B2014


Ingemars Myntblogg 2014


Anno MM:X4

Skapad onsdag, december 31 2014 11:09:22

Ett för min del mycket bra mynt- och pollettår avslutas snart. De senaste julhelgerna har jag försökt att sammanfatta det år som precis passerat. Brukar förbereda mig i god tid, så blev det inte i år... Det blir därför en högst personlig och snabbt nedtecknad tillbakablick.

MISAB förärade oss 2014 med tre auktioner förutom de två ordinarie en tredje den 17 maj på underbara Möckelsnäs Herrgård. Jag besökte alla tre auktioner 2014 och kan nu lägga 12 besökta MISAB auktioner till mitt CV! Det kommande året övertrumfar MISAB årets auktionsutbud! vi myntintresserade har 2015 att se fram emot inte mindre än fyra auktioner, bland annat del 1 av Nils Lindbergs typsamling svenska mynt. Besöket på Möckelsnäs gick fort. Lång resväg, visning och auktion innebar att jag och flera andra helt missade omgivningarna. Detta rådde vi bot på några månader senare när Möckelsnäs åter besöktes. Det var faktiskt på Möckelsnäs, för många många år sedan, som de första ideérna kring SNF´s auktionsbolag föddes. Många år senare blev MISAB verklighet. I samband med denna mynthelg besöktes naturligtvis MISAB´s "huvudkontor" som passande nog är beläget inte långt från Möckelsnäs!

SNF´s årsmöte 2014 ägde rum i Lund. Förutom Lund besöktes även Landskrona där den rara 2 marken visades upp. Utöver den kända typen finns stampar som påvisar att ytterligare en typ präglats, ett avslag av denna andra typ fanns också att beskåda. Någon gång under 2014 fick jag också höra att plåtmynt präglats i Landskrona??? om detta är en skröna eller om jag bara var en ouppmärksam lyssnare vet jag inte? Några plåtar från Landskrona är inte kända. Vet du något mer om dessa får du gärna höra av dig!

Myntboken firade 45 år. Både glädjande och hemskt, särskilt med tanke på att jag fick en av de allra första utgåvorna i julklapp, när den var ny...

Det blev aldrig något FriMynt för min del 2014 och när jag tittar i backspegeln så var det faktiskt bara Märsta mässan som jag besökte, 2015 får det bli bättring på mässfronten. Internet i all ära men det är i verkligheten och på mässor som man lär sig något om vår hobby..

Rekordmånga objekt hittat till samlingen 2014. Tror att det blev ganska jämnt mellan mynt och polletter med litteratur på en klar tredjeplats. Det har blivit många köp runt om i världen via internet. Kanske inte det mest långväga inköpet, men det mest oväntade gjordes från Tirana i Albanien. En riktigt rar typ av Gustaf II Adolfs koppar mynt. Var lite osäker på köpet och trodde nog inte att något mynt skulle anlända. Men där hade jag helt fel, fem dagar senare låg myntet i en oförsäkrad försändelse i brevlådan! Mina inköp har främst gjorts på olika auktioner både i Sverige och utomlands, mycket som sagt via nätet, en del privat...

Efter ett mycket inspirerande besök på "Sundsvall 42" i oktober (långt från myntvärlden även om jag besökte ett intressant föredrag av Riksbanken) kom jag hem med flera ideér. Testade en metodik under en workshop "Getting Things Done" vilket resulterade i flera visioner och steg för att nå dit... En "visionslista" handlar om mynt! Ett annat mål rörde den hobby som mynten nu fått konkurrens av, löpning. Efter att "ha suttit i princip still i 25 år" började jag motionera, "kors-i-taket" för att citera en släkting!!!

Som sagt, det blev inte så mycket till sammanfattning av 2014. Jag ska dock försöka bättra mig när det gäller 2015! Nu återstår bara att önska Er alla en riktigt bra Nyårsafton och därefter ett riktigt bra 2015! ...själv ska jag bara ut och avverka årets sista löprunda, innan champangen och andra onyttigheter med välbehag ska inmundigas...!!!

GOTT NYTT ÅR!!!!!



Ytterligare ett runstycke med V-pilar!

Skapad tisdag, december 30 2014 10:00:52

För den som är intresserad av typer, varianter och mulor erbjuder 1 ÖrKM 1719-26 en mängd trevliga mynt. Flera av dessa är riktigt svåra exempelvis Hedlingerkronor 1719 och de med små Arenburgska kronor samma år. Produktionen av 1 ÖrKM var stor vilket naturligtvis medverkat till mångfalden av typer och varianter. Vid flera tillfällen verkar dessutom kasserade stampar ha återanvänts. Den kanske roligast varianten med en återanvänd stamp återfinns 1725 då en åtsida av den senare typen detta år, den med kulor i kronbågarna har kombinerats med en gammal stamp av den typ som användes 1720-21.

Eftersom mynten 1719-1721 hade V-pilar finns det alltså även en typ 1725 med V-pilar! Mynten 1724 med V-pil är relativt ovanliga, myntet 1725 med V-pilar är en riktig raritet.


Sveakronorna 1724

Skapad måndag, december 29 2014 11:22:15

Igår skrev jag lite om typen med V-pil. Här kommer lite mer om 1 ÖrKM 1724. Den här gången fokuserar jag på åtsidans sveakronor. Alla 1 ÖrKM har samma sveakronor, dessa sveakronor användes också i början av 1725, men byttes ganska snart ut mot en ny typ, med en kula i respektive kronbåge (C).

Sveakronan (A) 1724 är dock inte ny den har använts tidigare. Kronpunsen börjar användas redan 1683 och då på enmarken, kronpunsen används sedan på alla enmarks mynt fram till 1717. På enmarken består prydnaden i kronringen av ett tunt streck. Detta streck syns även på välpräglade 1 ÖrKM 1724 men ovanpå strecket har olika prydnader i form av kulor, romber eller ovaler punsats in. Tyvärr är bilderna även idag av äldre datum och kanske inte är de allra bästa. Men på det avbildade öret 1724 syns linjen mycket tydligt.

Sveakronan från 1683 och 1724 används även under en kortare tid 1725. Att kronpunsen utrangeras i början av 1725 beror troligen på att den börjar bli utsliten, se bland annat det övre vänstra kronbladet (B) som blir smalare och smalare och till slut troligen helt försvinner.

Eftersom jag nu kommit in på ett gammalt intresseområde 1 ÖrKM avslutar jag imorgon med den intressantaste stampkopplingen på dessa mynt!



1 ÖrKM 1724 med V-pilar

Skapad söndag, december 28 2014 13:31:52

Eftersom den dubblett jag la ut väckte stort intresse kommer här lite mer information om just typen med V-pilar.

Troligt är att detta är de första 1 ÖrKM som gavs ut 1724. Jämför exempelvis pilfjädrarna på 1 ÖrKM 1719-1721 som alla har V-formade pilspetsar. Övriga 1 ÖrKM 1724-1726 har U-formade pilspetsar.

Frånsidan med V-pil har kombinerats med tre olika åtsidor. Myntbilden i stort är densamma på dessa tre åtsidor, men utsmyckningen i kronringen skiljer sig åt. 1. Ovaler (stora kulor) 2. Romber och 3. Kulor.

Även frånsidan skiljer sig på mynten. Det är samma stamp som använts till alla mynt med V-pil men denna stamp har gått sönder, se klumpen som bildas längst ned till höger på skölden. När klumpen blev för stor utrangerades troligen stampen. Kopplingen 1A är alltså den första som präglades eftersom skölden på detta mynt inte har någon stampklump.

Tyvärr hade jag bara gamla bilder på dessa mynt tillgängliga, vilka är på tre ganska ordinära mynt. Hoppas ändå att bilderna ska räcka för att åskådliggöra skillnaderna.

En komplett serie V-pilar 1724 innhåller alltså följande kombinationer

1A Ovaler (stora kulor) i kronringen/ sköld utan klump

2B Romber i kronringen/ sköld med klump

3B Kulor i kronringen/ sköld med klump

Lite mer om 1 ÖrKM 1724 kommer i morgon!

ps En stor samling plåtmynt (The Stanley Aberdeen Collection) med nästan 100 plåtar bjuds nu ut av Stack´s Bowers Galleries i USA (auktion 9-10 januari)!



God fortsättning!

Skapad fredag, december 26 2014 18:46:55

Hoppas helgen har varit bra! Ännu ingen snö på mina breddgrader men rejäl kyla. Kvicksilvret var sent i går kväll nere på minus 10 och kylan verkar hålla i sig.

Nu har jag börjat sortera upp i samlingen. Har man som jag samlat mynt i massor av år så finns många objekt som idag inte riktigt passar in i samlingen. Orsakerna kan vara flera. Kvalitetsförbättringar, byte av samlarområde, dubbletter som följt med i loter, felköp m.m. Det är absolut inga märkvärdigheter jag sorterar ut, redan nu ligger över hundra objekt i "ut-korgen". Några av objekten kommer jag att lägga upp på hemsidan under rubriken "Dubbletter", länken hittar du under Ingemars Myntsida/Diverse/Dubbletter/. Jag har precis lagt ut drygt tio objekt, blir dom inte sålda plockar jag bort dom efter någon eller några veckor och lägger förhoppningsvis ut några nya.


God Jul!

Skapad onsdag, december 24 2014 00:04:02


Det kontantlösa samhället, epilog...

Skapad söndag, december 21 2014 11:19:28

För en månad sedan lämnade jag Telia. Nu gjorde jag dock ett besök i en Telia-butik för någon vecka sedan. Orsaken var ett julklappsinköp till dottern, ett enkel mobiltillbehör. Jag "slängde upp" några hundringar när jag skulle betala och fick till svar att Telia-butiken inte accepterade kontanter. I Telia-butiken var det endast kontokort som gällde... Jag fick "vackert" plocka fram VISA-kortet för att få med mig julklappen hem....

Efter det att jag sagt upp abonmemangen på Telia fick jag i veckan några återbetalningar. Dessa kom i form av två checkar som kunde lösas in i diverse butiker. I går fick jag veta att butikerna gärna löste in checkarna men att min kostnad för detta var 25 kronor styck...

Snacka om otydligt budskap, ena dagen "här accepteras bara elektroniska betalningar..." andra dagen "här har du dina återbetalningar i form av två "ålderdomliga" papperscheckar...". Till saken hör att jag de senaste 15 åren betalat Telia elektroniskt (via autogiro) och varje gång från samma SHB-konto. Telia kan alltså inte ha varit helt obekant med vilket konto jag ville ha återbetalningarna insatta på....

Jag blir bara mer och mer nöjd med att Telia nu är ett avslutat kapitel för min del!

ps1 En trevlig artikel om 1/2 skillingar GIVA ligger nu ute på SNF:s hemsida

ps2 Agendan 2015 är nu uppdaterad


Ledighet !!!!!!

Skapad fredag, december 19 2014 18:42:34

Nu startar en riktig långhelg för många. Fem semesterdagar och en halv dags flex resulterar i inte mindre än 17 dagars ledighet, vilket är mycket bra utdelning!

Förutom de sedvanliga sysslorna kring jul-nyår finns det naturligtvis gott om tid för numismatik. Har lovat mig själv att ägna mig åt läsning av relativt nyinhandlad litteratur. Bland annat åt Theodor Högbergs "Svenska Numismatiker under fyra sekel" och åt några äldre svenska myntförordningar! Dessutom ska jag försöka få lite ordning i samlingen och sortera ut mynt som inte riktigt passar in där.

Jag får önska alla en riktigt God Jul och lite senare även, ett riktigt Gott Nytt Samlarår!!!

Ingemar

ps1. Efter behandling i Kulturutskottet den gångna veckan och i Riksdagen idag föll förslaget om fri entré på statliga museum, men "häng inte läpp" är du medlem i SNF har du redan fritt inträde på SEM/KMK!

ps2. Jag kan numera titulera mig öbo. Inte för att jag har flyttat utan för att SCB gjort en ny definition av vad som är en ö. Det är en stor ö jag bor på, gotlänningar och ölänningar är värre, men "min" ö är klar trea! betydligt större än både fyran och femman (Orust respektive Hisingen...)


Falska sedlar...

Skapad fredag, december 12 2014 08:01:43

Jag har tidigare skrivit om nytillverkade kopior av svenska mynt. Främst har det varit riksdalermynt från Oscar I som förkommit, men även några svårare öresmynt har kopierats. Nu har jag också uppmärksammats på att svenska sedlar nytillverkas och säljs på internetsiter runt om i världen och att dessa sedlar i vissa fall även hittat till svenska marknaden. Flera exempel finns där 1000-lappar sålts för priser som klart antyder att köparen trott att dom är äkta.

På eBay finns just nu följande fem svenska sedlar som är märkta "replica":

- 50 kronor Stockholms Enkilda bank 1876 "specimen"

- 1000 kronor 1950 serienummer D,647711

- 1000 kronor (1952-1965) utan årtal eller nummer

- 100 kronor 1961 serienummer 01697

- 50 kronor 1979T serienummer Z4846

Jag har tidigare även sett en Palmstruch-sedel från 1661

Har du kunskap om andra svenska sedlar som cirkulerar på samlarmarknaden får du gärna höra av dig så varnar jag andra samlare. (Om du känner till gångbara falska sedlar får du vända dig till Polisen!).

Tyvärr säljs det en hel del falska mynt och sedlar på Tradera. Tidigare har jag försökt anmäla de jag sett till granskning. Några har tagits bort men de flesta har funnits kvar. Jag ska åter börja anmäla kopiorna och förfalskningarna. Om vi är fler som systematiskt anmäler dessa objekt till granskning, kanske det finns en chans att detta otyg försvinner eller åtminstone minskar i omfattning.

ps1 Tack sedelmynt.se för informationen om de falska 1000-lapparna

ps2 Idag är jag mycket nöjd med att jag lämnade Telia som internetleverantör i månadsskiftet nov/dec. Telia har inte haft det lätt de senaste dagarna, med ständigt återkommande överbelastningsattacker...



Snart vänder det!

Skapad måndag, december 08 2014 19:24:22

Skulle i helgen fotografera några sedlar och mynt till en artikel. Jag föredrar dagsljus vid fotografering, möjligtvis kompletterat med lite stödljus. Tyvärr gick fotograferingen inget bra denna helg eftersom det var lite för mörkt ute.

Att fotografera med artificiellt ljus är inte alltid helt lätt. Ofta tar de röda eller blå nyanserna över beroende på om ljuskällan är en glöd-, halogen-, LED-lampa eller ett lysrör. Visst kan jag rigga upp ljus men det tar tid och ska jag som i helgen bara fota några få objekt är det ofta inte mödan värt att rigga ljuset...

Enligt en tabell över solens upp- och nedgång som jag precis tittade i gick solen idag upp 08:28 och ned 14:50. Om cirka två veckor inträffar vintersolståndet och den mörkaste dagen i år går solen upp 08:42 och ned 14:47, åtminstone i Stockholm. Det kommer alltså bara bli några "få minuter mörkare" på eftermiddagen!

Nu är inte bara solens upp- och nedgång intressant för fotografering. Om den lilla sol som finns döljs av tjocka moln är också detta en försvårande omständighet. Vilket var särskilt aktuellt i november då Stockholm hade den solfattigaste november sedan mätningarna inleddes 1908...

Men håll ut, snart vänder det och vi går mot ljusare tider



Årets julklapp!

Skapad lördag, december 06 2014 16:08:32

Handeln utser varje år "årets julklapp". Genom åren har allt från bakmaskin, platt-TV till spikmatt utsetts till den ultimata julklappen. I år är det "aktivitetsarmbandet" som utsetts. Ett enkelt armband som kan fungera både som stegräknare och pulsmätare samt överföra informationen till Smartphonen/surfplattan. Eftersom jag hittat en ny hobby "löpning" misstänker jag att det kanske blir ett litet paket med ett "aktivitetsarmband" under granen. Annars brukar det bli skralt med julklappar för min del, kanske har jag inte varit tillräckligt snäll eller så har jag inte gett realistiska förslag till "tomten"...

Någon liten julklapp brukar det ända bli även om den är inhandlad av mig själv. Jag ska inte avslöja för mycket, men det brukar bli några små runda julklappar innehållande objekt tillverkade i silver eller koppar... om jag inte slår på stort och inhandlar en "jul-dukat"...

Vad är då "årets julklapp" för oss myntsamlare? Naturligtvis ett medlemskap i Svenska Numismatiska Föreningen (SNF) för den som inte redan är medlem!

Överraska någon myntintresserad i din närhet med ett medlemsskap eller ge dig själv ett medlemsskap i julklapp. 250 kronor kostar det per år. Som medlem får du 8 nummer av Svensk Numismatisk Tidskrift, den ledande svenska tidningen på det numismatiska området. Möjlighet att besöka föreningsträffar och rabatt på numismatisk litteratur med mera.


Nu har den kommit... Myntboken 2015!

