hon fortfarande pratar om en repris! Reprisen blir dock inte i år.

Själva FriMynt är ett eldorado för alla oss som är intresserade av mynt. I princip alla handlare i Sverige är på plats, men även många handlare från våra nordiska länder och övriga norra Europa. På en mässa har du möjlighet att titta på en mängd mynt och lära dig mycket om både pris- och kvalitetssättning. Själv har jag lärt mig mycket om svårighetsgrad genom att studera handlarnas lager. Många mynt som anses som sällsynt är riktigt vanliga och ligger på var och varannan handlares bord med en hög prislapp. Andra "enkla" mynt som jag sökt har visat sig vara riktiga rariteter, där kanske ett exemplar dyker upp på FriMynt var femte år! Bara att slå till när dom dyker upp!

Åker du till FriMynt ta också chansen att möta dina anonyma? samlarkollegor live. I dagens internetsamhälle där många kontakter tas via mail och där många personer bara har ett Tradera-alias kan det vara riktig kul att träffa dessa face-to-face.

Om du är intresserad av mynt och vill få lite fart på ditt samlande rekommenderar jag alltså ett besök på FriMynt. Tror inte du kommer ångra dig om du åker dit.


Myntsamlandet på nätet

torsdag, april 07 2016 18:30:16

Under min "timeout" fick jag massor med mail. Tror faktiskt att det nästan var flera mail per vecka än under min aktiva tid. Värderingsfrågorna låg väl på samma höga nivå som tidigare, men det är en annan kategori, icke-samlarna, som ställer dessa. Vi är flera som aktivt håller på med hemsidor om mynt. Jag tänker bland annat på Gorgon, Falcoin, Myntbloggen, Micke och Hasse, och tror att vi alla har glädje av en livlig debatt med våra besökare. Det måste vara lite av ett givande och tagande. För egen del har kanske hälften av alla blogginlägg haft sitt ursprung i olika kontakter. Det är annars lätt att det blir enformigt, vilket det kanske ändå blir? Märkte själv att jag hade ett antal rubriker som dök upp titt-som-tätt. Jag vill försöka få mer variation och det tror jag går att få genom att ni besökare tipsar om ämnen, ställer frågor eller bara vill diskutera företeelser inom numismatiken. En alldeles så banal fråga eller påstående kan faktiskt mynna ut i en rad inlägg!

Som jag tidigare skrev tror jag (eller rättare sagt vet) att myntsamlandet liksom mycket annat fått ett rejält uppsving via internet. Allt är så tillgängligt idag. Mycket forskning trycks idag inte bara på papper det läggs också ut på internet. Gamla referensverk digitaliseras och mynthandeln har mer eller mindre flyttat från den lilla butiken eller den stencilerade listan till internet. Jag är övertygad om att tillgängligheten både inspirerat nya personer att intressera sig för numismatik och vet också att många samlare återupptagit sitt tidigare ”slumrande” samlande tack vare den ökade tillgängligheten.

För egen del var myntsamlandet en relativ ensamt bedriven hobby fram till slutet av 1990 talet. Hade inga andra samlare på hemmaplan och de ute i landet som jag kände var få. Fick väl stencilerade lagerlistor från ett tiotal handlare, besökte Ahlströms två auktioner årligen, lämnade flitigt in anbud till Ingvar Nilsson i Kristianstadsortens Numismatiska Föreningen och läste en hel del numismatisk litteratur. Det var min numismatiska värld, varken mer eller mindre. Måste säga att det var mer timeout i myntsamladet än aktivitet…


I mitten av 1990 talet kom jag för första gången i kontakt med internet. Det skedde i en källarlokal i Gamla Stan. Ett flashigt dataföretag erbjöd min arbetsgivare för en dyr penning någon timmes surf kombinerat med information om internet. Sedan tog det väl ett eller ett par år innan vi hade internet på jobbet och slutligen blev det en ”hem-PC” med internet abonnemang och jag var fast!

Vid den första kontakten med nätet i Gamla Stan skulle vi ”googla”, ordet googla var inte uppfunnet på den tiden… Tror den ledande sökmotorn då hette AltaVista eller möjligtvis Yahoo. Vad skulle man då surfa på vid denna "jungfruresa"? allt skulle ju finnas på nätet! Kollegan föreslog ”snygga brudar” jag var lite försiktigare och knappade in ”mynt” och ”coins” i sökfönstret. Vet att jag åtminstone fick två intressanta träffar, Svenska Numismatiska Föreningen och ebay. Två sidor jag 20 år senare fortfarande är trogna.

