B2015

Ingemars Myntblogg 2015


Anno MMXV

Skapad tisdag, december 29 2015 12:43:00

Då närmar sig ett nytt årskifte och det är dags att börja summera det gångna året. Ett numismatiskt rekordår?

Förra året "klagade" jag på att det blivit för få mässor för min del. I år tog jag igen det med råge och det blev ett rekord vad avser mässor och för den del också deltagande på auktioner. Kanske blev det inte rekordmånga nya objekt till samlingen, men ändå tillräckligt för att jag ska känna mig helt nöjd.

Satte upp flera mål för 2015 och uppfyllde i princip alla dessa. Både för numismatik och löpning! Visst finns det flera långsiktiga numismatiska mål kvar men progressen på dessa är bra och delmålen och de kortsiktiga målen är klara! Löpningen har också löpt på... Inga jätteframsteg men i oktober blev det många rekord på allt från en engelska mile upp till den svenska milen.

Målet för 2016 är en halvmara, men dit är det fortfarande en bit. Under hösten har träningen i Hagaparken fortsatt, jag har bl.a. intervalltränat och det med en av de vassaste löparna i Sverige! Tror aldrig kroppen varit mer sliten än efter kollegan Louise backträningen med mig och några kollegor. Tror passet var till belåtenhet för alla (tränare som plågade) och det resulterade i ett blogg-inlägg på marathon.se! Är väl först och sista gången man blir omnämnd där...

Har man samlat mynt i många många år finns det alltid en mängd dubbletter som bara ligger och skräpar. 2015 lyckades jag byta bort och göra mig av med en hel del av dessa, åtminstone volymmässigt. Fortsättning följer 2016.

På auktionsfronten har det varit ett riktigt toppår med MISAB i täten för de svenska objekten även om många riktigt bra svenska mynt även sålts både i Tyskland, USA och några andra länder. MISAB kunde under 2015 inleda försäljningen av två mycket förnäma samlingar Lindbergs svenska typsamling och Lundbergs omfattande pollettsamling. Många objekt finns kvar och del två av respektive samling säljs i maj nästa år. MISAB satte också omsättningsrekord både för helår och för en enstaka auktion, höstauktionen. Det blev även prisrekord när Lindbergs mycket snygga riksdaler 1633 såldes för miljonen provision inkluderat (bilden ovan).

Det har för min del varit ett bra år. Många nya mynt, polletter och litteratur har hittat till samlingen. Objektmässigt tror jag att det är på områdena besittningsmynt och polletter som de bästa köpen har gjorts. Ser man över säsongen så är naturligtvis mars och september (i år även maj) med MISAB auktioner de månader där mest och bäst mynt köps till samlingen. November är dock en liten "bubblare" både 2014 och 2015 har den månaden kanske varit den bästa för min del vad avser olika köp. Långt ifrån det bästa köpet men kanske det mest spännande är en samtida förfalskning av en ettöring från GIIA? med helt förvirrad omskrift och ett riktigt missfoster till lejon...

Vi svenska samlare har under 2015 fått en påtaglig konkurrens om de svenska objekten från utlandet. Både norrmän och amerikaner har bjudit hård konkurrens på bättre svenska objekt, såväl R-märkta mynt som toppkvaliteter.

Den mest udda företeelsen 2015 är kanske efterfrågebilden på sönderklippta plåtmynt... På MISAB såldes ett par plåtmyntsdels-loter, det handlade om utklippta mitt- och hörnstämplar. Dessa blev relativt dyra på auktionen men såldes senare på internet för mycket höga priser per styck. Priserna var ibland såpass höga att (fem) delar av en sönderklippt plåt såldes betydligt högre än om dom suttit ihop... En helt sjuk utveckling som jag snabbt hoppas upphör... Tycker du att plåtmynt är intressanta, köp då ett helt mynt och inte en urklippt hörnstämpel...

Utbytet av mynt- och sedelserien inleddes 2015 och vi fick fyra nya sedlar. 2016 kommer ytterligare två sedlar och tre nya mynt. Indragningen av den gamla serien påbörjas också nästa år för att vara helt klar 2017. Alltid roligt med nya objekt i plånboken...

2015 blev lite av ett litteraturens år. Ovanligt många böcker med numismatiskt innhåll släpptes. Festskriften Myntstudier är kanske den bok som väckt störst intresse och det både i Sverige och internationellt. En bok som kom för några år sedan Moneate Renovatie av Roger Svensson har också rönt uppmärksamhet. Teorierna i boken kring inflation uppmärksammades av bl.a. Wall Street Journal och paralleller mellan medeltiden och det rådande ekonomiska klimatet blev påtagliga. Många av böckerna har kunnat ges ut tack vare stöd från Sven Svenssons Stiftelse för numismatik.

I samband med SNF:s årsmöte i Falun fick jag äntligen tillfälle att besöka Avesta Myntmuseum. Vet inte hur många gånger jag tänkt besöka museumet, har dessutom åkt förbi det ett antal gånger på väg till fjällen. Nu har jag varit där och det gav mersmak. En fantastisk plåtmyntssamling med 10-dalern 1644 som kronan på verket. Men även de andra delarna var värda ett besök. Har du inte varit där, åk dit! Nedan en riktigt snygg daler från Carlbergsbolaget.

Jag skapade ett Facebook-konto för "ingemars myntsida" för några år sedan. Har varit allt annat än aktiv på detta har därför i princip avslutat kontot. Vet inte om "Facebook" är rätt forum? Mitt privata Facebook-konto kommer dock att leva vidare. Under året startade ett diskussionsforum "mynt med mera" inte heller diskussionsforum formen verkar passa oss myntsamlare och inläggen på forumet har i princip helt upphört...

Nu ser vi alla fram mot ett nytt och förhoppningsvis mycket händelserikt numismatiskt år.

Får tillönska alla besökare ett riktigt GOTT NYTT SAMLARÅR. Vi ses kanske redan i Märsta i slutet av januari då mässäsongen drar igång!

Ingemar


Kontramarkeringar

Skapad söndag, december 27 2015 10:16:43

Jag fortsätter på temat kontramarkeringar. Vid fyra tillfällen har mynt kontramarkerats vid de svenska besittningarna. Mest kända är säkert de som gjordes under Rigas belägring i december 1705. Kontramarkeringen består av ett krönt CXII. Kontramarkeringen gjordes på 4, 2, 1 mark och 5 öre. Både Carl XI och Carl XII mynt användes.

1/48 thaler från Pommern (Carl XI) kontramarkerades på 1690-talet för Anklam, Greifswald, Stettin och Stralsund. På bilden ovan saknas Anklam som har ett krönt A.

Mynten från Saint Barthélemy kontramarkerades på utländska mynt och det gjordes också kontramarkeringarna på icke svenska mynt under belägringen av Wismar 1715. De mynt som kontramarkerades var i valörerna 1/3, 1/6, 1/24 och 1/48 taler. Tyvärr har jag ingen bra bild på kontramarkeringen och kan därför inte riktigt tyda motivet. För den som vill se en bild rekommenderas Sveriges Besittningsmynt sidan 143.


Saint Barthélemy

Skapad lördag, december 26 2015 10:31:08

En kall och blåsig Annandag jul som denna kan man säkert längta sig bort till varmare breddgrader. Hade vi levt för 150 år sedan kunde vi ha åkt till vår egna koloni/ besittning Saint Barthélemy i Karibien (väderprognos idag 26 december, 30 grader och sol!). Ön var svensk 1784–1878.

Frankrike överlät 1784 ön till Sverige i utbyte mot handelsrättigheter i Göteborg! Svenska västindiska kompaniet startades 1786 på ön, icke att förväxla med det mer kända och framgångsrika ostindiska kompaniet. Saint Barthélemy förblev svensk koloni fram till 1878 då Oscar II sålde tillbaks ön till Frankrike för 300 000 kronor... På den tiden ett stort belopp idag vad 3-4 kvadrat kostar i Stockholms innerstad...

För oss myntsamlare är kanske ändå Saint Barthélemy mest känt för sin myntning eller rättare sagt svenska kontramarkeringar på utländska mynt. Kontramarkeringen bestod företrädesvis av en krona, men siffror förekommer också. Kontramarkeringen pågick från slutet av 1700-talet fram till några decennier in på 1800-talet och våra sista besittningsmynt kommer alltså från vår mest avlägsna besittning/koloni.

1988 utgavs ett minnesmynt över den svenska kolonin och enligt uppgift skall detta mynt varit giltigt betalningsmedel på Saint Barthélemy under en kortare period. Huvudmotivet på minnesmyntet är naturligtvis den svenska kronan som användes som kontramarkering!


God fortsättning!

Skapad fredag, december 25 2015 10:53:14

Tänkte göra en liten konsumenttest och inhandlade därför i somras några olika mynttillbehör från Kina. Köpte några olika myntalbum samt förvaringsfickor för mynt. Priset var lågt och likaså kvaliteten visade det sig. Visserligen stod det PVC i annonserna och dessa produkter formligen luktade PVC (om nu PVC har någon lukt?). Valde att förvara några ocirkulerade kopparmynt i dessa nyinköpta plastfickor. Tidigare i veckan var det dags att utvärdera inköpen. Resultatet var inte oväntat, mynten var helt förstörda. De ocirkulerade kopparmynten med en spegellik yta hade idag en matt yta och en taskig grå patina. Särskild platsfickorna avsedda för "mynt" var en katastrof. Albumen något bättre, men skulle jag ge dessa ytterligare ett halvår är jag säker på att resultatet skulle bli detsamma...

Vi har haft samma problem med produkter sålda i Sverige. Alla har vi sett gamla samlingar insatta i plastfickor, vilka fått en "grön smetig och mycket oattraktiv yta" genom lång förvaring. Idag är kvaliteten bättre och de tillbehör som de svenska återförsäljarna saluför håller en helt annan kvalitet och lämpar sig bättre för myntförvaring. Men trots det är ett råd från mig att med jämna mellanrum ändå inspektera samlingen så att den inte tar skada av förvaringen. Har själv i relativ nutid köpt mynt på auktion (välrenomerat företag). Mynt som sedan förvarats i orginalförpackningen och som på mindre än fem år fått en grönaktig patina... Nu kan jag inte säga om missfärgningen beror på förpackningsmaterialet eller omständigheter när myntet förpackades?

Själv gör jag nu som Sverker i TV-programmet PLUS, slänger Kinaprodukterna i soptunnan! Slutsatsen måste bli, snåla inte med myntförvaringen. Köp välrenomerade produkter och inspektera med jämna mellanrum hur samlingen utvecklas i den av dig valda förvaringen.


God Jul!

Skapad tisdag, december 22 2015 18:52:05

Efter en lång och mörk (om inte kall) höst startar idag för många en efterlängtad jul- och nyårshelg. Nu har det också vänt, midvintersolståndet har passerats och dagarna blir längre!

Tror att de flesta har tagit ledigt dan-före-dan undertecknad inkluderad. Hade tänkt arbeta i morgon men insåg ganska snabbt att jag mer eller mindre skulle bli ensam på jobbet...

Nu ska det sista julstöket klaras av innan skinkan står på bordet. Numismatiken får ta några dagars välbehövlig paus och den lediga tiden istället ägnas åt nära och kära.

Så här innan tomten kommer återstår det bara att tillönska alla besökare av hemsidan och bloggen en riktigt:


Rivstart 2016 i USA!

Skapad av fredag, december 18 2015 22:29:31

Nästa års "svenska" myntsäsong rivstartar med auktion 8 till 9 januari i USA. Stack´s Bowers and Ponterio säljer flera riktigt bra svenska mynt på auktion. Toppobjekten kommer från Lennart Philpsons samling.

Katalogen finns att ladda ned på Stack´s Bowers hemsida, vill du bara titta på de svenska mynten går det bra via Numisbids hemsida. Som vanligt när det gäller köp utanför EU så kan dessa beläggas med moms vid införsel till EU... Det gäller alltså att räkna rätt så att inte ett fynd blir en dyr affär.

Micke skrev häromdagen om mynt "som vandrar runt". Vad gäller "långnäsan" har den nu vandrat klart och kommer att ligga still i ett antal år!

Trevlig helg!


Långnäsa...

Skapad fredag, december 11 2015 19:09:16

1640 till 1808 slogs svenska besittningsmynt i Pommern med ett uppehåll första halvan av 1700-talet.

Ett roligt mynt slogs 1760 under Adolf Fredriks tid en 1/3 thaler (8 groschen).

Om det handlar om ett nidporträtt av monarken eller helt enkelt bara en stampskada råder det olika meningar om. Jag är ganska övertygad om att det är en stampskada, vilket jag tycker att den mindre stampklumpen klockan tre talar för. Det skulle alltså inte vara en nidbild eller? Det mest centrala på ett mynt måste väl ändå vara regentens. porträtt. Naturligtvis gjordes någon form av kvalitetsgranskning innan mynten gick ut i cirkulation. Myntet med den långa näsan är klart sällsyntare än de med normal näsa, men ändå inte ovanlig. Produktionen förefaller alltså varit relativt stor. Det normala borde vara att stampen tas ur produktion när stampskadan upptäcks, särskilt som den stör porträttet av Adolf Fredrik. De mynt som präglats med den skadade stampen är naturligtvis präglade efter varandra och borde då vara ganska enkla att sortera bort. Vilket alltså aldrig gjordes...

Långnäsan 1760 är troligen inte en medveten nidbild av kungen. Men kanske är det ändå så att myntmästaren eller de som jobbade på myntverket accepterade "nidbilden" och lät den präglas tills dess stampen var helt utsliten. Myntet hade SB-nummer i första boken från 1967 i andraupplagan 1980 var den dock bortplockad.

På tal om Adolf Fredriks porträtt så sprang jag idag på två moderna och ett blivande myntporträtt under den obligatoriska fredagslöpturen i Hagaparken. Lite frisk luft var tydligen välbehövligt efter gårdagens Nobel-firande? För egen del firar jag att det 200:e löppasset sedan starten nu är avklarad.

Trevlig Helg!


MISAB - ny hemsida!

Skapad tisdag, december 01 2015 23:20:09

Idag blir det ett kort inlägg.

http://myntauktioner.seMISAB har fått en ny hemsida. Bara att surfa in och beställa årsabonnemang på katalogerna. Liksom förra året kommer MISAB att hålla fyra auktioner 2016. Förutom dessa auktioner marknadsförde MISAB på Sheraton-mässan även att det under året kommer att hållas åtminstone en internetauktion.

Abonnemanget kostar 495 kronor, men om du är medlem i SNF betalar du bara 245 kronor. Mer information på MISAB:s och SNF:s hemsidor.


Skandinavisk Numismatik!

Skapad söndag, november 29 2015 11:39:52

Tror att jag köpte min första mynttidning någon gång 1976-77 det var Skandinavisk Numismatik, Mynt och medaljer och inköpsplats var Pressbyrån! Alltså en mynttidning tillgänglig för alla och envar. Det finns många milstolpar i mitt samlande, flera har jag redan nämnt på bloggen, första tidningen är väl ytterligare en sådan.

Det första året köptes tidningen i Pressbyrån och sedan prenumererade jag på tidningen fram tills den gick i graven 1985. Nu hade Skandinavisk Numismatik, Mynt och medaljer en föregångare, Skandinavisk Numismatik som gavs ut 1972-1975. 1976 bytte alltså tidningen delvis namn, blev större (gick från A5 till A4 storlek) och började säljas på Pressbyrån!

I veckan köpte jag en komplett serie (de"oranga" tidningarna) 1972-75 vilka jag precis bläddrat igenom. Spännande läsning. Konstaterar att många namn som var aktuella i början av 1970-talet fortfarande är aktiva, om än något äldre och gråhårigare...

Jag ska inte göra något större blogginlägg kring tidningsbunten, men nedan kommer ett ax-plock som jag ändå tycker ger lite retroperspektiv.

Mässan Mynt-75 på Arkadhallarna hade 1500 besökare, Falska mynt var lika illa omtyckta då som nu, Annons: 1 Rd 1561 i kvalitet 1+, 7500:-, Sveriges dyraste mynt såldes hos Ahlström för 125 tkr, 1/2 gyllen 1528, Myntverket i Eskilstuna invigt, idag är det nedlagt, "Lindbergs" riksdaler 1633 såldes för 84 tkr, tidigare i år hade priset tiodubblats!, Olika samlarmedaljer stod för en stor del av annonsintäkterna, Fyra 10 dalers plåtar hittas i Gryts skärgård bl.a. en med årtalet 1645, 240 plåtmynt hittas i Dalarna (Yttermalung), GNFs jubileumsutställning "Mynt- vår hobby" hade 35000 besökare!!!, "Gävle-kopior, auktionsfynd"... kopiorna börjar spridas på auktioner..., Förslag på ny fem-krona (en riktigt snygg sak som aldrig blev verklighet!), Ahlström har auktion på Sheraton! Dalern 1535 har ett utropspris på 30tkr..., Årsavgift i SNF, 40 kronor (juniorer 20 kronor), SNF firar 100 år (snart firas det 150...), Mynt 73 i Helsingborg hade 5300 besökare, 8 daler 1659 utropspris 60tkr hos Ahlström, Plåtmynt stulet på KMK -Tjuven rekomenderas (av tidningen) att köpa en lott..., Västeråsskatten hittas med 16000 medeltidsmynt, Kommittén mot myntförfalskningar upprättas

Många har skrivit det förut även jag, trots det tycker jag det är värt att återupprepa. Samla inte bara objekt, lär dig mer om objekten. Visdomen får du genom all den numismatiska litteratur som utgivits inklusive auktionskataloger, tidningar och förordningar. Avsätt åtminstone en liten del av din myntbudget till litteratur. Det tjänar du på!


Sheratonmässan!

Skapad lördag, november 28 2015 16:43:53

Idag var det dags för ännu en mässa, jag vet inte för vilken gång i ordningen detta år? Förra året var relativt mässfattigt för mig, i år har jag tagit igen det med råge. Missade visserligen FriMynt men för övrigt har det nog blivit mässrekord.

Träffade för lite sedan en samlare som ansåg att det gått inflation i mässor, vet inte riktigt om jag vill hålla med. Visst har vi idag rekordmånga mässor, men mässpubliken är stor på alla dessa! Intresset för mynt är verkligen på topp just nu. Några klagar på att det är samma mynt som dyker upp på varje mässa. Vilket naturligtvis är sant eftersom handlarna på en mässa kanske bara omsätter någon eller några procent av sina stora lager, men hela tiden tillkommer det nya mynt.

Hittade tidigt på Olofströmsmässan ett intressant mynt. Tyckte dock att jag skulle avvakta köp innan jag gått igenom övriga handlares lager. Glömde sedan bort myntet och när jag väl kom ihåg det var jag osäker på vilket bord myntet låg... Gick senare runt bland tänkbara säljare men återfann inte myntet. Som ofta försvinner de bra mynten fort och så också i Olofström? Nej faktiskt inte, tre månader senare kunde jag med en hygglig rabatt köpa myntet i Norrköping. Att samma mynt dyker upp på mässa efter mässa är alltså inte helt fel!

Åter till mässan på Sheraton. En trevlig mässa med bra besöksantal. På exempelvis FriMynt är det ofta en "sport" att komma först in på Idrottens Hus, vilket leder till stor trängsel de första timmarna. På Sheraton var det bättre spridning på besökarna, alltså ingen direkt trängsel vid tio men sedan ett jämt inflöde hela dagen, eller åtminstone till två då jag tog tåget hem. Mässan var mycket lyckad för alla samlare jag träffade och jag tror alla fick med sig något trevligt hem till samlingen. Själv blev det inga mynt men en hel del polletter, bland annat några 1600-1700-tals polletter varav jag är mest nöjd med de från från 1690 respektive 1723. På bilden även ett kuriöst runstycke 1724 som använts för att provstämpla "kattfot" med mera på.

MISAB kommer att börja med internetauktioner nästa år. Syftet är att avlasta de ordinarie auktionerna på enklare material som MISAB får in. Vilket säkert är bra för säljarna. Erfarenheten är väl annars att loter och enklare objekt ofta går relativt billigt på auktion för att sedan inom några dagar dyka upp på Tradera med helt andra slutpriser. Orsaken är naturligtvis att det delvis är olika målgrupper som handlar på MISAB respektive internetauktioner. Dan hade med sig alla objekt som ska säljas på den första internetauktionen till Sheraton, 300 stycken. Detta var kanske det enda tillfället då dessa visades upp "live". Nästa gång dom visas upp är troligen på dataskärmen i samband med auktionen. Vad är då enklare objekt för något? Av de mynt som jag tittade på bedömer jag att slutpriserna bör stanna på allt från några hundralappar upp till åtskilliga tusenlappar.

Nu var mässåret 2015 avslutat för min del, men jag ser redan fram mot 2016!

Trevlig helg!


Myntmässa på lördag!

Skapad tisdag, november 24 2015 22:40:31

Ett ovanligt mässrikt år går snart mot sitt slut. Tänk att det bara är en månad kvar till jul... Årets mässäsong avslutas nu på lördag i kungliga huvudstaden. Sveriges Mynthandlares förening anordnar en mässa på Sheraton. Mässan pågår mellan 1000 och 1600. För mer information om mässan se mitt blogg-inlägg i lördags. Sheraton förefaller mer och mer bli marknadsplats nummer ett i Sverige för mynthandel. Om lördagens mässa blir lika lyckad som den i februari, kan vi säkert räkna med fler Stockholmsmässor anordnade av mynthandlarföreningen nästa år.

Sheraton är också platsen där MISAB:s fyra auktioner (!) 2016 kommer att äga rum. Efter flera år på Garnisonen flyttade MISAB förra året till Hotell Sergel Plaza. Tanken var att MISAB skulle flytta auktionerna från Garnisonen till Historiska Museumet. Lokal var bokad och kataloger tryckta när museét plötsligen ändrade sig och drog tillbaks bokningen. Efter fyra auktioner på Sergel Plaza drar alltså MISAB nu vidare ett par kvarter till Sheraton.

Måste säga att Sheraton är ett bra val både för myntmässa och auktion. Rakt över gatan från Centralstation och mitt i centrum gör lokalen perfekt både för den som reser till Stockholm och den som har med sig en respektive som kanke inte alls vill gå på mässa utan shoppa istället.

För egen del har det blivit rekordmånga mässor i år och premiär både för Olofström och Norrköping. Enda plumpen i protokollet är väl FriMynt som jag lyckades missa.

På lördag avslutar jag min mässäsong, kanske gör du det också?


Två nyheter från SNF!

Skapad måndag, november 23 2015 18:21:09

Idag presenterades två nyheter från SNF.

* SNF har antagit en ny förfalskningspolicy

* Medlemsrabatt på MISAB-kataloger 2016

Mer om de båda nyheterna kan du läsa på föreningens hemsida www.numismatik.se.


Myntboken 2016

Skapad söndag, november 22 2015 18:50:10

Då är den 46:e upplagan av Myntboken släppt. Det är alltså bara några år kvar tills boken firar 50... Vi är säkert många som minns de första upplagorna, om än inte den allra första

Priset ligger på olika boksiter på mellan 110 och 146 kronor. Till detta tillkommer ibland porto. Själv brukar jag handla böcker på AdLibris och där är det portofritt vid beställning över 99 kronor.

Köpte Myntboken förra året, den lite tjockare med besittningar och medeltid, därför blir det inte något köp i år.

ps Nu är AGENDAN uppdaterad med 2016. Alla evenemang med numismatisk anknytning är välkomna!


Myntmässa på Sheraton 28 november

Skapad lördag, november 21 2015 13:56:08

Oj, nu har det varit tyst från mig i över en vecka. Jag har inte varit inaktiv men det har tyvärr inte blivit några blogg-inlägg. Har dock skrivit ganska mycket annat med numismatisk anknytning så jag återkommer med detta både på bloggen och på andra ställen.

Vill passa på att påminna om myntmässan nästa helg i Stockholm. Sveriges Mynthandlares Förening anordnar då en mässa på hotell Sheraton i centrala Stockholm. Vårens mässa på Sheraton var riktigt bra och denna blir förhoppningsvis lika bra. Det blir lite av en mäss- och säsongsavslut för det synnerligen aktiva 2015 på myntfronten.

Tycker att den senaste månaden har varit riktigt bra. Förutom Philea har det varit många utländska auktioner med svenska inslag. Har faktiskt fått in en handfull riktigt trevliga mynt till samlingen på senare tid. Får hoppas att fler trevliga objekt hamnar i samlingen nästa helg!

Katalogen till Frimärkshusets auktion den 5 december, med bland annat mynt, ligger nu ute på deras hemsida.

Passar också på att uppdatera AGENDAN senare idag. Nu är det 2016 som gäller. Känner du till några myntevenemang nästa år är det bara att maila mig.