Skapad torsdag, december 04 2014 22:08:41

Myntboken 2015 släpptes den 28 november. Jag "hängde på låset" och beställde direkt en ny Myntbok via AdLibris. Jag har tidigare gnällt över smörgåstårtans dag med mera, i fredags när jag beställde boken var det tydligen Black Friday (ett amerikansk påhitt som nu kommit till Sverige) och jag fick därför automatiskt 10 procents rabatt på mina köp. På Tradera är det dyrare...

Nu har mitt exemplar anlänt. Visst har det hänt saker sedan 2010, vilket är datumet på min förra Myntbok. Många priser har justerats upp. Mynten har haft en mycket god prisutveckling de senaste 10 åren. Kanske speglar inte Tonkin fullt ut de priser som toppkvaliterna idag kostar på auktion. Nu ska auktionspriser ibland tas med en "nypa salt", att vissa toppexemplar sticker iväg kan ha många orsaker. Proviens, patina med mera har stor betydelse eller att två samlare på en auktion bestämt sig för att "bara ha" ett visst objekt. Det skulle vara ett omöjligt uppdrag att ta hänsyn till alla förändringar i prisbilden på årbasis, alla årtal i olika kvaliteter säljs dessutom inte under ett år. Vi som bevistar auktioner vet att olika trender har stor betydelse och det är säkert fler än jag som konstaterat att många gamla kopparmynt idag är riktigt billiga. Samtidigt känns många riksdalermynt rejält överbetalade, särskilt de relativt vanliga från Fredrik I och framåt.

Jag tycker Tonkin gör rätt som inte hastar fram med prissättningen, i någondera riktningen. Skulle det vara så att varje rekordnotering (eller bottennotering) direkt skulle avspegla sig i prissättningen finns en risk att Myntbokens värderingar skulle börja likna värderingsböckerna för frimärken.

Årets Myntbok är den 45 i ordningen, bra jobbat Archie! Bara fem år kvar till en mäktig milstolpe, 50 år!

ps1 Nobel-medaljen är nu såld. Det estimerade priset räckte inte riktigt till... Slutpriset blev 4.757.000 USD eller cirka 36.000.000 kronor inklusive provision... ds

ps2 I veckan har två lagerlistor kommit. Hamrin & Svahn och Lunds Mynthandel. Internet i all ära men jag gillar verkligen dessa "stencilerade" lagerlistor som man i lugn och ro kan sitta hemma och bläddra i ds



Nobel-medalj till salu!

Skapad söndag, november 30 2014 11:39:51

Om en dryg vecka, 10 december, är det Nobel-dagen och Nobel-priset ska delas ut. Vinnarna får förutom en prischeck på runt 10 miljoner kronor en guldmedalj. Om du själv inte räknar med att erhålla någon medalj kan du nu köpa en!

1962 fick James Watson Nobelpriset i Medicin, nu är hans medalj + tillhörande dokumentation till salu på anrika Christies i New York. Utropspriset på denna medalj är mäktigt och det krävs i princip två-tre nobelpris-checkar för att kunna vara med i budgivningen. Estimerat pris är 2.500.000 - 3.500.000 USD. Vilket med dagens dollarkurs innebär 20-25 miljoner kronor, till detta kommer en slagavgift på runt 20 procent...

Nobelmedaljen säljs nu på torsdag (4 december) och auktionen kan följas via denna länk till Christies!


Före Sverige hade egna kontanter...

Skapad lördag, november 29 2014 17:48:04

(... om nu Riksbanken vill avskaffa kontanter, kommer här ett inlägg från den tid då vi inte hade egna inhemska kontanter!)

De första svenska mynten präglades runt 995 då Olof Skötkonung var kung. Före de svenska mynten användes olika utländska silvermynt och guldmynt. Bland annat dirhem och drachmer från abbesinska och sassanidiska rikena. De allra första mynten som använts är troligen romerska silverdenarer. Som alltid när det gäller dessa tidiga mynt har de inte används som mynt med en nominellt värde, utan det är silverinnehållet som har värderats. Dessa tidiga mynt har använts tillsammans med bitsilver vid handel och värderats efter sin vikt. Denna viktekonomi pågick en bra bit in på förra årtusendet.

Läste i somras två intressanta publikationer från Numismatiska Forskningsgruppen (NFG) vid Stockholms Universitet, Roman Denarii 2013:1 och 2013:2 och insåg att jag måste ha några denarer från perioden i samlingen, vilka ska representera de tidigaste mynten använda på det landområde som vi idag kallar Sverige. Tidigaste bytesvaran finns redan där, en flintyxa som använts i "Sverige" på stenåldern.

På Gotland men även i andra delar av Sverige har det hittats relativt många romerska silverdenarer. Alla mynten funna på Gotland är från de två första århundradena efter Kristus och generellt är dessa mynt mycket slitna, vilket tyder på en långvarig cirkulation. Om slitaget kommer från cirkulation på Gotland eller någon annanstans är mer osäkert. Det är troligen så att dessa cirkulerat under lång tid i andra delar av Europa innan de hittade till Gotland.

Som sagt jag ville ha en romersk denar som startmynt i typsamlingen över "svenska" mynt. Det blev två tidiga denarer med kvinnoporträtt. Faustina den I (Diva) 141-146 e.kr. samt Sabina som var gift med Hadrianus cirka 130 e.kr. Nu är det alltid mycket diskussion om kvalitet och visst går det att hitta dessa denarer i toppkvalitet med hela myntbilden och texten helt intakt. Men när det gäller romerska denarer, som en del av den svenska mynthistorien, tycker jag att de ska vara rejält slitna och uppvisa spår av långvarig cirkulation, precis som de denarer som cirkulerat i Sverige. Nu har säker just dessa två denarer aldrig besökt svensk mark innan jag köpte dom. Varför dom såklart inte är "svenska" men de representerar ändå en typ som cirkulerat här.

De båda publikationerna som är läsvärda finns att ladda ned via denna länk till NFG:s hemsida.


Det kontantlösa samhället?

Skapad torsdag, november 27 2014 17:30:41

Var idag på ett intressant seminarium kring ekonomisk säkerhet. Ett av de ämnen som kom på tal var det kontantlösa samhället. Eftersom detta ämne, om kontanter, tangerar vårt intresseområde även om våra "kontanter" idag inte är gångbara i handeln, åtminstone inte på ICA och Konsum… tycker jag ämnet är riktigt spännande.

Naturligtvis blir det problem om någon idag "drar ur sladden" och de elektroniska betalningssätten sätts ur spel. Läste (och bloggade) för några månader sedan om en undersökning över hur mycket kontanter folk har "på fickan" och det var inte mycket... Tror inte att det ligger mycket mer "i madrassen" hemma… Stämmer undersökningen har många inte mer pengar "på fickan" än att det räcker till några liter mjölk och ett par limpor, om ens det...

Under seminariet kom också en i veckan publicerad kommentar från Riksbanken upp. Jag har precis läst igenom denna intressanta kommentar, Ekonomiska kommentarer nr 9 -2014 "Har kontanter någon framtid som lagligt betalningsmedel?"

Riksbanken konstaterar att kanske bara en fjärdedel av alla transaktioner idag görs med kontanter och att det beloppsmässigt bara rör sig om 10 procent eftersom de flesta kontantköpen avser mindre belopp. I kommentaren redogör Riksbanken för sin syn på "mynt och sedlar" som lagliga betalningsmedel. Två hypoteser redovisas 1. Effekter av en tvingande skyldighet att ta emot kontanter och 2. Effekter av att avskaffa statusen lagligt betalningsmedel (för mynt och sedlar...). Slutsatsen i kommentaren är "På sikt är det rimligt att kontanternas unika status som lagligt betalningsmedel upphör". (Klicka på bilden för att komma till kommentaren (.pdf))

För dig som är intresserad av mynt och sedlar innehåller kommentaren intressant läsning Är det så att vi snart kommer att avskaffa det lagliga betalningsmedel som använts i Sverige sedan Olof Skötkonungs tid, dvs i över 1000 år???


Myntboken 2015

Skapad november 19 2014 18:58:52

Myntboken 2015 släpps inom kort. Det är lite olika bud på nätet men det verkar som att den kommer i månadsskiftet november/december. Som brukligt var femte år så innehåller Myntboken i år "alla" svenska mynt från 995 inklusive besittningsmynten.

Jag tro att jag skrivit det tidigare, men jag tycker det känns onödigt att köpa Myntboken varje år. Det händer inte så mycket mellan de årliga Myntböckerna. I år blir det dock köp. Orsakerna är dels att min senaste Myntbok från 2010 är helt utsliten, dels att 2015 års utgåvan är den utvidgade varianten med mynt från 995 och framåt.

Gick snabbt igenom de försäljningsställen som finns och AdLibris, pris 202 kronor inklusive porto förefaller billigast. Vet inte om AdLibris är allra billigast men i den konkurrens som idag finns på nätet brukar priserna inte skilja sig mycket åt. Värre var det för 10 år sedan då priset kunde variera 50 procent beroende på inköpsställe...

ps Idag kom mail från Philea/Myntkompaniet och jag fick det jag ville ha på efterförsäljningen. Har precis hämtat tre objekt. Det finns flera osålda loter kvar så Phileas hemsida kan vara värd ett besök!


Helgen som varit...

Skapad söndag, november 16 2014 21:54:43

Det blev aldrig något besök på Philea. Träffade några vänner i fredags och bestämde mig redan på förkvällen för att inte gå "upp med tuppen" och ta morgontåget till Stockholm....

Nu har slutpriserna presenterats. Ett av mynten jag lagt bud på var Olof Skötkonungsmyntet "AACUNE IGNUNDEI/+REFEREN MOTAON" redan vid auktionsstart var dock mitt bud överträffats. Det blev ändå några objekt från Philea! Flera polletter var intressanta vid försäljning till utropspris. Nu blev dom inte sålda och jag kunde köpa dessa på efterförsäljningen (om nu inte någon hann före... jag har ännu inte fått bekräftelse på mina köp, men det kommer säkert i morgon bitti). På Phileas hemsida hittar du flera osålda objekt som nu är möjliga att förvärva till fast pris!

Flera objekt på Philea blev riktig dyra. Dyrast blev en rysk rubel från 1913 i toppkvalitet som klubbades för hela 266.000 inklusive provision. Flera av de norska och danska mynten stack också iväg rejält och utropspriserna flerdubblades. Bäst ökning mot utropspris hade dock några kinesiska mynt som från blygsamma utropspriser runt 1000-lappen budades upp till 25.000, 39.000 respektive 56.000 och då är inte provisionen medräknad. Allt som kommer från Kina är inte plagiat!

Myntets Dag på SEM fanns med i planerna förra veckan men det har aldrig varit något förstahandsaltenativ. Tycker programmet var lite för tråkigt? Även Myntklubben Skilling Banco i Linköping ordnade Myntets Dag i helgen. Temat var medeltiden och vad jag har hört från en av besökarna så var det riktigt intressant föredrag som hölls.

Katalogen till Frimärkshusets auktion den 6 december går nu att hämta hem från Frimärkshusets hemsida!


Philea på lördag och Myntets dag på söndag...

Skapad torsdag, november 13 2014 20:50:36

...och idag firar vi smörgåstårtans dag hörde jag på radion i morse... Tror snart att varje maträtt ska ha en egen dag... Ska jag välja mellan smörgåstårtans dag och Myntets dag är valet lätt. Problemet skulle möjligtvis vara att det är två intressanta aktiviteter denna helg. Förutom Myntets dag på söndag så håller Philea/Myntkompaniet en riktigt trevlig auktion på lördag. Genom åren har det blivit flera köp hos Philea/Myntkompaniet, alla genom anbud eller efterförsäljningar. Jag har faktiskt aldrig besökt en liveauktion hos Philea så det kanske är hög tid nu? Tror dock inte att det blir två Stockholmsbesök så det gäller att välja. Just nu ligger Philea bäst till. Jag får bestämma mig i morgon kväll innan 2400 då anbudstiden går ut!

På tal om inlägget när Riksbanken sänkte styrräntan till 0 procent, läste jag häromdagen i morgontidningen att en tysk bank nu hade satt räntan negativ för större sparbelopp. 0,25 procent fick man tydligen betala för att ha pengarna på bankens sparkonto... Blir mer och mer övertygad om det bästa sparandet just nu ligger i bankfacket och består av idag icke gångbara mynt! Åtminstone inte gångbara på banken eller på växlingskontoret.


Nu "vänder jag blad"!

Skapad lördag, november 08 2014 12:08:02

Nu börjar aktiviteterna för 2014 i min numismatiska Agenda att sina. Kvar innevarande år är bland annat Phileas auktion om precis en vecka, Frimärkshusets auktion den 6 december samt tre Myntets Dag (Lödöse, Linköping och Stockholm). Varav Lödöse precis pågår, vill du dit får du snabba dig på!

Det är alltså dags att "vända blad" och börja blicka framåt mot 2015. Känner du till några evenemang är du välkommen att höra av dig, likaså om du vet datum för de återkommande evenemang som anordnas och där jag i dagsläget har satt datum "??".

Datum för två evenemang är redan spikade: Sigtuna-mässan 31 januari och FriMynt 25 april.


Samling Nils J. Lindberg

Skapad torsdag, november 06 2014 19:19:31

Denna snöiga... 6 november hade jag förberett ett blogg-inlägg om en dimmig dag för nästan 400 år sedan... Det inlägget får vänta ett år. Dagens stora nyhet står MISAB för!

Myntauktioner i Sverige har fått förtroendet att sälja den finske storsamlaren Nils J. Lindbergs omfattande typsamling av svenska mynt, inklusive Åbo-myntningen.

Jag hade förmånen att träffa Nils för drygt ett år sedan. Två Lindbergska uttryck från Helsingsforsbesöket har etsat sig fast hos mig. "Ping-pong"-samlare, det vill säga samlare som köper och säljer objekt. Nils har varit allt annat än en "ping-pong"-samlare. Många av de mynt som MISAB nu kommer att sälja har alltså befunnit sig utom räckhåll för andra samlare under en mycket lång tid.

Det andra uttrycket är "varje samling har sitt flaggskepp" vilket naturligtvis ska uttalas på härlig finlandssvenska! Samlingens "flaggskepp" är riksdalern 1633 som också avbildas på framsidan av det utskick som kom från MISAB idag (klicka på bilden för att hämta broschyren från SNF:s hemsida). Ett mynt som varken är det svårast eller dyraste myntet i samlingen. Att just riksdalern 1633 är "flaggskeppet" i samlingen motiverades med kombinationen kvalitet, svårighetsgrad och den mycket fina proviens-kedja som myntet har.

Vilket är ditt "flaggskepp"? kanske dags att ta sig en funderare!

Även om jag spelar flera divisioner under Lindberg kommer jag naturligtvis att åka till Stockholm på senvåren nästa år och närvara när den första delen av samlingen säljs. Förhoppningsvis får jag med mig åtminstone något enklare objekt med den mycket fina proviensen Dr. Nils J. Lindberg, Helsingfors.

Jag får gratulera MISAB till ett riktigt prestigeuppdrag!



Philea/Myntkompaniet auktion 15 november!

Skapad fredag, oktober 31 2014 15:16:22

Idag anlände katalogen till Phileas/Myntkompaniets auktion den 15 november. Den digitala katalogen finns på Phileas hemsida.

Flera trevliga objekt kommer att säljas och här kommer ett litet urval: 1 daler 1603 som visserligen varit hängd men som i övrigt är riktigt trevlig. Flera plåtar och några dukater. En krona 1942 som saknar randprägling och som kanske är ett provmynt? Riktigt fina norska mynt som kanske kommer från samma samling som såldes i våras? Jag är dock för dåligt insatt i norska mynt för att avgöra om det finns någon prisraket, likt den norska speciedalern 1861B som såldes i våras till rekordpris! Dyrast på denna auktion är en mycket enkel amerikansk sedel, som enligt objektsbeskrivningen kanske är unik, utropspriset är mäktiga 100.000 kronor. Överlag är det en riktigt trevlig auktion som går av stapeln om drygt två veckor!

Får samtidigt passa på att önska alla en bra helg! Själv har jag redan tjuvstartat, jobbade hemma idag...

ps. flera trevliga antika mynt säljs just nu av Nyköpings auktionsverk ds.


Myntets Dag x 3

Skapad onsdag, oktober 29 2014 23:24:04

Världen har varit lite upp-och-ned de senaste dagarna. Räntan är nere på noll, igår var varmaste dagen i Stockholm sedan mätningarna startade 1756 och ubåtsjakt(?) pågick häromdagen utanför vardagsrumsfönstret....

I november äger dessutom inte mindre än tre Myntets dag rum! Bra PR för vår hobby och jag hoppas på välbesökta evenemang! Både Lödöse, Linköping och Stockholm kommer att genomföra Myntets Dag de närmaste veckorna. Kanske anordnas det ännu fler Myntets Dag? Anordnar du någon myntaktivitet eller känner du till någon annan aktivitet som kan intressera oss myntsamlare är du alltid välkommen att maila mig så lägger jag in evenemanget i min NUMISMATISKA AGENDA. Länkar till året Myntets Dag x 3 hittar du naturligtvis redan nu i agendan!