Något år senare dök en site, bamba.nu (föregångaren till Tradera) upp. En sida med en kategori för mynt! Lyckan var gjord och de första internetköpta objekten var ett faktum, några dubbletter fick samtidigt lämna samlingen den vägen. Myntsamlandet tog åter fart och sedan har det bara fortsatt!


Samlare, handlare och andra intresserade, publicera er på nätet! Det har vi alla glädje av.


Ett trevande försök...

söndag, april 03 2016 12:33:44

Det är inte bara hemsidan och bloggen jag tagit ledigt från, har också kraftigt minskat både på surfande och mail-svarande men faktiskt även på tiden som ägnas åt mynt i stort och så kommer det troligen att fortsätta vara.

Insåg att det efter en massa aktiva år kunde vara hälsosamt med en liten paus både från mynt och internet.

Tror annars att numismatiken mår bra av internet och har fått ett uppsving tack vare den tillgänglighet som internet erbjuder. Om sedan prisutvecklingen på numismatiska objekt är hälsosam för vår hobby låter jag vara osagt. Våra nätverk har utökats via internet, mycket spännande material ligger öppet/ läsbart och köp-/sälj-/byt-möjligheter är idag "obegränsade". Vem hade för 20 år sedan koll på vad en liten mynthandel i norra Italien hade på lager, inte många! Kanske dök det upp en liten stencilerad lista i sinom tid, där allt bra material var sålt. Idag kan vi i realtid följa med när mynt läggs ut till försäljning och kan därtill beskåda myntet på en förhoppningsvis bra bild!

Efter knappt två månaders uppehåll tänkte jag försöka bli lite mer aktiv igen.

- INGEMARS MYNTSIDA. Jag kommer att fokusera på AGENDAN och LÄNKFÖRTECKNINGEN. Övriga sidan uppdateras mer sparsamt.

- INGEMARS MYNTBLOGG. Inläggen kommer att bli betydligt färre än tidigare. "Nyhetsflödet" flyttas huvudsakligen bort från bloggen.

- INGEMARS MYNTSIDA (@myntsidan) TWITTER. Hit flyttar jag nyhetsflödet och kortare betraktelser. Kommer också att dela vad andra myntintresserade skriver. Om du har ett Twitterkonto eller en hemsida kan du vara med och bidra till nyhetsflödet. Vill du bara läsa går det precis lika bra. Twitterflödet har integrerats med INGEMARS MYNTSIDA och inläggen kan läsas direkt på förstasidan.

/Ingemar


Nu på Twitter!

torsdag, mars 24 2016 10:50:59

I avvaktan på att jag blir fullt aktiv igen på hemsida och blogg har jag börjat twittra.

Twitter är ett utmärkt verktyg för ett nyhetsflöde och korta notiser. På sikt tror jag att nyhetsflödet på bloggen kommer att flyttas hit och bloggen istället nyttjas för lite längre inlägg kring mynt och numismatik.

Har du ett konto kan du följa mig direkt på Twitter. Jag har integrerat Twitter och ingemars.se så från idag kan du också läsa alla "tweets" direkt på INGEMARS MYNTSIDA! (en bit ner på förstasidan)https://twitter.com/Myntsidanhttps://twitter.com/Myntsidan

GLAD PÅSK ALLA MYNTINTRESSERADE


Timeout!

söndag, mars 13 2016 10:31:04

Eftersom flera har frågat. Nej, jag har inte övergivet myntsamlandet och numismatiken.

Däremot har jag tagit ledigt från hemsidan och framförallt bloggen. Efter att i 18 år (ganska exakt 1/3 av mitt liv…) försökt sprida kunskap om vår hobby på nätet kändes det välbehövligt!

Jag kommer att bli aktiv igen, när vet jag inte. Jag håller naturligtvis liv i AGENDAN och LÄNKFÖRTECKNINGEN.

/Ingemar

Ps tack för alla uppmuntrande mail jag fått. Jag har läst dom alla men bestämde mig tidigt för att även på mailfronten ta en paus, varför svar i de flesta fall uteblivit...