Philea myntauktion 9 - slut

Skapad lördag, november 14 2015 16:45:57

Nu är Phileas auktion slut och slutpriserna ligger ute på Phileas hemsida. Har varit på konferens halva veckan så jag bestämde mig sent i går kväll för att inte åka till Stockholm idag. Det blev några anbud i stället. Tyvärr tror jag bara att det blev ett mynt för min del, kanske lite tur i oturen att jag inte åkte in till Stockholm med risk för att fått åka nästan tomhänt hem.

Auktionen gick bra och de flesta mynten förefaller ha blivit sålda. Myntintresset är verkligen på topp just nu!

De olympiska prismedaljerna från OS 1952 i Helsingfors gick riktigt bra och slutpriset för guld-silver-brons blev 82000, 60000 respektive 37000 kronor.

Philea anordnar som vanligt efterförsäljning av ej sålda mynt. Det är bara att gå in på hemsidan och köpa ej sålda objekt för utropspris + provision 21 procent! Har själv köpt relativt många objekt på efterförsäljningen genom åren. Idag hittade jag dock inget som passade in i samlingen.

Annars är väl detta en dag då kanske mynt och numismatik känns mindre viktigt. Allas våra tankar går idag naturligtvis till Paris och det hemska terrordåd som staden drabbats av.


Philea/ Myntkompaniet auktion 9

Skapad måndag, november 02 2015 18:44:35

Nu har katalogen till Philea/ Mynkompaniets auktion 9 anlänt. Katalogen ligger också ute på nätet. Auktionsdatum är 14 november i Phileas lokaler på Svartens gata i Stockholm. Samma dag anordnar Svenska Värdepappersföreningen en auktion företrädesvis med aktiebrev. För den som inte orkar vänta till den 14:e anordnar Solna Stamps en auktion med vissa myntinslag redan nu på lördag den 7:e

Jag har bara som hastigast bläddrat igenom katalogen men tror om det inte är den bästa auktionen så är det en av de bästa från Philea/Myntkompaniet. Lördag den 14 november är nu spikad i kalendern.

Tillägg 3 november: Jag menar auktionen med bäst svenskt material. Både den ryska och norska samlingen som tidigare sålts trumfar denna auktion.


Sedlar!

Skapad fredag, oktober 30 2015 09:48:21

Jag är främst intresserad av mynt, polletter och litteratur varför det blir relativt sporadiskt med inlägg om sedlar. Undantaget har väl varit denna höst då det blivit några inlägg om de nya sedlarna.

Svenska sedlar är ett riktigt intressant samlarområde. Sverige var ett av de absolut första länderna som använde sedlar. Bara kineserna var före oss. De första sedlarna började användas redan 1661 och Johan Palmstruch, grundaren till Sveriges första bank, Stockholms banco, var upphovsman till dessa. Att sedlarna blev mycket populära kan vi säkert ana. Alternativet var i många fall de tunga och otympliga plåtmynten. Trots att Palmstruchs sedlarna blev en succe hade dom en kort historia och allt slutade i en bankkrasch några år senare.

Sedlar kom under andra halvan av 1700-talet att etablera sig ordentligt i Sverige och har behållt sin positionen ända fram till våra dagar. För bara en månad sedan introducerades som bekant en helt ny sedelserie.

Förutom de sedlar som utgivits av statliga institutioner som Riksbanken, startade under 1800-talet en rad privatbanker sedelutgivning vilka erbjuder ett brett samlarområde med lokalanknytning. Privatbanksedlarna har länge ansetts som svåra och utbudet har inte varit stort. På senare år har det dock kommit fram en stor mängd sedlar till försäljning och svårighetsgraden har skruvats ned. Var alla dessa nya sedlar kommer ifrån kan man bara spekulera i.

Liksom andra betalningsmedel erbjuder sedlarna många olika samlarområden.Om du är intresserad av svenska sedlar rekomenderas varmt sidan Sveriges Sedlar.

Du får ha en riktigt bra helg!


REA på Sveriges Ekonomiska Museum!

Skapad torsdag, oktober 29 2015 19:13:55

Ännu har ingen gallring av objekt ur samlingarna på Slottsbacken påbörjats. Utredningsförslaget måste väl riksdagsbehandlas först... Däremot finns det direktiv om försäljning på museér, bland annat av böcker. Naturligtvis kan det ses som en illojal konkurrensfördel visavi den privata marknaden att kunna sälja böcker etc. i lokaler betalda av staten och med personal avlönad av densamma. Av den anledningen förefaller bokförsäljningen vara på väg att helt upphöra på Slottsbacken... Vilket är synd eftersom jag vet att många tagit sig till museet just för att handla böcker (och samtidigt passat på att titta på samlingarna). Vilket naturligtvis påverkat besöksantalet positivt. Andra statliga institutioner förefaller dock fortsätta med försäljning, vilket ändå talar för att direktiven från "ägaren" inte är "benhårda".

Den gångna helgen var intensiv. Var helt slut i måndags och jag passade på att ta en dags spontan höstlovs-semester i tisdags för att vila upp mig. Först idag när jag kom hem från jobbet kom jag ihåg påsen med nyinköpt litteratur från söndagens Myntets dag. Eftersom försäljningen av böcker ska upphöra på Slottsbacken var det en ordentlig rea. Jag passade därför på att kompletterade "biblioteket" med en hel rad böcker som formligen slumpades bort. Priset var i flera fall nedsatt med både 25, 50 och 75 procent. Rekord slog dock mindre häften och några utvalda böcker som slumpades bort för en tia styck eller tre för tio!

Samlingen ovan blev min för det facila priset av 37 kronor... Totalt blev det 15 böcker för under 200 kronor!


Att lösa in minnesmynt!

Skapad onsdag, oktober 28 2015 21:46:22

Inom några år kommer den svenska mynt (och sedelserien) att bytas ut. I juni 2017 blir flera av våra växelmynt ogiltiga.

I lag (2014:1031) om vissa mynts upphörande som lagliga betalningsmedel kan du läsa om vilka mynt som slutar vara lagliga betalningsmedel 2017.

"Mynt på 1-krona som präglats med stöd av lagen (1873:31) om rikets mynt och lagen (1970:1028) om rikets mynt samt Riksbankens föreskrifter (1989:61) om rikets mynt,

Riksbankens föreskrifter (1999:798) om mynt på en krona med anledning av millenniumskiftet, Riksbankens föreskrifter (2008:860) om mynt på en krona med specialprägling med anledning av 200-årsminnet av freden 1809 då Finland skiljdes

från Sverige och Riksbankens föreskrifter (2013:160) om mynt på en krona med specialprägling med anledning av Hans Majestät Konungens 40-årsjubileum som statschef.

Mynt på 2-kronor som präglats med stöd av lagen (1873:31) om rikets mynt.

Mynt på 5-kronor som präglats med stöd av lagen (1873:31) om rikets mynt och lagen (1970:1028) om rikets mynt samt Riksbankens föreskrifter (1989:61) om rikets mynt."

Läser jag lagen rätt så verkar minnesmynten även framöver vara lagliga betalningsmedel. Jag har hört det på flera mässor och hörde det senast i helgen, det är svårt/ omöjligt att lösa in jubileumsmynt. Igår fick jag dock ett tips om att så inte alls är fallet. Om hur du går till väga för att lösa in minnesmynt hittar du på Riksbankens hemsida, Att lösa in minnesmynt.

Vad gäller jubileumstvåkronorna och femkronorna bör lagen ovan också gälla, fast dessa blir väl knappast inlösta eftersom silvervärdet idag är betydligt högre än det nominella värdet!

För den som är intresserad av sedlar finns en motsvarande text i lag (2014:1030) om vissa sedlars upphörande som lagliga betalningsmedel.

Vill du läsa mer om de lagar, förordningar och riksbanksföreskrifter som tillkommit efter 1948 kan du läsa om dessa på en särskild flik på INGEMARS MYNTSIDA.

Tidigare i kväll var det föreningskväll på SNF. Tema för dagen var "diskussionsafton" och många numismatiska diskussioner med vitt skilda inriktningar pågick runt bordet på Banérgatan. Kanske återkommer jag på bloggen om något av dessa ämnen lite längre fram. En del var riktigt intressanta.


FriMynt 2016

Skapad tisdag, oktober 27 2015 16:16:28

Vi har bara kommit halvvägs in på hösten och myntsäsongen men redan är det dags att börja titta på andra sidan årsskiftet...

Nu är datumet för nästa års FriMynt spikat. Av inbjudan till utställarna framgår det att mässan äger rum lördag den 23 april på Idrottens Hus. Det är alltså dags att redan nu boka in den helgen i kalendern!

Naturligtvis kommer FriMynt och alla andra evenemang att finnas i min NUMISMATISKA AGENDA. Har du kunskap om andra evenemang 2016 är det bara att skicka uppgifter till mig så lägger jag in det i Agendan. Ännu är det två månader kvar på 2015, men i slutet av nästa månad flyttar jag Agenda 2015 till arkivet och lägger ut 2016 som förstaval!


Myntets Dag

Skapad söndag, oktober 25 2015 19:18:45

I dag "firades" myntets dag på KMK. Tyvärr var det lite skralt med besökare i mässhallen. Huvudsakligen var det åhörare till de olika föredragen som även besökte mässan.

Saknade lite försäljning av numismatiska föremål vilket jag tror hade ökat på besökssiffran.

Mitt första Myntets dag var på gamla KMK på Narvavägen. Det måste vara 35 år sedan eftersom jag då gick på gymnasiet. Nu går sonen på gymnasiet... tiden går fort... Den gången innehöll myntets dag både föredrag, utställningar, informationsstationer och myntförsäljning! Ett eldorado för en då tonårig myntsamlare i början av sin karriär. Flera nya mynt kunde läggas till i kronmyntssamlingen och en påse dubbletter i silver kunde avyttras till mycket bra pris i spåren av bröderna Hunts försök att köpa upp allt silver i världen.

Föredragen var riktigt bra på Myntets dag. Fem intressanta föredrag där jag hade störst behållning av Per Widerström "De fantastiska fynden i Spillings på Gotland" och Svein Gullbekks "Den Norske Gulltransporten: Hvordan den nasjonale gullbeholdningen ble ført ut av landet 9. april-9. juni 1940". Det senare en riktigt bra historia som också hade stor betydelse när jubileumet över den norska grundlagen 1814-2014 skulle uppmärksammas. En evakuering av den norska guldreserven som också berikat oss samlare med en mängd svenska och norska guldmynt!

För att spinna vidare på en annan föredragshållare, Björn Tarras-Wahlbergs föredrag om förbättringsmöjligheter efter kongressen på Sicilien tidigare i höst kommer här tre förbättringsförslag rörande Myntets dag.

* gör lite bättre reklam för evenemanget, både externt och internt, så att åtminstone besökarna vet att det pågår...

* bättre tidshållning på föredragen, en halvtimme är en halvtimme och inte mycket mer...

* museéts chef borde vara på plats på Myntets Dag...

Så var en helg som helt gått i numismatikens tecken över och nu väntar en veckas vanligt arbete. Nästa helg blir det ingen numismatik för min del, då ska jag vara ledig!

Norrköpings-mässan!

Skapad lördag, oktober 24 2015 19:34:08

I morse var klockan ställd på 05:15 och målet Norrköping. Många har pratat väl om Norrköpings mässan och jag stämmer nu in i hyllningskören efter mitt första besök. En riktigt gemytlig mässa med gott om personer både på köp och säljsidan. Enligt uppgift var det 160 betalande besökare, lägg till detta utställare och "fripassagerare". Tycker det var bra tryck hela dagen och det var väl först efter två som det glesnade ut ordentligt.

Utbudet var riktigt bra och förutsättningar för alla att få ett eller flera objekt med sig hem var goda. Själv fick jag med mig en handfull nya objekt till samlingen. Det jag möjligen saknade var några roliga polletter.

När jag senare ska planera mitt 2016, kommer Norrköping helt klart att finnas med i den planeringen.

Imorgon är det nya aktiviteter och Myntets dag på KMK. Ska vara med också där som utställare, i morgon för SNF. Förutom information om föreningen och numismatik till förhoppningsvis många unga framtida samlare, som bekant är det höstlov just nu, kommer SNF att dela ut lite litteratur och numismatiska objekt! Förhoppningsvis finns det också tid att besöka något av de föredrag som kommer att hållas under dagen.

Missade du mässan i Norrköping men känner ett starkt behov av att få "rota" i handlares lager så erbjuds en ny chans om drygt en månad. Lördag den 28 november anordnar mynthandlarföreningen en mässa på hotell Sheraton i centrala Stockholm!


Norrköping på lördag!

Skapad onsdag, oktober 21 2015 21:55:51

Vill bara påminna om mässan i Norrköping på lördag (24 oktober). Jag har aldrig varit där men det jag hört om mässan är bara positivt! Enligt många en av de bättre av de årliga myntmässorna.

Är du intresserad av mynt och numismatik rekommenderar jag ett besök. Säkert hittar du något att komplettera samlingen med. Skulle du inte hitta något till samlingen så är alltid ett mässbesök ett gyllene tillfälle att få se ett stort antal numismatiska objekt vid ett och samma tillfälle. Dessutom springer du under en mässa alltid på en massa kända ansikten från andra evenemang. Ta också chansen att boka möte med dina Tradera kontakter, det är alltid roligt när olika alias också får ett ansikte!


SOU 2015:89

Skapad lördag, oktober 17 2015 13:38:26

Igår överlämnade utredaren Clas-Uno Frykholm sitt betänkande "SOU 2015:89 -Ny Museipolitik" till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Jag har bara flyktigt hunnit läsa igenom utredningen som troligen kommer att få stor påverkan på hur statens olika museér kommer att hanteras och administreras framöver.

Som alla utredningar/ betänkanden tyngs den av bakgrundsinformation, i detta fall kring hur museivärlden skapades och de utredningar som riksdag och regering tidigare initierat. Faktiskt riktigt intressant och lärorik läsning.

Ser man till utredningens förslag och bedömningar kanske det inte är så mycket spännande att läsa. Lite sedvanliga politiska skrivningar om att verksamheten ska vara tillgänglig för alla och att museernas ändamål ska bidra till det demokratiska samhällets utveckling...

Mer intressant är kanske att museér föreslås få ett uppdrag att inom sitt ämnesområde bidra till forskning och annan kunskapsuppbyggna! Museerna i det allmänna museiväsendet ska vara aktivt och förvalta sina samlingar för att nå verksamheternas mål. Vilket innebär att samlingar föreslås få gallras genom att objekt avyttras genom gåva, byte eller försäljning. Objekt får också förstöras om det anses lämpligt...

Vilken påverkan betänkandet får på "vårt" museum återstår att se, men förhoppningsvis blir det framöver lite mer numismatik och mindre ekonomi? Det fullständiga namnet är trots allt Kungliga myntkabinettet - Sveriges ekonomiska museum.

Vilken effekt gallring kan få är svår att förutsäga. Klart är dock att objekt föreslås få lämna ett museum för att införlivas i andra museum. En försäljning av objekt på den öppna marknaden ska också vara möjlig om den sker till marknadsmässiga priser. Helt plötsligt kan alltså objekt på ett museum få ett ekonomiskt värde, vilket dom inte har idag. Vilket kan vara en risk när statens kassa sinar och mindre medel avsätts till kulturen. Det får förhoppningsvis aldrig bli så att föremål gallras för att finansiera själva verksamheten, tänkt vilka kulturhistoriska skatter som då skulle kunna splittras. Tror också att museér kan få svårt med gåvor och donationer framöver. Vem vill skänka sitt livsverk till ett museum när livsverket kanske kommer gallras inom några år... Nej då tror jag mer på att samlingar och objekt kan deponeras på ett museum under en viss tid. Något som idag inte är möjligt enligt museérnas interna föreskrifter, om jag är rätt påläst.


En dag i numismatikens tecken!

Skapad fredag, oktober 16 2015 21:14:14

Idag blev det nästan numismatik på heltid. Frånsett några timmar på jobbet med två arbetsmöten har resten av dagen ägnats åt numismatik. Förberedelser inför några kommande aktiviteter, "arkivforskning", ett längre möte och därefter eftersnack. Nu väntar lite ytterligare efterarbete men det tar jag en annan dag.

Väl hemkommen låg en AVI i brevlådan och jag hann precis ned till närlivs-butiken innan dom stängde. På postens utlämningställe väntade en ny typ till medeltidssamlingen. Ett intressant mynt präglat i Stockholm efter en myntförordning från 1478, en halvörtug med just "årtalet" 1478. Nu är inte hela årtalet utskrivet på myntet utan bara siffran "8". Det finns lite olika varianter på halvörtugens årtal bland annat ""78", "14" och denna med "8". På vissa (hela) örtugar kan däremot hela årtalet utläsas "1478". På det nyinköpta myntet ser det ut att stå "80" vilket medfört att i äldre kataloger har denna typ ofta ansetts vara präglad 1480! vilket alltså inte är fallet eller? eftersom myntordningen kom 1478 är det troligt att de årtalsförsedda mynten är präglade åren efter 1478, så varför inte just 1480!

Mynt med årtal före Gustaf Vasa är ovanliga, det finns bara tre olika årtal kända. Förutom det äldsta årtalet 1478 (örtug och halvörtug) också 1512 (Sture-mark och örtug) samt 1515 (halvörtug). Mer om dessa medeltidsmynt kan du läsa på Gorgons intressanta sida.

Trevlig helg!


Höst!

Skapad torsdag, oktober 15 2015 18:49:13

Tiden går fort när man har roligt!

Fick i går ett mail där jag påmindes om att det var länge sedan jag gjorde något inlägg. Vilket stämmer, men som sagt arbetsveckorna går fort och helgerna ännu snabbare...

Ämnen att skriva om saknas inte. Jag har säkert fem i princip klara inlägg liggande och många fler inlägg på idéstadiet. Det är både ris och ros. Nu är min grundhållning att jag ska hålla en positiv ton på bloggen, men framöver kan det säkert även bli inlägg med lite mörkare inslag.

Sommaren var ganska fattig numismatiskt för min del och hösten har inte varit bättre, helgerna kring MISAB 16 undantaget. Nu känns det ändå som att uppförsbacken är avklarad och att det nu är en raksträcka som väntar!

Vecka 42 brukar jag annars vara i Sundsvall på en riktigt bra konferens, "Sundsvall42". I år blev det inte av eftersom agendan var fylld av andra aktiviteter. Drar mig dock till minnes förra årets upplaga av "Sundsvall42" vilket resulterade i ett blogg-inlägg. Det handlade om att sätt upp mål och en metod att via etappmål nå dit. Satte då upp ett antal både kortsiktiga och långsiktiga mål. Av de mer kortsiktiga är två av tre inom numismatiken uppnådda och inom löpningen alla! Kvarstår gör de mer långsiktiga och där ser det bra ut även om det är något eller några år tills dessa ska uppnås.

Jag tror mer och mer på vikten av att sätta upp mål i tillvaron oavsett om det handlar om arbete, hobby eller privatliv i stort. Kanske beror den "numismatiska svackan" på att jag just nu bara har långsiktiga mål och saknar de kortsiktiga? Jag har hållit på med löpning sedan maj förra året. Det har blivit i snitt tre pass i veckan. När jag för ett tag sedan uppnådde två tidsmål som jag för ett år sedan såg som omöjliga tog det slut och det blev ett uppehåll på nästan tio dagar... Nu är nya mål uppsatta och skorna snöras åter på 2-4 dagar i veckan!

Tror vi alla har nytta av att sätta upp mål och visioner. Var är jag i mitt samlande om ett, fem, tio år? lÖverlag tycker jag det är riktigt bra fart på numismatiken just nu. Mycket objekt säljs på auktioner och mässor/ evenemang duggar tätt. Nästa helg är det Myntmässa (24 oktober) i Norrköping och Myntets Dag (25 oktober) på Sveriges Ekonomiska Museum (KMK). Tänkte faktiskt besöka båda evenemangen. Premiär för Norrköping och nypremiär för Sverige Ekonomiska Museum, då det faktiskt var tre år sedan jag sist besökte Slottsbacken...


Storleken på mynt och sedlar

Skapad lördag, oktober 03 2015 09:22:35

Fick en fråga om storleken på de nya sedlarna. På den bild av sedelserien som jag hade på bloggen för några dagar sedan såg alla sedlar lika stora ut. Naturligtvis har sedlarna olika format, inte minst för att underlätta för synskadade men också för att olika valörer inte ska kunna sammanblandas vid växling etc. Här kommer en bild från Riksbanken som tydlig visar på skillnaderna.

Riksbankens hemsida finns mängder med bra information om utbytet av vår sedel- och myntserie. Vill du läsa mer om orsaken till utbytet, säkerhetsdetaljer och motiven rekommenderas att du surfar in på bankens hemsida! Där kan du också se tidtabeller när övriga mynt och sedlar planeras att släppas och när de gamla sedlarna och mynten upphör att vara lagligt betalningsmedel.

också en bild från ett tidigare blogginlägg där storleks-skillnaden på de nya och gamla mynten åskådliggörs. Tiokronan är inte med på bilden av den enkla anledningen att den nuvarande tian kommer att finnas kvar ett antal år till.

Trevlig helg!


200 kronors sedel!

Skapad torsdag, oktober 01 2015 20:01:15

Idag släppte Riksbanken de första fyra sedlarna; 20, 50, 200 och 1000 kronor. Nästa år kommer ytterligare två; 100 och 500 kronor.

Jag samlar varken moderna mynt eller sedlar men tycker ändå att detta är en stor dag. En över tusenårig tradition med svensk valuta lever vidare! Får citera dottern "mynt är sådant som Pappa samlar, pengar är sådan som jag handlar för"- Vilket jag tycker är en bra beskrivning och där det antyds att det jag samlar ska vara gammalt!

Riksbanken har under september haft utställningar runt om i landet där de nya sedlarna presenterats. Idag på releasedagen hade dessa utställningar samlats på Riksbanken där det också gick att växla till sig en helt ny valör i den svenska sedel serien, 200 kronor! Eftersom jag hade ett ärende bara ett stenkast från banken passade jag på att införskaffa en ny sedel. Enligt vakterna hade det varit en strid ström av intressenter hela dagen, kanske en och annan ny numismatiker föddes idag? Vid fem-tiden när jag kom till banken var det bara en kort kö och efter fem-minuters köande kunde jag växla till mig en 200 kronors sedel och sedan kila vidare till tåget.

Eftersom sedlarna släpps idag och är giltiga från idag skulle man kunna kalla det en FDC-sedel... Lite roligt med inväxlingen är att Riksbanken bara accepterade kontanter vid växling av den nya 200 kronors sedeln. Bankkort, Swish etc. var inte välkommet trots Riksbankens vision om det kontantlösa samhället... Lite tråkigt är att sedlarna som Riksbanken idag växlade ut inte hade låga nummer som ett bevis för att dessa sedlar var de första som släpptes i omlopp. På "växlingskontoret" hade växlarna bara buntar med sedlar som räknades upp. Min första sedel håller därför bara kvalitet 01/0 trots att den är garanterat helt ocirkulerad. Tycker gott och väl att man kunde kostat på de första sedlarna en liten plastficka och kanske en lämplig folder att förvara sedeln i...


Nya sedlar på torsdag!

Skapad måndag, september 28 2015 22:39:46

På torsdag släpps de nya sedlarna. Det är fyra nya sedlar som släpps 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlar. Om du vill vara först ut går det att växla till sig sedlarna, åtminstone 200 kronors sedeln på Riksbanken nu på torsdag. Har annat "numismatiskt" för mig på torsdag eftermiddag men drar inte det ut på tiden allt för mycket smiter jag nog förbi Riksbanken på hemvägen. Lite roligt med Riksbanken är att det endast är möjligt att växla till sig sedlarna kontant! Olika typer av bankkort går alltså inte att använda. Riksbankens vision om det kontantlösa samhället känns avlägsen!

Samtidigt som nya sedlar släpps har det gått ut vissa varningar om att förfalskningar kan komma i omlopp. Kanske gäller det den närmaste tiden att vara lite extra vaksam när nya sedlar tas emot, åtminstone innan vi känner oss helt bekanta med de nya.

Har du inte tid att vänta kan du redan nu bjuda på sedlarna på eBay. Sedan någon vecka tillbaks har en säljare lagt ut en serie. Har inte koll på slutdatumet på dessa auktioner men någon leverans är nog inte att vänta föränn efter torsdag! När minnes-enkronorna släpptes 2013 gick det också att "förköpa" dessa på eBay, vet inte hur det gick med detta. Kronorna släpptes som bekant nästan nio månader efter kungens 40-år på tronen och köparna fick alltså leva i ovisshet en längre tid...


Bruksrundtur i Uppland och Künkers

Skapad fredag, september 25 2015 17:18:24

I helgen anordnar Pollettföreningen och Numismatiska klubben i Uppsala en rundtur bland bruk som berikat oss med polletter. På programmet står Dannemora gruva, Österbybruk och Lövstabruk. Gjorde en liknande rundtur för ett par år sedan, men den gången på egen hand utan kunniga guider... Tyvärr har jag annat för mig i helgen vilket medför att jag fått tacka nej till inbjudan. Måste säga att detta är ett mycket bra initiativ av de båda klubbarna. Hoppas många har anmält sig och att dagen blir till full belåtenhet för alla närvarande.