Den första större myntmässan jag besökte var just i samband med Myntets Dag på gamla KMK på Narvavägen. Jag hade visserligen varit på några myntmässor som Örtendahl anordnade på Hotell Continental i Stockholm. Men där var det bara Örtendahl som ställde ut. På KMK var det flera handlare på plats och besökarna bjöds på både trevliga föredrag och utställningar. Ett eldorado för en då tonårig myntsamlare!

Myntets Dag har sedan i olika tappning förekommit runt om i landet, men levt en ganska tynande tillvaro på senare år (?). Nu kanske Myntets Dag får en renässans!

I brist på en lämplig myntbild får det bli en detaljerad marinkarta från kalla krigets dagar. En karta som inte är tillverkad i Sverige...


Två mynt!

Skapad tisdag, oktober 28 2014 14:17:15

Efter MISAB 11 har det blivit dålig utdelning på auktioner för min del och av köp av numismatiska objekt överhuvudtaget. Under sommaren blev det bara några enklare polletter och någon enstaka kvalitetsförbättring i samlingen. Har kraftigt dragit ned på besöken både på Tradera och Ebay. Trots det har blivit en hel del bud med relativt höga limitar, har jag gått lottlös från dessa auktioner. Tydligen gäller det att vara med i sista minuten (sekunden) för att få något. I de fall jag lagt ett tidigt högt bud har alltid detta så sakteliga alltid "ätits upp" och övertrumfats under de sista sekunderna av auktionen. Lite frustrerande är det och jag vet inte hur många gånger jag varit "underbidder". Sommaren har som sagt varit mager på den numismatiska fronten. MISAB 12 bättrade på inköpsstatistiken även om det fanns resurser att köpa mycket mer än vad som då blev fallet.

Så helt plötsligt för tre veckor sedan vände det och jag fick äntligen utdelning, dubbelt upp inom bara någon timme! Nu har mynten också anlänt från utlandet. Det ena myntet tog precis tre veckor och jag var riktigt orolig för att myntet sorterats fel av posten...

Först ut var en vacker 1 1/2 heller Fredrik I Hessen-Kassel 1746 bara lätt cirkulerad. Särskilt åtsidan med strieringen i monogrammet gillar jag skarpt! En klar kvalitetsförbättring till samlingen då det tidigare exemplaret av denna typ var en svag 1:a.

Bara någon timme efter detta köp kom nästa. Ett typmynt också det, den rara och eftersökta örtugen från Sten Sture den yngre med årtalet 1512. Nu står troligen inte 1512 för utgivningsåret utan är säkert en koppling till någon myntordning som beslutades 1512 eller till att Sten Sture blev riksföreståndare detta år? Sten Sture tituleras på myntet riddare (RITTER), "STEEN STVRE + RITTER", "MONETA STOCHOLM 1512" (LL IVb). Visserligen har myntet en perforering, men får ändå duga i samlingen, en "fascinerande fuling" för att citera en annan bloggare. Örtugar från Sten Sture växer som bekant inte på träd! och den andra valören som har årtalet 1512 lär jag aldrig bli ägare till... För övrigt är det bara tre årtal som förekommer på de svenska mynten före Gustaf Vasa 1478, 1512 och 1515.

Förhoppningsvis kommer en kvalitetsförbättring, ett mynt utan perforering till samlingen i sinom tid. Precis som med 1 1/2 heller 1746 börjar det för min del ofta med ett lite sämre men fullt tydbart mynt som efterhand uppgraderas till något bättre. Så har mitt samlande oftast sett ut och kommer säkert att göra framöver också!

ps idag blev det alltså två inlägg! och dessutom en löprunda, men är det höstlov så är det!


Ränta 0,00 procent

Skapad tisdag, oktober 28 2014 10:10:51

Idag sänkte Riksbanken reporänta till en historisk lägstanivå. Riksbanken sänkte vid dagens sammanträde styrräntan till noll procent. Positivt om man har stora lån, även om bankernas marginaler är på tok för stora och låntagaren får betala över två procent för ett lån med säkerhet i form av en fastighet. Utan säkerhet är bankräntan betydligt högre.

Frågan är då hur den som har pengar på banken ska förvalta dessa. Räntan har varit noll och snart får säkert den som vill ha pengarna på banken betala för det, om det inte redan är så med alla avgifter? Bankkonto är kanske inget alternativ idag, ska besparingarna då placeras i fonder och aktier? Avkastningen är betydligt större än på ett bankkontot. Men aktier innebär en risk, aktievärdet kan gå både upp och ned, vilket har varit fallet efter sommaren med kraftiga kursförändringar nästan veckovis. Ett tredje alternativ skulle vara mer stabila råvaror och då främst i form av ädelmetaller.

Det alternativ som tilltalar mig mest är naturligtvis något helt annat, mynt. Prisutvecklingen har varit god på mynt. Naturligtvis kommer även myntmarknaden att någon gång i framtiden vika av och vi får sjunkande priser. Kanske inte på allt material, raritet och kvalitet tror jag kommer hålla prisnivån i många år till! Det som främst talar för att lägga en större andel av besparingarna på mynt är att det är en besparing som jag har glädje av idag! Dom andra besparingarna finns där för framtiden, men mynten ger glädje både när dom köps in, när dom samlas och förhoppningsvis även när dom ska avyttras!


Bye, Bye Telia!

Skapad söndag, oktober 26 2014 10:46:04

Jag har varit Telia trogen i över 30 år, detta trots höga kostnader för fast abonnemang. Internetuppkopplingen har inte heller varit mycket att skryta med även om priset per månad antytt det... Nu säger jag Bye, Bye Telia!

Telias 8 Mbit/sekund har precis bytts ut mot en fiberkabel och >100 Mbit/sekund. Priset nästan halverades (en aviserad höjning från Telia oräknad). När Telias bredband åker ut får den fasta telefonen följa med. Varför betala en dyr fast kvartalsavgift när den fasta telefonen mest finns till för syns skull och det är mobilen som gäller?

Tror att besparingen totalt per år åtminstone motsvarar en Fredrik I riksdaler i samlarkvalitet! så att lämna Telia var ett enkelt val! Dessutom kanske det nu kommer att bli lite mer fart både på hemsidan och bloggen

Vintertid: Glöm inte ställa om klockan idag eller behöver man nuförtiden ställa om något? allt verkar gå automatiskt!

Tyvärr blev det ingen myntmässa i går för min del, men det verkar ha varit en riktigt bra mässa med många besökare.


Resa till Peking i helgen?

Skapad måndag, oktober 20 2014 22:33:19

Till helgen på lördag 25 oktober är det dags för den årliga mässan i Norrköping. Tyvärr har jag aldrig haft möjlighet att besöka mässan då det varje år krockat med andra evenemang för mig. Mässan är en av de större i Sverige och borde bara överträffas av FriMynt och Sigtuna samt möjligtvis Lund-mässan. I år är jag ledig så kanske blir det en dagsutflykt till Peking på lördag?

Enligt utställarförteckningen som är uppdaterad den 7 oktober är nästan 25 utställare förhandanmälda (klicka på rutan ovan för ett se alla utställare!).

Om knappt en månad 15 november är det dags höstens Philea auktion. Katalogen ska enligt uppgift komma i månadsskiftet oktober/november och det ska vara en riktigt bra auktion som Philea har på gång!


BYTT är BYTT!

Skapad lördag, oktober 18 2014 10:12:50

Det är inte ofta vi får se mynt i TV men i torsdagens "BYTT är BYTT" på TV4 dök ett riktigt rart mynt upp. En Sigismundriksdaler 1594. Presentatör av myntet var Dan Carlberg från allas vårt MISAB!

Myntet var det dyraste objektet i detta avsnitt av "BYTT är BYTT". Sigismundriksdalern värderades till 500.000 kronor.

MYCKET BRA REKLAM FÖR BÅDE MYNT, MYNTSAMLANDE OCH NUMISMATIK !!!

Tyvärr har jag helt missat denna serie, men ska börja följa den! Senaste avsnitt ligger nu ute på TV4 play.


Fri entré 2015 på SEM/KMK

Skapad fredag, oktober 17 2014 23:09:02

Som jag tidigare skrev så nämnde statsministern i sin regeringsförklaring att fri entré skulle införas på statliga museum. Idag kunde Kulturdepartementet och Finansdepartementet kungöra vilka museer som ska omfattas av reformen. Fri entré ska under 2015 införas vid följande av statens museer: Armémuseum, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum, Hallwylska museet, Historiska museet, SEM/Kungl. myntkabinettet, Livrustkammaren, Marinmuseum, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet och Östasiatiska museet. När under 2015 som den fria entrén införs är ännu inte beslutat. Reformen kostar 80 miljoner kronor...


Lagar, förordningar med mera!

Skapad söndag, oktober 12 2014 16:28:17

Igår hade jag ett inlägg med en bild på en gammal förordning. Men även nya förordningar är intressanta. De två senaste med myntanknytning beslutades i december förra året och kom ut 4 mars i år. Dessa båda föreskrifter (SFS 2014:84 och SFS 2014:85) behandlar våra nya mynt och sedlar, de som ska tas i bruk 2015/2016.

De nu aktuella förordningarna beskriver i detalj hur de nya mynten (och sedlarna) ska se ut. Motivet är beskrivet i text. Vikt, metallinnehåll, diameter och även vilken felmarginal viktmässigt som accepteras på mynten finns beskrivna.

Det är faktiskt inte så mycket som skiljer en 1600-tals förordning från en modern dito, åtminstone inte innehållsmässigt. Möjligtvis kan vi på de moderna förordningarna sakna myntmotivet, vilket återfinns på flera av 1700-tals förordningarna. Sedan är det naturligtvis trevligare med en förordning tryckt på lump-papper med ett typsnitt och ett språk som för länge sedan nästan är glömt. Gamla förordningar är dekorativa och gör sig riktigt bra bakom glas och ram, särskilt de stora i folio-format!

Jag har försökt sammanställa förordningar med numismatisk anknytning 1948-2014 på en särskild sida (saknas något är du alltid välkommen att kontakta mig). Jag har nöjt mig med förordningarna efter 1948. De äldre lagarna och förordningarna finns bra beskrivna i Numismatiska Meddelanden III av August W. Stiernstedt (åren 1375-1875 ) och i Nordisk Numismatisk Årsbok 1948 av Ernst Nathorst-Böös (åren 1876-1947).


Mynt och förordningar

Skapad lördag, oktober 11 2014 17:32:03

Idag blir det bara en bild. Både mynt och förordningar är spännande.

Ovan en förordning om Myntet från 1641 och ett mynt från samma år.


Uppsala ToR

Skapad fredag, oktober 10 2014 20:35:41

Idag gjorde jag en snabbvisit i Uppsala. På Universitetets myntkabinett var det bokrelease klockan 1500. Frédérik Elfvers skrift om Johannes Loccenius släpptes. En trevlig tillställning med både mingel och en presentation av boken. Tror att det var cirka 30 besökare på plats, vilket måste ses som ett högt deltagarantal. Besökarna var från den numismatiska världen (samlare, handlare, övriga intresserade...), från den akademiska världen eller både-och!

På hemresan fick jag tillfälle att läsa igenom boken. En trevlig skildring av den numismatiska pionjären Loccenius som redan 1647 gav ut en bok med numismatiska inslag. Jag tycker att man ska betänka att detta är femtio år före Dijkmans och Brenners mer kända verk publicerades.

Skriften som är #12 i Svenska Numismatiska Föreningens serie Smärre skrifter är klart läsvärd och passar in i varje numismatiskt bibliotek! Skriften kan köpas (eller kan inom kort köpas) via SNF:s hemsida. Priset är endast 100 kronor (exklusive porto)!


Fritt inträde på SEM/KMK + nyhetsbrev !!!

Skapad fredag, oktober 03 2014 20:02:21

Har under eftermiddagen gått igenom Stefan Löfvens regeringsförklaring. Nu var det inte utifrån ett numismatiskt perspektiv jag granskade regeringens avsikter. Fick i morse, trots semester... uppdraget från ansvarig direktör på min myndighet, att studera regeringsförklaringen lite noggrannare. Vad jag kom fram till passar inte in på denna blogg. Men vid genomläsningen hittar jag åtminstone en passus som möjligtvis kan glädja oss som är numismatiskt intresserade och inte redan är medlemmar i SNF. "Fri entré införs på de statliga muséerna". SNF:s medlemmar har som bekant sedan många år fritt inträde på SEM/KMK! Jag tycker detta är ett mycket bra initiativ, föremålen på de statliga muséerna tillhör oss alla och muséerna ska vara gratis att besöka!

På tal om SEM/KMK fick jag idag ett mail därifrån. Ett "Nyhetsbrev" har nu skapats och är du intresserad av vad som händer på SEM/KMK kan du via deras hemsida börja prenumerera på detta nyhetsbrev.


Ny småskrift från SNF !

Skapad fredag, oktober 03 2014 11:29:10

Nästa fredag är det release av Svenska Numismatiska Föreningen, Smärre skrifter #12. En liten skrift om Johannes Loccenius (1598-1677). Loccenius var verksam i Uppsala och mycket lämpligt sker också presentationen av den nya småskriften på Uppsala Universitets Myntkabinett.

Mer om releasen hittar du om du klickar på Loccenius-medaljen!


Myntets Dag i Stockholm 2014!

Skapad tisdag, september 30 2014 21:31:51

Idag kom Svensk Numismatisk Tidskrift nummer 6-2014. Bland annonserna i tidningen finns en annons om Myntets Dag 2014 som planeras anordnas på Sveriges Ekonomiska Museum/KMK söndag den 16 november. Vilka aktiviteter som Myntets Dag kommer att innehålla är ännu inte känt. Annons med program utlovas dock i novembernumret av SNT. Vi får alltså vänta en månad för att få veta om det blir en traditionell Myntets Dag med närvarande mynthandlare och försäljning av numismatiska objekt eller om det blir inriktning på numismatiska föreläsningar. Helst skulle jag se både-och.

Jag tycker att det är mycket positivt att SEM/KMK kommer att uppmärksamma mynten! Annars har de främst varit ekonomisk historia och ekonomiska teorier som dominerat utbudet.

Som medarrangörer till Myntet Dag 2014 står Svenska Föreningen för Historiska Värdepapper och Stockholms Myntklubb.

Jag återkommer på bloggen så snart jag vet mer!


Myntmässa i Lund på lördag!

Skapad torsdag, september 25 2014 23:41:14

Har du pengar kvar efter MISAB-auktionen kan det vara läge att bege sig söderöver på lördag. Då anordnar nämligen Sveriges Mynthandlares Förening sin årliga höstmässa. Mässan äger rum på Hotell Lundia (samma hotell som SNF höll årsmöte på tidigare i år). Har du inga pengar kvar kan en Lundaresa ändå rekommenderas. På en mässa finns alltid många mynt att titta på och lära sig mer om.

Jag gillar verkligen mässor. Det är ett ypperligt tillfälle att träffa samlarkollegor och att lära sig mer om myntmarknaden. Både vad gäller tillgången på olika mynt men inte minst hur de etablerade och kunniga mynthandlarna kvalitetsätter de objekt som saluförs. Är man trött på Traderas superlativer, kan man på en mässa få lära sig vad skillnaden på exempelvis 1+ och 01 är. En inte helt oväsentlig kunskap då ett 01 mynt ofta värderas minst dubbel så högt som en 1+. Allt som glimmar och glänser på Tradera är inte guld även om objektbeskrivningarna ofta vill påskina det...


MISAB 12 – resumé

Skapad tisdag, september 23 2014 20:40:17

Då har höstsäsongen rivstartat med MISAB och den närmsta månaden har vi som är intresserade av mynt mycket att se fram emot. I morgon är det ”köp, byt och sälj” på SNF i Stockholm, till helgen är det myntmässa i Lund, Philea (början av oktober), Künker har auktion i Osnabrück (början av oktober) och Haljak auktion i Tallinn (mitten av oktober). Länkar till alla evenemangen hittar du i min Agenda.

Jag har tidigare funderat på att åka till Haljaks höstauktion. Katalogen har nu släppts med en hel del material av svenskintresse. Tror dock inte att det blir någon resa utan jag får nöja mig med att lämna anbud på några intressanta objekt.

Nu har jag lyckats omvandla slutprislistan från pdf till Excel och kunnat studera den lite noggrannare. Omsättningen var riktigt bra drygt 7,5 miljoner kronor. Av de 1816 listade objekten var det 1700 som blev sålda. Snittpriset på de sålda loterna var 4500 kronor och medianpriset 1900 kronor. Att det är stor skillnad mellan snitt och median beror på att några objekt blev riktigt dyra och drog upp snittet. Sex objekt kostade över 100 000 exklusive köparprovision. Bäst gick halvmarken Åbo 1558 som slutade på hela 165.000 (50.000) efter en lång och segdragen strid mellan två budgivare på telefon. En inte allt för djärv gissning är att båda telefonsamtalen kom från den ”östra rikshalvan”. Åbo halvmarken följdes av 2 talern 1634 från Erfurt 145.000 (50.000) och två dukater präglade med guld från Ädelfors respektive Ostindien vilka slutade på 135.000/ styck. Vilket kanske var lite oväntat då Ädelsforsdukaterna brukar uppskattas mer än de präglade ostindiskt guld. Ovanligt många bra plåtmynt såldes på MISAB 12 och priset blev därefter, inte oväntat både dubblades och tredubblades utropspriserna på dessa.