Time-out...

fredag, februari 05 2016 17:15:25

Jag har i princip alltid varit intresserad av mynt. Tidigt började jag också publicera mig på internet. Hemsidan blir faktiskt myndig i år då det är 18 år sedan jag la ut mina favorit-länkar under något jag då kallade "Ingemars Myntsida", sedan har det fortsatt av bara farten och det mycket tack vare all respons jag fått.

Tiden går fort och tänker jag tillbaks 18 år har mycket hänt. Barnen var inte ens påtänkta 1998, kontaktnätet inom numismatiken var mycket begränsat och jag relativt ung…

Hemsidan har betytt mycket för mitt myntintresse. På 1990-talet gick det på sparlåga och det var väl först när internet kom igång med både hemsidor om mynt och on-line auktioner som intresset tog fart på nytt. Många av mina "myntvänner" idag har jag träffat via hemsidan, andra genom sammanhang jag hamnat i tack vare att jag synliggjort mig via hemsidan. Hemsidan och samlandet har levt i symbios. Fler borde publicera sig på nätet!

Jag hoppas att nyttan av hemsidan varit ömsesidig. Att det inte bara är jag som har haft glädje av sidan utan att även ni besökare haft behållning av den. Förhoppningsvis har jag höjt intresset för myntsamlande och numismatik hos några av er. Kanske till och med inspirerat någon att börja samla?

Men att driva en hemsida kostar på. Tror att jag gjort ett par uppdateringar av hemsidan eller några blogg-inlägg varje vecka under dessa 18 år och många tusen mail av skiftande karaktär har besvarats. Alltid har väl inte motivationen varit på topp, men jag har ändå försökt mig på någon liten uppdatering/ nyhet. Nu känner jag åter att jag är inne i en svacka och det kanske är dags att sänka ambitionsnivån, att lägga den tid som ägnats åt hemsidan på andra saker och intressen i livet.

Summa summarum är det alltså bra läge att ta en time-out från "Ingemars Myntsida" och samtidigt fundera på vad jag ska göra med sidan framöver. Hur lång time-out det blir vet jag inte, kanske ett par månader kanske längre? Det kommer den närmaste tiden inte att bli några nya blogginlägg och uppdateringar av hemsidan kommer att bli mycket sparsamma. Lovar dock att försöka hålla Agendan uppdaterad och får jag bra förslag på länkar lovar jag att vid tillfälle fylla på med dessa i Länkförteckningen.

/Ingemar


1,7 miljarder mynt snart ogiltiga

onsdag, februari 03 2016 22:12:36

Läst precis på SVT:s hemsida att 1,7 miljarder mynt med en total vikt på 12 000 ton blir ogiltiga när den nya myntserien ska introduceras! Räknar man om dessa siffror per invånare skulle det motsvara 1,5 kg eller nästan 200 mynt per person. Hur många mynt har du liggande? och då tänker jag inte totalt! utan sådana som idag är giltiga.

Nu kommer naturligtvis inte alla mynt att växlas in. Blir då de moderna mynten som cirkulerar samlarobjekt? Nej knappast inom ett par generationer. Bäst gör du säkert i att använda dessa så länge de är giltiga. Om några år kommer troligen en- och femkronorna att handlas som kilovara och då kanske dina 1,5 kg är värda en tia eller två...


Säsongspremiär!

lördag, januari 30 2016 18:41:01

Då var myntsäsongen 2016 igång på riktigt. Årets första mässa avslutades för några timmar sedan, Sigtuna Myntklubbs Märsta-mässa. Vädret var "åk-vänligt" och många hade tagit sig till Märsta. Tycker det kändes som att det var fler besökare i år än förra året. Antalet utställare var högre än förra året och en ny sektion hade därför öppnats upp. Kanske var fördelningen av utställare mellan de båda sektionerna lite ojämn. Men mässan är inte större än att alla besökare hinner besöka alla utställare.

Åkte tillsammans med två inbitna samlare till Märsta och det blev härliga myntdiskussioner i bilen både till och från Märsta samt under själva mässan, tack Ronny och Lelle för trevlig sällskap! Under själva mässa dök en rad för mig kända (och okända) ansikten upp så det blev alltså mycket myntsnack under dagen.