Förra helgen var det MISAB-auktion och i morgon startar Künkers auktion vilken pågår hela veckan (26/9 till 2/10)! En fullspäckad auktionsvecka med otroligt många bra objekt från hela världen med start i antiken. Även den svenska avdelningen är imponerande, där en rad riktigt svåra svenska objekt med hög prislapp bjuds ut. Det märks att den svenska myntmarknaden är het just nu. Eftersom det nu finns flera köpstarka spekulanter på svenska rariteter och kvalitetsexemplar kommer naturligtvis många fler av dessa mynt att "lockas fram" till försäljning den närmaste tiden, det är så marknaden fungerar, utbud och efterfrågan!

Lämnade precis några skriftliga bud bland annat på ett mycket tidigt antikt mynt. Hoppas buden räcker till under veckan.

För den som inte orkar vänta så är det myntmässan i Lund i morgon. Jag aldrig varit där men pratade med flera under MISAB-helgen som lovordade Lund. Alltid många och köpvärda objekt till salu!

Trevlig helg!


Får man ta hunden med sig in i...

Skapad tisdag, september 22 2015 18:36:28

...himlen? är refrängen i en gammal svensktoppslåt, "Änglahund"?. Frågan är om man får ta med sig hunden in i auktionssalen? Den frågan blev besvarad i lördags och svaret var ett tydligt NEJ.

En känd och välmeriterat handlare hade med sig sin hund på lördagens auktion vilket väckte viss uppståndelse. Först en livlig diskussion i den fullsatta salen när han slog sig ner. Senare ett påpekande från podiet om att det fanns allergiska personer i lokalen och att det därför inte var lämpligt att ha med sig en hund. Handlaren ville dock inte hörsamma uppmaningen utan var tydlig med att han hade för avsikt att sitta kvar. Situationen kunde ha blivit riktigt komplicerad men MISAB´s personal löste snabbt den uppkomna situationen på ett elegant och smidigt sätt. Hunden fick en tillfällig matte i utrymmet utanför auktionssalen. En lösning som var till full belåtenhet både för handlaren, hunden, den tillfälliga matten och övrig auktionspublik!

Tilläggas ska att hunden var med redan under fredagen men väckte då ingen direkt uppmärksamhet, men då var det inte riktigt lika fullproppat som i lördags.

ps det preliminära auktions-programmet för MISAB 2016 ligger nu ute på hemsidan, det är bara att boka in tre helger på Sheraton det kommande året!


Visby!

Skapad måndag, september 21 2015 22:06:08

Ännu en myntort har besökts. Förra helgen var det Vadstena denna helgen blev det Visby! Efter en numismatisk helg i Vadstena och MISAB (fredag-lördag) stod jag i viss skuld till sambon... Därför blev det en båtresa på tu-man-hand med övernattning. Gotland är bäst på sommaren men även andra årstider är ön klart värd ett besök. Kanske inte ett helt år vilket jag tvingades till i min ungdom... men väl två soliga och varma septemberdagar!

Jag hade lovat och höll också löftet, Gotlandresan skulle bli helt fri från numismatik. Men eftersom jag nu är åter på "fastlandet" och löftet hölls kan jag kosta på mig några bilder på mynt från Visby, på min nyupptäckta Vadstena prägling "utan årtal" och med "OSTR" samt ett medeltida köp från MISAB.

Måste dock erkänna att när jag satt på krogen och väntade på huvudrätten lamm, for tankar i huvudet kring om lammet skulle var vänt till vänster eller om det var det svårare högervända som väntade... Fick också rysningar när jag passerade Fornsalen och "Fallet Engström" for igenom mitt huvud.


MISAB 16: Slut

Skapad söndag, september 20 2015 09:41:18

Då var MISAB 16 avslutad. Ännu en succé för myntsamlarnas eget auktionsbolag! Om jag inte tar helt fel så blev det idag omsättningsrekord. Slutpriserna lär ha hamnat på dryga åtta miljoner, bra jobbat Dan med flera! Dagens auktion blev en maratontillställning med start 09:30 och avslut strax efter 18:00 med avbrott endast för lunch och fika. Trevligt att MISAB bjuder på lunch, det är både generöst och smidigt. Vid auktion 13 hade jag och några kollegor bokat bord på en närbelägen krog och det blev riktigt stressigt att hinna tillbaks i tid. Om nu auktionen höll på i nio timmar blev det för min del ett 14-timmars pass restiden inräknad... och för många andra en betydligt längre dag.

Jag gillar MISABs format med auktion fredag till lördag. Problemet är att formatet inte riktigt räcker till nu när MISAB stadigt växer och inflödet av mynt förefaller vara konstant högt. Kanske är det, vilket det också ryktades om idag, dags att återinföra auktion lördag till söndag. På så sätt skulle auktionen kunna spridas ut på två heldagar, mot idag då det blir 1 1/2 (eller kanske bara 1 1/4) dag till förfogande. Ett alternativ skulle kunna vara att anordna tre ordinarie auktioner per år, men vet inte om det skulle vara bra. Oavsett framtida auktionsformat är det är dock klart att MISAB 17 kommer äga rum på Sheraton Hotell i Stockholm, då Segel Plaza ska renoveras. Förhoppningvis rymmer auktionssalen på Sheraton fler personer än Sergel Plaza, det hade behövts idag!

Om det var mycket folk i fredags så var det "knök-fullt" igår. Flera extrabord och stolar fick plockas in för att alla besökare skulle få sittplats. Både prisbild och besöksantal är alltså på rekordnivå just nu och detta trots stenhård konkurrens från "internet" där hela världens auktionsutbud är tillgängligt och där auktionsavslut på spännande objekt i princip sker dagligen.

Hur gick det då för mig? Jag fick med mig en handfull objekt till den egna samlingen vilket jag är helt nöjd med. Visst fanns planer på betydligt mer men man får vara nöjd med att det blir något alls. Roligt var att jag denna gång var med i budgivningen på riktigt många objekt. Tyvärr som underbidder lite för många gånger. Visst kan man "ångra" att man blir underbidder när man sitter på tåget hem och går igenom katalogen. Kanske skulle man sträckt sig lite till? Att vara underbidder är dock en knepig situation att analysera. Man är nära ett köp men kanske samtidigt långt ifrån detsamma. Klart är i alla fall att vara underbidder inte säger något om eventuellt slutpris även om man kan tro det. Att var underbidder är bara en bekräftelse på att det bara är två budgivare kvar, men om den andres limit vet du inget...

Jag tänker inte gå närmare in på auktionsresultatet, mer än att provmynt gick mycket bra och det var många R och fina provinienser på nästa allt som såldes. Lite extra roligt var att jag hade några inköpsuppdrag på dessa provmynt och så att säga fick känna på hetluften lite... Att tillsammans med en amerikan, ett "par norrmän" representerade av en svensk mynthandlare och flera svenska samlare vara med i rikigt långa och tuffa budgivningar. Tror att det som mest var sju spadar i luften på en budgivning som "jag vann"... Vilket är långt ifrån de "budstrider" jag normalt deltar i.

Hela den preliminära slutprislistan ligger ute på MISAB.


MISAB 16: Dag 1

Skapad fredag, september 18 2015 21:42:03

Är precis hemkommen efter första dagen av MISAB 16. Auktionen började 14:30. Efter lite "tjöt" i reception kom jag in på auktionen under avdelningen Schweiz. Missade alltså den danska avdelningen som gick mycket bra enligt de som var där. Under min session var det också bra budgivning. Bäst gick några lots sedlar särskilt då #327 (100 kronor 1904) 24000 (3000), #339 (lot sedlar med låga och höga serienummer samt i många fall en stjärna) 17000 (1000) och #340 (lot sedlar med serienummer 00000001) 9400 (500). Måste säga att det var riktigt mycket folk på plats över 50 procents beläggning av sittplatserna. Med tanke på trängseln under visningen och dagens höga besökssiffra blir det säkert både trångt och dyrt i morgon på Sergel Plaza.

Auktionen avslutades vid femsnåret och efter det blev det en bit mat och en öl tillsammans med några tillresta samlarkollegor.

Nu är det snart sängen som gäller. Det blir att sätta klockan tidigt för att vara på plats vid pass 09:30 när första utrop sker. Om det blir några nya objekt till samlingen i morgon återstår att se, men något hoppas jag på. Hoppas du också har god "jaktlycka" oavsett om du är på plats eller om du lämnat anbud. Vi ses i morgon!


Banérgatan 17 - visning!

Skapad onsdag, september 16 2015 21:12:25

Idag var första dagen för visning av MISAB-auktionen i Stockholm. Visningen fortsätter i morgon och på fredag. Efter helgen i Vadstena har jag gjort en ordentlig genomgång av katalogen. Flera objekt har markerats som skulle passa in i samlingen. Nu är jag inte ute efter de allra dyraste mynten, de förmarkerade ligger väl i prisklassen från 500 upp till drygt tio. Under visningen blev det några strykningar men också några "bubblare" som inte var förmarkerade men som mina "ögon" fastnade för och som därför fick en markering. Som vanligt kommer jag att märka upp objekten i tre kategorier. A. objekt där min limit ligger minst 2-3 gånger utrop, B. objekt som jag gärna är med och bjuder på, samt C. objekt där spaden åker i luften om ingen annan spade gör det.

På förra ordinarie auktionen (MISAB 13) gick jag tomhänt från auktionssalen, men kunde ändå hämta ut ett mynt i utlämningen. Hela auktionen finns utlagd på Numisbids med stora och bra digitala bilder. På Numisbids kan du också mycket smidigt lägga bud. Kan du inte ta dig till Stockholm är bud på Numisbids ett mycket smidigt sätt att bjuda på. Dock inte som eBay/ Tradera/ Philea där du ganska omgående får veta om ditt bud håller eller om du är överbjuden. Men ändå ett mycket smidigt sätt att bjuda på. Med viss reservation för att jag räknat fel så stänger anbudsmöjligheten på Numisbids klockan nio i morgon kväll. Jag planerar att besöka Sergel Plaza både fredag och lördag. Men viss osäkerhet finns i om jag kan smita från jobbet i tid på fredag eller om tåget till Stockholm på lördag håller tidtabellen. Kommer därför att lägga några anbud på fredagens utrop samt de utrop som sker tidigt på lördag.

Visningen idag på Banérgatan var mycket välbesökt med många spekulanter på plats. Gjorde mitt besök idag för att jag av erfarenhet vet att det kan vara riktigt trångt både på torsdagen men framför allt på fredagen, men frågan är om fler än idag får plats. Tänkte också inspektera några större lots, men som vanligt blev det en övermäktig uppgift. Efter att ha gått igenom singel-objekten var ögonen för trötta för att tillräckligt hög uppmärksamhet skulle kunna tillägnas de förprickade lotsen och jag gick från visningen utan att kollat om de varianter jag söker fanns i dessa pärmar...

Det total utropet på auktion 16 är enligt uppgift "all time high" för MISAB. Med de senaste auktionerna i färskt minne är frågan om det inte kommer bli omsättningsrekord i helgen!

Nu får jag sluta blogga och istället koncentrera mig på katalogen där A, B och C samt limitar ska sättas på de "förprickade" objekten och anbuden på Numisbid registreras.


Vadstena!

Skapad söndag, september 13 2015 20:58:52

I helgen blev det äntligen lite numismatik. Måste säga att sommaren varit mycket sparsmakad för min del, vilket säker också märkts på frekvensen blogg-inlägg...

Skylten till Vadstena vid (E4:an) i höjd med Mantorp har jag passerat ett otal antal gånger. Dock har det aldrig blivit någon avstickare de drygt fyra milen ned till staden. Nu blev avstickaren äntligen av och detta tillsammans med ett gäng numismatiskt intresserade!

Mest känt är väl Vadstena för att Heliga Birgitta grundade ett kloster här. Men vid en rundvandring i den mycket trevliga staden dyker många anrika byggnader upp , bland annat Vadstena slott, som började uppföras 1545. Det här var första besöket men med allra största säkerhet inte det sista i denna riktigt mysiga stad belägen vid Vätterns strand.

Helgen medförde förutom en ny myntort som jag besökt även en "ny" myntort i samlingen. Flera svenska mynt har slagits i Vadstena, förutom den rara blodsklippingserien 1568 även mynt med valören 4 mark och 1 öre under hertig Johan av Östergötland. Nu var det ett mynt av den senare valören som hamnade i samlingen, eller rättare sagt hamnade i samlingen redan efter en auktion på Stockholms auktionsverk i mitten av 1980-talet men som nu omattributerades till just Vadstena! Min attribuering har tidigare varit Vadstena eller Söderköping (baserat på uppgifter i SM-boken och Tonkin). Under vistelsen ägnade jag dock en timme åt att surfa på Vadstena och då särskilt på myntningen. Hittade då Jonas Rundbergs D-uppsats i arkeologi från Stockholms universitet från 2001 med titeln "Hertig Johans av Östergötland myntning 1612-1618". Av den mycket läsvärda uppsatsen framgår dateringen av de årtalslösa öresmynten. Mitt "gamla" exemplar är enligt Rundberg präglat 1612 i just Vadstena. Ett trevligt sammanträffande som än en gång bekräftar devisen "...jaga inte bara nya mynt, lär dig också mer om de mynt du redan har...".

Om du vill hitta intressant läsning om numismatik på nätet rekommenderas alltid Numismatiska Forskningsgruppens hemsida. Där du förutom Jonas Rundbergs uppsats kan ladda ned en mängd annat material. Forskningsgruppen (NFG) är verkligen en föregångare i att göra det material som tas fram tillgängligt på nätet till glädje för alla och envar!

I Vadsten stiftade jag också bekantskap med en mer okänd myntherre, hertig Magnus av Östergötland, som ligger begraven i klosterkyrkan. Hertig Magnus av Östegötland som myntherre? Jo, en av emissionerna av 16 öre klipping 1563 tillskrivs inte Erik XIV utan hertig Magnus! Ett första exemplar identifierades på en Ahlström auktion för en herrans massa år sedan, sedan dess har mig veterligen bara ytterligare två exemplar identifierats och myntherren saknas därför inte bara på Statens Ekonomiska Museum utan troligen i alla större samlingar.

Min "vana" trogen blev det också ett löppass under vistelsen. En löprunda som passade mig som handen i handsken. En mycket flack bana med sjöutsikt. Sjö/ havsutsikt är jag van vid, men på den normala rutten ingår även ett antal "mördarbackar"...

Näste helg kommer också att vikas åt numismatik, MISAB 16 på Sergel Plaza i Stockholm. Likt tidigare auktioner gick jag "all in" i katalogen när den anlände. Sedan blev det lite stiltje så nu måste jag göra läxan ordentligt innan visningen onsdag till fredag och auktionen fredag eftermiddag till lördag.


Pollettbössan #30

Skapad tisdag, september 01 2015 20:20:24

Idag kom nummer 30 av tidskriften Pollettbössan ut. Tidskriften ges ut av Svenska Pollettföreningen och skickas ut i pdf-format till medlemmar.

Om du är medlem i Pollettföreningen så finns samtliga 30 nummer upplagda på hemsidan. Är du intresserad av polletter och inte redan medlem rekommenderas ett medlemskap!


En samling från 1922...

Skapad måndag, augusti 31 2015 20:41:50

Fick idag ett mail från auktionsfirman Gomér & Andersson vilka just nu håller en auktion med delar av en gammal samling som tillhört Frans Wilhelm Johansson (1851-1922).

En samlare som åtminstone jag aldrig tidigare hört talas om, har du? Auktionsfirman har också lagt ut ett litet personporträtt av denne Frans Wilhelm, där hans bakgrund och värv beskrivs, vilken jag tycker ger samlingen mervärde. Totalt auktioneras 132 lots ut med varierande innehåll. Allt från medeltid till riksdalrar och plåtmynt, en riktigt trevlig samling!


Hösten 2015

Skapad söndag, augusti 30 2015 11:43:07

Våren var bra men frågan är om inte hösten blir minst lika intressant numismatiskt. Om några veckor går MISAB av stapeln och för några dagar sedan såldes ett riktigt toppmynt i Halmstad. Skulle vara spännande att få veta mer om det myntets historia. Hur kan ett toppmynt känt i några få exemplar och dessutom avbildat i SB-boken "bara dyka" upp på en landsortsauktion? MISAB eller Künker hade känts mer rätt.

På tal om Künker så bjuder auktionsfirmans nästa auktion, månadsskiftet september/ oktober på riktigt bra svenska mynt. Mynt som enligt ryktet kommer från en svensk samling. Förutom en bra guldmyntsavdelning säljs en mängd riktigt rara mynt i riksdalerstorlek. Eller vad sägs om daler/riksdalermynt från 1534, 1535, 1540 Västerås, 1559, 1593, 1617 Östergötland och 1654. Dessutom en dubbel riksdaler 1649 vilket är det dyrast svenska objektet med ett utrop runt miljonen! Men det finns även en hel del andra svåra mynt till salu exempelvis inte mindre än fyra mynt från den svåra besittningen Fürth, däribland en dukat!

Skulle din "samlarkassa" inte gå åt på Sergel Plaza finns alltså all anledning att snegla lite extra på Künkers höstauktion.

Övriga aktiviteter hösten 2015 hittar du i AGENDAN och skulle något evenemang saknas, skicka ett mail så lägger jag till detta!


2 taler 1674 Bremen-Verden (SB10)

Skapad fredag, augusti 28 2015 17:43:19

Det är inte alltid nödvändigt att söka sig till de etablerade myntauktionerna för att hitta sällsynta mynt. I går såldes ett riktigt bra mynt av Hallands auktionsverk, se rubriken. Slutpriset på myntet blev mäktiga 425.000 kronor + inropsavgift, alltså ett totalpris på över en halv miljon. Myntet hade lämnats in som en taler, men då myntet kontrollvägdes visade det sig att talern hade dubbla vikten!

För ett antal år sedan hade det troligen varit ett riktigt riskprojekt att sälja ett såpass dyrt mynt utanför de mer specialiserade firmorna. Tyvärr vet jag inte utropspriset, men det var säkert bara en bråkdel av slutpriset! Idag med internet och snabb kommunikation sprider sig snabbt ryktet och åtminstone två budgivare som var beredda att slanta upp en halv miljon fanns alltså på plats.

Har hört liknande historier tidigare. För ett antal år sedan innan internet var riktigt etablerat? såldes en bra samling av en mindre auktionsfirma i södra Sverige. Auktionen annonserades bara i lokaltidningen. De "få" som kände till auktionen åkte dit med stora förhoppningar om fördelaktiga köpmöjligheter. Väl på plats visade det sig att halva myntsverige fanns i lokalen och att slutpriserna blev högst normala...

Det är bara att gratulera både säljare och köpare i Halmstad till tvåtalern som dessutom representerar typen i SB-boken.

För den som inte beställt katalogen till MISAB 16 finns nu pdf-varianten att ladda ner och inom kort finns säkert auktionen också upplagd på Numisbids.

Får tillönska alla en riktigt bra helg!


Auktion 18-19 september

Skapad söndag, augusti 23 2015 18:26:55

Nu har jag gått igenom katalogen till MISAB 16. Riktigt trevlig med objekt i alla prisklasser. Dyra och riktigt svåra mynt blandat med mer ordinära objekt, alltså ett utbud som borde passa de flesta samlare!

Det är alltid svårt att utse några favoritobjekt, åtminstone vad gäller objekt till den egna samlingen. Visst finns flera riktigt svåra och i det närmaste unika objekt till salu, vilket inte är något för min samling. Måste ändå säga att det finns många objekt som jag gärna skulle ha i min "besittning" lördag kväll den 19:e. Hittar intressanta objekt allt från medeltid fram till Bernadotte. Jag har inget mynt från Magnus Ladulås (en regent jag minns från skolans historielektioner...) nu borde det kunna blir ett M-mynt till samlingen. Utöver Magnus Ladulås finns det flera medeltida mynt jag gärna skulle vara köpare av. Likaså bland Vasatidens mynt, ett flertal mynt är redan "förprickade" i katalogen. Går vi in på kopparmynten finns många klart intressanta och svåra objekt. Eller varför inte ett plåtmynt eller ett svenskt provmynt från 1800-talet?

Det finns alltså många intressanta objekt till salu på Sergel Plaza. Helgen är nu inbokad och jag kommer att åka till Sergel Plaza med förhoppningar om flera förvärv. Men vis av erfarenhet ska man ändå inte ha allt för stora förhoppningar, en auktion är alltid en auktion...

Hoppas att du också hittat och prickat för några trevliga objekt till samlingen. MISAB är som jag flera gånger tidigare skrivit höjdpunkten på samlaråret!


MISAB 16 katalogen

Skapad torsdag, augusti 20 2015 23:05:04

En gång är ingen gång, två gånger en vana. Nu syftar jag inte på MISAB som har en betydligt längre historia. Katalogen till den 16 auktionen som anordnas i september anlände idag, som vanligt cirka en månad före auktion. Jag syftar istället på Bellman-stafetten. I maj förra året bestämde jag mig för att efter 25 års "vila" börja träna. Bellman-stafetten var det första målet, ett mål som från början verkade ouppnåbart men som ändå nåddes. Efter drygt 160 löprundor och 100 avverkade mil var det dags för Bellman nummer 2. Vilken i kväll avverkats med ett för mig fullt godkänt resultat!

Eftersom timmen är sen nu och jag precis kommit hem blir det bara en snabb genombläddring av katalogen. I morgon kväll då jag är gräsänkling ska det dock bli en seriösare genomgång, kanske i sällskap av ett gott glas rött vin. Något blogg-inlägg blir det alltså inte i morgon men förmodligen kommer ett senare i helgen. MISAB har åter fått ihop en riktigt bra auktion!


MISAB

Skapad fredag, augusti 14 2015 23:30:12

Nu "dimper" nog snart katalogen till auktion 16 ner i brevlådan. MISAB brukar vara ganska punktliga när det gäller kataloger, +/- några dagar en månad före auktion. Som bekant går MISAB 16 av stapeln helgen (fredag-lördag) 18-19 september. Ser fram emot katalogen! Den gångna sommaren har varit ganska fattig på numismatik för min del undantaget Olofström och Degeberga. Ser fram emot att djupdyka i en ny MISAB katalog och planera höstens inköp... Om det blir några "fynd" vet man aldrig men det är alltid roligt att "drömma" om några nya mynt/ typer i samlingen och något ska det säkert bli!

MISAB inleder som vanligt del två av myntåret. När väl MISAB gått av stapeln brukar det vara ganska fulltecknat i Agendan vad gäller olika arrangemang. Enligt "Gorgon" som normalt brukar vara mycket välunderrättad ryktas det om en myntmässa i Stockholm. Vårens mässa på Sheraton var mycket lyckad och jag ser redan fram emot en ny i höst, om den nu blir av. Före Stockholmsmässan är det mässa både i Lund och Norrköping!

På internetsiterna är det full fart. Utbudet kanske inte alltid är det bästa men intresset verkar vara stort. Letar för tillfället efter några speciella varianter. När aktuella mynt vid några få tillfällen dykt upp och jag upptäckt det, har redan 3-4 besök gjorts. Även om upptäckten gjorts bara några minuter efter det att objektet lagts upp...


Dags att söka bidrag!

Skapad måndag, augusti 03 2015 19:14:48

Har du funderat på att söka bidrag från Sven Svenssons Stiftelse för numismatik? Då är det hög tid att börja skriva på ansökan! Sista ansökningsdag inför höstens ansökningsomgång är tisdag den 15 september.

Sven Svenssons Stiftelse för numismatik delar ut medel två gånger per år. Sista ansökningsdag för att få ansökan behandlad vid stiftelsens styrelsemöten är 15 februari respektive 15 september. Mellan en och två miljoner kronor brukar årligen delas ut.

Stiftelsen kan lämna bidrag till:

- Inköp av föremål som saknas i myntkabinettets samlingar

- Utgivande av publikationer, som kunna tjäna svensk numismatisk forskning

- Forskare inom svensk numismatisk forskning

På stiftelsens hemsida, Sven Svenssons Stiftelse för numismatik, kan du ladda ner ansökningshandlingar med mera samt också läsa om vilka som tidigare fått bidrag från stiftelsen.


Sedlar på väg!

Skapad tisdag, juli 28 2015 18:55:01

I oktober får vi nya sedlar. Med start på måndag inleder Riksbanken en utställningsserie med de nya sedlarna. Varje utställningsort har koppling till något av huvudmotiven (SIC!) på de sex nya sedlarna. Först ut är 20 kronors sedeln med Astrid Lindgren som presenters på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby den 3 augusti. Sedan fortsätter presentationerna på Fårö (Ingmar Bergman, 200 kronor, 6 augusti), Båstad (Birgit Nilsson, 500 kronor, 10 augusti), Göteborg (Evert Taube, 50 kronor, 19 augusti), Abisko (Dag Hammarskjöld, 1000 kronor, 27 augusti) och slutligen den 9 september då 100 kronors sedeln som pryds av Greta Garbo och som presenteras på biograf Saga i Stockholm. Respektive utställning pågår fram till den 27 september.