Samlarnas preferenser blir tydliga på en auktion. Mycket av materialet går för rekordpriser medan annat material mottas med ett svalare intresse och slutar på utrop, strax över utrop eller blir osålt. Vill du se vad objekten som intresserar dig slutade på finns slutprislistan att ladda hem från MISABs hemsida. Vill du ha bra bilder på objekten så hittar du det på Numisbids!

Det var som jag skrev i fredags, säkert ett hundratal besökare på plats. På en auktion kommer och går folk beroende på intresseområde, det var lika mycket folk på plats när jag kom som när jag gick men långt i från samma personer. MISAB hade denna gång återvänt till den nyrenoverade ”matsalen”, efter två auktioner i konferenssalen. Med tanke på det stora deltagarantalet skulle nog även denna auktion gått av stapeln i konferenssalen.

Nu har jag haft möjlighet att i lugn och ro studera inköpen. Jag är mycket nöjd men som alltid hade jag gärna haft några fler objekt att studera…

Ps Fick i helgen frågan om hur det går med löpningen. Tackar som frågar, det går riktigt bra. Trots en dryg veckas uppehåll på grund av ”skada”, konferens och MISAB blev det ett nytt prydligt ”pers” på halvmilen i söndags!


MISAB 12 - slut

Skapad lördag, september 20 2014 17:43:42

Det blev tidigt i morse, men jag var inte värst. Några vänner från Växjö och Göteborg startade resan redan vid fyratiden... men vad gör man inte för en trevlig auktion! Vi var många på auktionen och jag räknade till ett knappt hundratal besökare när jag anlände 0930 i morse.

Jag är klart nöjd med mina inköp men översteg tyvärr inte budget. Det gick bra i början av auktionen vilket fick mig att hålla igen lite. Vilket visade sig inte var en bra taktik, bland annat plåtmynten som jag tänkte satsa på drog i väg lite för mycket och jag gick (lot)-lös därifrån... Detta resulterade i att jag inte gjorde av med ens en tredjedel av estimerad budget. Skulle naturligtvis satsat mer på de tidiga utropen, men som alltid är det lätt att vara efterklok....

Eftersom jag hade beräknat att komma till Garnisonen exakt 0930 hade jag lagt bud på Numisbids för att inte missa något ifall tåget blev sent. Ett mycket smidigt sätt att buda och jag fick svar från MISAB med vändande post, att buden mottagits. Tyvärr räckte inte dessa bud till.

Av totalt ett tiotal vunna objekt kanske riksdalern med Greta Garbo avbildad är, om inte det bästa så det roligaste objektet. Riksdalern togs fram till Hollywoodfilmen "drottning Christina" från 1933 med just Garbo som huvudrolls innehavare. Riksdalern med Garbos porträtt användes också i några av filmscenerna!

Eftersom jag i kväll ska träffa vännerna från Italienresan fick jag lämna Garnisonen redan vid kaffet och precis före Gustaf III. Jag får väl passa på att mellan pasta, pizza, grappa och sangoviese i kväll, för mina vänner bekänna varför jag ville stanna i Kassel samt ta vissa omvägar och inte alltid köra raka vägen längs autobahn...

Om jag har tid och ork i morgon, kommer då ett litet referat från den tolfte auktionen. Slutresultaten från auktion 12 hittar du på MISABs hemsida.

Ps detta var första inlägget online från den nyinköpta surfplattan och det verkade funka!


Auktion fredag till lördag!

Skapad torsdag, september 18 2014 18:05:52

I morgon klockan 14:30 startar MISAB 12 på Garnisonen, auktionen fortsätter sedan på lördag 09:30. Om jag förstått vägbeskrivningen rätt så är ingången till auktionen nu belägen i den södra delen av Garnisonen, från Linnégatan. Normalt brukar vi som besöker MISAB och Garnisonen komma dit via den norra ingången på Karlavägen. Att adressen nu är Linnégatan tycker jag är mycket passande. MISAB:s "huvudkontor" är beläget inte långt från Linnés födelseplats i Småland och den senaste auktionen (#11 Anders Stams pollettsamling) gick av stapeln granngårds med just Linnés Råshult.

Som alltid gick jag "all in" när katalogen anlände för några veckor sedan. Därefter kom jag av mig... men har nu "pluggat" på katalogen de senaste dagarna. Om jag gjort min "läxa" ordentligt får jag utvärdera på hemresan på lördag, en resa då jag förhoppningsvis har ett antal objekt att studera!


MISAB 12 - visning

Skapad måndag, september 15 2014 22:07:22

På fredag och lördag är det auktion på Garnisonen och onsdag till fredag är det visning av objekten som ska säljas.

Tyvärr ska jag på konferens och hinner troligen inte besöka visningen. Får dock försöka smita iväg tidigt på fredag så att jag hinner till Garnisonen innan intressanta objekt börjar säljas, cirka 16:00 (polletterna!). Själva auktionen startar 14:30 med som sig bör den antika delen. På lördag är första utrop 09:30 och då hade jag tänkt vara på plats vid första utrop för att inte missa medeltidsavdelningen.

Hinner du inte heller gå på visningen, tycker jag katalog och webben räcker långt. Särskilt webben (Numisbids) med stora bilder på alla enskilda objekt och flera av posterna. Om du, liksom jag, inte är ute efter de allra bästa mynten ger bilderna ofta ett tillräckligt bra beslutsunderlag. Ska du däremot bjuda på objekt som kostar många tiotusentals kronor ska du nog vara på plats och vrida och vända på mynten för att konstatera om dessa är något för den egna samlingen. En bild säger mycket men inte allt och många objekt måste så att säga ses "live" innan bud. Likaså är visningen att rekommendera om du är spekulant på någon av de större loterna som inte avbildas på webben.

Mina erfarenheter är att onsdag och torsdag är lugnast på Banérgatan. På fredagen kan det vara riktigt trångt när många tillresta samlare passar på att besiktiga mynten innan auktionsstart.

Erratalistan har blivit relativt lång så den är bra att titta på före auktionen. Inga (jätte)-väsentliga korrigeringar men några objekt har fått sig tillagt provienser och den svåra 1/2 dalern 1719 med trekantsstämpel (#1188) har försetts med ett helt rättvisande R(aritet).


Idag går vi till valurnorna...

Skapad söndag, september 14 2014 11:13:41

Jag brukar förhandsrösta, i år ska jag vara mer traditionell och ta mig till vallokalen.

Tycker årets val är mer spännande och avgörande än på många år. Ska Reinfeldts "Allians" få förnyat förtroende eller ska den "Röd-Gröna" oppositionen med Löwen i spetsen ta över makten. Jag kommer som vanligt att sitta klistrad vid "valvakan" i kväll när den första Valu:n presenteras och sedan följa med fram till åtminstone midnatt!

Oavsett vem som blir segrare kommer ingen att få egen majoritet, vi kommer att få en minoritetsregering och troligen en svag sådan, eller går vi mot en lösning över blockgränserna? Att lösa ut den "gordiska knut" som riksdagen framöver troligen kommer att vara blir inte lätt. Frågan är hur ekonomin och omvärldens förtroende för Sverige påverkas av detta. Kommer valet att följas av en finansiell oro (guld på spanska!). Kommer räntor att stiga och börsen sjunka? Kommer framtida investeringarna att göras i finansiella instrument eller väljs istället mer bestående värden? Myntmarknaden gick som bekant relativt oberörd genom den senast lågkonjunkturen för 5-6 år sedan!

Hur jag röstar idag förblir min "valhemlighet"... Får dock erkänna att jag har vacklat mer än normalt den senaste tiden. Vad är bäst för Sverige, vad är bäst för mig?


Myntsamlare i Sibirien!

Skapad lördag, september 13 2014 08:55:31

Fick för lite sedan en förfrågan från en myntklubb i Sibirien om jag kunde skicka några svenska mynt till deras myntklubb. En skola, skulle tippa en klass på högstadiet, hade startat en myntklubb. Jag får alla möjliga förfrågningar från utlandet. Tyvärr verkar flera av dessa vara massutskick oftast i syfte att byta "swap" mynt och något intresse verkar inte alltid finnas hos frågeställaren. Har väl genom åren skickat lite svenska mynt utomlands som "välgörenhet" men sällan fått någon direkt respons...

Skolan i Sibirien verkade seriös och vi har haft lite mailkonversation och jag har också fått bilder från myntklubben och på deras samling. Skickade för några veckor sedan över en liten påse med svenska typmynt och har nu fått svar att påsen anlänt! Annars brukar det vara svårt att skicka till Ryssland, tyvärr verkar mycket post försvinna i posthanteringen... Eftersom första sändningen gick bra skickar jag snart lite fler mynt.

Jag tycker att alla vi myntsamlare ska vara generösa när det gäller den yngre generationen. Alla har vi säkert en mängd dubbletter och andra mynt som bara ligger och skräpar, och detta till ingen glädje? Dyker det upp någon i vår omgivning som visar minsta intresse för mynt tycker jag vi ska dela med oss och ge den intresserade några gamla mynt att studera. Kanske kan vi genom denna handling väcka ett intresse! Visst är det så att många (de flesta?) av oss som idag samlar mynt någon gång när vi var unga fick ett gammalt mynt i handen och fashinerades av detta. En fashination som sedan växt till en stort intresse! Om vi ser oss omkring på mässor och auktioner så är medelåldern relativt hög. Vi behöver en tillväxt i form av yngre samlare.

Ps. Numera får Ingemars Myntsida nästan dagligen besök från en liten rysk stad inte långt från Kina, Mongoliet och Kazakstan!


Re-Coinage in Medieval Sweden

Skapad måndag, september 08 2014 23:15:05

Ett intressant så kallat "working paper" har lagts ut på Institutet för Näringslivsforsknings hemsida. 28 sidor med spännande läsning om "Myntindragningar och myntförsämringar i det medeltida Sverige", författare är Roger Svensson. Roger är också författare till monografin "Renovatio Monetae - Brakteater och myntningspolitik i högmedeltidens Europa" som gavs ut i samarbete med Svenska Numismatiska Föreningen för ett par år sedan. En bok som rönt internationellt intresse.

Den nyutkomna uppsatsen kan laddas ned från Institutet för Näringslivsforskning (klicka på boken nedan).

Monografin "Renovatio Monatae" kan köpas via Svenska Numismatiska Föreningens hemsida.


Förarbete...

Skapad lördag, september 06 2014 12:20:58

Om precis två veckor pågår MISAB 12 för fullt. Katalogen har anlänt och stora bilder finns utlagda på webben. Jag tror att vi är många som just nu är inne i förberedelsefasen inför auktionen. Vi vill alla ha gjort vår läxa till den 19-20 då auktionen går av stapeln. Totalt är det cirka 1800 lots som ska säljas, auktionen lär gå i ett rasande tempo!

Förarbetet är viktigt. Vilka objekt saknas i samlingen och vilka MISAB objekt skulle kunna fylla dessa luckor? Nu vet vi alla som har varit på auktion att en auktion inte alltid är helt förutsägbar. För några år sedan hade jag tänkt komplettera min Christina samling med ett antal mark mynt. Utropen var humana och jag hade väl lagt limitar på runt tre gånger utrop. Fick inte med mig ett enda mynt... det gäller så att säga att ha alternativ om de mynt man siktat in sig på blir för dyra. Efter en auktion är det alltid lätt att vara efterklok. Jag skulle inte satsat allt på Christina utan haft alternativ bland polletter och medeltidsmynt vilka gick runt utrop på samma auktion...

Mitt upplägg brukar vara att kategorisera de objekt jag skulle vilja ha på en auktion och som saknas i samlingen i tre grupper. 1) Mynt som jag verkligen vill ha och som jag är beredd att strida för 2) Objekt som är värda att vara med i budgivningen på, och 3) Objekt som bör köpas om de går för utrop eller strax däröver. Men det finns fler dimensioner/ (problem) med att vara på en auktion, plånboken är ett... Naturligtvis finns en budget för vad jag kan handla för, även om jag är beredd att gå en bit över budget är det den en klar begränsning. Även att auktionen innehåller 1800 utrop blir en dimension att ta hänsyn till i förarbetet. Om det skulle vara ett Carl XIV Johan mynt som tillhör kategori (1) och som jag vill strida för måste det finnas kvar "kulor" till det utropet, trots att jag inte vet om det kanske är fem personer som har samma tanke och min kvarvarande budget bara räcker halvvägs... Och när jag nu inte hade en chans på Carl XIV Johan myntet kanske jag skulle ha gått över limiten på ett annat kategori (1) objekt, Johan III myntet vilken jag var underbidder på...

Det är väl just alla dessa prioriteringar över hur budgeten ska disponeras för ett så lyckat resultat som möjligt på auktionen som är vår gemensamma huvudvärk så här veckorna före auktion. Gneta på och gör läxan så kommer du säker att gå hem nöjd från MISAB 12!


För bra för att vara sant?

Skapad fredag, september 05 2014 20:54:36

Det finns ett uttryck som ofta använts när det gäller annonser på internet "Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det...". Folk köper förstahands kontrakt på lägenheter för en spottstyver, ett okänt resebolag säljer resor till New York för en kostnad inte större än en tågresa Stockholm Malmö etc. Samma sak har hänt en och annan gång när det gäller myntförsäljningar på nätet. Jag har sett flera 20 kronor i guld som sålts för ungefär halva guldvärdet. Gemensamt för alla dessa typer av försäljningar är att säljaren vill ha hela beloppet i förskott och sedan har (naturligtvis) både säljaren och varan gått upp i rök...

Om beloppet inte är allt för högt kan det ändå vara värt att chansa! I början av veckan hittade jag en krona 2012 på eBay priset var högt för en modern krona 4.50 USD (32 SEK). Det höga priser kompenserades med att säljaren skickade myntet portofritt! Nu samlar jag i allmänhet inte kronor från 2012 och i synnerhet köper jag dom inte för 32 kronor på nätet... När jag bläddrade igenom nya objekt på eBay var det ändå något som fick mig att fastna för annonsen med kronan 2012. Trots att det bara var en miniatyrbild av detta ointressanta mynt som visades i listan var det något i mitt undermedvetna som fick mig att klicka fram annonsen. Den större bilden i annonsen avslöjade direkt vad mitt undermedvetna sett. På myntet stod det "VÅR HORKARL TILL KUNG". Det var nidmyntet som blev känt förra hösten som nu bjöds ut till försäljning. Naturligtvis fattade jag misstanke, men att kunna köpa en förfalskning där den enda kända försäljningen slutade på ett mycket högt belopp för 32 kronor medförde ett blixtsnabbt köp!

Idag anlände myntet och mina farhågor besannades direkt, det var en helt vanlig krona 2012 som kom med posten. Nu sålde inte säljaren myntet uppsåtligt, säljaren hade lånat en bild när han skulle lägga ut kronan 2012 och av en slump råkade det bli en bild på just "horkarlsmyntet"... Naturligtvis fick jag pengarna tillbaks direkt men även om jag inte fått det så tycker jag 32 kronor är billigt för ett blogg-inlägg (inlägget om Bellmanstafetten kostade mig betydligt mycket mer, även om priset då inte var i kronor...)! Jag fick dessutom en tillfällig adrenalinkick, vilket fynd jag kanske gjort till kuriosasamlingen

Jag tycker vi alla ska ha uttrycket "Om något låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det..." i bakhuvudet. Hade jag betalt ett par tusen för myntet (vilket jag iofs aldrig skulle ha gjort) och säljaren blåst mig hade det inte varit roligt...


MISAB 12 (web + pdf)

Skapad lördag, augusti 30 2014 12:47:33

Nu ligger katalogen till MISAB auktionen ute. Både som pdf för den som vill ladda ner katalogen och som on-line katalog på numisbids.com för den som vill ha lite större digitala bilder.

Det är många lots och mycket trevliga mynt som kommer att säljas. Mycket nöje!!!


Val 2014...

Skapad torsdag, augusti 28 2014 23:10:04

Nu är det inte långt till valet men ännu har inget parti presenterat några vallöften som ska tilltala oss som är intresserade av mynt och numismatik. Annars förefaller partierna slåss om att utlova förbättringar för mindre intressegrupper. Allt för att nå 4 procent och få några av de eftertraktade platserna i Riksdagen...


MISAB 12 - katalogen

Skapad måndag, augusti 25 2014 19:27:20

Så har katalogen anlänt. Förhandsspekulationerna stämde, det är en riktigt tjock katalog med inte mindre än 1816 utrop!