Nu är säsongen igång och redan nästa helg fortsätter den med MISABs första internet-auktion. Det lär bli trångt på "serven" med start 16:01 nästa söndag. Tittar man på de budgivare som nu lagt bud finns redan köpar-nummer en bra bit över hundra, och fler kommer det bli! Om jag förstod Dan rätt idag så kommer dessutom sluttiden för varje utrop att förlängas med en (eller möjligtvis två) minut(er) om bud lämnas senare än en minut före avslut. Vilket innebär att det kan bli en tuff kväll för hugade spekulanter. Sista utrop är planerat till 19:00. De 335 objekten som ska säljas visades upp i Märsta och jag hade möjlighet att inspektera de lots jag tänker buda på.

Får sammanfatta dagen som mycket lyckad. Det blev tidigt i morse, nu ska jag äta en bit mat och därefter är det TV soffan som gäller fram till läggdags...


Myntmässa på lördag!

torsdag, januari 28 2016 19:37:10

Då var årets första myntmässa ett faktum. På lördag anordnar Sigtuna Myntklubb sin årliga mässa i Märsta. Jag har varit på denna trevliga mässa ett antal gånger och har tänkt att ta mig dit även i år. Vädergudarna verkar vara med Sigtuna Myntklubb 2016. Prognosen ser bra ut, några plusgrader och kanske till och med sol! Nu kanske inte vädret är viktigt eftersom mässan sker inomhus... Men besökare och utställare ska på något sätt ta sig till Märsta och månadsskiftet januari februari är inte alltid att lita på. För några år sedan har jag för mig att det var snöstorm vilket fick flera, såväl bilburna som de som tog kollektivtrafiken att tveka. Vi får också hoppas att kaoset i den spårburna trafiken norr om Stockholm är undanröjt tills på lördag... Själv fastnade jag på ett tåg strax efter åtta i morse och "kaoset" pågick fortfarande när jag lämnade Stockholm vid sextiden... Detta trots ett antal besked från SL under dagen om att signalfelet snart skulle vara avhjälp...

Åter till mässan. Är du intresserad av mynt och har möjlighet att ta dig till Märsta på lördag, gör det! Det är en stor mässa med många utställare och besökare. Kanske den största efter mässornas mässa, FriMynt i Helsingborg, möjligtvis då med konkurrens från Norrköping.

Mässan är öppen 1000 till 1500 mer information finns på Sigtuna Myntklubbs hemsida, klicka på bilden ovan. Där finns både utställarförteckning och vägbeskrivning!


Philea + Borlänge

onsdag, januari 20 2016 21:45:38

Phileas internationella auktion 332 är nu avslutad. En hel del mynt såldes även om fokus låg på frimärken. Det finns fler osålda objekt som du nu kan köpa direkt för utropspris + 23 procent i köparprovision. Jag brukar alltid hitta något på efterförsäljningen, idag hittade jag inget vid en snabb titt. Får göra en lite noggrannare genomgång vid ett senare tillfälle.

Fick också i veckan besked om Borlängemässan, arrangerad av Falu-Borlänge myntklubb, datumet för en av de populärare mässorna i Sverige är nu bestämt till 16 april. Bara att boka in datumet i kalendern! Besökte Falun och Borlänge förra veckan (besöksadressen gillar jag, Myntgatan Falun!) men måste säga att det var en riktigt kall upplevelse. Temperaturen var nere på någonstans mellan 15 och 20 grader (minus)... Den 16 april hoppas jag våren anlänt till Dalarna och att temperaturen är betydligt humanare!


Nytt år, nya ansökningar!

söndag, januari 17 2016 12:53:12

Om en knapp månad är det sista ansökningsdag för vårens utlysning av bidrag från Sven Svenssons Stiftelse. Har du för avsikt att ansöka om bidrag är det alltså hög tid att börja författa en ansökan. Lite beroende på avkastningen brukar allt från någon miljon till ett par miljoner delas ut årligen.

Förutom att Statens Ekonomiska Museum kan söka bidrag för inköp av föremål som saknas i samlingarna kan bidrag beviljas för:

- utgivande av publikationer, som kan tjäna svensk numismatisk forskning,

- stöd för forskare inom svensk numismatik

Ansökningshandlingar hittar du på stiftelsens hemsida, klicka på medaljen ovan! På hemsidan kan du också se vilka ansökningar som tidigare fått bidrag.