Mer om utställningarna kan du läsa på Riksbankens hemsida.

Idag fick SVT-text "spelet". Blev erbjuden ett mynt via mail, priset var i Australienska dollar.

Eftersom jag inte riktigt har koll på kursen kollade jag upp den och fick se enorma kursförändringar på flera valutor under förmiddagen... Det var klart köpläge på danska kronor och brittiska pund liksom säljläge på indonesiska rupiah och isländska kronor om jag hade haft några sådana!


Tyskt lagförslag hotar myntsamlande...

Skapad söndag, juli 26 2015 10:46:53

Just nu rasar en debatt i Tyskland. Kulturministeriet förbereder en ny lag. Lagen har förberetts under lång tid utan att viktiga instanser som samlarorganisationer har haft möjlighet att delta i processen.

I korthet innebär lagen att "proviniens" behöver påvisas för alla objekt med ett värde över cirka 25000 SEK (2500 EUR) och i fall då det handlar om arkeologiska objekt runt 1000 SEK (100 EUR). Nu kanske provienens är fel uttryck men ägaren har bevisbördan vid en domstolstvist och provienens är väl det bästa sättet att styrka ett objekts historia. Troligt är att lagen planeras med anledningen av de plundringar som på senare tid skett i Syrien, där kulturhistoriskt värdefulla skatter plundrats och sedan utbjudits på marknaden.

En liknade problematik finns kring konstverk. För den som är intresserad rekommenderas boken "Plundrarna, hur nazisterna stal europas konstskatter". En spännande bok som handlar om den systematiska plundringen av konst under andra världskriget. En plundring som via amerikanska domstolstvister medfört att målningar äldre än cirka 1940 i princip är osäljbara utan proviniens. Flera köpare av mycket dyra konstverk har varit tvungna att återlämna dessa då proviniensen före andra världskriget inte har gått att påvisa. För några år sedan var även Moderna Museet inblandat i en tvist där en amerikanska lobby-organisation hävdade att vissa verk som finns presenterade på museumet är stöldgods från andra världskriget.

Flera förslag på skrivningar i lagen kan diskuteras: Dessa berör bland annat om lagen ska kunna tillämpas retroaktivt och bevisbördekrav. Likaså är lagen otydlig vad gäller vad som är att betrakta som "kulturarv". Men allvarligast är naturligtvis att olika samlarorganisationer inte beretts möjlighet att delta i processen, då samlarna kanske är de som vårdar de kulturhistoriska skatterna bäst.

En tysk lagstiftning i frågan kan säkert ha stort inflytande på den svenska. Även i Sverige finns en lobby för hårdare tag mot handel med antika objekt, vilkas syn inte minst kom fram vid seminariet kring "Fornminnesskydd" som hölls i Göteborg i våras.

Jag instämmer helt i att kulturhistoriskt värdefulla objekt måste skyddas från illegal handel. Dock måste samlarnas kunskaper som vårdare av kulturskatter beaktas.

En onyanserad lagstiftning riskerar på sikt att hota och omöjliggöra myntsamlandet. Flera tyska föreningar och mynthandlare har nu gått samman i en namninsamling/ upprop mot lagstiftningen. Via Tyska Numismatiska Föreningen, Deutschen Numismatischen Gesellschaft (DNG) kan du liksom jag skriva på uppropet!

ps detta var inlägg nummer 500 på bloggen!


Säkerhet...

Skapad fredag, juli 24 2015 11:32:30

Att ha mynten säkert förvarade är viktigt, inte minst under sommaren. Men vill man verkligen ha sin samling förvarad i ett bankfack, tillgängliga bara måndag till fredag 0900-1500 eller när nu banken väljer att ha öppet?

Med den ökade digitaliseringen ser jag inga problem med att ha samlingen säkert förvarad i bankfack. Fota av samlingen och ha den i dator/iphone/ipad så har du samlingen alltid tillgänglig även när du är på resande fot! Närhelst det dyker upp ett intressant objekt är det bara att ta fram de digitala bilderna och avgöra om du har det saluförda objektet eller om det håller bättre kvalitet än det du har.

I Olofström träffade jag en verklig specialsamlare, den störste på sitt område, som samlar på stampnivå inom sitt område. Han hade hela samlingen inlagd på datorn. Han plockade ut aktuella mynt från respektive handlare och jämförde dessa med sina egna i datorn. Alldeles utmärkt eftersom bilderna i datorn går att förstora upp till jätteformat, här missas inga krontyper eller "blad i kransen". Om Olofströmsbesöket medförde några nya varianter till hans samling förtäljer dock inte historien.

Det var lite bakgrundsinformation till dagens inlägg om säkerhet. Visst är det bra att ha hela samlingen i datorn, men man ska vara medveten om tekniken alltid kan strula och en dator krascha. Det har hänt mig vid ett par tre tillfällen och det är lika förargligt varje gång. Visst går det att återskapa en kraschad hårddisk, men det kostar. Kanske priserna har sjunkit men när jag för ett antal år sedan kontaktade ett säkerhetsföretag med en hårddisk som pajat låg prisnivån på nästan tio lax... En kostnad jag inte var beredd att ta den gången.

Under semestern började min dator strula, den fungerar men känns inte stabil. Visst kan man försöka återställa den, men det har jag gjort förut, resultatet den gången blev en total-krasch där allt gick förlorat. Eftersom datorn har drygt tre år på nacken tog jag det säkra före det osäkra och investerade i en ny dator, vilken jag precis hämtat (livslängden på elektronik har klart minskat på senare tid). Denna gång har jag haft en moln-tjänst installerad samt även en extern hårddisk, byte av dator i morse gick mycket smidigt. Att den gamla datorn fortfarande är kontaktbar underlättade också övergången. Visst är det lite strul med alla lösenord som funnits i den gamla datorn, men så sakteliga börjar jag få koll på dessa också!

Använder du också datorn som en viktigt redskap i ditt samlande, jag tror att de flesta gör det idag. Se alltid till att du har den viktigaste informationen i tryggt förvar externt! Det är aldrig roligt när bild-banker, förteckningar, påbörjade manusskrift med mera försvinner och kanske åratal av arbetet helt går förlorat... Molntjänster tycker jag är att föredra, för det är inte bara datorn som kan krascha. Vid ett inbrott eller vid en brand kan både dator och extern hårddisk gå förlorade...


Born to run..

Skapad av torsdag, juli 23 2015 20:27:52

...heter en bok jag nyligen läste. Det har faktiskt blivit mer löpning än numismatik under min semester. En semester som tyvärr snart är slut, fem veckor går fort...

Igår skulle jag inviga en ny "leksak", en löparklocka med pulsmätare. Den dagliga löpturen (ja, det har nästan blivit "en-om-dagen" under semestern) fokuserades på hur pulsen förändrades vid olika belastning. Dock tittade jag mer på klockan än kände efter hur kroppen mådde. Var därför tvungen att nästan helt lägga av efter en dryg mil, jag tog helt slut... Teknik i all ära men det är nog ändå kroppen man ska lyssna på.

Under löpningen blev det ytterligare ett stopp. En bil stannade vid sidan av mig och en ruta vevades ned. Det var mynthandlare Nordlind som hade gjort en liten avstickare till "min lilla stad" och våra vägar möttes alltså mitt under löprundan! Nu blev det ett kort stopp eftersom jag var "uppe i varv" och Ulf med fru skulle vidare i jakt på god Nobel-choklad. Det korta mötet var faktiskt det närmaste numismatik jag kom igår! Idag har det inte blivit mycket mer, undantaget detta lilla inlägg.

Du får ha en bra fortsättning på sommaren!


Degeberga marknad

Skapad tisdag, juli 21 2015 11:48:23

För min del har det mer eller mindre varit stiltje på den numismatiska fronten den senaste månaden. Men så förra veckan blev det mycket numismatik. Förutom Olofströmsmässan hann jag också med att titta på två myntsamlingar. Den första skulle jag värdera, en äldre dam i västsverige hade ärvt en samling efter sin far. Tyvärr levde samlingen inte riktigt upp till den förhandsinformation jag fått och besöket blev därför kort. Den andra samlingen tillhörde en släkting. Jag har träffat släktingen vid en mängd tillfällen genom åren men mynt har aldrig kommit på tal. Så av en slump för något år sedan fick jag reda på att släktingen samlade mynt. Det visade sig att han samlat mynt relativt aktivt i över 50 år och hade en trevlig samling med svenska mynt från Johan III fram till dags dato. Hos släktingen blev det ett betydligt längre besök, vi satt och tittade på mynt och diskuterade dessa från tidig förmiddag till sen eftermiddag. Det finns mer att prata om så nästa gång jag åker söderöver ska vi återuppta diskussionerna!

När jag pratade med en samlare om att jag planerade åka till Olofström fick jag samtidigt tips om Degeberga antik- och samlarmarknad. En av de större samlarmarknaderna i Sverige och en marknad som anordnas samma helg som Olofströms-mässan. När familjen utanför Folkets Hus i Olofström, av SNF:s ordförande, fick intygat att det nästan aldrig finns några mynt till salu i Degeberga var dom villig att åka dit!

Degeberga marknad var gigantisk. Bara att snabbt "plöja" igenom marknaden och "scanna" vad som fanns till salu tog ett par timmar och eftersom en del säljare dessutom hade riktigt roliga saker på bordet blev det nästan en heldag på marknaden.

Förhandsinformationen stämde bra, antalet mynt på marknaden var lätt räknade och återfanns bara hos några få säljare. Totalt blev det ett tiotal köp under Skåne/ Blekinge-resan bland annat tre 1600-tals polletter, en i Degeberga och två i Olofström.

Om du nästa sommar inte riktigt vet vad du ska göra är "kombon" Olofström/ Degeberga klart att rekommendera. Lägger du dessutom till några extra hotellnätter hinner du också se stora delar av Skåne/Blekinge, avstånden mellan sevärdheterna är inte stora!


Olofström!

Skapad av måndag, juli 20 2015 21:51:56

Har i många år tänkt åka på myntmässan mitt i juli. Nu blev det äntligen av! En riktig trevlig mässa med många utställare som hade välfyllda bord och en mässa med många besökare. Räknade visserligen varken det ena eller andra men i efterhand är min bedömning 12-15 utställare och runt 150-200 besökare. Vilket kan vara i underkant eftersom antalet besökare alltid är svårt att uppskatta då folk kommer och går.

En stor eloge till Krisitianstadsortens Numismatiska Föreningen som anordnar den årliga mässan (detta var 13:e mässan). Visst tycker en del att tiden på året är helt fel. Vilket jag tycker kan diskuteras, höst och vår är fulla med arrangemang. Sommaren relativt fattig på numismatik, därför är en mässa som kan kombineras med en semestertripp alldeles utmärkt. För min del blev det några extra dagar i Skåne/ Blekinge och ett besök på Österlen. Detta var tredje gången gillt för min del, två tidigare försök att besöka Österlen sommartid har regnat bort och jag har fått vända i höjd med Ölandsbron...

Som vanligt på mässor fanns många som jag känner på plats, både från när och fjärran. Det var flera som liksom jag förlagt en semestertripp till de sydligare breddgraderna av vårt avlånga land. Roligt också att få några nya ansikten på alias från Tradera och besökare av hemsidan.

Det kostar att åka på mässor, familjen är inte lika sugen på en myntmässa som jag, för min del kostade det ett Ullareds-besök på fredagen, men det var det värt!

Detta var första besöket på Olofströms-mässan, men jag är säker på att det inte var det sista!


Sigtuna

Skapad måndag, juli 13 2015 09:39:57

Första gången jag besökte Sigtuna, platsen där de första svenska mynten präglades, var 1995. Ett jubileumsår då det svenska myntet firade tusen år (995-1995). Orsaken till besöket den gången var SNF´s årsmöte som lämpligt förlagts till Sigtuna, med en rad intressanta föredrag om den svenska myntningen. Minns särskilt ett föredrag av Brita Malmer där min syster (som är botaniker eller något liknande?) såg mycket stora likheter mellan Linnés systematiska uppdelning av växtriket och Malmers stampkedjor. Två helt olika vetenskaper som ändå hade tydliga beröringspunkter!

Tusen år med svensk myntning uppmärksammades också med en bok Myntningen i Sverige 995-1995 (NM XL). En bok som alla myntintresserade bör ha i sin bokhylla, en bok där hela den svenska mynthistorien på ett enkelt och pedagogiskt sätt beskrivs.

Helgens besök blev alltså ett litet 20 års jubileum från första gången sambon och jag var i Sigtuna, oj vad tiden går... Själv har jag däremellan besökt Sigtuna ett antal gånger, men det har alltid varit för olika konferenser och möjligheten att strosa runt i den gamla staden har alltid varit begränsad. Det lilla museumet där förutom våra första mynt även ett samtida provavslag i bly av ett Sigtunamynt (funnet vi utgrävningar 1990) finns att beskåda, har jag dock besökt ett par gånger, så det besöket slapp alltså sambon i helgen...

Ännu har det inte blivit någon "äkta" Olof Skötkonung penning i samlingen. Med "äkta" menar jag ett mynt från första perioden och med CRUX samt kungens namn läsbart, likt myntet på bokens omslag, men den kommer i sinom tid! Mer om Sigtuna-mynten kan du läsa i andra delen av den Svenska Mynthistorien (SMH) Vikingatiden ca 995-1030 författad av Brita Malmer.

ps Du missar väl inte sommarens stora begivenhet vad gäller numismatik, myntmässan i Olofström nu på lördag den 18:e!


Sommar???

Skapad söndag, juli 12 2015 13:31:46

Något sommarväder verkar det inte bli i år, känns som oktober/november så här mitt i juli... Igår blev det en liten biltur genom Mälardalen. Stopp i Sigtuna och lunch på Cafe Myntet!

Därefter Skokloster, Strängnäs och Mariefred. Bottennoteringen vädermässigt under bilturen var 11 grader och regn... Men på Skokloster var det faktiskt hela 17 grader och några solstrålar kom fram! Skokloster var riktigt trevligt och otroligt välbevarat. Både själva slottet och dess inredning med ett stort porträttgalleri och en mängd samtida föremål. Klart värt ett besök!

Idag har jag suttit nästan två timmar vid datorn. Några roliga Youtube-klipp och besök på auktionsiter och bloggar har det blivit. Måste säga att det var relativt tunt med roliga objekt till salu. Även tunt med inlägg på bloggarna, undantaget Mickes myntsida som dagligen lägger upp något intressant. Bra jobbat Micke! Relativt nya inlägg finns också på Gorgons och Falcoins sidor. Sitter du som jag och "surar" över vädret kanske dessa tre bloggar kan lysa upp tillvaron något!


Myntmässa i Olofström!

Skapad torsdag, juli 09 2015 12:01:43

Ursäkta om jag stör mitt i sommaren/semestern!

Efter en intensiv och hektiskt vår med många mässor, auktioner med mera har jag tagit en liten "time-out" från numismatiken. Tror att det för min del blivit rekordmycket numismatik det senaste halvåret, många helger och kvällar har ägnats åt det stora intresset. Därav ett välbehövligt sommar-uppehåll.

Under sommaren har det blivit ovanligt få besök vid datorn. Till samlingen har det i princip inte blivit någonting alls förutom några enklare polletter, samt i morse ett lite bättre kopparmynt från Adolf Fredriks tid! Tror att jag ska fortsätta i samma tempo i åtminstone en månad till...

Annars har sommaren mest ägnats åt sol och bad, samt några pocket-böcker ...och så naturligtvis löpning! Det har faktiskt blivit ganska många mil den senaste tiden!

Nu är inte sommaren helt numismatiskt befriad. Nästa helg är det mässa i Olofström, en mässa jag aldrig haft möjlighet att besöka, men som jag tror är väl värd ett besök. Normalt är mässor förknippade med den kalla årstiden. Nu har du alltså möjlighet att beskåda mynt iklädd shorts! Bor du i södra Sverige eller har förlagt semestern till denna del av landet är alltså en avstickare till Olofström att rekommendera!

Kristianstadsortens Numismatiska Förening är arrangör och på deras hemsida hittar du mer information. Mässan äger rum på Folkets Hus 18 juli 1000 till 1500.

Du får ha en bra fortsättning på sommaren/semestern!


Glad Midsommar!

Skapad torsdag, juni 18 2015 18:46:55

Just nu är det glest med blogg-inlägg och ska så vara när det är sommar!

Idag blir det dock ett kort inlägg där jag vill önska alla En rikigt bra och solig samt förhoppningsvis både mynt- och myggfri midsommarhelg


Moderna polletter!

Skapad söndag, juni 14 2015 10:55:49

Nu är sommaren här på riktigt! Klarblå himmel, strålande sol och över 25 grader, OK åtminstone fredag lördag, idag var det väl en mer ordinär sommardag med lite regn och tunga moln... Kommer precis från biltvätten där bilen fått sig en välbehövlig "rekonditionering". Köpte samtidigt en pollett till "dammsugningsmaskinen", nu blev det ett kort innehav av Mercur-polletten. Gjorde mig av med den direkt, eftersom jag inte samlar moderna polletter... och bilen dessutom var i behov av en uppfräschning även på insidan!

Vi har använt polletter i Sverige åtminstone sedan mitten av 1600-talet och gör det alltså fortfarande. Riksbanken vision om ett kontantlöst samhälle kanske blir verklighet en vacker dag, men jag tror faktiskt att polletterna kommer överleva både kronor och ören!


Vilka mynt ska jag spara?

Skapad onsdag, juni 10 2015 08:13:15

Om ett drygt år släpps den nya myntserien. Bara 10 kronan blir kvar i sin nuvarande utformning. Utbytet medför att övriga mynt en, två och femkronorna, ganska fort kommer att bytas ut och försvinna ur cirkulation. Tvåkronorna som ännu är giltiga försvann visserligen redan tidigt 1980-tal.

Fick en fråga på temat -Vilka mynt kan vara värda att spara? Frågan i sig var lite bredare men nedan fokuserar jag på en och femkronorna.

Överlag kan väl säga att det finns så många ocirkulerade exemplar av varje årgång att få cirkulerade mynt kommer att få något samlarvärde i framtiden. Bara från årsseten finns tio-tusentals ocirkulerade mynt av varje årtal och valör, lägg därtill alla myntrullar om lagts undan. Under 1990-talet var dock produktionen av vissa årtal låg, vilket medför att dessa mynt har ett visst samlarvärde även om de är cirkulerad. Enkronorna 1986, 1993, 1994, 1995 och 1996 har alla präglats i upplagor lägre än en miljon. Samma sak gäller för femkronorna 1986, 1989, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 och 1999 där upplagan inget år överstiger en miljon, särskild femkronorna 1998 och 1999 är präglade i "riktigt låga" upplagor med färre än hundratusen av vardera årtalet.

Typmynt har alltid intresserat samlare och därför kan även de minnesmynt som präglats av dessa valörer vara värda att lägga undan, det vill säga femkronan 1995 (FN 50 år) och enkronorna 2000 (millenium), 2009 (separationen från Finland) samt 2013 (CXVIG 40 år på tronen).

Femkronorna 1972 (utan strömmar) och 1991 (mm U) är svåra och kostar redan idag ett par hundra i lätt cirkulerat skicka. De få enkronorna före 1968 som fortfarande är i cirkulation innehåller silver. Silvervärdet är idag runt en tia per mynt och upphandlarna betalar därför 7-8 kronor per styck.

Slutligen bör alla större felpräglingar och andra avvikande mynt sparas, alltså mynt präglat på felaktigt myntämne, snedpräglade mynt och mynt som felaktigt utstansats eller fått felaktig stampställning.

Lycka till i jakten på ovanligare mynt. Nu är det skolavslutning som gäller för min del!


Hur länge har du samlat mynt?

Skapad lördag, juni 06 2015 12:03:27

Är en fråga som vi myntsamlare allt som oftast får. Vet du när ditt samlande började? Jag brukar säga att jag samlat mynt hela livet, en sanning med modifikation men som ändå stämmer ganska bra.

Förr i tiden före den digitala revolutionen samlades ofta ett barns uppväxt i en särskild bok. Tror att boken kallades "mina första år". I boken fanns plats för anteckningar kring viktiga händelser och bilder. Hittar inte boken just nu men kommer ihäg att på sidan "mitt dop" fanns också en förteckning över doppresenter. I den förteckningen finns ett antal mynt och sedlar upptagna tillsammans övriga gåvor i form av en teddybjörn, kläder, en dopsked m.m. Två mynt kommer jag ihåg jubileumsmynten 1935 och 1962. Tror att dessa fortfarande (över femtio år senare...) ligger kvar i bankfacket! Den första julklappen kommer jag naturligtvis inte ihåg, men för ett antal år sedan hittade jag nedanstående lapp! Som julklapp från mormor och morfar fick jag en större cigarrlåda med enkronor.

De första skolåren samlade alla på något populärast var "filmisar" samt "hockey- och fotbollsbilder", stort var också frimärken. Tror banne mig att hälften av alla samlade frimärken, tank om samma antal intresserat sig för mynt. Hur många aktiva myntsamlare hade vi då haft idag? Vi var några som också samlade mynt, inte många men i alla fall några stycken. Huvudsakligen var det "moderna" växelmynt som samlades och prickades för. Eftersom det fortfarande fanns både 1, 2 och 5 öringar i cirkulation gick det faktiskt att vid enstaka tillfällen hitta Oscar II mynt! Så sakteliga växte samlingen av växelmynt dels genom byten, dels genom det som hittades i olika släktingars sparbössor. Flaggskeppet i samlingen var enkronorna, en i princip komplett serie från 1875 och framåt! Morfar hade under många år lagt undan de silvermynt han fick i växel. Förutom den ciggarlåda med mynt jag fick i julklapp hade morfar säkert flera tusen mynt underlagda. Varje sommarlov gick vi igenom en ny "burk" med mynt och oftast kunde åtminstone någon lucka fyllas. Vid ett första besök i en mynthandel kunde kronserien sedan kompletteras fullt ut! Vid den tiden började också serierna med övriga växelmynt att så sakteliga fyllas på och endast de svårare årtalen Oscar samt femöringarna 1910 och 1927 saknades. Någonstans där föddes ett intresse för mynt ett intresse som sedan följt med mig genom åren. Men det har naturligtvis funnits perioder där mynt varit helt ointressant och all fritid ägnats åt andra intressen!

Frågan vi som samlar idag måste ställa oss är, hur attraherar vi nya samlare? Hur skapar vi nya "ingemar" som de första åren i skolan grundlägger ett livslångt intresse för mynt och numismatik?

Får önska alla en riktigt bra nationaldag!


Kvalitet!

Skapad onsdag, juni 03 2015 19:15:37

Ordet på allas läppar just nu verkar vara kvalitet. Resultaten på både MISAB och Mynkompaniet talar sitt tydliga språk. Det är kvalitet som gäller och priserna på riktigt bra objekt slår i princip prisrekord varje gång de bjuds ut.

Nu handlar det oftast om mynt som kanske är det bästa inte bara utifrån årtal utan också som typ. Det finns många exempel från Lindberg-auktionen. Ibland behöver dock kvalitet inte innebära 0 eller 01/0 även mer ordinära mynt kan vara kvalitetstoppar. Ett exempel från Lindberg är Åbo öret. Kvaliten var satt till 1/1+ kanske lite i överkant, men ser man slitagemässigt och undantar de defekter myntet var behäftat med är det ett mycket bra exemplar för typen. Till saken hör naturligtvis att det inte finns så många tillgängliga ören från Åbo på marknaden.

Nu kanske man samtidigt ska akta sig för att dras med i kvalitetshysterin. Alla mynt i hög kvalitet är inga rariteter och desto senare präglingsdatum desto mindre chans att det är en kvalitetsraritet. Men även bland de äldre mynten finns årtal som faktiskt är riktigt vanliga även som 01/0-0. Orsaken är säkert att det i moderna tid kommit fram ett parti som aldrig cirkulerat eller att syftet aldrig har varit att sätta myntet i cirkulation. 50 öringen 1862 är ett exempel, en raritet och typmynt med en speciell historia, där upplagan är mycket låg och där enbart ett fåtal har kommit ut i cirkulation. De bevarade mynten är alltså mycket bra.

På internetsiter säljs många moderna mynt i ocirkulerat skick för klara överpriser. Ocirkulerat är ingen kvalitetsterm utan antyder att myntet aldrig varit i cirkulation. Att sätta likhetstecken mellan ocirkulerat och kvalitet 0 är helt fel. Ocirkulerat säger inget om den ofta ovarsamma behandling myntet fått hos myntverket eller hos Riksbanken, där mynten transporterats tillsammans med tusentals årsbröder.