Förra MISAB auktionen ägde rum den 17 maj, Anders Stams pollettsamling. MISAB hade då valt att lämna Stockholm till förmån för Möckelsnäs Herrgård utanför Älmhult. Som alltid vid auktioner är det "jäktigt". Resa till auktionen, visning, auktion, lunch, fortsatt auktion, utlämning, studera inköpta objekt, hemresa och däremellan vara lite social. Tyvärr finns sällan möjlighet att se sig se omgivningen. För att råda bot på detta var vi några besökare som diskuterade att återvända till Möckelsnäs vid en senare tidpunkt. Detta för att i lugn och ro kunna titta på herrgården och den omgivande miljön. Denna "senare tidpunkt" har nu inträffat och i helgen besökte jag Möckelsnäs. Ett härligt plats som är värt en omväg eller till och med en egen resa.

I samband med besöket i Möckelsnäs fick vi också möjlighet att besöka MISABs "huvudkontor" för en förhandsvisning av de mynt som ska säljas om knappt fyra veckor i Stockholm. En auktion med stor bredd och en mängd spännande loter. Jag var riktigt trött efter visningen. Vanligvis studeras katalogen först och ett antal objekt väljs ut för att senare beskådas. Nu kom så att säga katalog och visning samtidigt. Vilket medförde att allt för många mynt skulle granskas under lupp. Tydligen kan man bli trött av att titta på för många mynt samtidigt, vilket jag inte trodde var möjligt... Ska jag välja ut några riktiga godbitar blir det två "nollor" Gustaf Vasas mark Västerås 1540 och en lika vass fyra riksdaler riksmynt 1867, samt ett mycket rart Åbo mynt, 1/2 marken 1558 vilket med största sannolikhet är det enda myntet på privat hand.

Att titta på plåtmynt utomhus under klarblå himmel är inte helt fel! Plåtarna kommer verkligen till sin fulla rätt i dagsljus. Kvällen innan hade jag tittat på några andra minst lika snygga plåtar. Men med dålig belysning blir det inte riktigt samma upplevelse. Ett tips är att "flytta ut" när den egna samlingen ska beskådas, åtminstone under den ljusa halvan av året. Jag får dock lägga in en reservation, då det kanske bara är min syn som börjar svikta och som kräver bra ljusförutsättningar...

ps Katalogen går fortfarande att beställa. Mer information finns på MISAB:s hemsida, klicka på katalogen ovan!


Medaljlös...

Skapad torsdag, augusti 21 2014 23:13:53

Visst är medaljer trevliga. Tyvärr räcker inte "kassan" till allt. Därför har jag riktat in mig på de svenska mynten och polletterna. Men några medaljer har det ändå blivit, främst medaljer med numismatisk anknytning. Därutöver finns det ett antal medaljer från "förr" i samlingen. Inga medaljer jag köpt utan medaljer jag fått för olika idrottsprestationer, från den tid då kroppen fortfarande var spänstig och lätt...

Någon gång i våras, tror att det var några veckor efter påsk ställde jag mig framför spegeln, stående på en våg... Där insåg jag att det jag såg både i spegeln och i de digitala siffrorna inte var någon vacker syn... Jag rannsakade mig själv och insåg att det var för mycket av "dolce vita" samt att det inte går att vila sig i form. Det var god mat och dryck som byggt den kropp jag såg... Detta i kombination med "noll" motion och stillasittande jobb och hobby, är inga framgångsfaktorer. Tror att jag försökt vila mig i form de senaste 15-20 åren... Mat och dryck vill jag inte ge avkall på, men något behövde göras. Jag begav mig till närmaste sportaffär och inhandlade ett par "löpardojor" och började träna! Första rundan bestod av 400 meter joggning varvat med några kilometers promenad. Jag var helt slut efter detta "maraton" och dagarna efter led jag av svår träningsvärk... Med en dåres envishet har jag sedan "plågat" mig Strandvägen runt,ett par tre (fyra) gånger i veckan. Sakta men säkert har promenaden ersatts av joggning och till slut något som i bästa fall skulle kunna kallas "löpning". Idag njuter jag av havsutsikten! Till och med under semestern fanns "löpardojorna" med och då blev det lite "höghöjdsträning" vid övernattningen i Kitzbühel, dock inte i backen för "Hahnenkammrennen"...

I kväll blev det "tävlingspremiär i modern tid..." sprang min delsträcka på Bellmansstafetten på en för mig riktigt hygglig tid... Medaljer är trevliga. På SNF:s årsmöte i Lund fick jag en medalj som jag är mycket stolt över. I kväll blev jag utan medalj trots en "idrottslig prestation (på hög nivå)...". Hade hoppats på en deltagarmedalj för att jag genomfört loppet eller åtminstone att det skulle säljas någon slags minnesmedalj, men tji fick jag...

Om du tycker att det varit tunt med blogg-inlägg de senaste månaderna får jag alltså ursäkta mig med att jag tagit till mig en variant på ett känt Bengt Bedrup (Bosse Parnevik)-citat från 70-talet.

Kampen för en "löpar-medalj" fortsätter och nu höjer jag ribban! Kanske är det dags i något lopp framåt vårkanten?


Ingemars Myntsida

Skapad måndag, augusti 18 2014 19:53:47

Det webbhotell som jag använder för "Ingemars Myntsida" och "Ingemars Myntblogg" har haft stora problem med sina servrar. Detta medför att webbhotellet har varit tvungna att backa de uppdateringar på www.ingemars.se som gjorts under juli-augusti och ändringar som är gjorda under denna period är därför raderade.

Jag har gjort få uppdateringar av "Ingemars Myntsida" i sommar, men vet att jag bland annat uppdaterat "Agendan" och "Länkförteckningen". Under en kortare period kan dessa sidor se konstiga ut, jag ska försöka rätta till sidorna så snart som möjligt.


Enkronan 2013 i cirkulation

Skapad lördag, augusti 16 2014 17:58:37

Eftersom jag tillhör den generation som åtminstone betalar mindre belopp med reda pengar blir det en del växelmynt i fickan. Idag fick jag min första enkrona 2013, minneskronan som präglades med anledning av kungens 40 år på tronen. Tre stycken fick jag när jag lämnade in ett REK för 77 kronor hos mitt postombud i eftermiddags. Att kronan dyker upp först nu är riktigt sent. Jag hade förväntat mig kronan för ganska exakt 11 månader sedan. Den 15 september 1973 dog Gustav VI Adolf och Karl XVI Gustaf blev kung.

När kronan släpptes är lite oklart men de första kronorna 2013 började dyka upp på Tradera runt midsommar. Som vanligt när det kommer nya mynt blev det klara överpriser. Såväl rullar som enstaka mynt har varit riktigt dyra. Om jag skulle ge ett tips till nya samlare så är det att ha lite is i magen när det gäller nya mynt. Priserna sjunker ofta snabbt när den först "hysterin" lagt sig.

För ett antal år sedan släpptes en femtiokrona med Astrid Lidgrens porträtt och Pippi Långstrump. Eftersom jag då hade barn i "Pippi-ålder" och sonen ett antal kamrater som dyrkade Pippi, köpte jag på mig ett antal, att dela ut till presumtiva myntsamlare! Trots att leverantören var mycket noga med att påpeka "ett exemplar per hushåll" fick jag hem säkert 10 stycken. Att jag sedan under flera år bombades med reklam från denna leverantör och reklamen kom tiofalt fick jag leva med...

Nu föll det sig inte bättre än att sonen tappade sitt mynt i golvet vilket resulterade i ett sprucket plastetui. Eftersom jag hade fler mynt fick han ett nytt och jag lade ut det "trasiga" myntet på Tradera/MrBid? Utropet var det jag betalat för myntet 60 kronor, slutpriset blev nästan tio gånger utrop... Idag går samma mynt med helt platsetui att köpa för 100-150 kronor...

Åter till enkronan 2013. Kanske är denna enkrona den sista av den gamla typen. Kronan introducerades 1875 och har haft samma form och vikt sedan dess. Inom något/ några år får vi en helt ny myntserie. Det skulle förvåna mig om Riksbanken släppte fler enkronor, vilka då skulle få en maximal cirkulationstid på något år...

ps Alla pollettsamlare, IPA:n från S:t Eriks smakade riktig bra! ds


Variation på pollettsamlandet!

Skapad fredag, augusti 15 2014 18:39:44

För två veckor sedan skrev jag om ett trevligt sätt att samla polletter. Att besöka de platser där polletterna härstammar från: en gruva, ett bruk, en restaurang etc. I kväll tänkte jag börja med en variation på detta samlande och pröva produkter från pollettutgivarna!

Först ut blir en India Pale Ale från S:t Eriks Bryggeri, vilken ska "intas tillsammans med" en pollett från detta bryggeri och en annan från S:t Eriks Ölpaviljong på Djurgården (L 10).

Trevlig helg!

Ingemar


Dags att söka bidrag!

Skapad torsdag, augusti 14 2014 20:45:27

I morgon är det precis en månad kvar till sista ansökningsdag för bidrag från Sven Svenssons stiftelse. Har du planer på att publicera något numismatiskt är det hög tid att du skriver ihop din ansökan. Ansökningar ska vara stiftelsen tillhanda senast den 15 september och i mitten av oktober har stiftelsen styrelsemöte där höstens mottagare av bidrag ska beslutas.

På stiftelsens, för någon månad sedan nystartade, hemsida Sven Svenssons Stiftelse för Numismatik kan du ladda ned ansökningshandlingar och läsa mer om vad stiftelsen kan lämna bidrag för.

Har du ideér men inte hinner få ihop en ansökan till den 15 september så är nästa ansökningstillfälle den 15 februari 2015.


eBay ligger nere...

Skapad tisdag, augusti 12 2014 22:02:04

Just nu går det inte att nå eBay:s servrar. Det är dåligt med information från eBay. På flera siter runt om i världen pratas det om att eBay har haft problem sedan i morse (amerikansk tid). Alla eBays siter verkar vara drabbade.


Snabbt genomslag i de sociala medierna!

Skapad fredag, augusti 08 2014 20:21:47

Ikväll inträffade något ovanligt, sonen fick upp intresset för mynt (om än tillfälligt). Jag satt och tittade på Tradera bland annat på en 5 krona 1991 med U. Flera hundra för en vanlig femkrona? han blev klart intresserad och gick snabbt igenom "kannan" med växelmynt. Till saken hör att dagens ungdom verkar avsky mynt, det är sedlar, swisch och kontokort som gäller. Mynten läggs i en kanna/låda/burk och ska växlas in vid ett lämpligt tillfälle. Han hittade direkt några värdefulla femkronor 1991, med D... Jag fick förklara historien kring Ulvfot och Dennis och varför ett U istället för ett D är intressant och varför det står SI på dagens femkronor. Eftersom sonen ständigt är uppkopplad var han naturligtvis tvungen att även fråga sina kompiser om dom hade detta mynt. Via SMS, KiK, Facebook, Instagram och Twitter??? hade nog ett 10-tal ungdomar inom sisådär 2-3 minuters tidsram fått upp ögonen för mynt. Frågorna om guldiga kronor, femkronor med SI med mera haglade in under kanske 10 minuter. Nu en halvtimme senare är det något annat denna generation har fått upp intresset för. Det är otroligt vilken genomslagskraft dagens medier har, men tyvärr är "bruset" stort där ute och fokus förändras snabbt. Förhoppningen är dock att någon när datorn/surfplattan/smartphonen slås av i kväll fortsätter jakten på femkronor 1991 med U och kanske får upp ögonen för detta med mynt och numismatik!

Om någon mer skulle vara intresserad av "värdefulla" mynt i växelkassan så la jag för sisådär 15 år sedan ut en sida som jag fortfarande tror är aktuell! Svåra växelmynt.


Tolvskilling

Skapad måndag, augusti 04 2014 19:07:42

När jag skrev om sekiner för någon vecka sedan lovade jag att återkomma till ett annat smeknamn på mynt som min morfar använde, "tolvskilling". Med tolvskilling menade han en tjugofemöring.

Ursprungligen var det 1/16 riksdalermyntet som kallades tolvskilling. Med tolvskilling menades ursprungligen 12 skilling riksgälds. När skilling banco infördes 1830 motsvarade en skilling riksgäld 2/3 skilling banco.

12 skilling riksgäld blev alltså 8 skilling banco. 8 skilling banco i sin tur motsvarade 1/16 riksdaler specie.

Genom myntreformen 1855 kom 1/16 riksdaler specie att motsvara/ersättas av 25 öringen.

Eftersom morfar var född i slutet av 1800-talet användes troligen begrepppet tolvskilling allmänt ett bra tag in på 1900-talet och av morfar ända fram tills 25 öringen togs ur cirkulation den 30 juni 1985! Enligt Wikipedia är den första kända användningen av tolvskilling från 1819.

Så var första dagen på jobbet avklarad efter semestern, lär somna ovaggad i kväll...


Platser du besökt/ ska besöka...

Skapad lördag, augusti 02 2014 12:59:29

Skrev häromdagen om att det är trevlig att besöka platser där man har mynt ifrån. Den gången handlade det om besittningsmynt. Drömmen är naturligtvis S:t Barthélemy!!!...Vill man inte åka ut i Europa (världen) erbjuder polletterna liknande möjligheter på hemmaplan. Som jag ser det kan man angripa sitt samlande/resande på två sätt.

- Köpa polletter från platser man besökt

- Besöka platser vilka man har polletter i från

Från Dannemora gruva har jag ett antal polletter, så gruvan var ett självskrivet mål när jag åkte runt i Uppland förra sommaren. På auktion i våras såldes en pollett från Hörningsholms Slott, inte långt från där jag bor och ett slott jag åkt förbi ett otal antal gånger när jag tagit Mörkö-färjan. Naturligtvis ville jag ha denna Sven Svensson pollett. Sala gruva var ett besöksmål vid SNF:s årsmöte 2010 och så vidare...

Nuförtiden är krogbesöken i Stockholm sällsynta, men visst är det roligt att ha polletter från krogar man besökt, därför finns såväl Operakällaren som Berns Salonger i samlingen. Operakällaren elller kanske mer Operaterrassen klingar gott i en myntsamlares öra. Jag vet inte hur många Ahlströmsauktioner jag har besökt där, det enda jag vet är att första auktionen var nummer 24. Annars har det bara blivit två besök på Operakällaren men desto fler på Café Opera, men som sagt det var länge sedan nu...

I morgon är sista dagen på denna semester, men fler veckor finns kvar att ta ut Alltså läge att leta upp väckarklockan...


Pireus-lejonet i Venedig

Skapad torsdag, juli 31 2014 22:42:50

I Venedig finns ett lejon med svenskanknytning. Lejonet är inte från Venedig utan är ett krigsbyte av Venetsianerna från Aten (1600-tal). Lejonet finns idag uppställt vid Arsenalen i Venedig. På lejonet finns runor! Dessa runor ristade i Aten är de sydligaste som hittats, andra inristningar har hittats en bit norröver i Istanbul, Hagia Sofia.

Jag gick runt Pireus-lejonet ett par varv men lyckades inte se runorna. En förklaring hittar jag på SHMM:s hemsida. Tyvärr har luftföroreningar i Venedig förstört mycket av inskriptionerna, dessa är dock tydligare på den gamla gipskopia som finns på Historiska museet i Stockholm (bilden på runorna är också hämtade därifrån).

När runorna är inristade är inte helt säkert, men troligt är att det är under första halvan av tusentalet. Att vikingarna gjorde sydliga raider vittnar inte minst alla svenska fynd av mynt från arabvärlden. Förra året granskades runorna på nytt av Riksantikvarieämbetets runexpert som säger att runorna på Pireus-lejonet troligen innehåller den tidigaste inristningen av ordet "svear"!


La Secca och dukater?

Skapad onsdag, juli 30 2014 11:30:21

Om man är i norra Italien måste naturligtvis Venedig besökas. Jag har varit där tidigare, men övriga familjen ville också se detta makalöst charmiga världsarv. Vi var inte ensamma... det var ett myller av turister av alla möjliga nationaliteter. Medan öviga ressällskapet åkte gondol tog jag en liten promendad och sprang på ett gammalt myntverk! Venedig har alltid varit en viktig handelsplats och har anor från 400-500 talet e.kr. Venedigs myntverk (La Secca) startade på 1200-talet, den byggnad som idag finns kvar uppfördes 1545 och användes som myntverk fram till 1870. Troligen lades det ned i skarven då Venedig blev en del av Italien (1866). Idag används myntverket som bibliotek och är inte öppet för allmänheten.

Vid myntverket (La Secca) i Venedig började det 1284 att präglas zecchiner eller sekiner som vi säger på svenska. Sekinen var ett guldmynt som vägde 3,5 gram. I folkmun kallades sekinen för "dukat" och det blev också senare namnet på sekinen. Alltid roligt att lära sig något nytt om de gamla svenska myntvalörerna!

Tror att den äldre generationen, bland annat min morfar ofta använde ordet "sekiner" när dom pratade om pengar. Han använde också "tolvskilling" för 25 öringen, men det får jag återkomma till senare.


Åter vid datorn!

Skapad tisdag, juli 29 2014 21:08:27

Nu har jag haft ett par veckors semester både från datorn och jobbet! Har tidigare haft en viss ovana att ta med mig både dator och jobb under ledigheter...