MISAB Web-auktion 1!!!

lördag, januari 16 2016 11:08:03

Då var det äntligen dags! På Sheraton-mässan visade MISAB de objekt som skulle säljas på första internetauktionen. Nu lagom efter helgerna är den första auktionen verklighet. Ingen dålig auktion måste jag säga 335 utrop med riktigt trevliga mynt. Bland topparna en 2 daler Johan III och en 2 1/2 öre 1661. Bland lite ovanligare mynt bl.a. 1 öre 1633 CHRITINA, 1 öre 1650, 1/2 skilling 1822 med bakvända LS, många riksdalermynt från flera olika regenter och även småmynt i hög kvalitet. Sammantaget skulle jag säga mynt som jag som en "Svensson"-samlare brukar köpa på MISAB och andra auktioner!

Ett riktigt bra initiativ från MISAB. Vilket innebär att Sheratonauktionerna nu kan inriktas mer på kvalitetsobjekt och tidsmässigt också kan förkortas. Bra också för säljarna som jag tror kommer få bättre betalt än när objekt samlats i en lots. Antalet spekulanter på en lot som slutar runt 10 000 är ganska få vilket påverkar priserna negativt. Splittras loterna upp kan flera vara med och slåss om objekten och priserna säkert påverkas positivt av detta. Det blir så att säga bara en mellanhand mellan ursprunglig säljare och slutlig köpare. Idag är det flera mellanhänder förutom MISAB, köparen på MISAB och ofta även auktionssiten Tradera...

Auktionerna sker via plattformen auction2000.se en plattform där många antikhandlare säljer sina objekt, så förutom MISAB kan du säkert hitta annat smått och gott på denna site.

Jag kan bara önska Dan och MISAB lycka till med detta initiativ. Jag kommer registrera mig inom kort och sedan vara med ända till slutsekunderna när budtiden för de 335 objekten går ut söndag den 7 februari!

Philipson + Wismar

måndag, januari 11 2016 22:19:29

Philipsons mynt gick riktig bra. Nedan en länk till auktionsfirman där du kan bläddra dig fram mellan de sålda mynten, Stacks Bowers. Eftersom det är mycket ojämna siffror torde provisionsavgiften vara inräknad i slutpriserna. Bäst kanske dukaten 1657 gick, den klubbades för över 25.000 USD (utrop 3.000 USD), Sigismund talern (den bättre av de två) blev osåld för 30.000 USD medan den andra budades upp till 28.200 USD (utrop 12.000 USD). Den mycket rara 1/2 dalern 1561 stannade på hela 32.900 USD från det ganska moderata utropet på 6.000 USD. Dagspriset på en dollar är drygt 8.50 SEK.

För några veckor sedan skrev jag om kontramarkeringar från Wismar 1715, men saknad en bild på en sådan. Här kommer en mycket tydlig kontramarkering från en MISAB auktion. Motiv Wismars stadsvapen (halvt tjurhuvud/NW = necessisas wismariensis). Tydligare kan det väl kontramarkeringen knappast bli!


Mynt i USA!

torsdag, januari 07 2016 20:34:06

I morgon säljs Philipssons samling i USA av Stacks Bowers. En riktigt trevlig beskrivning av samlingen finns på auktionsfirmans hemsida.

Om en månad säljer samma firma en samling amerikanska mynt i exceptionellt hög kvalitet, eller rättare sagt en del av en samling The D. Brent Pogue Collection del III. Totalt omfattar del III 158 mynt i prisklasser från 3.400 till 600.000 USD... varav 55 objekt har ett utropspris på en 50.000 USD eller mer! Det är bara att titta och njuta av svåra mynt i högsta tänkbara kvalitet. Del II omsatte nästan en kvarts miljard kronor...

Tycker denna försäljning ger lite perspektiv på vår inhemska marknad. De fantastiska samlingar som sålts på senare år Bonde, Schmitz, Hagander m.fl. bleknar i en jämförelse och en miljon för Lindbergs vackra riksdaler 1633 är absolut inget överpris med amerikanska mått mätt.

Ska bli spännande att se om de svenska mynten i Philipsons samling attraherar den amerikanska publiken och var slutpriserna kommer att hamna? Återkommer i ämnet!