Tidigare i veckan anlände vårens lagerlista från Hamrin & Svahn. Christian använder en kvalitetsbeteckning som är hård och där dom ocirkulerade mynten delas upp i en rad olika kvalitetsgrader både vad avser eventuellt slitage men också eventuella präglingsdefekter. Studera gärna dessa listor och titta då särskilt på sidan två där kvalitetsbeteckningar anges. Såg tidigare i våras ett absolut toppexemplar av den vanliga femkronan 1972. Ett mynt präglat med polerade oanvända stampar och kanske även med ett högre stamptryck än normalt? Jag har sett många mycket snygga femkronor, men detta exemplar "stack ut". Tror inte ens att jag identifierade det som en femma vid första anblicken... Om "nollor" och då avser jag riktigt bra exemplar säljs för 50 kronor, tror jag de flesta kvalitetsmedvetna kanske skulle vara beredda att "slänga upp en femhundring eller kanske till och med en tusenlapp" för det aktuella myntet!

Jag är säker på att kvalitet lönar sig i det långa loppet. Prisbilden på mynt har blivit allt mer polariserad. Toppexemplar och svåra mynt ökar konstant i värde medan mer alldagliga mynt står relativt still. Men att köpa ocirkulerade "nollor" av 1900-tals mynt presenterade med en dålig bild på någon internetsite är troligen inget framgångsrikt köp...

Nu är myntsamlande och toppkvalitet inte synonymer. Gorgons "fascinerande fulingar" tycker jag är ett bra exempel där det bevarade myntmaterialet ofta är allt annat än bra. Naturligtvis är både tycke och smak som tjocklek på plånboken och samlarområde minst lika viktiga ingredienser i ett myntsamlandet. Var och en samlar det som passar det egna intresset. Själv samlar jag mest mynt i ganska ordinär kvalitet och finner stort nöje i det, men visst piggar ett och annat toppexemplar av det äldre mynten upp samlandet och samlingen!


Gratis medalj - NEJ TACK...

Skapad lördag, maj 30 2015 12:36:02

Fick i veckan ett erbjudande om en gratis medalj med sagomotiv! Misstänker att många fler fått samma erbjudande. En kopparnickelmedalj i begränsad upplaga (flera hundra tusen...). Efterfrågan "förväntas bli stor" och därför gör man en begränsning "högst en medalj per hushåll" och för rättvisans skull "behandlas beställningarna i den ordning de kommer in". Enda avgiften för mig som köpare är portot, en femtiolapp...

Nu är inget gratis oavsett om det är medaljer, telefonabonemang, böcker etc. Naturligtvis planeras en hel serie och de följande får du inte gratis.

När femtiokronan 2002 gavs ut skickades ett liknande erbjudande ut. Då gick det att köpa 50 kronan för 60 kronor porto inkluderat med samma begränsningar som nu. Varje familjemedlem gjorde då en beställning och själv gjorde jag tre. Alla fick utdelning! men priset var högt. Kilovis med reklam i brevlådan och ett större antal forcerade säljsamtal innan jag och övriga familjen några år senare ströks ur kundregistret...

Är moderna medaljer då samlarobjekt? Visst kan man samla på dessa och även finna nöje i att äga dom. Dock ska man vara medveten om att det framtida samlarvärdet är mycket begränsat, det finns ingen andrahandsmarknad för nytillverkade medaljer präglade i massupplaga. Efterfrågan finns varken i Sverige eller utomlands.

Får varje vecka åtminstone något mail från personer som vill sälja moderna samlarmedaljer. Med moderna samlarmedaljer avser jag sådana som tillverkats efter cirka 1970 och som är tillverkade endast för samlarmarknaden. Tyvärr gör jag alla dessa personer besvikna när jag värderar medaljerna till en bråkdel av inköpsvärdet. Enda undantaget är medaljer i silver eller guld som åtminstone har ett metallvärde. En liknande marknad var den med olika samlartallrikar för ett antal år sedan. Mina föräldrar köpte varje jul en samlartallrik likaså min farmor och farfar. Tallrikarna var allt annat än billiga, men naturligtvis tillverkade i begränsade upplagor och med framtiden för sig... På loppisen i stan hade dom säkert 100 tallrikar till salu när jag var där förra veckan, om priset var fem eller tio kronor styck minns jag inte...


Sommarlov?

Skapad onsdag, maj 27 2015 23:43:30

Jag var lite för tidig med att önska alla ett bra sommarlov från numismatiken redan i söndags... I måndags var det release av Festskriften till professor Kenneth Jonsson och tidigare i kväll föreningskväll på SNF. Temat var köp, byt och sälj tyvärr var det mycket få medlemmar på plats, kanske spelade det fina vädret in? En riktig bonus för oss som var på plats var att måndagens huvudperson återvände till Banérgatan även i kväll. Några presenter och böcker skulle hämtas. Det blev en lång och mycket intressant diskussion om bland annat gotländska skattfynd och mindre trevliga rovjakter med metalldetektor, inte minst den händelse som inträffade på Gotland 2009 och som fick ett rättsligt efterspel. För den som är intresserad finns mer om denna "rovjakt" att läsa i Majvor Östergrens bidrag till Festskriften. Till diskussionen serverades såväl smörgåstårta som "skumpa" från måndagens mottagning! Så ni som inte var på plats, klubbmästaren inkluderad, missade verkligen något!

Den som vill ta sommarlov får vänta ytterligare några dagar, på lördag är det full aktivitet i Uppsala och Stockholm. I Uppsala anordnar Uppsala Universitets Myntkabinett en temadag "Vad samlar du på?" och i Stockholm anordnas auktioner av Frimärkshuset respektive Svenska föreningen för historiska värdepapper.

Alla evenemangen och länkar till dessa hittar du i min AGENDA >>>

ps. Fick idag också ett mail från Sveriges Mynthandlares Förening. Den årliga myntmässa på Hotell Lundia i Lund äger i år rum lördag den 26 september (bara att boka in datumet i kalendern!).


Litteratur!

Skapad tisdag, maj 26 2015 19:27:52

För några dagar sedan skrev jag om att många böcker kommer ut detta halvår. Nu har jag åtminstone hastigt bläddrat igenom tre av dessa. Festskrift till Kenneth Jonsson, NNÅ1 och Mina mynt, samling & ankedoter. En fjärde som jag ännu inte hunnit med är "Myntfynd från Skåne" av Cecilia von Heijne.

Vi är vana att NNÅ ska förknippas med ett årtal. Den först 1936 och den senaste om jag minns rätt NNÅ 2003-2007 men jag har kanske missat någon senare nummer? Ursprungligen kom årsskriften ut varje år men sedan 1980-talet har det varit mer sporadiskt. Det verkar därför helt rätt att börja med en ny serie och frångå årtal och istället numrera serie. Förutom att det är en ny serie ser boken ut om den alltid gjort (eller åtminstone gjort de senaste 40-45 åren). Innehållet i boken är omfattande och varierande. Totalt 10 områden behandlas av lika många författare. Festskriften "Myntstudier" tog jag upp igår. Om dessa två böcker har en vetenskaplig ansats så är Christer Berggrens "Mina mynt" mer populärvetenskaplig och samlarinriktad.

Båda typerna av böcker behövs och är inspirerande för oss som är intresserade av numismatik och är myntsamlare. Även om Berggren spelar flera divisoner över mig när det gäller kvalitet och prisnivå, känner jag igen mig i mycket av det han skriver. Umgänget med andra samlare och lyckan när ett "omöjligt" mynt hittar till samlingen är två bra exempel. Liksom Törngrens bok för några år sedan tror jag Berggrens bok har framtiden för sig. Båda böckerna är fina speglingar av vår tids myntsamlande. Vi som samlare nu känner igen oss och har glädje av böckerna. Men jag är lika säker på att morgondagens samlare, flera generationer framåt, också kommer att glädjas åt dessa samtidsbeskrivningar om myntsamlandet kring milleniumskiftet!


Festskrift till Kenneth Jonsson

Skapad måndag, maj 25 2015 21:04:20

Det har blivit mycket MISAB de senaste dagarna. Nu byter jag ämne!

Kom precis hem efter en mottagning på Banérgatan. Som brukligt är i den akademiska världen ges festskrifter ut vid bemärkelsedagar etc. I kväll var det uppvaktning av professor Kenneth Jonsson och releaseparty för Festskriften "Myntstudier" som är tillägnad Kenneth. Namnet är samma namn som på den tidskrift på nätet som Kenneth är initiativtagare till och som med jämna mellanrum utkommer, alltid med intressanta artiklar*. Själva festskriften har naturligtvis sin tyngdpunkt på Kenneths specialområden myntningen under vikingatid och medeltid samt skattfynd från denna tid. Festskriften ges ut av SNF och 28 författare har ställt upp med artiklar. Ett imponerande arbete och en av deltagarna på mottagningen antydde att detta troligen är den mest betydelsefulla boken i ämnet 2015!

Det var riktigt trångt på Banérgatan och flera prominenta gäster från den akademiska världen fanns på plats. Förutom från de nordiska länderna även från Ryssland.

Förhandsförsäljningen har varit mycket god och Tabula Gratulatoria-listan är både lång och imponerande. Festskriften finns att köpa via SNF:s kansli, tyvärr har jag inga prisuppgifter.

* Tidskriften Myntstudier innehåller en mängd intressanta artiklar. Kenneth månar om att det som tas fram på hans institution också publiceras på internet. När du har läst igenom alla Myntstudier från 2003 och framåt rekommenderas ett besök på *Numismatiska Forskningsgruppens hemsida där ännu mer numismatiskt "godis" finns att ladda ner!


MISAB - resumé

Skapad söndag, maj 24 2015 13:55:12

Då har man återhämtat sig efter gårdagens auktion. Sittningen i soffan igår kväll blev också långvarig och spännande. Gick upp 0630 och släckte lampan strax efter 0200, idag blev det sovmorgon!

Eftersom slutprislistan ligger ute kommenterar jag inte slutpriserna mer än det jag gjorde igår. Omsättningen på Lindberg blev runt 7,5 mkr och på Lundberg runt 0,5 mkr.

Slutresultatet på främst Lindberg visar att det finns gott om "pengar i ladorna" och att bra mynt just nu är högintressanta. Det har varit en otrolig utveckling på svenska mynt den senaste 10-15 års perioden. Teorier om utbud och efterfrågan kanske måste omvärderas? Utbudet har varit enormt på senare år med Bonde och Hagander i främsta linjen. Många nya intressenter har kommit in på marknaden och det ökade utbudet har fått efterfrågan att öka riktigt rejält. Priserna i sig är relativt oviktiga dom går upp och ned, det viktiga är att intresset för mynt och numismatik verkar öka konstant. Vilket märks inte bara på auktionspriser utan också på att mer och mer litteratur kring numismatik ges ut. För bara några veckor sedan kom NNÅ #1. NNÅ har frångått den gamla årtalsserien och istället inlett en ny nummerserie. Förutom NNÅ vet jag att ytterligare en bok har givits ut i dagarna och att fler är på gång. Återkommer till detta!

Efter resultatet på Lindberg auktionen är det lätt att glömma polletterna från Lundbergs samling. Det var långt ifrån lika fullt i auktionssalen på förmiddagen, kanske ett 30-tal intressenter. Priserna blev överlag bra även om de prisrekord jag spekulerade om häromdagen uteblev. Förbundhärspolletterna blev relativt billiga 9000 respektive 17000 kronor. Weget-B slutade på 16000 alltså obetydligt lägre än systerpolletten Weget-C som såldes på Möckelsnäs förra året. Om mina köparnoteringar stämmer ligger nu båda dessa Weget-polletter i samma samling.

Om mynten har haft en stadig utveckling uppåt så är intresset för polletterna lite "svajigare". De äldre polletterna tycker jag gick billigt, de tre ovan inkluderat. Ångslupspolletterna blev nästan alla dyra. Naturligtvis beroende på att två tre samlare av just dessa polletter drev upp slutpriserna. Nu kanske det är fel att prata om dyra polletter, då det ofta handlar om högst någon tusenlapp per styck. De "moderna" mässingspolletterna är dessutom relativt outforskade och jag är säker på att det döljer sig många rariteter bland dessa. Vid varje auktion dyker det alltid upp "nya" ångslupar från någon ort i landet.

Själv fick jag med mig några objekt till samlingen och var flera gånger med i budgivningen på de båda auktionerna. Alltså en klart bättre auktion för min del än MISAB 13.

Nu får vi se fram emot MISAB 16. Jag vet att inlämningarna har "stått som spön i backen" och att MISAB 16 liksom kommande MISAB auktioner med all säkerhet kommer att blir riktigt bra! Men först får vi alla myntintresserade ta en välförtjänt sommarsemester efter ett ovanligt intensivt halvår på myntfronten.


840, 740, 480, 265, 180, 165, 160...

Skapad lördag, maj 23 2015 20:47:50

Idag var det nästan synd att ta tåget till Stockholm...

...men en auktion är en auktion och då får man skippa det fina vädret!

Oj vilken auktion det blev, helt fullt i salen klockan 1400 och stenhård budgivning på främst Gustaf Vasa mynten, många rekordnoteringar blev det. Rubriken idag är resultatlistan (tkr) sorterad i fallande ordning!

Dyrast blev som väntat Christinas riksdaler 1633. Efter hård budgivning slogs klubban i bordet vid 840.000 kronor. MISAB var alltså bara en hårsmån från att passera en miljon på ett utrop, provision inkluderat. Om jag räknat rätt saknades det endast 2.500 på totalbeloppet. Dalrarna Gustaf Vasa gick mycket bra och slutade på 740.000 repektive 480.000. Har inte räknat men tror att det blev omsättningsrekord, runt 8 miljoner bara på auktion 15. Slutprislistorna från MISAB 14 + 15 ligger ute på hemsidan.

MISAB går från klarhet till klarhet och har nu visat att dom kan attrahera både säljare och köpare av riktigt bra och dyra objekt.

Det blev en lång dag och jag får återkomma i morgon med lite mer tankar kring auktionen. Nu är det tydligen Melodifestivalen som hägrar för övriga familjen och det förväntas nog att jag också befinner mig i soffan...


Auktionsdax!

Skapad fredag, maj 22 2015 19:59:39

Imorgon är det dags för den troligen mest intressanta auktionshelgen i Sverige detta år. Första delarna av Lindbergs och Lundbergs samlingar ska säljas. MISAB har under våren gjort en promotionturné i USA och vi som var med på MISAB 13 vet vilken norsk dominans det var på den auktionen... Det kan alltså bli en riktigt bra auktion i morgon, med tuff internationell konkurrens!

Jag har varit med på de 13 inledande MISAB auktionerna och tänkte inte missa morgondagens auktioner heller. Pollettauktionen startar 0930 och myntauktionen 1400. Det blir alltså att ställa klockan tidigt för att hinna i tid till första pollett-utrop. Om det blir några köp återstår att se, men det ska hur-som-helst bli riktigt trevligt att vara på plats.

En passande bild så här dan-före-dan kan väl vara katalogförfattare (Björk) och säljare (Dr.Lindberg) fångade på bild i Helsingfors för några år sedan.

Får önska alla som besöker Sergel Plaza i morgon lycka till!

ps 1: Hade inte katalogen tillgänglig i går när jag skrev blogginlägget, naturligtvis ska det vara 1 riksdaler 1641. Nu är det ändrat!

ps 2: Har du ett lite större parti ångslupspolletter (Stockholm) till salu är jag intresserad!


Timmermansorden + visning MISAB

Skapad torsdag, maj 21 2015 22:04:18

Idag var det en fullspäckad afton för min del. Började vid halvfemtiden med visningen av mynten och polletterna som ska säljas till helgen på Sergel Plaza. Det var lagom mycket folk på Banérgatan. Både Lindbergs och Lundbergs samlingar sticker ut, utöver det vanliga. Mängder med intressanta mynt och polletter ska säljas. Även om många objekten ligger i prisklasser långt över vad en normalsamlares budget räcker till, är det alltid intressant att se dessa objekt. Riksdalern 1633 är vass men personligen tycker jag riksdalern 1641 var bättre med en härlig stålgrå patina!

Trenden på myntfronten har varit tydlig de senaste åren. Efterfrågan är betydligt större än utbudet och många av mynten i Lindbergs samling är av den svårighetsgraden att de måste tilltala många specialsamlare. Många av mynten bjuds inte ut mer än kanske en gång vart tionde år om ens så frekvent. Att det blir prisrekord för ett enskild objekt på MISAB råder det nog ingen tvekan om. Har inte räknat på utropspriserna, men det lär nog också bli omsättningsrekord för en MISAB auktion. Tror att det gamla rekordet ligger runt 7 miljoner kronor. Lundbergs samling av polletter är inte dålig den heller. Många riktig svåra objekt kommer att säljas, jag blir inte förvånad om det blir en och annan rekordnotering även för polletter. Tror att den dyrast svenska polletten som sålts på auktion kostade knappt 25 tusen. Såväl de båda Förbundshärspolletterna som Weget-B har potential att slå detta rekord. Det blir alltså två riktigt spännande auktioner på Sergel Plaza på lördag!

När visningen var klar begav jag mig till Timmermansordens mynt- och medaljsamling, ett stenkast från Banérgatan. Besöket anordnades av Numismatiska Klubben i Uppsala. Timmermansorden samling har jag läst om i häftet om mynt- och medaljsamlingen av Lilienberg från 1910 men jag har aldrig tidigare haft möjlighet att beskåda samlingen. En riktig trevlig samling med en bra blandning av mynt och medaljer.

Bästa myntet i samlingen bör vara 6 dukater 1644 Riga.

Att vi experimenterade med järnmynt under 1910-talet är allmänt känt. Förutom de regulgära 1-2-5 öringarna 1917-1919 finns provpräglingar av kopparmynten i järn 1916. Men även silvermynten provpräglades i järn (se exvis senaste Philea auktionen där en 25 öring 1918 såldes). I Timmermansordens samling finns en mycket tidig järnprägling, 1 öre 1857! Ett provmynt? som åtminstone jag aldrig tidigare sett och som inte heller finns med i förteckningen från 1910. Tyvärr blev bilden för dålig för att publiceras.


MISAB 14 + 15 - Visning!

Skapad tisdag, maj 19 2015 21:07:06

Imorgon börjar visningen inför helgens båda auktioner. Visningen pågår på SNF:s kansli onsdag till fredag, tider för visningen hittar du på Myntauktioner i Sveriges hemsida (klicka på katalogerna nedan!). Vad gäller auktion 15 Samling Lindberg äger också en visning rum under lördag förmiddag på Sergel Plaza.

Min erfarenhet är att det är mer folk på visningen sent i veckan. Lugnast brukar det alltså vara på onsdag. På fredag kan det vara "knökfullt" på kansliet när tillresta spekulanter börjar anlända till Stockholm. Vill du inte trängas allt för mycket kan onsdag eller torsdag alltså vara att rekommendera.http://ingemars.se


Nytt Myntforum!

Skapad söndag, maj 17 2015 08:47:17

Vi samlare har genom åren haft en del myntforum där vi kan diskutera vår hobby. Tyvärr har alla dessa forum lagts ned. Nu har ett nytt forum skapats http://numismatik.forum24.se/ vilket jag hoppas kommer bli ett aktivt forum. Positivt med det nya forumet är att det kräver registrerade "alias". Det senaste forumet var Antikprat ett forum där anonyma inlägg kunde göras. Tyvärr har "anonyma" forum en tendens att spåra ur. Det finns alltid några få användare som "vill spy galla på allt och alla". Merparten av medlemmarna som är seriösa tappar då intresset för forumet och det dör så sakteliga ut... Kanske var det också fallet med Antikprat? Jag vet inte eftersom jag inte följde Antikprat de sista åren.

När nu ett nytt forum skapats hoppas jag att det blir ett seriöst och aktivt forum. Ett forum där vi kan diskutera vår hobby, utan en massa "trams".

Via det nya myntforumet hittade jag direkt en sida som saknats i min länkförteckning, http://myntcity.se!

Ingemars Myntsida önskar lycka till med det nya forumet MYNT MED MERA!


Avesta Myntmuseum

Skapad onsdag, maj 13 2015 17:51:35

Eftersom jag hade kameran med mig i Avesta och dessutom använde den (!) kommer här lite fler godbitar från Avesta-samlingen.

Tyvärr var ljusförhållandena inte alltid de bästa men med en kombination av digitalkamera och iPhone blev det några bilder som kan publiceras, åtminstone på bloggen. Dock efter viss bearbetning i ett bildbehandlingsprogram. Dagens smartphones har riktigt bra kamera och personligen tycker jag bilderna med telefonen håller minst lika hög kvalitet som den mer "avancerade" kompaktkameran.

Tyvärr slarvade jag bort broschyren från Avesta men det verkar vara öppet allt som ofta under sommaren. Har du vägarna förbi rekommenderas verkligen ett besök. Men ring och kolla först eftersom, om jag minns rätt, det krävs föranmälan för ett besök.

Glömde i förra inlägget att nämna arrangören för årsmötet, Falu-Borlänge myntklubb. En riktigt aktiv klubb som både ger ut en tidning och årligen anordnar en myntmässa. Särskilt roligt tycker jag det är att klubben värnar om unga (nya) myntsamlare. När jag besöker mässor och auktioner slår det mig att medelåldern är hög bland besökarna. Vi "unga" myntsamlare är i klar minoritet. Nu är jag inte någon ungdom längre, utan sedan några år tillbaks "semi-antik". Men i myntsamlarsammanhang tillhör jag fortfarande den yngre halvan och kommer förmodligen att göra det i ett antal år till... Vi behöver ett tillskott av unga samlare, vilka ska annars ta över vårt intresse inför den generationsväxlingen som de facto kommer att ske de närmaste decennierna?


SNF årsmöte i Falun

Skapad tisdag, maj 12 2015 18:44:29

Den gångna helgen var det årsmöte i SNF, plats kopparstaden Falun. Ett trevligt årsmöte med mycket numismatik i dagarna tre, både inom och utom programmet och jag måste erkänna att åtminstone i fredags blev det mycket sent för min del... Som brukligt är anordnas en auktion med Sven Svensson objekt i samband med årsmötet. Fick med mig några besittningsmynt och två mycket snygga polletter till samlingen, vilket alltid är trevligt. Nedan visning av Svensson-objekten

Förutom de sedvanliga årsmötesaktiviteterna innehöll också helgen ett besök på Avesta myntmuseum. Jag har många, många gånger tänkt ta mig till Avesta men det har liksom aldrig blivit av. Besöket var alltså efterlängtat och Avesta Myntmuseum levde mer än väl upp till mina förväntningar. Tre timmars botanisering i samlingen var allt annat än långtråkigt. Naturligtvis är det plåtmynten som är huvudattraktion men utöver plåtmynten finns massor av intressanta mynt och polletter att beskåda. Visst har jag sett "luckfyllarna" på Statens Ekonomiska museum, men att se en 10 daler i hög kvalitet "live" var läckert. Plåtmyntväggen med 8 dalers mynt går inte heller den av för hackor.

Oj vilka snygga plåtar, tänker särskilt på plåten 1681 som åtminstone i mina ögon håller kvalitet 0. Besöket medförde också att flera andra rara plåtar, såväl till valörer som till myntorter för första gången kunde beskådas "live" av mig. Jag tänker bland annat på 3 och 5 dalers plåtarna samt Kengis-plåten, men även på valörerna från Wismar 1715. Jag skulle kunna hålla på länge och "rabbla upp" bra mynt i Avesta men nöjer mig med två till. Sveriges första kopparmynt 1/2 öret Säter 1624 och talern med Axel Oxenstiernas porträtt, båda i praktskick.

Trött av alla upplevelser "stöp jag i säng" i söndags och tänkte att nu får det vara nog med numismatik några veckor. Men bara efter en natts sömn slog det mig att om en dryg vecka är det dags för nästa evenemang, MISAB 14 + 15. Det är alltså hög tid att göra en djupdykning i katalogerna för att vaska fram det som kan vara intressant och köpvärt den 23 maj. Måste erkänna att mina preferenser ändrats något av alla intryck från årsmötet och en tänkbar "inköpslista" ser idag annorlunda ut än för bara någon vecka sedan! Vi får se hur långt den listan och plånboken räcker till på Sergel Plaza, men något ska förhoppningsvis kunna följa med hem och förgylla samlingen.


MISAB 14 + 15 (PDF + Numisbids)!!!

Skapad tisdag, maj 05 2015 18:11:10

En månad före auktionen fick vi som prenumererar på MISAB-katalogerna pappersversionen i brevlådan. Idag lades PDF-katalogerna ut på hemsidan och är tillgängliga för alla och envar.