Jag lyckades med mitt uppsåt från försommaren. Det blev en bilresa ut i Europa. Nu blev det inte norra Tyskland/Polen som jag hade planerat utan kosan styrdes till norra Italien och Adriakusten. Tillsammans med några goda vänner hyrde vi lägenheter där och tog sedan bilarna de nästan 250 milen, enkel resa... Veckorna före resan åkte jag på en magåkomma som höll på att äventyra hela semestern. Doktorn gav dock mig till slut klartecken att åka, detta tillsammans med en större ordination medikamenter. Peppar, peppar så klarade sig magen de två veckor jag varit utomlands!!! Magen höll för pasta, pizza, goda skinkor och ostar, ja till och med för rött vin från favoritdruvorna primitivo och sangoviese! Espresson avstod jag dock...

Eftersom jag inte är lika tuff som min arbetskamrat, hon klarade av sträckan och mer därtill i en etapp... blev det flera trevliga övernattningar både på dit- och hemresan. Flera forna svenska besittningsorter passerades. Würzburg, Erfurt, Augsburg och den för mig nyupptäckta myntorten Fürth hör till några. Två övernattningar blev det i ett annat "svenskområde", delstaten Hessen och nära dess centralort Kassel. 1730-1751 var Fredrik I lantgreve i Hessen-Kassel och en mängd mynt präglades med kungens porträtt eller monogram. Missade tyvärr ett annat område som Fredrik var lantgreve över, Schmalkalden. Var väl tre-fyra mil från Schmalkalden men övriga ressällskapet vill inte ta den omvägen...

Nu får jag sätta mig och surfa runt lite för att se vad som hänt sedan sist. Ska också gå igenom mailskörden som vid en snabb anblick såg ut att vara stor. Har du ställt några frågor till mig om mynt de senaste veckorna, kommer du snart att få ett svar!


Sven Svenssons stiftelse för numismatik

Skapad tisdag, juli 15 2014 10:21:48

En ny hemsida har precis presenterats, Sven Svenssons stiftelse för numismatik.

Till grund för stiftelsen ligger Sven Svenssons testamente från 1928 där han testamenterade hela sin magnifika samling till Svenska Numismatiska Föreningen. Tanken var att Svenssons samling skulle ställas ut, något som aldrig blev fallet. 1963 permuterades Svenssons testamentet och objekten i samlingen fick börja säljas. De medel som försäljningen inbringar ska samlas i stiftelsen. Ändamålet med stiftelsen är bland annat att bidra till utgivande av publikationer som kan tjäna svensk numismatisk forskning, samt att stödja forskare inom detta område. Stiftelsen har idag ett kapital på över 50 mkr och delar årligen ut cirka en mkr.

Sven Svenssons stiftelse tillsammans med Gunnar Ekströms stiftelse är två viktiga stödjande aktörer till svensk numismatik. Många av de numismatiska böcker som givits ut på senare år har blivit verklighet tack vare bidrag från stiftelserna.

Två gånger per år kan bidrag ur stiftelsen sökas, 15 februari och 15 september. Om du har funderingar på att söka bidrag för exempelvis en bokutgivning eller om du har ett färdigt manus som du "bara" behöver trycka upp kan du ansöka om stöd för detta hos Svensson. Läs mer på hemsidan där du även kan ladda ned ansökningshandlingar.

Vill du vara med och söka bidrag till hösten får du snabba dig på. Idag har du precis två månader på dig! Senast 15 september måste stiftelsen ha din ansökan.


MISAB 12: Dags att beställa katalogen!

Skapad onsdag, juli 09 2014 10:36:26

Betalde precis in 190 kronor för den kommande katalogen. Vill du också ha en katalog finns beställningsuppgifter på MISAB:s hemsida. Under sommaren kommer även PDF-katalogen att läggas ut för den som inte vill ha en snygg olivgrön katalog i bokhyllan... Auktion 12 kommer enligt rykten att bli MISABs hitintills största auktion!

Nu är det verkligen lågsäsong i myntbranschen, men nästa helg (19 juli) finns en ljusglimt. I Olofström kan du både titta på och köpa mynt på den årliga sommarmässan!

Befinner du dig i Stockholm kan du besöka SEM (Sveriges Ekonomiska Museum fd. KMK?) där en utställning om "Alla tiders bössor" pågår hela sommaren. Sparbössor kanske tillhör numismatikens utmarker, men är ändå betydligt mer numismatik än vad som presenterades på SEM:s föreläsnings serie i våras, där mynt och numismatik helt lyste med sin frånvaro. Jag betecknar sommarens utställning som ett steg i rätt riktning, bra jobbat Eva!

Att jag valt att döpa om det som många kallar KMK till SEM beror delvis på att numismatiken idag för en tynande tillvaro på museet. Efter en feltolkning? av ett regeringsbeslut från 2010 har SEM valt att plocka bort sin numismatiska "bokhandel" och vårens föreläsnings serie var som sagt helt inriktad på annat än mynt och numismatik... Konferensverksamheten tar också ett allt större utrymme? Det talas om både omklädningsrum för "Slotts-sprinten" och "möbelmässa"?

Vi myntintresserade behöver ett aktivt myntkabinett med numismatisk inriktning!

...en annan bidragande orsak till benämningen SEM kommer från en kollega som besökt museet i egenskap av konferensanläggning. På den agenda hon visade upp för mig stod det SEMinarium på Sveriges Ekonomiska Museum!

Så här mitt i sommaren på kanske årets varmaste dag ska man ägna sig åt allt annat än datorer, mynt och bloggande. Tyvärr är jag sjukskriven och ligger däckad i någon form av magåkomma, så lite "surf" är den enda stimulans jag får och som jag orkar med när kvicksilvret ute visar på 27 grader...


Vad är mynten värda?

Skapad fredag, juli 04 2014 18:08:08

Under sommaren brukar alltid antalet frågor om mynts värde öka i min mailkorg. Vet inte vad det beror på, men troligen har det med semestern att göra. Vi är lediga från jobbet och kan ägna oss åt väsentligheter! Även denna sommar får jag 2-3 mail per dag med just frågor om myntvärde.

Får inleda med att de flesta samlare vill ha mynt i så hög kvalitet som möjligt, helst mynt som aldrig har varit ute i cirkulation. Äldre mynt, låt säga före 1930, har alltid ett samlarvärde i högre kvalitet. Slitna och cirkulerade mynt har ett mer fast värde.

Koppar-, nickel- och järnmynt från Oscar II och framåt brukar köpas upp av mynthandlare. Priset brukar ligga på mellan 10 och 50 kronor per kilo lite beroende på föredelningen av årtalen. En huvudregel kan vara, desto äldre mynt desto högre kilopris. Många av de äldre mynten i valörerna om 10 öre och uppåt innehåller silver och har om inte ett samlarvärde, ett silvervärde. Silvret kostar idag i cirka 4:50/gram. Så du får ganska bra betalt för dessa mynt. Jubileumsmynten i högre valörer brukar inte vara värda mer än vad som står på dem, undantaget guldmynten där guldvärdet (idag cirka 300:-/gram) är högre än det nominella.

Naturligtvis finns det undantag, mynt som har ett samlarvärde som betydlig överstiger det jag anger ovan. Jag kan inte här göra en komplett förteckning men vill ändå visa på några exempel. Som jag skrev ovan så har alltid äldre mynt i hög kvalitet ett samlarvärde. Men det finns också mynt som i slitet skick har ett samlarvärde:

2 kronor 1876 med brett årtal, 1878 med OCH, 1893 och 1903. 1 kronor 1879, 87, 88 samt 1942 av den äldre typen, 50 öre 1877, 25 öre 1875-1877, 10 öre före 1890, 5 öre 1888 med långtext, 1910 och 1927, 2 öre 1878 med kort text, 1 öre vissa varianter 1879 och 1880, 1892, 1894 och 1914 med öppen 4:a. Även bland de modernare mynten finns en hel del "ovanliga" årtal, däribland många av mynten 1994-1999 där 50 öre 1997 och 5 och 10 kronorna 1998 och 1999 har riktigt låga upplagor. Bland de större jubileumsmynten har mynten 2006 och 2007 ett bra samlarvärde.

Naturligtvis är även mynt präglade före Oscar II av intresse för samlare om dom inte är helt utslitna. Slitna kopparmynt (även om det skulle var ett 1/6 öre från 1666, alltså ett riktigt gammalt mynt) har oftast ett lågt värde och värderas bara till 1-10 kronor styck. Men vad gäller mynt före 1873 tycker jag alltid man ska rådfråga någon som "kan" mynt. Det finns många svåra årtal och knepiga varianter.

Om du inte har fått hjälp av ovanstående eller har hittat mynt som troligen har ett samlarvärde är du alltid välkommen att kontakta mig på värdering@ingemars.se Jag svarar så snart jag hinner, under sommaren kan det dock dröja några dagar eller någon vecka.

Trevlig sommar!


Tredjehandsinformation från 1700-talet!

Skapad onsdag, juni 25 2014 16:43:18

Seklen går fort och 1700-talet känns idag väldig avlägset. Ett mynt från 1700-talet är i de flestas (icke myntsamlares) ögon "fruktansvärt" gammalt.

Min morfar hade många gamla skrönor att berätta. Sanningshalten i dessa var nog inte alltid 100-procentig, men dom var spännande. En gång berättade morfar en historia om en soldat som för Gustaf III:s räkning hade krigat för den franske kungen under den franska revolutionen. En historia hans själv hört berättas och en händelse som jag inte riktigt trodde på, men som jag några år senare fick bekräftad, tyvärr fanns inte morfar i livet då.

Morfars historia var enkel. När han var liten hade hans morfar berättat en historia som han själv hört när han var liten. Morfars morfar träffade en liten gubbe boende i ett soldattorp i Bollebygds kommun. Gubben hade i sin ungdom följt med en svensk armé till Frankrike och Paris för att strida på den franske kungens sida mot Napoleon. En historia som den gamle soldaten var mäkta stolt över och som han gärna berättade.

När jag några år senare i en bok just läste om Gustaf III:s arme som avreste till Frankrike förstod jag att det morfar berättat var tredjehandsinformation från franska revolutionen! En händelse som inträffade på 1700-talet... Den gamle soldaten var troligen född någon gång kring 1770. I unga år tog han värvning och åkte till Frankrike. Soldaten blev relativt gammal och när min morfars morfar var liten befann han sig i samma rum som soldaten och lyssnaden till den spännande historien. En historie han mindes och som han återberättade för min morfar och morfar sedan för mig. 1700-talet är inte så långt borta och för mig var det alltså möjligt att få muntlig tredjehandsinformation från franska revuolutionen! Nu måste jag erkänna att jag inte fick några exakta detaljer från bataljerna kring franska revolutionen, men ändå kunskap om att en svensk armé skickades dit.

Soldaten ca 1770-1850(?) > Morfars morfar 1836-1915 > Morfar 1899-1988 > Ingemar

När vi läser det som skrevs i skarven 1600/1700-tal, exvis av Brenner, tycker jag vi ska betänka att tidsrymden från medeltiden fram till Brenner faktiskt inte är länge än den från svenske soldaten till våra dagar. Brenner kan med andra ord ha haft muntlig tredje handsinformation om det som hände vad gäller myntningen före Gustaf I Eriksson!


MISAB 12

Skapad måndag, juni 23 2014 11:32:32

Nu är datumet för Myntauktioner i Sveriges tolfte auktion spikat. Auktionen äger rum den 19 till 20 september. En inte allt för vild gissning är att auktionslokal är Garnisonen i Stockholm. Ännu har inga myntbilder lags ut på hemsidan, men under sommaren kommer säkert både bilder och pdf-katalog att presenteras.

Närmaste lite större myntevenemang är annars Myntmässan i Olofström den 19:e juli.


Sommar?

Skapad söndag, juni 22 2014 21:48:16

Vi har haft en fantastisk vår, men ända till midsommar kunde det inte hålla i sig... Har tillbringat några dagar på västkusten. I onsdags på Hisingen - Kippholmen var det strålande väder och sommarvarmt. Några mil därifrån och 48 timmar senare hade det vänt. Tror att det var under 10 grader sent på midsommaraftonskvällen...

Västkustresan har varit helt internetfri och jag hade lite abstinens när jag kom hem lagom till matchen Sydkorea Algeriet började. På Tradera kände jag inte alls igen mig när jag kom hem... Än en gång har siten gjorts om och jag känner mig helt förvirrad när jag söker runt. Men om några dagar är nog den gamla siten glömd, även av mig. Måste säga att Tradera nu känns betydligt snabbare än tidigare. Annars har Tradera varit segt på senare tid, kanske beroende på alla script som ska laddas upp, men nu kändes siten som sagt riktigt snabb, bra jobbat Tradera!

Bland annonserna ser jag nu att 2013 års enkronor kommit ut i handeln. Det måste vara en rekordsen lansering. 2013 års enkrona som kommer lagom till midsommar 2014! En bättre lanseringstidpunkt hade varit i mitten av september förra året då kungen firade 40 år på tronen. Om jag minns rätt ska hela 2013 års upplaga bestå av detta minnesmynt och 30 miljoner? ska alltså präglas.*

*Uppdaterat 140623: Enligt Riksbankens hemsida är upplagan 5 miljoner. Tack för informationen Ralf.



Ny kinesisk kopia...

Skapad söndag, juni 15 2014 22:39:58

Det har varit relativt lugnt på förfalskningsfronten. De kinesiska kopior i valören 1 Riksdaler Specie Oscar I som dök upp för några år sedan och de svårare öresvalörerna 1909 till 1927 förekommer tyvärr allt som oftast exempelvis på Tradera (ser du kopior på Tradera anmäl dom till granskning). Några nya kopior har vi varit förskonade från. Nu har det dock dykt upp en ny. Denna gång Gustaf II Adolfs thaler 1632 från Augsburg.

Thalern är tillverkad i oädel metall och underviktig.

KÖP INTE FÖRFALSKNINGAR. Även om dessa säljs för ett par tior på mindre seriösa ställen så gör förfalskarna vinst vid varje försäljning. Desto fler kopior som säljs desto mer ökar incitamenten att tillverka ytterligare kopior.

På min hemsida hittar du en förteckning över de moderna kinesiska förfalskningar som jag känner till.


Fürth 1632

Skapad lördag, juni 14 2014 13:46:13

Oj vilken hagelskur som drog förbi i torsdags. Alla blommorna i trädgården for riktigt illa och det blir till att byta skärmtak på uteplatsen då det också tog rejält med stryk...

Som myntsamlare i största allmänhet är det alltid roligt att lägga en ny ”svensk” myntort till samlingen. Härom veckan var det Greifswald och nu finns även Fürth i samlingen.

Det finns många sätt att samla mynt. När man pratar med andra samlare finns en tendens att samtalet ofta glider in på kvalitet, raritet och pris. Jag tycker att det finns många andra kvaliter (sic!) på myntsamlandet. Jag samlar relativt brett bl.a. rikssvenska mynt och besittningsmynt i lägre valörer. Kvaliten har viss betydelse men viktigast är att myntet är tydligt och att detaljerna går att urskilja någorlunda bra. Samlandet styrs också av tillfälliga nycker eller vad som bjuds ut inom mitt samlarområde. Ett exempel är ”svenska” dropp-kopeker från Novograd, som jag bara ”måste ha” efter att ha läst Per Larssons bok i ämnet. En annan orsak kan vara att objektet kommer från en plats som jag besökt. En tredje att jag upptäckt att det finns en massa varianter ett speciellt år, skillingmynt 1824!

Naturligtvis är det i hög utsträckning ”börsen” som styr samlandet. Men det hindrar mig inte från att ibland ”fastna” för mynt i riksdalervalör eller i toppkvalitet!

Tycker Fürth myntet bra stämmer in på mitt samlande. En ny myntort, en svår besittning som sällan bjuds ut, där det i princip bara är aktuell valör som är möjligt att införskaffa. Kvaliteten är OK även om naturligtvis perforeringen stör. Men inte minst, jag visste inget alls om Fürth. Tack vare myntet har jag läst på lite om Fürth och det år då ”svenska” mynt präglades där. Jag har upptäckt att jag mer och mer intresserar mig för kringuppgifter kring mynt och själva objektet därför i många fall blir sekundärt.

Fürth myntet fick mig också att fundera på vilka andra besittningar jag saknar i samlingen, det visade sig vid en genombläddring av SB-boken att det är några stycken… I SB-boken finns också en karta över var besittningsorterna var belägna. Många är som bekant från Tyskland och då särskilt de norra delarna. Vilket fick mig att tänka på att snart är det semester. Kanske skulle man under täckmanteln ”sol, bad och shopping” lyckas få medresenärer på en sådan tripp? En tripp som sedan ”av en händelse” medför att även ett antalet forna besittningar ”råkar” passeras! Det är fortfarande några veckor kvar till augusti och en hägrande ledighet…

Nu är det sommar på riktigt. Titta gärna in på bloggen även under sommaren. När andan faller på och något ”numismatiskt” rör sig i mitt huvud, ska jag försöka göra inlägg. Får också passa på att önska alla en riktigt bra sommar!

Ingemar


Sommarlov?

Ingen vacker syn som mötte mig när jag kom hem...


Snoilskyvägen!