Då och nu... (2)

tisdag, januari 05 2016 12:58:56

Fortsätter idag på temat "då och nu" med en näverpollett från cirka 1670 och en betydligt modernare Wattholma-pollett.

Nu finns information om årets första myntmässa, Sigtuna Myntklubbs mässa i Märsta den 30 januari.

Leijonancker då och nu!

januari 04 2016 20:07:55

Polletterna från Leijonanckers Klädesväveri i Stockholm är lite av mina favoriter . Polletterna är bland de första som präglades i Sverige och tillverkningsår för de tidigaste, de med valören "1 DALLER KOPPER M" är 1666-1668.

Nyligen kompletterades samlingen med ytterligare en pollett från Leijonanckers och då en modern sådan. Vet inte riktigt tillverkningsår på mässingspolletten men den borde ha tillkommit någon gång under första halvan av 1900-talet. Mässingspolletten mäter 22 x 22 mm och är inte försedd med någon tillverkarstämpel.

Tidspannet från den första till den sista polletten är således runt 250 år, en rekordlång polletthistoria för ett företagsnamn? Möjligtvis övertrumfad av Wattholmapolletter eller polletter från någon av våra gruvorter.

Statistik...

lördag, januari 02 2016 14:22:49

Idag var det kallt och värre ska det bli... Det blir till att stanna inne och surfa runt lite på olika siter. Kanske kan det dyka upp något intressanta objekt!

Jul- och nyårshelgen ska naturligtvis ägnas åt annat än att surfa runt. Men det blir säkert ändå en hel del surf när vi är lediga, ett litet "break" från det sociala livet... Uttryck som "gå ner i källaren" eller "gå ut i garaget" känner vi nog alla igen. Ett sätt för pappa/ farfar/ morfar att få en liten lugn stund när huset var fullt av stojande släktingar. Tror inte han gjorde så mycket mer i källaren/ garaget än just tog igen sig, kanske funderade han lite på hur han skulle få igång den strulande gräsklipparen till våren eller så knöt han några flugor inför sommarens flugfiske?

Jag tror att datorn/internet idag för många ersatt källaren/garaget. Så är det i alla fall för mig! Vid dagens surf passade jag på att titta på lite statistik för ingemars.se:

2015 var det i snitt 400 besök per dag på Ingemars Myntsida . Ingen jättesiffra men vi har en ganska smal hobby så jag är helt nöjd. Flest besökare var det på startsidan och på länksidan. Bloggen kom inte upp i statistiken så om den är inräknad eller inte i de 400 låter jag vara osagt. Det fanns även några för mig oväntade sidor som är frekvent besökta. Sidor som inte uppdaterats på många år men som ändå har många besökare per dag. Det får nog bli till att uppdatera dessa sidor vid tillfälle!


Gott Nytt År!

fredag, januari 01 2016 10:19:21

Då skriver vi 2016. Ett nytt spännade numismatiskt år står för dörren. Som vanligt ska jag försöka hålla AGENDAN uppdaterad med vad som händer i vårt avlånga land men också med vissa numismatiska aktiviteter utomlands. Har du kunskap om mässor, auktioner eller annat som passar i AGENDAN kontakta mig. Även föreningar som vill synas med sina föreningsaktiviteter är välkomna!

Fram till dags dato är AGENDAN relativt sparsmakad men hjälps vi åt kan den säkert bli riktigt fyllig!

Följande finns idag (med datum och plats angivet), allt från Stockholm till New York!

8 januari Stack´s Bowers "The Lennart Philipsson Collections" - New York

30 januari Sigtuna Myntklubb, Myntmässa - Märsta/ Stockholm

24 februari SNF föreningskväll med föredrag - Stockholm

12-13 mars MISAB 17 - Stockholm

30 mars SNF föreningskväll, diskussionsafton - Stockholm

2 april GNF, mässa - Göteborg

23 april FriMynt 2016 - Helsingborg

30 april SNF föreningskväll med föredrag - Stockholm

14 maj Philea 10 - Stockholm

21 maj MISAB 18 - Stockholm

21 maj MISAB 19 - Stockholm

25 maj SNF föreningskväll med föredrag - Stockholm

9-10 september MISAB 20 - Stockholm



Mynt & Numismatik

 

Snabblänkar