Det är såklart en smaksak om man nöjer sig med PDF eller om man vill ha katalogen tillgänglig i bokhyllan hemma. Jag tillhör den senare kategorin även om jag också har PDF-kataloger nedladdade. Varför vet jag inte, då dessa alltid finns tillgängliga under Arkiv på www.myntauktioner.se

Objekten är också utlagda på Numisbids, stora och bra digitala bilder. Det är alltså bara att "hugga in" på det smörgåsbord av trevliga objekt, med proviniens Lindberg och Lundberg som MISAB bjuder på eller rättare sagt som du har möjlighet att bjuda på den 23 maj!


Trenden håller i sig!!!

Skapad lördag, maj 02 2015 23:59:18

Slutpriserna på Philea/ Myntkompaniet blev riktigt bra. Särskilt den ryska delen gick i många fall högt över utrop, men även de svenska och norska drog iväg ordentligt. Gamla mynt är riktig hårdvaluta idag!

Jag hade siktat in mig på några tidiga svenska mynt och hade vissa planer på att åka in till Svartensgatan. När jag kollade förhandsbuden i morse bestämde jag mig för att det inte skulle bli något Stockholms-besök. I stället blev det en loppis-runda i Sörmland. Inga mynt men några andra trevliga objekt blev slutresultatet av den åkturen! På Philea blev det inget på förhandsbuden, "nära skjuter ingen hare...".

Bland de svenska objekten kan nämnas följande: #14 1/2 mark 1540 Svartsjö 4200(1000), #41 1/2 Rd 1617 14000(2000), #56 1/2 Rd 1634 7800(2000), #79 4 mark 1688 kontramarkerad Riga 24000(4000), #106 6 ÖrKM 1791 2700(800), #142 1 kr 1944 (kapsyl!) 3800(500), #143 25 öre 1918 järn! 7400(500), #144 25 öre 1952 (Skog och vattenfall!) 3100(1000) och #469 Avestakopek 37000(20000). Dyrast om jag läst rätt blev #429 1/2 rubel 1741 500000(100000). 21 procent köparprovision ska läggas på priserna ovan.

Nästa helg blir det en resa till Dalarna (Falun-Avesta). Har många gånger tänkt besöka Avesta myntmuseum i samband med resor till fjällen. Tyvärr har det inte blivit något besök, familjen har alltid prioriterat "att komma fram i tid till stugan i tid...". Men nu ska besöket äntligen bli av. Måste tillägga att en av mina absoluta favoriter bland de svenska myntböckerna är just Tingströms bok om Avesta Myntmuseum (NM: XXXIX). Har du inte den boken, köp den! Falun känner jag mig klart hemma i efter många besök i staden. Alla resor till Falun har dock varit i tjänsten, så det blir riktigt trevligt att åka dit utan att några arbetsuppgifter ska utföras...

Om tre veckor är det dags för MISAB 14 + 15. Har nu djupdykt i katalogerna och det finns mycket spännande material på båda auktionerna! Måste dock erkänna att min myntbudget medför att eventuella köp troligen blir på pollettauktionen, men förhoppningen finns ändå att åtminstone något litet mynt med proviniens Lindberg ska hamna i samlingen!


Trevlig Valborg!

Skapad torsdag, april 30 2015 17:37:24

Som vanligt på Valborg riktigt aprilväder... Visserligen sol och ingen nederbörd men en "isande gråkall vind". Nu är det högsäsong myntbranschen med i princip aktiviteter varje helg. Närmast på tur står Myntkompaniet/ Phileas myntauktion (8) på lördag med många trevliga objekt. Särskilt den ryska avdelningen bör den som är intresserad av ryska mynt besiktiga! Hade planer på att åka in till Philea på lördag, det blir en resa till huvudstaden dock inte till Svartensgatan på Söder. Får lägga en handfull anbud istället. Anbud går att lägga direkt på Phileas hemsida (aktuellt startbud uppdateras dagligen) eller via Numisbids. Misstänker att det vid många bord kommer att talas ryska på lördag!

Har nu hunnit läsa boken om "kulturarvstjuven" ordentligt. Den innehåller relativt mycket om mynt och många handlare och numismatiker är intervjuvade. Men fokus ligger ändå på böcker och andra antikviteter som försvann, samt en lång utläggning om tjuvens sista år, som mycket bestod av klameri med rättvisan och undanflykter. På tal om Svartensgatan finns i bokens epilog "vidgade cirklar" ett kapitel om "Mr Z" det vill säga den museichef som för några år sedan stal frimärken på Philea, ertappades och dömdes för detta...

En halvretorisk fråga läsaren av boken måste ställa sig är "- Hur kunde alla blunda för det som hände och varför fick det pågå under så lång tid?".

I går lyssnade jag på ett intressant föredrag på SNF. Frédéric Elfver pratade om Budés bok DE ASSE ET PARTIBUS EIUS (Om asset och dess delar). Den första boken som innehåller numismatisk metodik, en bok som nyligen firade 500 år! Intressant och lärorikt. Det är oftast riktigt bra föredrag på SNF och är du i Stockholm en föreningskväll är ett besök att rekommendera!

Nu ska jag snart ge mig av till årets Valborgsmässoeld och sjunga in våren. Scouternas Valborgsfirande i min kommun firar om inte femhundraårsjubileum, så åtminstone femtio år, samma plats och samma tid alla år! Eftersom dottern numera är scout är det mer eller mindre en plikt att besöka elden och beskåda när den tänds av scouterna. Fast även utan en scout i familjen hade det säkert ändå blivit ett besök, "tradition" kallas det visst!

Uppdaterad 21:56, Eftersom jag precis kom hem stelfrusen från Valborgsmässoafton-firandet, kommer här en stämningsbild!


FriMynt...

Skapad lördag, april 25 2015 12:16:07

Som sagt det blev inget FriMynt för min del i år heller. Andra året i rad jag missar mässan... Har precis lovat mig själv att detta inte ska återupprepas 2016!

Nu är det en timme efter insläpp och den värsta (bästa) rushen pågår precis. Nu skulle jag vilja jag vara i Helsingborg...

Första halvåret är alltid fullspäckat och tyvärr måste man välja bort vissa evenemang. Redan har några helger avsatts för numismatik, bland annat för Sigtuna-mässan, Sheraton-mässan och MISAB 13, men även på hemmaplan för att skriva olika protokoll, redovisningar med mera. Återstår gör åtminstone Myntkompaniet 8, SNF:s årsmöte och MISAB 14 + 15, samt säkert mycket mer skrivarbete och inläsning...

Det är alltid lätt att i förväg planera kalendariet. FriMynt har varit 50/50 för min del. Jag vill vara där men resan är lång och åtminstone två dagar får ägnas åt resa och mässbesök. Senast i tisdags, efter ett telefonsamtal, lutade det åt Helsingborg. Nu blev det ändå inte så vilket jag just nu ångrar...

Tittade precis på vädret, som vanligt sol och försommarvärme i Helsingborg FriMynts-helgen. För er som har varit på plats, hoppas att dagen har varit till full belåtenhet!


FriMynt 2015!!!

Skapad fredag, april 24 2015 19:26:15

För 41:a gången slår FriMynt upp dörrarna i Helsingborg i morgon. Mässan som tidigare var ett tvådagarsevenemang, lördag till söndag, har på senare år blivit ett endagsmässa. Jag tro att det räcker, har visserligen aldrig varit på FriMynt en söndag men förstår att det var relativt lite folk där och att utställarna brukade börja droppa av framåt eftermiddagen.

FriMynt är så mycket mer än en mässan. Det brukar bli mycket numismatik både kvällen före mässan och naturligtvis även efter mässan. Vi som åkt kollektivt till mässan med någon myntklubb vet att även resan till och från Idrottens Hus är fylld med numismatik!

Klockan 1100 i morgon slås portarna upp och den vanliga rusningen till handlarnas bord påbörjas. Det gäller att vara först till bordet för att se vad favorithandlaren dukat upp, sedan vidare till nästa bord, och nästa, och nästa. Först timmarna brukar det vara riktigt trångt på Idrottens Hus. Alla vill vi fynda och inte missa något!

Min erfarenhet är dock att de bästa köpen brukar göras efter lunch, vilken naturligtvis intas på Le Petite, myntkrogen nummer ett i Helsingborg. En restaurang som också är omnämnd i White Guide! Efter lunch brukar det vara betydligt stillsammare på mässan och du kan i lugn och ro studera de olika utställarnas medhavda objekt och även hinna snacka med andra besökare.

Lycka till i morgon och hoppas att din samling får några läckra nytillskott!!! (vilken min samling fick hos Myntkompaniet och Haljak i går kväll!)

ps har ögnat igenom Engeström-boken och nu dessutom hunnit läsa knappt en tredjedel av den. En intressant, men otäck/ tråkig historia...


Fullt i brevlådan!

Skapad torsdag, april 23 2015 18:30:07

Idag var det "jack-pott" i brevlådan. Inte mindre än sju försändelser fyllde brevlådan och det till bredden. Både böcker till bokhyllan och mynt/ polletter till samlingen.

De närmsta kvällarna är räddad och får ägnas åt läsning av MISAB 14 + 15, Philea (2 maj) och Fallet Engeström. Lovar att återkomma med kommentarer kring både boken och katalogerna. Förutom tre "bokpaket" anlände fyra försändelse med mynt och polletter, två inrikes och två utrikes. Vet inte när brevlådan sist var så fylld, med annat än reklam och räkningar...

En liten uppföljning på förra blogg-inlägget. Tyvärr verkar det inte ha blivit bättre ordning i samlingarna sedan 2010. Riksrevisionens stickprov 2010 visade att 5 procent av det eftersökta objekten i KMK:s samlingar inte kunde återfinnas och att ett lågt antal objekt var digitalt registrerade. Hur står det till idag? SHMM Årsredovisning för 2014 (PDF) ger svar och visar att vid det interna stickprovet som genomfördes förra året på KMK återfanns 96% av de slumpvis utvalda föremålen (i princip oförändrat sedan 2010). När det gäller tillväxten i de digitala registren var denna blygsam, 1.734 ny digitala sökposter tillkom under året och det totala antalet vid årets slut var 50.041.


Myntstölder m.m.

Skapad lördag, april 18 2015 20:34:58

Allt som oftast diskuteras hur säkra våra museum är. Riksrevisonen riktade för några år sedan skarp kritik mot musei-världen för deras hantering av sina samlingar. Flera museum fick kritik bland annat Sveriges Ekonomiska Museum (KMK). Allt för många hade möjlighet att lägga till/ ta bort poster i museéts digitala register. Vilket naturligtvis är allvarligt, ännu allvarligare är måhända att bara en bråkdel av objekten faktiskt var registrerade digitalt... Detta trots att digitalisering av samlingarna varit ett regeringsuppdrag till museér i många år. Några år efter Riksrevisorns kritik fick chefen för Sverige Ekonomiska Museum avgå...

Inom kort kommer en bok som tangerar ämnet, dålig koll i museivärlden. "Fallet Engeström; mannen som plundrade det svenska kulturarvet". Boken som ännu inte är utgiven annonseras nu på flera av de siter som säljer böcker och releaseparty för boken är planerat till på tisdag den 21 april. Det är ett kontroversiellt ämne som författarna Gardell/Simander tar upp och enligt "Helagotland" så har utgivningen av boken polisanmälts.

Tror banne mig att jag ska bege mig till releasepartyt på Drottinggatan i Uppsala nu på tisdag och köpa ett av författarna signerat exemplar! nej det är lite för långt till Uppsala, det får därför bli en beställning på nätet istället, la precis boken på bevakning hos AdLibris.


FriMynt 2015

Skapad lördag, april 18 2015 12:44:52

Till alla som varit i Borlänge idag, hoppas besöket var till full belåtenhet oavsett om du var där som köpare eller säljare! Nästa lördag (25 april) är det åter dags för den största myntmässan i Sverige, FriMynt. Ska du åka dit är det alltså hög tid att beställa färdbiljetter och eventuell övernattning eller både-och.

Jag har skrivit det flera gånger tidigare, men återupprepar mig, med en dåres envishet. Är du intresserad av mynt och numismatik är FriMynt ett måste. Missade själv mässan i många, många år. Men efter första besöket var jag fast och det har i princip blivit en Helsingborgsresa varje år sedan dess, med undantag för ett par gånger de sista åren då annat har kommit i vägen.

På FriMynt brukar de flesta svenska mynthandlarna finnas på plats, dessutom flera nordiska handlare. Totalt finns det drygt 200 bord. Flera handlare väljer att hyra mer än ett bord. I skrivande stund ser utställarförteckningen ut som följer: ABAXA.se, Antikt Tryckt & Präglat, Antikören, Brevspecialisten, Bruun-Rasmussen Kunstauktioner A/S, CL Frimärks KB, Collectia AB, Dag Rönning, Dala Mynthandel, Denarius, Frimärkscentrum AB, Frimärks-Netto, Fritz Rudolf Kunker GmbH & Co. KG., Hafnia Coins, Hamrin & Svahn Mynt, Harry Elgbacka, HF Frimärken, Håkan Johansson Mynt, Håkan Westerlund Mynthandel AB, J Pedersen Mynthandel, J. Melin Mynt, J.B.J.Coins / Johns Mönter, Karlskoga Mynthandel, Kihlbergs Antikkonsult, Lunds Mynthandel, Mikael Engvall Ur, Mitqalcoin, Mixtum, MPO Auctions, Myntauktioner i Sverige AB, Myntkompaniet / AB Philea, Numismatik Farina, Pecunia mm HB, Pegasus Auctions AB, PR Mönter, Roskilde Mynt & Frimaerkehandel, Rune Larsson Mynthandel, Samlerforum/ Lindner, Skarabé Mynt & Guld AB, Strandbergs Mynthandel, Svenska Numismatiska Föreningen, Tonkin AB, Ulvebacks Mynt och slutligen V.O.F. de Jonge.

Med nästan alla handlare på plats finns det alltså mycket goda chanser att kunna komplettera samlingen. Har du inga planer på att köpa något, åk dit för att se och lära. Här kan du studer hur handlarna värderar och kvalitetssätter mynt! Sedan träffar du säkert många som du känner. För min del har många Tradera-alias fått ett ansikte på just FriMynt.

Som jag skrev ovan missade jag mässan förra året och nu blir det tyvärr en repris... Jag har ett annat engagemang nästa helg och hinner därför inte transportera mig de 120 milen tur och retur Helsingborg...


Philea auktion 2 maj!

Skapad onsdag, april 15 2015 19:22:52

Intresset för mynt och numismatik är idag säkert större än på länge. Visst hade norska intressen en stor del i MISAB:s succéauktion för en månad sedan. Men "det behövs två för att dansa" och bakom varje rekordnotering fanns naturligtvis en "underbidder" som drev upp priset i jakt på det utbjudna objektet.

Vi var säker många som gick mer eller mindre lott-lösa från senaste auktionen, men nu får vi en ny chans hos Philea/ Myntkompaniet den 2 maj. Myntkompaniets auktion erbjuder ett brett utbud med svenska mynt allt från medeltid och framåt. Dessutom finns det säkert många utländska objekt av intresse. Det senaste året har flera toppnoteringar noterats på Philea både vad gäller norska, danska, ryska och kinesiska mynt. Dock kan jag för lite om det utländska materialet för att kunna uttala mig om det, men bäst denna gång förefaller en mycket stor rysk avdelning vara med bland annat #469 en Avesta kopek 1791 (vilket naturligtvis ska vara 1787). På Phileas hemsida finns både katalogen i PDF att ladda ned och en on-linekatalog med stora bilder!

Ett litet påpekande: # 147 är ingen felprägling utan ett tyskt försök att göra om en svensk femma till en tysk femmark. Säkert hundratusen femmor fick denna omilda behandling och användes sedan i tyska automater, med stor vinst för användaren! Se tidigare blogginlägg.

Sammantaget en auktion som passar mig mycket bra och om jag inte åker till Stockholm den 2 maj, kommer det säkert att bli ett antal skriftliga bud!

Slutligen kan jag bara konstatera, att vara auktionist inom myntområdet idag måste vara ett drömjobb, med den efterfrågan och prisbild som just nu råder!

Om texten ovan inte är helt sammanhängande kan det bero på att jag ägnat hela dagen, sedan tidig otta, åt att analysera regeringens VÄB. Kanske inte den mest upphetsande läsningen som finns och just nu snurrar bara en massa siffror i mitt huvud. Eller som en kollega uttryckte det "- jag fattar inte hur du är funtad..."


Myntmässa i Borlänge!

Skapad tisdag, april 14 2015 18:39:16

På lördag (18 april) är det dags för myntmässa i Borlänge. Jag har inte besökt mässan men har från många håll hört att detta är en riktig trevlig mässa. En mässa som borde tilltala dig som bor i de mellersta delarna av Sverige och har långt till mässor oavsett om dom äger rum i Skåne, Göteborg eller Stockholmsområdet. Borlänge ligger dessutom på ett lagom avstånd både från Uppsala och Stockholm vilket medför att en dagstripp till mässan är fullt möjlig! Information om mässan finns på klubbens hemsida.

Falu-Borlänge Myntklubb är riktigt aktiva denna vår och förutom mässan står klubben som värd för SNF:s årsmöte i Falun helgen 9-10 maj.

Igår kom katalogen till Lindberg-auktionen och idag går det att läsa på hemsidan att MISAB gjort en promotionturné till USA och där deltagit på den stora mässan i Chicago, Chicago International Coin Fair. Vem vet, kanske dyker det upp amerikanska samlare i Stockholm den 23 maj!

ps. Precis när jag skriver detta plingar det till i mailen. Katalogen till Phileas auktion den 2 maj ligger nu ute på hemsidan. Bra, då har jag ett ämne till morgondagens blogg också!!!


Samling Nils J Lindberg!!!

Skapad måndag, april 13 2015 15:40:14

Idag var det en bra dag att ha semester. Lagom efter löprundan och lunchen small det till i brevlådan! Katalogdelen till THE Dr NILS J. LINDBERG COLLECTION anlände. Vilket medför att jag "nationaldagen" till ära får göra två blogg-inlägg.

Oj vilken katalog! Jag har redan hört omdömet "den bästa myntkatalogen som publicerats i Sverige, någonsin" och jag är beredd att hålla med. En katalog utöver det vanliga. Återigen visar MISAB och Dan Carlberg med personal att MISAB är nummer ETT på "myntauktioner i Sverige". Utan konkurrens idag och med få motsvarigheter genom historien. Det är väl bara Ahlström och Nordlind/ Künker (Bonde/Hagander) som på riktigt kan konkurrera. Vilket mynt som kommer att bli dyrast kan man bara spekulera i, själv håller jag på Christina riksdalern 1633 "flaggskeppet" i samlingen. Naturligtvis blir det också all-time-high för MISAB vad gäller mynt som kommer att sluta på hundra eller mer.

MISAB har tillsammans med säljaren valt att skapa en katalog över hela samlingen. Ett annat upplägg hade inte gjort samlingen rättvisa. Katalogen som är författad av J-O Björk innehåller förutom Lindbergs samling och texter kring hans mynt, även intressanta beskrivningar av de samlare och samlingar därifrån Lindbergs mynt härstammar. Katalogen har inga priser utan själva auktionskatalogen kommer att skickas ut separat. Det blir två kataloger, en för auktionen i maj och en för auktionen nästa år. För att få bra spridning på objekten kommer vid den ena försäljningar bara ojämna nummer (1,3,5,7 osv) att säljas och vid den andra auktionen bara jämna nummer (2,4,6,8 osv). Vilka mynt som blir först ut, ojämna eller jämna, vet jag inte.

Om mottagandet av katalogen har varit överväldigande, så kan jag från säker källa informera om att det också var säljarens omdöme när han såg katalogen för första gången!

Den som inte orkar vänta till maj bör titta på Malmö Frimärkshandels auktion den 24 april. Flera trevliga mynt kommer att säljas. Toppmyntet är #715 en riksdaler kastmynt till kungens kröning, dvs den lilla men tjocka riksdalern. Kvaliten är satt till 1+ och utropet mycket moderata 10 000 kronor för ett riktigt rart mynt.


Idag firar jag Nationaldagen!

Skapad måndag, april 13 2015 09:40:41

Eftersom övriga familjen inte firar nationaldagen är jag ensam hemma. Förutom de vardagliga sysslorna kan jag alltså ägna mig lite extra åt mynt och numismatik. Bland annat ska jag fotografera ett antal mynt och polletter. Jag föredrar dagsljus vid fotografering och därför ska några objekt vilka tidigare i vinter borde ha fotograferats nu fångas i digital form!

Annars har jag den senaste tiden ägnat mig åt att gå igenom sånt som finns skrivet om de svenska mynten fram till Gustaf Eriksson. Ett relativt "svart hål" för mig där mycket kunskap saknas. Måste säga att medeltiden och Gustaf Vasas myntning är mycket intressant och är väl värd att studera. Ser nu särskilt fram mot de kommande volymerna av den Svenska Mynthistorien (SMH) om Vasatiden (Gustav I till Christina) och Medeltiden!

Vän av ordning vet naturligtvis att det nästan är två månader kvar till nationaldagen. Men tydligen finns det en passus i mitt anställningsavtal som säger att om nationaldagen infaller på en helg (vilket är fallt i år) får en extra semesterdag tas ut det året. En kompromisslösning från när nationaldagen blev en röd helgdag i Sverige (2005). I lönesystemet ska dessutom denna extra semesterdag tas ut som "Nationaldag" för skilja den från ordinarie semester. Därav mitt tidiga firande av 6 juni...

ps. Fotboll kanske inte passar in på en myntblogg? Om det nu inte skulle vara medaljer inblandade. Lovar därför att inte ta upp ämnet igen förrän till hösten


Premiär!

Skapad söndag, april 05 2015 20:35:48

En påskhelg fri från både traditonellt påskfirande och numismatik håller på att ta slut. Det enda numismatiska blev ett spännande inköp häromdagen, till vilket jag återkommer i någon form när myntet väl har anlänt och jag gjort lite research kring det.

Annars har det blivit tre premiärer i helgen (1) Årets första riktigt seriösa mil-lopp har genomförts med en för mig helt godkänd tid. (2) Den allsvenska premiären har avklarats. Det blev så-att-säga bortamatch på hemmaplan när Elfsborg mötte Djurgårdens IF och förutom allsvenk premiär blev det för min del också (3) premiärbesök på Tele2-arena. Oj vilket tryck det var på arenan (+ 20 000 åskådare). Resultatet var helt i min smak och lovar mer inför den fortsatta säsongen, 2-1 till "de gule"!

INGEMARS MYNTSIDA >>>

Ps. Apropå den nya "25 kronan", att mina initialer skulle vara med på myntet måste väl ändå vara ett aprilskämt?

25 kronor!

Skapad onsdag, april 01 2015 18:20:50

Ett riktigt lustigt sammanträffande. Jag har precis skrivit om den nya myntserien i två blogg-inlägg och så blev det idag klart att ytterligare en valör kommer att introduceras 2016! Under processen att ta fram en ny mynt- och sedelserie har den stora frågan varit om 20 kronan ska vara en sedel eller ett mynt. Förespråkare för mynt har haft två huvudargument, dels att ett mynt har en betydligt längre livslängd än en sedel, dels att 20 kronan skulle matcha den europeiska myntserien och två-euromyntet. Nu vet vi alla att det blev en tjugokronorssedel som pryds av Astrid Lindgren.

Lite förvånande är det därför att fullmäktige idag beslutat att även ett 25 kronors mynt ska introduceras nästa år (preliminärt 2016-04-01). Myntmotivet ligger i linje med den övriga myntserien och legeringen blir densamma som för de två jubileumsmynten (Astrid Lindgren, 2002 och Frimärket 150 år, 2005) det vill säga "nordic gold". Storleken blir samma som på de båda femtiokronorna men vikten betydligt lägre bara 10,50 gram.


Intressant med det nya myntet är att gravören förefaller ha punsat in bokstäverna i myntmästarmärket fel? Den normala texten "SI" vilket är Riksbankschefen Stefan Ingves initialer har på det nya myntet blivit initialerna "IS"!

GLAD PÅSK


1, 2 och 5 kronor 2016

Skapad tisdag, mars 31 2015 19:30:10

http://www.riksbank.se/sv/Sedlar--mynt/Mynt/Nya-mynt/Jag kanske var lite "snål" igår som bara skrev om tvåkronan. När myntserien byts ut (2016) är det bara tiokronan som får behålla sin nuvarande design och storlek. Orsaken till bytet av myntserien är flera. En viktig orsak är att minska vikten på de växelmynt som hanteras, vilket medför såväl lägre hanteringskostnader som tillverkningskostnader.