Skapad tisdag, juni 10 2014 22:18:40

Undra hur många numismatiker genom åren som fått en gata uppkallad efter sig?

Gjorde Kungsholmen runt i helgen och hittade i alla fall en väg, Snoilskyvägen, uppkallad efter numismatikern Carl Snoilsky. Nu kanske det inte var för numismatiken som Snoilsky fick en gata uppkallad efter sig. Han satt på stol 10 i Svenska Akademin 1876-1903 och var Riksbibliotekarie 1890-1903 utöver detta var han både greve, diplomat och skald. Snoilsky var ordförande i Svenska Numismatiska Föreningen från 1891 till sin död 1903.

⦁Om någon skulle undra, så gjorde jag Kungsholmen runt i lördags och deltog alltså inte på Superior Race som gick samma sträcka, fast i söndags


Sveriges Nationaldag

Skapad fredag, juni 06 2014 13:12:26

Idag är det Sveriges nationaldag och vi som arbetar svarta dagar är alltså lediga! Vad dagens blogginlägg ska handla om har jag ingen aning, så det får bli ett litet "nödrim".

Jag har ingen riktig koll på varför vi firar nationaldagen just den 6 juni. En orsak skulle kunna vara att Gustaf Vasa tillträdde tronen just den 6 juni 1523, men det finns säkert fler anledningar till att just nationaldagen firas idag. Dagen får symboliseras med en bild från Brenner. En ettöring från Åbo med årtalet 1523. Observera särskilt att kungens titel på detta mynt inte är REX utan GUBERNATOR vilket borde tyda på att myntet är tillverkat före den 6 juni 1523.

Att fira 6 juni och nationaldagen är en relativt ny företeelse. 1916 började svenska flaggans dag att firas och först 1983 fick vi en egen nationaldag. Helgdag har 6 juni bara varit sedan 2005.

Nu får jag hissa flaggan och börja nationaldagsfirandet!


Torsk på Tallinn... Maj 31 2014

Är precis hemkommen efter en tripp till Tallinn. Jag älskar Tallinn och har säkert varit där sju åtta gånger sedan murens fall. Första besöket var kort efter Estonias undergång. Blev förälskad i staden direkt, en härlig blandning som jag då skulle vilja beskriva som en skön mix av en grå betongförort till Moskva och Visby en härlig sommardag! De första besöken innebar också flera myntinköp. Både i antikaffärer och av "babusjkor" på torget gick det att köpa trevliga kopparmynt GIIA i bra kvalitet till förmånligt pris. På senare år har dock priset gått upp och kvalitén ner. För några år sedan upptäckte jag Haljak auctions och där har det blivit flera inköp även om jag aldrig besökt auktionerna "live". Kanske blir premiären nu till hösten? Förutom Haljak har jag knutit kontakt med några samlare i Tallinn med omnejd. Både samlare som haft besittningsmynt till salu och samlare som samlar svenska mynt. Även om syftet med Estlandsresan var att fira en släkting som nyligen fyllt år medförde helgens visit att några svenska mynt lämnade och några nya införlivades till samlingen! Inga märkvärdigheter åt något håll men det är alltid trevlig att träffa en "nätkontakt" live.

Naturligtvis blev det ett besök på Olde Hansa, denna gång inomhus eftersom vädret inte var riktigt anpassat för att sitta ute... Förra helgen var det tydligen 30 grader i Tallinn, denna helg hade kvicksilvret mer än halvarets...

Tallinns tidigare namn var Reval. Reval var den första besittningen där det präglades svenska mynt. Myntpräglingen i Reval varade från Erik XIV (XIIII) till Karl XI och första respektive sista präglingsår är 1561 och 1681.

I veckan landade senaste lagerlistan från Hamrin & Svahn (lista #44!) alltid lika spännande och se vilka varianter och typer Christian har till salu. Annars går väl myntsamlandet nu in lite på halvfart. Visst finns det alltid mynt och polletter att köpa inte minst på nätet, men för övrigt brukar sommaren var relativt lugn. Enda upphetsningen över sommaren är Olofström-mässan, en mässa som jag dock aldrig fått tillfälle att besöka.

Jag får också passa på att gratulera Finska Numismatiska Föreningen på 100 års dagen, även om jag är en vecka för sent ute.


Tji pluring i pluskan? Maj 28 2014

Kom precis hem efter en föreningskväll på Banérgatan. Idag hade SNF besök från Göteborg, Theodor Hassel, som mycket passande pratade om just myntningen i Göteborg. Ett mycket intressant föredrag om den myntning som skedde 1609-1611 och som huvudsakligen bestod av mynt i valören ett öre.

Igår stod bankomaterna stilla under en liten stund, vilket naturligtvis blev en förstasides nyhet på kvällspressens nätsidor. Hur mycket påverkar då detta avbrott dagens samhälle? Troligen bara mycket marginellt?

En DN-enkät i går med över 16000 respondenter visar att 62 procent hade under 100 kronor på fickan och att 36 procent hade ”tji pluring i pluskan”. Nu kanske man inte ska ta nät-enkäter på fullt allvar, tror att vi som svarar har en tendens att överdriva ”allt” eller ”inget”. Men tycker ändå att enkäten ger en fingervisning om det kontantlösa samhälle vi är på väg emot där kanske både mynt och sedlar snart helt spelat ut sin roll som betalningsmedel. Hur mycket som fanns i det andra facket i ”pluska”, det fack där kontokortet förvaras visar inte enkäten. Om sanningen ska fram så tror jag att vi aldrig tidigare burit på oss mer pengar än idag. Särskilt just igår eftersom det bara är några dagar sedan lönen utbetalades och lika många dagar kvar till dess räkningarna ska betalas.

Det kontantlösa samhället fick dottern också uppleva i april när hon skulle sälja maj-blommor i kvarteret. Säkert 2/3 köpte inte blommor med motiveringen att det inte fanns kontanter hemma. Nu tror jag att detta bara är halva sanningen... Hur-som-helst var hennes bedömning att det var värre i år än förra året. Jag får väl installera en ”Swisch-App” på hennes telefon nästa vår!


Polletter KÖPES! Maj 25 2014

Jag har alltid tyckt att svenska polletter är intressant och har genom åren samlat på mig några stycken. Senaste året har det säkert blivit ett par hundra nya i samlingen. Helgen i Älmhult gav ytterligare mersmak.

Dom gamla kopparpolletterna från 1600 talet fram till början av 1800 talet tycker jag är mest intressanta. Men jag börjar också få upp ögonen för lite modernare polletter fram till cirka 1920-talet. Luckorna i samlingen är stora. Om du har polletter både äldre brukspolletter och modernare polletter kan jag vara intresserad av att köpa dessa. Polletterna behöver inte vara i toppskick för att jag ska vara intresserad.

Skicka gärna din dubblettlista med prisuppgifter till pollett@ingemars.se


Greifswald Maj 23 2014

Besittningsmynt är intressanta, kontramarkeringar också. Bland de svenska besittningsmynten finns det ett antal kontramarkerade mynt. Mest kända är väl de från S:t Barthélemy, den svenska kolonin 1784-1864. Under flera år kontamarkerades olika, icke svenska, mynt med en krona. Karl XI och Karl XII silvermynt allt från 5 öre upp till 4 mark kontramarkerades i december 1705 i Riga. Kontramarkeringen denna gång var ett krönt XII-monogram. Den första omgång kontramarkeringar gjordes på 1690-talet av 1/48 Taler från Pommern. De som kontramarkerades var mynt med extra hög silverhalt. Fyra olika orter finns för dessa kontramarkeringar: Anklam, Greifswald, Stettin och Stralsund.

Utöver dessa kontramarkeringar finns ytterligare några mycket rara ryska dito (Jefemki präglingar) på svenska större silvermynt

Vad gäller de tyska kontramarkeringarna så har i Stralsund och Stettin andra besittningsmynt präglats. Men dessa kontramarkerade 1/48 Taler är de enda mynt som finns från Anklam och Greifswald. Jag har bjudit på ett antal genom åren men tyvärr alltid varit underbidder, senast på MISAB 7 där en luckfyllare såldes. Både det underligande myntet och kontramarkeringen var i kvalitet 1? (kanske t.o.m. 1?/2). Riktigt roligt när man kan lägga en kontramarkering från Greifswald, denna "nya" myntort, i samlingen. Extra trevlig är att några bekanta är bosatta just i Greifswald. Nästa gång vi får tyskt besök får jag visa upp ett speciellt mynt!


Ännu en guldmedalj i samlingen (2) Maj 18 2014

Inte i den egna samlingen utan i Elfsborgs! Senast var det allsvenska guldet 2012.

För mig blev det riktigt fel. Elfsborg är i Stockholm och tar guld i svenska cupen. När matchen pågår befinner jag mig på väg från Borås till Stockholm... Hur kan en mycket trogen och hängiven Elfsborgs fan hamna så fel, vara i Borås när Elfsborg är i Stockholm och spelar final? Svaret är enkelt och stavas M-I-S-A-B. Nu missade jag visserligen finalen på Friends Arena men fick istället besöka en mycket trevlig auktion i Möckelsnäs. Livet är fullt av prioriteringar...

Dagen till ära får "loggan" bli gulsvart!


MISAB 11 - Möckelsnäs Herrgård Maj 18 2014

Igår gjorde jag ett litet smålandsbesök. Vi var väl cirka 30-35 samlare som tagit oss till Möckelsnäs Herrgård. Anders Stams pollettauktion var huvudattraktionen, men både väder, herrgård och omgivande natur gav extra plus i kanten. Mörkaste Småland måste ligga någon annanstans än i området Växjö - Älmhult!

Själva auktionen var riktigt trevlig. Priserna både upp och ned. De äldre brukspolletterna i mässing och koppar gick bra medan mer moderna 1800-talspolletterna i många fall gick för utropspris eller strax däröver. De två polletter som det pratats mest om före auktionen, katalogens omslagspollett Avesta 1/2 dagsverk 8 öre och WEGET-polletten gick båda riktigt bra. WEGET stannade inte förrann vid 17500 och den perforerade dagsverkspolletten slog svenskt pollettrekord och klubbat pris blev 22000 + provision.

Totalt såldes 4700 polletter fördelat på 608 lots, vilket medför att många riktigt stora lots såldes. Dyrast blev en lot med 228 Göteborgpolletter för 16000. Auktionen startade 1130 och var avklarad runt 1500, exklusive en timmes lunch var effektiv auktionstid inte längre än 2,5 timme. Lunchen bjöd MISAB på. Hur stor omsättningen blev vet jag inte men skulle tippa på mellan 0,5 till 0,7 miljoner kronor.

Själv fick jag med mig ett tiotal äldre kopparpolletter från Möckelsnäs. Kanske inte de två bästa av inköpen men två som jag är mycket nöjd med.

Den rara Willingsberg polletten kanna öl (ex Svensson) och en dagsverkspollett från Andrarums Alunverk där en 1 Ör KM 1724 använts som pollettämne. 1 Ör KM har en gång legat mig varmt om hjärtat och gör det i viss mån fortfarande.

Nu var inte dagen slut med auktionen. Efter auktionen blev jag hembjuden till SNF:s ordförande på en bit mat och en liten myntdiskussion. Jag fick se en mängd felpräglingar och avvarter som jag aldrig tidigare ens hört talas om. Hade det inte varit så att jag hade 15 mil till övernattningen i Borås, hade jag nog fortfarande varit kvar i Småland och tittat på fantastiska mynt!

Det var ett mycket bra initiativ av MISAB att anordna en liten specialauktion utanför det ordinarie auktions-programmet. Jag åker gärna ut i landet igen för en mindre MISAB auktion!


MISAB 11 på lördag Maj 13 2014

Nu närmare sig helgen och MISAB 11 med stormsteg. MISAB har ordnat en extra auktion utöver sitt ordinarie auktionsutbud, med auktioner i mars och september. MISAB har denna gång också flyttat från Stockholm och Garnisonen till "mörkaste" Småland och Möckelsnäs Herrgård. Nu kanske "mörkaste" var en liten överdrift, Herrgården är belägen vid en stor sjö och enligt klart.se ska det i Älmhult på lördag bli 21 grader och klarblå himmel. Shortsväder!

Det är den för tidigt bortgångne Anders Stams pollettsamling som går under klubban. En av de bättre samlingarna polletter som sålts i modern tid och där utbudet av gamla 16- och 1700-tals polletter är riktigt stort. Pollettsamlarna lär vallfärda till Älmhult/Diö på lördag.

Passande nog har också Svenska Pollettföreningen förlagt sitt årsmöte till Möckelsnäs på lördag.

Själv får jag påbörja resan söderöver på fredag, "tyvärr" får jag inte med mig familjen till Möckelsnäs så det blir att åka dit själv...

Idag kom Werners Mynt & Trycks Katalog 5. Inte så mycket numismatik höll jag på att skriva innan jag kom till sista sidan som innehöll både en Brenner, en Dijkman och en Mooder. Förutom dessa viktiga numismatiska verk säljer Werner flera trevliga namnteckningar/ autografer från svenska regenter. Drottning Christinas "autograf" eller Carl XI dito borde passa in som komplement i vilken myntsamling som helst. En snygg Christina riksdaler tillsammans med hennes egentecknade namnteckning måste vara en oslagbar kombination!

Om du inte har möjlighet att åka till MISAB 11 kan du lämna skriftliga anbud fram till i morgon (14 maj) och onlinebud via NumisBids.com fram till på fredag. Lämna gärna höga anbud på dessa mycket trevliga polletter, dock inte på de polletter jag tänker bjuda på!


1 850 000 för en norsk speciedaler 1861!!! Maj 11 2014

Nu är Philea auktionen avslutad och slutpriserna ligger ute på hemsidan. Philea anordnar också efterförsäljning på osålda mynt vilket medför att osålda mynt nu går att köpa för utropspris plus provision.

Jag var inte på plats och kan därför inte bedöma budgivningen i salen. Flera av de objekt jag tittade på i går förefaller ha blivit sålda för de förhandsbud som låg då.

Den norska samlingen gick mycket bra. Speciedalern 1861 med gravörssignum B nådde ett rekordartat pris. Utropet var fina 100.000 men enligt Phileas hemsida föll inte klubban förrann vi 1.850.000 kronor. Ett pris som de bästa svenska mynten inte ens är i närheten av, om vi bortser från de största plåtmynten, de på 8 och 10 daler.

Philea auktionen 10 maj 2014

Dagens Philea-auktion startade för en liten stund sedan. Förhandsbuden förefaller vara många och merparten av lotterna har bud redan innan auktionen startar. Bland annat Wismar-plåten 75000 (utropspris) och 8 marken 1666 29000 (ungefär dubbla utropspris). Den norska samlingen som Philea säljer har fått riktigt bra bud och några mynt är redan före auktionen startar uppe i 4-5 gånger utropspris!

Jag återkommer när auktionen är avslutad och slutprislistan presenterad.

För egen del blir dagen helt fri från numismatisk, undantaget detta inlägg. I morgon ska jag endast finputsa på två protokoll och en liten artikel. Men nästa helg däremot är det åter full fart!


Coolt mynt! maj 09 2014

Tror att jag skrivit om det tidigare. Barnen och sambon för den delen också, är helt ointresserade av min hobby. Visserligen gillade sambon besöket i Helsingborg för två år sedan. Hon shoppade rejält (dock inte på Idrottens Hus) och var mycket nöjd med resan över till Danmark. Än idag pratar hon om det besöket och frågar när vi ska åka nästa gång!

Sonen har varit med några gånger. Myntets dag för ett antal år sedan var ett av dessa tillfällen. Det året var jag den bästa kunden på Myntkrogen, vet inte hur mycket godsaker jag mutade honom med för att kunna få lite "egen tid" att titta på mynt. Trots att några mynthandlare också "mutade" den yngste besökaren det året, med både mynt och sedlar ville han bara därifrån...

När dottern och jag besökte Slottet och Livrustkammaren ett par år senare och passerade Sveriges Ekonomiska Museum vägrade hon ens gå i närheten. Någon "myntmässa" skulle hon minsann inte besöka... jag vet inte vad sonen hade "tutat" i henne, men hon var inte "mutbar" trots att mutorna var både stora, dyra och söta...

Så plötsligt vänder (händer) det! En 2 daler från senaste MISAB auktionen intresserade hela familjen. Alla tre var riktigt imponerade och vill vända och vrida på plåten. Efter den dagen har jag fått plocka fram plåten tre-fyra gånger när vi har haft gäster, och observera det är aldrig jag som föreslagit att vi ska ta fram den!

De senaste veckorna har det blivit ganska många myntinköp från olika håll och när jag kom hem från Lund frågade dottern direkt, köpte du något coolt mynt på "semestern"!!! Jag visade upp några av den senaste veckans trevliga inköp. Varvid dottern snabbt replikerade, -köpte du inget coolt mynt??? Vad är ett coolt mynt frågade jag intresserat. Sådana där stora tunga mynt, dom är coola!!!

Kanske ska jag bli plåtmyntsamlare så att familjen får ett gemensamt intresse? Till Älmhult och de "små polletterna" lär jag dock inte få med familjen. Möjligtvis om jag skulle kunna berätta en bra historia om WEGET-polletten? Nej, jag vågar inte chansa, jag åker själv...