Ovan ser du, under bilderna från Riksbanken, storleken på den nuvarande myntserien. Det vill säga enkronan som haft samma storlek sedan 1875, tvåkronan sedan 1876 och femkronan sedan 1972. Alla blir dom nu mindre i diameter och betydligt lättare. Den nya femkronan, tvåkronan och enkronan kommer att i jämförelse med dagens mynt bara att väga 64, 36 respektive 50 procent. (klicka på bilden ovan för att komma till Riksbankens information om de nya mynten)

Tvåkronan

Skapad av Ingemar måndag, mars 30 2015 19:50:37

Nästa år återuppstår tvåkronan som betalningsmedel då den finns med i den nya myntserien. Nu är visserligen tvåkronorna 1876 - 1971 fortfarande lagligt betalningsmedel, men när såg du en tvåkrona i handeln sist? Sista gången jag fick en två krona var under första halvan av 1980-talet och då fick jag inte en utan hela 14 stycken. Sommarjobbade på Systembolaget när en kund en fredagkväll strax före stängning (över-)tydligt informerade mig om att tvåkronorna faktiskt fortfarande gick att handla för. Naturligvis visste jag att dessa var giltiga och fick sedan i princip hela betalningen i tvåkronor (tpq 1935) för en "halv-böj"! Efter den gången har tvåkronorna lyst med sin frånvaro.

När myntserien byts ut nästa år kommer tvåkronan och för den del också enkronan i de storlekar vi känt dessa sedan 1876 respektive 1875 att tas ur cirkulation. Diametern blir betydligt mindre 2016. Två riktiga trotjänare går alltså ur tiden...

Eftersom jag hade en hel påse med tvåkronor 1968 - 1971 liggande kändes det som hög tid att göra sig av med dessa. Särskilt eftersom samlarvärdet på cirkulerade nickeltvåkronor aldrig lär bli mycket mer än just två kronor om ens det. Har därför de två senaste veckorna gjorde ett experiment och använt tvåkronorna i den dagliga handeln. Värdet har varierat allt från noll till tio kronor. Många har vägrat att ta emot tvåkronan, medan ägaren av en kiosk erbjöd mig tio kronor styck när han förstod att jag hade tre till i fickan! I automaten på snabbköpet fungerade det inte alls (en "tekniker" fick tillkallas för att få ut myntet...) och i närköpet fick jag tre kronor tillbaks, tydligen gällde den som en femma där, trots att jag informerade ägaren om att jag precis betalat 112 kronor och inte 115 kr! Merparten har dock efter viss diskussion accepterat tvåkronan som betalningsmedel gällande två kronor. Kanske har till och med experimentet fött någon ny myntsamlare? jag tror få av dessa tvåkronor senare kommer att växlas in på Riksbanken!

Gjorde samma experiment för ett antal år sedan då de gamla fem- och tiokronorssedlarna togs ur bruk. Sparade toppexemplaren och de med stjärna, övriga användes som betalning. Om jag minns rätt blev reslutatet detsamma den gången, både över och underpriser betalades...


Auktionsfunderingar...

Skapad söndag, mars 29 2015 20:01:54

Som jag skrev för några veckor sedan så var jag relativt missnöjd när jag kom hem från MISAB. Orsaken var att det bara blev ett mynt, trots att det fanns resurser för betydligt mycket mer. När jag samlat varianter av främst kopparmynt har jag vid många tillfällen betalat rejäla överpriser för att just komma i besittning av en för mig tidigare okänd variant. På senare år har samlandet mer och mer kommit att handla om typer och nödvändigtvis inte i toppkvalitet. Eftersom jag ännu har många, många hål att fylla är jag ofta inte beredd att gå all-in på ett visst objekt. Därav resultatet på senaste auktionen, sticker priserna iväg för mycket är jag inte bekväm med att följa med, väl medveten om att samma typ inom kort kan dyka upp inom min satta "limit". Efter varje "misslyckad" auktion har köpviljan dock varit större än någonsin. Ofta har det blivit någon riksdaler eller något annat lite dyrare objekt på Tradara eller eBay dagarna/veckorna efter en större live-auktion där budgeten inte sprack!

Köpet på MISAB är jag riktigt nöjd med. Min limit var betydligt högre än det pris jag betalade. Myntet har också en mycket fin provinienskedja, Israel Berghman - Virgil Brand - Gunnar Ekström och är om inte en raritet så åtminstone en svår typ, 1/2 marken Västerås.

Samma beteende som tidigare kommit efter en avslutad auktionen, visades sig även denna gång. Köpen har blivit fler än på länge. Ett antal objekt på olika siter som jag har haft under bevakning har inhandlats. Dessa objekt kanske inte var för dyra, vilket jag vid en första anblick ansåg. Likaså har ett antal nyutlagda objekt som köpts in på olika auktionssiter varit fler än vanligt!

Summa-sumarum ska jag alltså inte vara missnöjd med senaste auktionen. Köplusten ökade och troligen har samlingen tillförts fler typer de senaste veckorna än om jag gjort av med hela budgeten på auktionen! Därmed inte sagt att jag inte "missade" några "vill ha" typer på MISAB. Men mitt samlande är långsiktigt och det jag inte kan köpa idag, köper jag i morgon!

Har inte hört så mycket från mässorna i Göteborg och Gävle den gångna helgen men de var säkert trevliga tillställningar båda två!

ps Datumet för sommarmässan i Olofström är nu spikat till 18 juli. Kanske det i år läge att satsa på en Skåne/ Danmark semester i juli!


1 öre Säter 1631 med rosor!

Skapad måndag, mars 23 2015 19:23:09

En trevlig artikel om en mer eller mindre bortglömd typ/variant finns idag att läsa på SNF:s hemsida. Säteröret 1631 med en rak sköld omgiven av två rosor. Myntet finns beskrivet i katalogen över Cavallis samling 1927 och beskrivs där som unikt. Är det möjligtvis Cavallis exemplar som dök upp i en lot på senaste MISAB auktionen?

På lördag är det myntmässa i Göteborg. Under mässan visas också de mynt som kommer att säljas på GNF:s föreningsauktion den 13 april. En riktigt fin auktion med flera kvalitetsobjekt. En nyhet från och med april är att förutom medlemmar i GNF så har också medlemmar i SNF möjlighet att bjuda på GNF:s auktioner! Ett riktigt bra initiativ tycker jag.


Tradera

Skapad söndag, mars 22 2015 11:42:52

För drygt en vecka sedan träffade jag Tradera och diskuterade vad jag som användare tycker om siten. Det blev både ris och ros. Försökte främst fokusera på myntkategorin. Förfalskningar, kategorivärdar/forum, oseriösa säljare/köpare och avgifter. Tycker att det blev bra diskussioner kring de ämnen tog upp.

Nedan kommer några egna funderingar.

Förfalskningar: Ett problem som jag anser skadar både myntsamlandet och Tradera som företag. Om inte Tradera aktivt motverkar förekomsten av förfalskningar, kopior, varumärkesintrång etc. tror jag hela affärsidén på sikt kan vara i fara. Som alltid handlar det om förtroende. Inser dock att Traderas kundtjänst inte kan sitta inne med all kunskap. Men förstår samtidigt att kundtjänst är mycket lyhörd för de synpunkter som kommer in. En rekomendation till er alla är alltså att inte tveka att anmäla objekt till granskning om ni tycker det är befogat. En annan fråga som kan diskuteras är om äktheten är säljarens eller Traderas bekymmer. Här var jag tydlig, det är bådas. Tradera kan inte ha koll på alla säljare, men Tradera måste agera på de anmälningar som görs. Ett tips från mig som också Tradera nämner är att det gäller att ge feedback på de anmälningar som lämnas. Har själv gjort flera anmälningar av falska objekt och inser att den enda "feedback" jag fått är att vissa auktioner stängts ned, men långt ifrån alla. Hoppas också att en framtida uppdaterad SNF policy mot förfalskningar kan vara vägledande för Tradera.

Kategorivärdar/forum: Jag saknar både kategorivärdar och ett forum där vi användare kan diskutera de objekt som säljs. Inser dock att både kategorivärdar och att underhålla ett forum kostar, se nedan under avgifter.

Oseriösa säljare: Tradera gör allt som står i deras makt för att försöka hindra dessa. Tradera arbetar hårt med säkra betalningslösningar som Paypal och Klarna där köparen garanteras pengarna tillbaks om en felaktig vara levereras eller varan helt uteblir. Avgifterna för dessa betalningslösningar är låga, men kräver i gengäld att säljaren kan styrka att varan är skickad (=REK). Omdömessystemet är också ett viktig instrument, en säljare med en hög andel negativa omdömen tappar sin status och vi köpare undviker handel med dessa. Tradera arbetar naturligtvis med att stänga av konton registrerade av oseriösa säljare.

Avgifter: Om dessa är för höga eller för låga har jag ingen synpunkt på. Auktionsfirmor tar ofta allt från 20-40 procent i provision, ofta fördelat 50/50 som säljar- respektive köparavgift. Men å andra sidan sköter då auktionsfirman både bild, beskrivning och utskick. Tradera tar i intervallet 30 till 1000 kronor ut 10 procent och efter 1000 kronor har dom ett tak på 100 kronor. Alla avgifter läggs på säljaren. Jag har studerat Traderas resultaträkning och konstaterar att både 2012 och 2013 var resultatet negativt. Flera av de punkter vi diskuterade är naturligtvis förenade med ökade kostnader. Är vi användare beredda att betala mer än 10 procent i avgift eller kan vi själva dra vårt strå till stacken och vara lite mer aktiva vad gäller synpunkter? Jag tror på det senare och att Tradera faktisk tar våra synpunkter på allvar!

Natrurligtvis diskuterade vi fler ämnen, vilka inte tas upp här. En sammanfattande bedömning måste ändå vara. Tradera lyssnar på användarna och är mycket intresserade av våra synpunker. Liksom i all verksamhet är kundfokus viktig, har du inga kunder får du inga intäkter... Gör din röst hörd, jag är säker på att Traderas kundtjänst lyssnar!


Nu är gatorna sopade ...

Skapad lördag, mars 21 2015 09:42:08

... vilket åtminstone i min värld är ett säkert vårtecken! Men våren är opålitlig. Gårdagens snöoväder kryddat med det mörker som solförmörkelsen innebar, förde åtminstone mina tankar till en hel annan tid, en mörk novemberdag...

Att våren trots allt är på intågande märks inte minst i myntvärlden, mässor och auktioner avlöser just nu varandra. Eftersom mässor ofta medför resor för oss intresserade, vill jag redan nu flagga för två (tre) evenemang som går av stapeln nästa lördag (28 mars). I Göteborg anordnar Göteborgs Numismatiska Föreningen sin årliga mässa och i Gävle håller Gefle Myntklubb också en mässa (länkar hittar du i min AGENDA). Jag har ofta funderat på att ta mig till mässan i Göteborg men det blir inte fallet i år. Kanske inte framöver heller. Resvägen är lång och sommarhuset mellan Borås och Göteborg, som var en stor anledning till västkustbesök, avyttrades i höstas...

För den som är medlem i någon av de myntklubbara som ingår i MiM (Mynt i Mälardalen) anordnas en auktion på lördag, drygt 400 objekt ska säljas. Eftersom du behöver vara medlem i någon av de anslutna klubbarna (Strängnäs, Uppsala, Stockholm, Sigtuna, Katrineholm och Eskilstuna) för att delta anger jag ingen tid och plats här. Som medlem får du vända dig till din klubb och är du inte medlem kan du säkert ansöka om medlemskap i någon av klubbarna! Hur-som-helst kräver deltagande föranmälan, eftersom lokalen har begränsningar i hur många som samtidigt får vistas i den.

Hotellbokning Grand Hotell Falun 8-10 maj: Check!


Fynda Nobel-medalj?

Skapad fredag, mars 20 2015 18:04:15

Nu har du chansen att kanske fynda en Nobel-medalj på Pantbanken Stockholm, auktionen slutar den 25 mars. Det är den danske pristagaren Mattelsons medalj som nu är till salu, utropet är satt till moderata 275 000 kronor. Samma medalj såldes för två år sedan av Bruun-Rasmusen och slutpriset då var mer än det dubbla (590 000 kronor). En annan dansk medalj har också sålts i närtid, Bohrs medalj som för några år sedan såldes för 340 000 kronor.

På andra sidan Atlanten är medaljerna betydligt mer eftertraktade och priset därefter, särskilt om pristagaren är amerikan? Francis Dicks medalj såldes häromåret för 15,2 miljoner kronor och tidigare i vintras såldes James Watsons medalj för det astronomiska beloppet 35,0 miljoner kronor. Flera andra objekt med anknytning till prisutdelningen såldes också vid samma tillfälle, bland annat Watson originaltal och diverse inbjudningar. Även dessa objekt nådde otroliga slutpriser. Senare har det visat sig att medaljen köptes av en rysk oligark vilken lämnade tillbaks medaljen till Watson! Orsaken lär ha varit att ryssen var mycket imponerad av Watsons forskning kring DNA och ville att Watson skulle få behålla den medalj han erhöll 1962...

Även om medaljen hos Pantbanken skulle ha en MISAB-utveckling(!) och slutpriset stanna 3-4 gånger utrop måste det ses som ett fynd, åtminstone med amerikanska mått mätt!


Facebook som handelsplats!

Skapad torsdag, mars 19 2015 20:29:49

Facebook är väl mest känt som ett sociala nätverk eller som en plats för marknadsföring? Det finns säkert fler "roller" men jag är en för ovan användare för att känna till dessa. Nu verkar även Facebook mer och mer bli en handelsplats. I en norska grupp är handeln med numsmatiska objekt ganska stor "Mynter & Sedlar (Norge) Kjöp/Selg/Bytt". I princip dagligen dyker det upp mynt som säljs på auktion. Budgivarna lägger bud i kommentarsfältet och sluttiden brukar vara inom 24 timmar. På en syster-grupp "Svenska mynt och sedlar (numismatik)" lades det i kväll ut några sedlar. Inte som jag tror som auktion utan mer som en försäljningsannons. Men direkt började buden trilla in och flera budgivare var aktiva! Jag har även sett andra sidor med inriktning köp/sälj/byt, är själv medlem på en sida som har över 5000 medlemmar! Dock har ännu inga mynt eller andra numismatiska föremål dykt upp där. Konstaterar också att objekt med ett fast pris på den marknadsplatsen ofta blir sålt inom några minuter!

I dagarna startade Facebook en betalningstjänst i USA och i sinom tid kommer säkert betalningstjänsten även till Sverige. Facebook kanske är den nya handelsplatsen för mynt och andra numismatiska föremål? Framtiden får utvisa hur det går. Jag återkommer säkert i ämnet framöver.

ps. Som alltid på nätet förekommer det "okända" förkortningar. På auktionerna står det ofta PM? Sonen hjälpte mig precis med en översättningen "Private Message". Häromdagen lärde han mig att VGD i SMS inte står "var god dröj!" vilket jag lärt mig utan "vad gör du?". Man lär så länge man lever!


MISAB 13 - epilog!

Skapad måndag, mars 16 2015 19:21:20

Det var riktigt bra fart på auktionen. Ett antal prisrekord slogs, men vid en tillbakablick i katalogen/slutprislistan fanns också ett antal objekt som blev riktigt köpvärda. Får återkomma till detta senare och då också med en jämförelse från när det sist begavs sig på Sergel Plaza (1990?). Snittpriset blev 5000 per sålt objekt, 82 objekt blev osålda (dock få under lördagen) omsättningen mäktiga 7,8 miljoner, trots att de riktiga topparna saknades.

Tror att Tonkin i varje Myntbok skriver det och att det också brukar vara kommentarer efter olika mässor "just nu är det ont om bra material". Det gäller också MISAB, men kanske ur ett omvänt perspektiv. MISAB har bra material, men idag är efterfrågan på "bra material" så stor att utbudet inte räcker till. Vi samlare åker alla till auktioner med välfyllda plånböcker och stora förväntningar, bara för att snabbt inse att vi inte är ensamma om det. Det blir strid om allt och priserna sticker iväg. För de flesta av oss blir de vunna objekten både få och förmodligen också betydligt dyrare än vi räknat med. Vilket var fallet för flera jag pratade med i lördags. Det är bara att gratulera säljarna, vilka alltså borde bli ännu fler till framtida auktioner!

Visst är det roligt att gå på auktion även om inlägget i går andades något annat! Orsaken är en viss besvikelse över att det bara blev ett objekt. Jag hade ställt in mig på betydligt fler. I efterhand när jag studerat katalogen är jag ändå rätt nöjd! Det fanns resurser att bjuda betydligt mer, vilket troligen kunnat resulterat i något mer objekt, men det är inte säkert det heller... Det hade blivit dyra objekt, betydligt dyrare än jag tänkt mig. Hade siktat in mig på ett antal nya regenter (och typer) till medeltidssamlingen, ett flertal typer av småvalörerna av besittningsmynten samt några nya typer och kvalitetsförbättringar av de rikssvenska mynten.

Totalt hade jag markerat 37 objekt som var klart intressanta. Mina budlimitar låg allt från 0 till 350 procent över utrop, med ett (+) för några där jag var beredd att höja ytterligare om det blev dålig utdelning i början. I snitt hade jag limitar som låg 183 procent över utrop. Slutpriserna på samma objekt blev 239 procent över utrop... Med facit i hand kanske jag ska vara nöjd att det bara blev ett mynt. Tråkigt dock med plåten som såldes 1500 under min limit...

Hade lite bättre lycka hos Haljak, med två vunna lots. Dock inte öret 1637. Har aldrig tidigare sett denna variant med kors istället för punkter/stjärnor kring valören, har du?


MISAB 13 - succé! ...

Skapad söndag, mars 15 2015 15:51:14

I helgen gick MISAB 13 av stapeln med bra val av auktionslokal. Dan Carlberg går från klarhet till klarhet och auktionen måste betecknas som en succé! De var helt fullt i auktionssalen på lördagen, en auktionssal som jag gillade och som förde tankarna tillbaks till Ahlström-auktionerna. Räknade aldrig antalet besökare, men i princip var samtliga 150 (?) platser upptagna under större delen av auktionen och då ska betänkas att "folk" kommer och går lite utifrån det individuella samlarområdet. Priserna blev riktig bra rakt över. Förra auktionen blev flera större lots osålda eller sålda till utrop eller strax däröver. Denna gång tror jag lotsen i snitt såldes för utrop plus 400-500 procent! Vi samlare i Sverige har nu fått rejäl konkurrens från vårt västliga grannland. Mycket av det XR och R markerade materialet samt toppkvaliteérna ropades in av minst två norska köparnummer. Prisnivån var riktigt bra över hela auktionen. Går inte närmare in på enskilda slutpriser, men jämför gärna katalogen med slutprislistan så förstår du vad jag menar.

För egen del blev det allt annat än succé, fick med mig ett (1) objekt hem... och det från de på förhand inlämnade anbuden... Var med på flera objekt men gick inte vinnande ur någon av budstriderna. Trodde mig dessutom ha köpt en fyradaler men där fick jag också "tji"... Inga motbud i salen och köpet var klart, jag tog ned spaden för att anteckna inköpet i katalogen. Men tydligen kom ett "fem-över-tolv" bud som helt gick mig förbi... Bänkgrannen sa först grattis, men ändrade sig sedan och konstaterade att vinnarbudet kom från en annan spade...??? Även om MISAB 13 var en succé måste jag konstatera att jag hade en "riktigt dålig dag på jobbet". Man laddar inför en auktion både mentalt och ekonomiskt, går upp i ottan och offrar en hel lördag för auktionen, detta för att sedan i princip gå tomhänt därifrån... Visserligen nöjd med det enda köpet, vilket har Ekström proviniens, men ändå... Nu får det bli en liten "time-out", "myntpengarna" får väl istället läggas på en extra utlandsresa med familjen och en uppgradering av båtmotorn framåt sommaren...

I all "bedrövelse"... lyckades ändå Elfsborg idag ta sig till semifinal i Svenska Cupen, efter en riktigt bra match mot Bajen (3-0)!!!


MISAB 13 - pågår!

Skapad fredag, mars 13 2015 19:50:18

Idag startade MISAB 13. För några dagar sedan var jag mer-eller-mindre däckad, men nu är jag åter på benen. Hade inte planerat ett besök på Sergel Plaza idag, fredag den 13:e, men gjorde ändå en snabb avstickare på vägen hem från jobbet. Huvudsyftet var att hämta ut budspaden, så att jag kan gå direkt på godbitarna i morgon!

Anlände vid utrop 282 och lämnade strax efter polletterna. Ett riktigt kort besök alltså. Mycket folk i lokalen och jag räknade till ett 50-tal spekulanter på utbjudna objekt och då hade ändå såväl de antika som utländska mynten redan sålts och endast polletter, medaljer och litteratur återstod.

Siktar på att vara på Sergel Plaza 0930 i morgon. Det blir en lite konstig auktion för min del eftersom jag tidigare i veckan lämnade anbud då närvaro i morgon var i farozonen... Får ändå sitta beredd med spaden, om anbuden inte skulle räcka till!

Har också träffat Tradera på deras huvudkontor, en minuts promenad från min egen arbetsplats! Ett trevligt och givande möte där jag lyckades framföra alla de synpunkter som jag och ni besökare av bloggen hade. Tycker att jag fick bra respons på det mesta. Ni som mailat synpunkter till mig har som ni redan vet, fått svar. En lite mer utförlig rapport kommer här på bloggen när MISAB-helgen är avklarad.

Lycka till på auktionen oavsett om du lämnat anbud eller är på plats i morgon (eller både-och...)!


Auktion fredag-lördag!

Skapad onsdag, mars 11 2015 15:45:32

Till helgen är det myntauktion i Stockholm! Myntauktioner i Sverige (MISAB) håller sin 13:e auktion med ett brett utbud mynt och andra numismatiska objekt.

Visning av auktionsobjekten sker idag, i morgon och på fredag. För mer information se hemsidan.

Glöm inte bort att auktionen äger rum på HOTELL SCANDIC SERGEL PLAZA och ingen annanstans (tyvärr står det fel i papperskatalogen, efter ett gravt kontraktsbrott från den lokaluthyrare som var kontrakterad när katalogen trycktes...).

Åker du inte till Stockholm finns som alltid möjlighet att lämna anbud. Stopptid/dag för mail-bud respektive bud via Numisbids finns på hemsidan. Bevaka dessa så att du får dina bud registrerade inför auktionen!

Eftersom jag själv just nu har influensaliknande symptom och flera i min omgivning precis varit sjuka, kommer jag i kväll att skicka in några anbud för att på så sätt vara med även om jag inte skulle orka åka till Stockholm på lördag. Fredagen hoppar jag hur-som-helst över, inte bara för att det är auktion 13 och fredagens datum också är 13... Utan därför att det bara är något enstaka objekt som kan vara av intresse för mig. Jag spar både krafter och cash till lördagen!


Facebook!

Skapad fredag, mars 06 2015 21:41:39

Du följer väl Ingemars Myntsida på Facebook?


Myntmässa + Visning

Skapad lördag, februari 28 2015 21:31:46

Idag blev det ett besök i Stockholm, faktiskt nästan en heldag. På Sheraton hade Sveriges Mynthandlares Förening en myntmässa. En riktigt trevlig mässa med bra besökssiffra. Ofta har jag för vana att "hänga på låset" idag tog jag det lite lugnare och anlände inte förrän efter 1200. Det var relativt mycket folk på plats då men många hade redan lämnat för helgens andra begivenhet i Stockholm, visningen på Banérgatan. Efter att mässan öppnade och de två första timmarna var det tydligen riktigt mycket folk enligt dom som var där då.

Det blev några inköp på mässan bland annat två trevliga polletter.

Visst fanns det mer objekt som var köpvärda, men det gäller att disponera kassan rätt då det nu bara är två veckor kvar till MISAB 13.

Efter cirka två timmar på Sheraton blev det tunnelbana till Banérgatan. Mycket folk även där! Tror att jag gjorde helt rätt som sparar pengar till MISAB 13. Det är många objekt som jag gärna skulle vilja få med mig hem om två helger. En riktigt bra auktion ur mitt samlarperspektiv! Kataloger och digitala bilder på nätet i all ära men att se mynten live ger ett helt annat beslutsunderlag inför kommande auktion. Bilderna i katalogen tycker jag är helt OK men de digitala på nätet tycker jag inte håller riktigt samma klass som tidigare? Som vanligt, en del objekt är bättre i verkligenheten, en del sämre.

Nu slutar jag skriva eftersom klockan är 21:30 och "Pluras kök, Istanbul" precis börjat!


Tradera...

Skapad fredag, februari 27 2015 18:01:05

Visst betyder Tradera mycket för oss myntsamlare. En plats där vi kan köpa nya objekt till samlingen eller avyttra dubbletter på ett enkelt sätt. Måste erkänna att mitt myntintresse hade en klart nedgående trend i mitten av 90-talet, efter ett relativt aktivt 80-tal. Visst var jag medlem i några föreningar (Dock inte SNF vilka på den tiden krävde referenser för medlemskap... Referenser som en ung myntsamlare i landsorten saknade. Idag kan alla bli medlemmar utan att bli rekommenderade!). Inköpen var också sparsamma vid den tiden och gjordes främst från olika sporadiskt utgivna lagerlistor. Efter internet-boomen i slutet av 90-talet har det blivit betydligt enklare att köpa mynt oavsett var i landet man bor, dessutom är idag hela världen spelplan för oss som letar nya mynt till samlingen! Mitt myntsamlande och intresse för numismatik fick ett rejält uppsving. Intresset och även inköpen av objekt har sedan konstant ökat och ännu har inte kulmen nåtts!

Idag fick jag ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, en möjlighet att träffa Traderas VD Stefan Öberg för att diskutera vad som är bra respektive mindre bra med just Tradera. Om två veckor har vi en timme inbokad på Traderas huvudkontor i Stockholm. Ägnade hemresan idag åt att "brainstorma" lite kring Tradera och om vad jag ska ta upp under mötet. Fick direkt ihop drygt tio punkter med både ris och ros. Den punkt som kommer att stå högst upp på min dagordning är den om Traderas hanteringen av förfalskningar och kopior, men det finns fler frågor som redan nu fått hög prio.

Jag vet att många har åsikter om Tradera, som oftast är det väl dom negativa åsikterna som florerar på olika bloggar, forum och chattar. Vet inte varför många oftast har lättare att klaga på saker än att se det positiva i olika företeelser? Men det är väl Jante som spökar? När jag träffar Traderas VD kommer jag naturligtvis att fokusera på mina egna erfarenheter av snart 15 år som medlem på Tradera. Men jag vill också ge dig som följer min blogg eller läser min hemsida en möjlighet att "dra ett strå till stacken". Har du synpunkter på Tradera, både positiva som negativa, maila gärna dessa till mig. Jag lovar att jag i möjligast mån ska beakta dessa och ta upp dom med Traderas ledning, face-to-face! Jag vill försöka representera hela "myntsverige" så gott det går!

Naturligtvis kommer jag att återkomma efter mötet här på bloggen!

Trevlig Helg!

Ingemar


Myntmässa på lördag!!!

Skapad torsdag, februari 26 2015 19:14:03

På lördag är det Myntmässa på Sheraton i Stockholm (rak över gatan från Centralstation)1000-1600, missa inte den...

... och är du i Stockholm har du samtidigt möjlighet att se mynten som säljs på MISAB 13, visningen sker i SNF:s lokaler på Banérgatan 1200 till 1800!


Plåtmynt!!!

Skapad onsdag, februari 25 2015 22:32:26

Är precis hemkommen efter ett bra och inspirerande föredrag om svenska plåtmynt på SNF i Stockholm. För en novis på plåtmynt som jag, men även för den mer insatte, var det ett verkligt givande föredrag och mina kunskaper om plåtmynt är betydligt större nu än för bara några timmar sedan.

Flera plåtmynt visades upp, varav några unika både till årtal och typ! Fick också kunskap om en vikt-raritet från 1674 som ropades in på plåtmyntsauktionen i USA tidigare i år. Ett mynt som det säkert kommer att skrivas mer om, dock inte här. Största plåten som visades upp var betydligt större än 10 dalern 1644-45. Ett kopparplåt som användes före plåtmynten och som troligen också är en föregångare till dessa, med stämplar och allt, vikt 27 kilo! En handelsvara i koppar ofta benämnd "ungersk plåt".

Många av plåtarna är rara, en del är sällsynta och många är vanliga, trots detta är varje plåt unik. Liksom allt annat hantverk är inte det ena objektet likt det andra, även om både årtal och valör är detsamma. Plåtmynt är riktigt charmiga!! Per-Erik som höll föredraget hade som ordförande i MISAB sett till att alla de 42 plåtar som ska säljas på MISAB 13 fanns att beskåda live. Åtminstone jag blev riktig förtjust i några av dessa och jag tror att det var flera av oss icke specialister på plåtmynt som kommer att vilja bli ägare till en plåt den 14 mars, efter att ha lyssnat till kvällens föredrag! Plåtarna och förövrigt alla andra mynt som säljs den 13-14 mars finns nu utlagda på Numisbid

Som vanligt hade jag kameran med mig... och denna gång använde jag dessutom den! Timmen är dock sen och därför blir dagens bild från Brittish Museum och på ett plåtmynt. Bilden i går var kanske för liten (vilket jag blivit påmind om i två mail...) därför kommer här bilder på tvenne snygga stämplar. (Skärpan är dock inte den bästa, eftersom det alltid är svårt att fota genom det skyddsglas som objekt på museum skyddas av).


London calling!

Skapad tisdag, februari 24 2015 21:34:31

Precis hemkommen efter några dagar i London är det hög tid att göra lite PR för myntmässan på lördag. Sveriges Mynthandlares Förening anordnar en myntmässa på Hotell Sheraton i centrala Stockholm. Åker du till Stockholm på lördag har du också möjlighet att besöka en visning av MISAB 13. Visningen äger rum i SNF´s lokal på Banergatan 17. Om du inte orkar vänta till lördag för att besöka SNF´s kansli så kan du besöka SNF redan morgon. Feburari månads föreningskväll innehåller ett föredrag om plåtmynt av en av de största samlarna på området som besöker föreningskvällen!

Jag har gjort några resor till London med sonen förut, denna gång var det dotterns tur. Ett besök som blev relativt o-numismatiskt. Visserligen sprang vi förbi några mynthandlare (bl.a. Spinks, Baldwin och Coin Craft, men besöken blev korta, likaså blev inköpen klart begränsade. Dottern visade som vanligt (...) inget större "medlidande" med farsan. Detta trots att jag på några dagar uthärdade ett antal besök på "Victoria Secret", "Primark", "Boots" och allt vad affärerna heter. Måste säga att slutkostnaden för shoppingen i London nästan var i klass med ett besök på en myntauktion.., skillnaden är väl möjligtvis att jag inte fick med mig så mycket hem... (Får ta igen det helgen 13-14 mars). Men döttrar är döttrar och det går nog inte att göra så mycket åt... Förutom de sedvanliga sevärdheterna "råkade" vi passera Brittish Museum. Skylde på mumier men lyckades ändå få en liten rundtur på myntavdelningen, vilket alltid är lika trevligt! Den 8 daler 1658 som är utställd i den permanenta utställningen är alltid lika trevlig att beskåda. Makalöst vacker och med i princip präglingsglansen kvar i de mycket välpräglade stämplarna!

Oavsett om det blir någon numismatik eller inte är alltid London ett härligt resmål. Genomförde också i London ett av flera mål som jag satt upp för mitt andra intresse, löpning. På söndagen blev det en sedan länge planerad 7 kilometers runda i Hyde-Park. Till vilken park nästa utländska löprunda planeras återkommer jag till när den är rundan avklarad!


MISAB 13 - PDF

Skapad fredag, februari 20 2015 08:21:23

Cirka en vecka efter det att vi prenumeranter fått katalogen brukar den läggas upp på hemsidan. MISAB var i år lika punktliga som alltid. Att katalogen kom nu, lagom till sportlovet, är det nog många som är glada för. Oavsett hur du transporterar dig eller hur du ska tillbringa sportlovet är det naturligtvis smidigare att ha katalogen i surfplattan än att "släpa" med katalogen. Papperskatalogen får stanna hemma i bokhyllan!

Om någon vecka presenteras säkert objekten också på Numisbid och det går att i lugn och ro studera de stora digitala bilderna och avgöra vad som är köpvärt. Föredrar du att se objekten live så finns många möjligheter att göra det. Samtidigt som Myntmässan på Sheraton äger rum nästa helg finns en första möjlighet. Sedan är det som vanligt visning onsdag till fredag auktions-veckan. Tider och plats för visningarna hittar du på Myntauktioner i Sveriges hemsida.

Själv har jag nu ägnat några timmar åt att studera katalogen och det har redan blivit riktigt många markeringar i den. Får också hoppas att flera av dessa "markeringar" får följa med hem den 14:e! Måste erkänna att det blivit ganska tunt på mynt och pollettfronten för min del det senaste halvåret och att det nu alltså är hög tid att reparera den skadan!

Får väl ytterligare en gång påminna om att auktionen äger rum på Hotell Sergel Plaza och ingen annanstans. Det vore klart olyckligt om någon skulle åka fel och av den anledningen missa delar av auktionen...


Våra nya mynt och sedlar!

Skapad måndag, februari 16 2015 18:40:42

Idag presenterade riksbankschefen Stefan Ingves våra nya mynt och sedlar. Sedlarna kommer att introduceras i oktober (20, 50, 200 och 1000 kronor) och sedlar och även mynten (1, 2 och 5 kronan), i oktober nästa år.

Klicka på bilden för att komma till Riksbankens information!

Den nuvarande mynt och sedelserien, förutom 10 kronan, kommer att avvecklas 2016-2017. Den 30 juni 2016 blir 20, 50 och 1000 kronors sedlar ogiltiga betalningsmedel och den 30 juni 2017 tas övriga mynt och sedlar ur cirkulationen.

Förändringen av sedelserien är delvis initierad för att öka säkerheten på sedlarna. På Riksbankens hemsida kan du läsa mer om sedlarna och se bilder av både sedlar och säkerhetsdetaljer på dessa. Mynten får förutom en helt ny design även en halverad vikt.

Nu har jag hunnit bläddra igenom katalogen till MISAB 13 lite mer ordentligt. Som vanligt är det mycket bred representation av svenska mynt som kommer att säljas. Kanske saknas de riktiga stänkarna, de som har utrop +100, men jag tror ändå att något mynt kan passera hundra gränsen. Den som vill köpa riktigt dyra mynt behöver inte vänta så länge, redan i maj kommer första delen av Lindbergs samling ut och då kommer säkert många mynt att ha utrop över 100 och stor chans finns att något av dessa passerar 500 innan klubban faller. För den som är intresserad av olika typer/varianter bland småmynt är MISAB 13 ett riktigt eldorado. Både de rikssvenska och de från besittningarna finns en mängd riktigt svåra mynt betecknade R och XR.

Mitt favoritmynt vid den första lite noggrannare genombläddringen är #568 en 2 mark (15)61 från Reval! Representerande det första årtalet för eran med besittningsmynt och dessutom den högsta valören fram till Gustaf II Adolfs myntning.


MISAB 13 - Katalogen

Skapad fredag, februari 13 2015 18:18:16

Det var en AVI från MISAB som låg i brevlådan igår!!! Hastade hem från jobbet och har precis gjort en snabb genomgång. Riktig "mumma" för oss myntsamlare.

Ännu en gång har MISAB fått till en riktigt bra auktion, och detta är bara början på 2015, MISAB kommer under året att bjuda på ytterligare tre auktioner!

Nu ska jag djupdyka i katalogen men får före det passa på att önska alla en riktigt trevlig helg!!!


Negativ ränta...

Skapad torsdag, februari 12 2015 19:05:43

Idag tog Riksbanken det historiska beslutet att införa minusränta (-0,1 procent). Effekterna var momentana, börsen upp ett par procent och kronan faller som en sten mot de viktigare valutorna EUR, GBP och USD... Banker börjar också diskutera en negativ sparränta. Kostar det att ha pengar på banken kan vi väl lika väl ha dom i madrassen? Detta tvärt emot Riksbankens vision om det kontantlösa samhället utan mynt och sedlar. Kanske kommer vi att se en brist på kontanter senare i vår?

Tror att myntmarknaden åtminstone i det korta perspektivet gynnas av "kaoset" i ekonomin. Vi är nog många som just nu funderar på att omvandla kontanta medel på banken till reda "mynt" i samlingen? En riktigt tilltalande tanke!

I morgon är det fredag den 13:e så några större justeringar av "investeringsportföljen" kanske inte är att rekommendera i morgon. Om precis en månad, är det åter dags för en fredag den 13:e... och MISAB håller sin 13:e auktion... Som tur är säljs mynten först på lördag den 14:e!

Uppdatering 20:03

Kom precis hem och i brevlådan låg en AVI från MISAB?

"Tyvärr" verkar katalogen vara så tjock att den inte fick plats i brevlådan! och Posten har stängt... Får flexa ut tidigt i morgon


Lokal för MISAB 13

Skapad onsdag, februari 11 2015 18:38:47

Nu har MISAB bekräftad auktionslokal för den 13-14 mars. Auktionen äger rum på Scandic Sergel Plaza vid Brunkebergs Torg, granne med Riksbanken! Ändringen från den lokal som tidigare diskuterats (och annonserats) har varit känd någon vecka men jag har valt att inte skriva något innan MISAB själv bekräftat ändringen. Vilket MISAB nu alltså gjort.

Jag tycker MISAB har gjort ett klokt val. Historiska Museet och för all del även det Ekonomiska Museet vid Slottsbacken är trevliga miljöer. Men eftersom jag besökt alla tre platserna "å tjänstens vägnar" måste jag säga att som konferenslokal (auktionslokal) håller nog institutionerna inte riktigt samma klass som Sergel Plaza och till Stockholm åker vi väl den 13-14 mars främst för att just gå på auktion?

För oss som reser till Stockholm, och för den del också för de som bor i Stockholm, ligger Sergel Plaza riktigt bra till. Oavsett om du flyger, åker buss, tåg eller tunnelbana så har du nära till Sergel Plaza. Det tar max 10 minuter att gå från Centralstationen och från T-Centralen bara några minuter. Tar du till Stockholm med dig din nära eller kära, blir "hen" säkert hellre avsläppt vid Drottninggatan i centrala Stockholm än vid Banérgatan!

Sergel Plaza är en klassisk auktionslokal, för nästan 25 år sedan 1991 besökte jag hotellet för myntauktion. När jag tittar i katalogen ser jag också att det blev några köp på Mynthuset Auktioner, auktion 4. Tror att jag besökte fler auktioner på Sergel Plaza men hittar i skrivande stund inte dessa kataloger. Bläddrade igenom katalogen från 1991, det har hänt en del med prisbilden på mynt... Kanske läge och återkomma med en prisjämförelse med 1991 när MISAB 13 är avslutad?

Bra val av auktionlokal Dan!


Ansöka om bidrag?

Skapad onsdag, februari 04 2015 18:12:41

1928 testamenterade storsamlaren Sven Svensson sin samling till Svenska Numismatiska Föreningen och 1963 bildades Sven Svenssons Stiftelse för numismatik.

Stiftelsen har en viktig ställning bland landets numismatiker och har genom åren lämnat bidrag till många för svensk numismatik viktiga projekt. Stiftelsen delar årligen ut drygt en miljon kronor. Medel från stiftelsen kan sökas vid ansökningsomgångar i februari och september.

Har du för avsikt att söka medel från Sven Svenssons Stiftelse är det nu hög tid att lämna in en ansökan. Mer om vad du kan ansöka om stöd för hittar du på Stiftelsens hemsida .

Sista ansökningsdag för vårens ansökningsomgång är den 15 februari. Inlämnade ansökningar behandlas sedan vid stiftelsens styrelsemöte i mars.


World Coins

Skapad tisdag, februari 03 2015 21:23:11

Ingemars Myntsida har många utländska besökare vilket inte minst märks i e-postens inkorg. Tror jag fått frågor från alla världsdelar. Flest mail kommer naturligtvis från våra grannländer, de baltiska staterna inkluderat. Men åtminstone någon fråga i veckan kommer från mer avlägsna destinationer.

För några dagar sedan fick jag ett mail från USA och en redaktör på Standard Catalog of World Coins. Han ville veta lite mer om de moderna svenska mynten inför en uppdatering av den delen av standardverket. World Coins är väl mest känd som "telefonkatalogen". Vilken åtminstone tidigare varit min guide till de utländska mynten. Idag finns så pass många bra utländska siter att inköp av senare årgångar av "telefonkatalogen" känts onödigt. Idag vet jag inte om det trycks så många kataloger årligen. De senaste åren verkar mer och mer digitaliserats och till den senaste katalogen jag har medföljde en CD-skiva med boken inlagt.

Det är alltid roligt att kunna sprida kunskap om svenska mynt i världen och särskilt roligt om kunskapen dessutom kanske kommer att återfinnas i World Coins!


Myntmässa i Stockholm 28 februari !!!

Skapad måndag, februari 02 2015 22:18:44

I helgen pratade jag med Christian Hamrin som bekräftade att Sveriges Mynthandlares Förening anordnar en myntmässa på Sheraton i Stockholm den 28 februari.

På "Gorgons" sida hittade jag precis annonsen med öppettider, kontaktinformation med mera!

Om jag uppfattade Christian rätt så finns det fortfarande plats för några utställare till. Vill du sälja mynt på Sheraton den 28:e är det nog läge att kontakta Christian "omedelbums".

På tal om "Gorgon" så har det i många år funnits en länk till hans trevliga och läsvärda hemsida/blogg i min länkförteckning. Här kommer en direktlänk!


Säsongen är i gång!

Skapad måndag, februari 02 2015 21:15:18

I helgen rivstartade den svenska "vårterminen" då Sigtuna Myntklubbs årliga myntmässa gick av stapeln i Märsta. Som jag skrev i förra inlägget så har vi svenska samlare en fullspäckad vinter/vår att se fram emot.

Även utomlands börjar auktionerna komma igång. Künker har redan haft några auktionsdagar, bl.a. i Berlin men nu börjar även andra firmor vakna till liv.

Vill du följa auktionsfirmor runt om i världen är numisbids och sixbid två siter att rekommendera.

De båda samlingssiterna har i princip alla de stora auktionshusens auktioner samlade. Jag brukar åtminstone veckovis göra ett besök och göra några för mig intressanta sökningar. Under den gångna jul- och nyårshelgen var det riktigt tunt med objekt. Men de senaste veckorna har det tillkommit nya objekt i princip varje gång jag besökt sidorna. numisbids kanske är mest känt i Sverige eftersom MISAB går att följa där. Genom åren har jag lagt åtskilliga bud på dessa siter och måste säga att det är förvånansvärt enkelt att bjuda på mynt i andra länder även om man inte förstår språket. Tänk dock på att mynt köpta utanför EU är momsbelagda och att du därför bör räkna med ett rejält påslag på det klubbade priset.

På tal om MISAB så är det nu hög tid att beställa katalogen till auktionen i mars. MISAB har nu också ett paketerbjudande där du kan köpa årets fyra auktionskataloger + en skrift om Nils Lindberg för 750 kronor. Först reagerade jag över priset som jag tyckte var på tok för högt. Men vid en närmare eftertanke är det inte mycket pengar för fyra välmatade auktionskataloger + en specialskrift och säkert närmare en decimeters utökning av den olivgröna delen av bokhyllan! Betalningen får gireras över den närmaste veckan.


Mässan i Märsta!

Skapad lördag, januari 31 2015 19:33:07

Det har varit lite segt på den numismatiska fronten för min del sedan årsskiftet. Men idag tog jag en tripp till den välbesökta och välarrangerada myntmässan i Märsta och fick en nytändning. Denna gång var mässan en helt ny upplevelse för mig, eftersom jag denna gång tillsammans med en kompis hyrt ett bord.

Förra året bestämde jag mig för att det var dags att sortera upp i samlingen. Alldeles för många "hyllvärmare" befinner sig där just nu. Vilket är resultatet av många års samlande samt att fokus på samlandet förändrats ett par gånger genom åren.

En fördel med att ställa ut är att samlingen måste gås igenom för att plocka fram mynt som ska avyttras. Jag har påbörjat inventeringen med 1. mynt som tillhör samlingen 2. mynt som pga. kvalitet/variant kanske ska tillhöra samlingen och 3. mynt som definitivt är dubbletter. En hastig genomgång av mynten i bankfacket tidigare i veckan resulterade i en bedömning att över hälften av mynten i "samlingen" är att betrakta som mynt utanför samlingen och då är inte massvara inräknad... En balans som inte är sund eftersom jag har inställningen att mynt i samlingen ska intressera mig.

Mässor är alltid roliga och denna gång var särskilt rolig. Eftersom jag inte bara var en "anonym" köpare fick jag många ansikten på olika "alias" från auktionssiterna och inte minst träffa flera besökare av Bloggen och Myntsidan "face-to-face", mycket trevligt!

Jag kan rekommendera alla att någon gång själv ställa ut. Ett tips för dig som ska ställa ut för första gången är dock -Börja sortera ut mynten i tid! Trots "oceaner" av tid för min del under julhelgen, har jag tillbringat de senaste nätterna med att plocka ut det som skulle säljas och prissätta dessa objekt.... Vilket inte alltid är så lyckat som säljare eftersom det "fem-i-tolv" ofta blir missar både i kvalitet och raritetsgrad, med andra ord riktiga fyndchanser för köpare!

Hur gick då mässan för min del? Jag är klart nöjd då flera av mina mynt/polletter/medaljer hittade nya ägare! Inköpen till den egna samlingen blev dock noll. Det blev bara ett litet "tröstköp" och det av min bordskamrat. Köpen får komma senare i år kanske på 3 x MISAB eller på Frimynt i Helsingborg. Måste säga att det nog är rekord i evenemang den kommande våren. Förutom de redan nämnda auktionerna och mässan anordnas myntmässor i Göteborg, Borlänge och kanske även i Östra Tollstad och flera auktioner bl.a. av Philea i maj (alla evenemang hittar du i min AGENDA!). Fick idag också bekräftat att det blir en myntmässa på hotell Sheraton i Stockholm den sista lördagen i februari, återkommer med tider och mer information så snart jag har fått det.

Sammantaget är jag mycket nöjd med dagen. Får i den kommande veckan utvärdera mässan tillsammans med min bordskamrat och kanske blir det repris (då bättre förberedd...) nästa år!

ps. Naturligtvis skulle jag med detta inlägg också lagt till några bilder från mässan, men måste erkänna, vilket min sambo kan intyga, att jag är en dålig fotograf som ofta har med mig kamera men allt för ofta glömmer att ta bilder... ds.


Myntmässa i Märsta!!!

Skapad lördag, januari 24 2015 14:06:54

Nästa helg drar myntsäsongen igång ordentligt med Sigtuna Myntklubbs mässa i Märsta. Det är en riktigt stor mässa Sigtuna Myntklubb anordnar och frågan är om inte mässan är den näst största i Sverige efter FriMynt? Jag har varit på Sigtuna Myntklubbs mässa ett antal gånger och alltid varit lika nöjd med besöken. Vägbeskrivning hur du hittat till Forum i Märsta finns på Sigtuna Myntklubbs hemsida.

Nu är det också klart med lokaler för MISAB 13, denna gång lämnar MISAB Garnisonen och beger sig till närbelägna Historiska Museet. Spännande med en ny och historisk miljö för myntauktioner!

Det ryktas om att det kanske blir en myntmässa i Stockholm i slutet av februari? Eftersom jag inte fått mässan bekräftad får jag återkomma med mer detaljer när jag har det.


Köpa mynt i Sverige eller utlandet?

Skapad fredag, januari 09 2015 17:12:10

Under några år har det varit riktigt fördelaktigt att köpa svenska mynt i utlandet. Både dollar, euro och pund har haft relativt låga kurser, särskilt dollarn. Under de senaste åren har det varit riktigt billigt i USA. Nu har dollarna stigit rejält och tangerar i princip 9 kronor strecket, vilket är den högst nivån sedan 2009. Dagens situation liknar lite den 2008-2009 då dollarn på knappt ett år gick från under sex kronor till 8,50.

Dagens noteringar är $ 8.96 (6,82/6,53), € 9,41 (9,20/8,90), £ 11,98 (11,62/10,73) inom parantes har jag angivit noteringar sex respektive tolv månader tillbaks. För två år sedan när jag var i London var köpkursen för pund på växlingskontoret i Stockholm under 10,00 och då ska man betänka att det stora växlingskontorets säljkurs ofta ligger 4-7 procent över den officiella kursen.

Det har alltså på ett år blivit 37 procent dyrare att köpa för dollar, vilket naturligtvis minskat fyndchanserna åtminstone om man ska se till dollarkursen. Sedan kanske inte alltid kunskapen om svenska mynt är den bästa "over there" varför fynd ändå kan göras!

Det är spännande att handla i utlandet via internet, men ska du göra det ska du betänka att köp utanför Eurozonen är momspliktiga. Ska du betala moms kan även tullavgifter och andra skatter och avgifter tillkomma. Sedan kan också betalningen kosta en slant. IBAN-betalningar inom EU får inte kosta mer än motsvarande transaktion inom landet (ett par kronor), men utanför EU tar bankerna ut helt andra avgifter. Det finns andra betalningsinstitut förutom banker men min erfarenhet är att det är att det är dyrt att skicka pengar till utlandet med dessa. Paypal är ett ytterligare alternativ och kanske det vanligaste vid köp på olika internetsiter. Paypal är gratis för köparen men säljaren får betala några procent, vilka han eller hon ofta lägger över på köparen...

Om det troligen just nu är mest fördelaktigt att köpa mynt i Sverige gäller naturligtvis det omvända om du ska sälja, i USA kan du troligen få riktigt bra när slutpriset i dollar ska omräknas till kronor!

Trevlig helg!






Mynt & Numismatik

 

Snabblänkar