Trevlig helg!


SNFs årsmöte i Lund maj 06 2014

Då var man åter hemma i den "grå" vardagen efter en stimulerande helg i Lund/ Landskrona. Som vanligt bjöd årsmöteshelgen på försommarväder! Åkte hemifrån i fredags 0930 och återkom i söndags 2245. Resultatet blev att måndagen var en dag jag fick kämpa mig igenom och jag stöp i säng direkt när jag kom hem i går...

Förutom de sedvanliga årsmötes aktiviteterna (årsmöte, auktion och middag) innehöll helgen flera intressanta studiebesök där många mynt visades upp. Lunds historiska museums myntkabinett och Landskrona museums myntsamling tillhörde höjdpunkterna. Men även Kulturen i Lund och Citadellet i Landskrona var riktigt trevliga.

Mellan alla aktiviteter var det snack om såväl på auktionen inhandlade som medhavda objekt och mycket annat...

Jag får sammanfatta årsmöteshelgen som anordnades av Skånes Numismatiska Förening med ett axplock numismatiska godbitar! fångade av den medhavda kameran.

Nästa helg får ägnas åt familjen och båten, men kanske blir det några anbud till Philea-auktionen. Nästa numismatiska utflykt får bli till Småland och MISAB 11 på Norges nationaldag den 17 maj.


Trevlig Valborg! april 30 2014

Idag är det Valborg och kungens födelsedag. Var precis på väg ut till den traditionella valborgsmässoafton firandet för lite "skönsång" och en värmande brasa. Hade väl kommit cirka en kilometer när det börjar ösregna så jag vände hem igen.

Vet inte vad det beror på men Valborg och bra väder verkar inte lira så bra ihop. Någon nämnde idag att den senaste vädermässigt riktigt bra Valborg inträffade 1987... I "min lilla stad" har det varit uppehållsväder i säker tre fyra veckor och så timmen före bras-tändning kommer regnet...

Eftersom övriga familjen befinner sig på Lövhagen där brasan ska tändas om en halvtimme får jag istället i min ensamhet ägna mig åt lite numismatik! Får väl surfa runt på eBay och Tradera och se om det finns något trevligt att bjuda på ikväll...

... samt studera MISAB 11 katalogen och Philea-katalogen lite extra inför stundande auktioner.

Trevlig Valborg! Ingemar



Hur står det till med tillväxten? april 27 2014

En fråga som vi myntintresserade ofta ställer oss är: hur står det till med tillväxten? Besök på auktioner kan ibland var lite nedslående, publiken består främst av medelålders och äldre herrar... Är vi myntsamlare då ett utdöende släkte? Jag tror faktiskt inte det!

Jag tycker att jag märkt en viss ökning i mailkorgen av frågor som kommer från personer som helt nyligen fått upp intresset för mynt eller som återupptagit hobbyn på äldre dar. Särskilt glädjande tycker jag det är att åtminstone 4-5 mailkontakter bara i år förefaller vara från unga personer som är intresserade av mynt och fascineras över att det för en relativt liten penning går att köpa 2-300 år gamla mynt i god samlarkvalitet.

Man kan ha olika uppfattning om auktionssiter som exempelvis Tradera. Jag är övertygad om att Tradera är den största inkörsporten för nya samlare. Idag är mynt lättillgängliga och man kan köpa mynt oavsett var i landet man är bosatt. Själv är jag uppvuxen i en liten småstad där det varken fanns någon mynthandlare eller någon myntförening. Inköpen till samlingen skedde via stencilerade lagerlistor och besök hos olika mynthandlare i samband med att jag åkte med föräldrarna på semester till någon större stad (Borås/ Göteborg/ Halmstad)... I dag är förutsättningarna betydligt bättre, tack vare Internet.

Vi mer etablerade samlare kan också dra vårt strå till stacken. Alla har vi säkert ett upplag av dubbletter och gamla växelmynt som vi inte har någon som helst glädje av. Varför inte ge en "grabbnäve" av dessa mynt till någon ung som visar intresse för vår hobby? När vi som samlare går på mindre föreningsauktioner varför då till varje pris bjuda över de unga, som kanske använder sin surt förvärvade veckopeng till att köpa några mynt till samlingen?

Det blev inget FriMynt i går, det blev loppis istället... Dottern är med i Scouterna och dom deltog på en loppis bland många andra säljare och sålde lite "skräp" som vi föräldrar och släktingar samlat ihop. Gick även runt bland övriga stånd på loppisen och hittade ett objekt jag inte kunde motstå. Ett semiantikt ryskt, handmålat och signerat lackskrin vilket måste ses som årets fynd för några tior, och då är mynten inräknade! "Tanten" före mig ratade skrinet då hon tyckte det var för dyrt, då säljaren inte var beredd att pruta...

ps. är du ny på mynt och har några frågor är du alltid välkommen. Jag försöker svara på alla mail så gott jag kan ds.


Inget FriMynt för min del… april 26 2014

Det blev inget FriMynt för mig i år. Visserligen bestämde jag mig relativt tidigt för att inte åka, men det har jag gjort förut och ändå har det till slut blivit en resa till Helsingborg! Dock inte i år, vilket just nu känns riktigt tråkigt...

Men livet är fullt av prioritering och ibland måste man tyvärr välja bort det roliga. I bakhuvud finns också att de närmsta veckorna är det två andra numismatiska evenemang i södra Sverige, SNFs årsmöte (kommande helg i Lund) och MISAB11 (17 maj Älmhult) plus en utlandsresa inplanerad.

Vet inte vad det beror på men Helsingborg bjuder alltid på bra väder i samband med FriMynt. Idag ska det enligt SMHI vara runt 20 grader och strålande sol. Minns en bilresa till Helsingborg och FriMynt som jag gjorde för många år sedan. Resan gick från Göteborg, norr om Hallandsåsen var vädret uruselt, på andra sidan åsen högsommarväder!

Vi som inte kom iväg till Helsingborg i dag får trösta oss med att surfa runt lite på eBay, Tradera, Ma-coins och några andra aktiva siter som säljer mynt. Kanske kan det ändå bli något litet objekt till samlingen nu när det inte blev besök vid FriMynts dignande bord.

Till Er som har varit i Skåne i dag, både som utställare och besökare: Hoppas dagen har varit lyckad och medfört både bra försäljning, trevliga inköp och en massa trevligt numismatiskt snack!


FriMynt på lördag! april 24 2014

Då var det inte långt kvar till årets FriMynt, på lördag klockan 1100 slår mässan upp portarna på Idrottens Hus i Helsingborg. De mest långväga entusiasterna får säkert påbörja resan till Helsingborg redan under morgondagen för att hinna ner i tid.

I går var jag på ett mycket intressant föredrag av Rolf Sandström på SNF. Ämnet för dagen var Från byteshandel till Euro. En spännande resa som sträckte sig långt bortom de 2600 år som människan använt mynt. Rolf är också aktuell med en bok "Romarna och deras mynt" en riktigt trevlig bok som "gått åt som smör i solsken". Tydligen finns inte många exemplar kvar. Vill du säkra ett eget exemplar så hittar du beställningsadress längst ned på GNF:s hemsida!

Idag anlände Philea/ Myntkompaniets katalog till auktionen den 20 maj i Stockholm. Jag har bara som hastigast bläddrat igenom katalogen som innehöll många intressanta mynt.

Nya hemsidor växer inte på träd men idag fick jag "nys" om en alldeles nystartad hemsida MyntErik. En sida med bland annat både tips om myntsamlande och en blogg! Jag får önska lycka till med den nya sidan!


Ögonen är det första man blir blind på... april 22 2014

Mina första solidusar från Riga, Livonia och Elbing köpte jag för säkert 20-25 år sedan.

På frånsidan går det att läsa varifrån mynten kommer "Livonia", "Civ Riga" eller Civ Elbing" på frånsidan finns också ett stadsvapen. Stadsvapnet kanske är det enklaste igenkänningstecknet särskilt som många solidusar är både dåligt utpräglade och dessutom ofta snedpräglade. Riga (med nycklarna) och Elbing (med de två korsen). Vad Livonia har för bild har jag aldrig direkt funderat över, annat än att den brukar vara ganska diffus och svårtydd.

Så idag när jag tittar på några myntbilder ser jag plötsligt vad den föreställer, det är en stiliserad grip... gående till vänster med huvudet vänt åt höger eller vänster. Att jag under alla dessa år varken sett eller funderat över vad bilden föreställer är nästan genant, särskilt som jag är intresserad av besittningsmynt och vapnet är tydligt avbildat på sid 46 i SB-boken...

Man lär så länge man lever och tur är väl det!


Kongl.Myntet. april 20 2014

Då är vi mitt uppe i påsken och skriver idag påskdagen. I år blev det en lite annorlunda påsk, skippade helt enkelt det traditionella påskfirandet med påsk buffé och tillbehör. Istället har jag bara njutit av ledighet och det fina vädret. Det blev visserligen lite påsk frukost med sill och långt senare en ägg-toddy till "Plura på Sicilien" i går kväll, men där slutade påskfirandet för min del. Tog istället en tur till Stockholm för att titta på körsbärsträdens blomning i Kungsträdgården samt Skeppsholmen (Kastellholmen) där det lapades sol halva påskafton, riktigt sommarväder!

Senare blev det libanesisk "påsk buffé". Dagen avslutades på en uteservering vid Norr Mälarstrand. Måste säga att denna påskafton var minst lika trevlig som en mer traditionell.

Det blev ytterst lite numismatik i går och det i form av Kungliga Myntet på Kungsholmen som jag passerade. Det var här, inte långt från Stockholms Stadshus som våra svenska mynt präglades under perioden 1850-1973. 1974 flyttade myntverket till Eskilstuna och för några år sedan (2008) lämnade tillverkningen Sverige och flyttades över till Finland.

Vill du läsa mer om Kungliga Myntet på Kungsholmen så rekommenderas boken Kungliga Myntet 1850-1950 av Torsten Swensson där myntverkets första 100 år i Stockholm avhandlas.


FriMynt 2014 !!! april 19 2014

Nästa lördag är det dags för det största årliga evenemanget på hemmaplan för oss som är intresserade av mynt och numismatik. FriMynt 2014 går av stapeln på Idrottens Hus i Helsingborg nu på lördag (26 april) klockan 1100-1800. I år är det lite av ett jubileum då mässan firar 40!

Utställarlistan är diger och nästan femtio utställare finns på plats. Sedan brukar det alltid dyka upp några ytterligare utställare i sista sekund. Följande finns idag listade på FriMynts hemsida:

ABAXA, Antikboden Mynt & Vapen, Antikt Tryckt & Präglat, Antikören, Brevspecialisten, Bruun-Rasmussen Kunstauktioner, CL-Frimärken, Dag Rönning, Dala Mynthandel, Erik Svenonius Mynthandel, Frimärks-Netto, Fritz Rudolf Künker, Hafnia Coins, Hamrin & Svahn Mynt, Harry Elgbacka, HF Frimärken, Håkan & Jimmys Numismatiska, Håkan Johansson Mynthandel, Håkan Westerlund Mynthandel, J Pedersen Mynthandel, J. B. J. Coins, J. Melin Mynt, Karlskoga Mynthandel, Kihlbergs Antikkonsult, Lunds Mynthandel, MA-Shops, Mitqalcoin, Myntauktioner i Sverige, Myntkompaniet/Philea, Numismatic.dk, Numismatik Farina, Pecunia, Pegasus Auctions, Piso Numismatics, PR Mönter, Roskilde Mynt & Frimaerkehandel. Rune Larsson Mynthandel, Samlerforum/Lindner, Skanfil, Skarabé Mynt & Guld, Strandbergs Mynthandel, Svenska Numismatiska Föreningen, Tamco Numismatics, Ticalen Mynthandel, Tonkin, Ulvebacks Mynt, V.O.F. de Jonge och Werners Mynt & Tryck.

Inträdet i år är 80 kronor.

Vi är många som har lång väg till Helsingborg, själv har jag 120 mil tur och retur Helsingborg. Lägger man till detta ett mässbesök på låt säga sex timmar inser man snabbt att detta är något som knappast klaras av på en dag. åtminstone inte om man själv har tänkt sitta vid ratten merparten av de 120 milen... Flera föreningar runt om i landet chartrar dock bussar för att ta medlemmar, men även andra intresserade, till Helsingborg. Kontakta din lokala myntförening kanske har dom chartrat en buss eller organiserat någon annan form av samåkning till FriMynt. Det är alltid roligt att göra resan till Helsingborg tillsammans med andra. Ska jag vara ärlig så brukar det bli minst lika mycket numismatik i bussen ned till Helsingborg som på själva mässan!

Har du inte redan bokat in nästa lördag så är det hög tid nu!


Posten höjde portot den 1:a april... april 18 2014

Nej det är inget aprilskämt, Posten höjde portot den första april. Kommer inte ihåg när den senaste portohöjningen var, men det känns som några år sedan normalportot gick från 5.50 till 6.00. Portohöjningen är något att tänka på om du ska skicka mynt eller köper något på exempelvis Tradera.

Samtidigt med portohöjningen höjer också Posten lägst vikt från 20 till 50 gram, vilket är positivt. Nu kan de flesta svenska mynt skickas med det lägsta portot som är 7.00 kronor.

Det nya portot är följande,

Ett alternativ för lite tyngre objekt är fortfarande att använda Postens gröna förfrankerade vadderade påsar (Påse-S) som kostar 30 kronor och får innehålla upp till 2000 gram. Vill du skicka påsen utomlands får du tilläggsfrankera med 20 kronor. Vilket för utlandsbrev är ett billigare alternativ redan vid en vikt över 100 gram!

Samtidigt med portohöjningen höjdes också REK avgiften, vilken numera är 70 kronor.


Samling Eric P. Newman april 15 2014

Oj, oj efter en längre tids tystnad blev det två inlägg samma dag! "Skrivkrampen" verkar ha släppt!

Många pratar idag om en fantastisk svensk samling som såldes i USA tidigare i år. Priserna på mynten blev i många fall sensationella och överträffade alla tidigare värderingspriser och auktionsresultat. Vad var det för mynt som såldes frågar sig många.

Det var mynt ur storsamlaren Eric P. Newmans samling. Newman är en väl-dekorerad amerikansk samlare som erhållit de flesta amerikanska numismatiska utmärkelser som finns. Newman är född i maj 1911 och fyller således snart 103 år. Vad jag har läst på amerikanska siter är han "still going strong". Newman samlade inte bara svenska mynt, han hade världen som samlarområde och är en av de största samlarna av mynt i modern tid.

Numismatic Guaranty Corporation (NGC) som gjorde kvalitetsbedömningarna har valt att skapa en sida med alla Newmans mynt, bl.a. de svenska, titta och njut. Tyvärr finns inte de klubbade priserna på NGC:s hemsida utan då får du gå vidare till Heritage Auction (HA) som sålt samlingen. HA har det senaste året sålt mynt för nästan 1 miljard dollar. Jag har för något år sedan i en blogg nämnt HA och tror att även den gången var försäljningsvärdet det senaste året runt en miljard dollar och då var inte Newmans samling såld...

Om du "googlar" runt lite kan du hitta massor med information om denne legendariske amerikanske storsamlare.


Glad Påsk! april 15 2014

Blev härom dagen påmind om att jag inte gjort något inlägg på bloggen de senaste veckorna... Vilket är helt korrekt, kan också dementera "ryktet" om att bloggen skulle vara död och begraven! Tror bara att jag fått lite "skrivkramp" efter lite för mycket skrivande de senaste veckorna, både professionellt (det jag avlönas för 39,75 timmar per vecka) och inom det som är min hobby. Av det senare har det blivit några mindre notiser till SNT men jag har också dammat av ett lite större projekt som jag påbörjade för många år sedan. Tyvärr försvann mycket material i en datorkrasch. Men det finns fragment kvar som jag nu försöker återskapa och bygga på med nya kunskaper. Ett projekt som kanske kan publiceras i sin helhet en dag eller styckas upp i mindre artiklar? Jag återkommer när jag kommit lite längre och säkert behöver Er besökares hjälp med att komma vidare.

Ett annat projekt (under jullovet) var att lägga om Myntsidan till en ny miljö. Ett arbete som faktiskt inte var så komplicerat som jag trott och som nu också visar resultat. Förutom alla trevliga mail har även antalet besök ökat rejält. Enligt serverstatistik från det web-hotell jag använder var ökningen hela 28 procent mellan Q4-2013 och Q1-2014 (snittet per månad helår 2013 och Q1-2014 var 23 procent upp!)

Nog om detta, nu till det väsentliga.

När väl påsken är överstökad väntar fem helger på raken för den som vill ägna sig åt numismatik!

- Först ut är FriMynt i Helsingborg 26 april. Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas. Är du intresserad av mynt så SKA du besöka FriMynt. Det är den överlägset största myntmässan i Sverige både vad gäller antalet utställare som besökare. "Alla" brukar vara där! Enligt SMHI ska också vädret bli strålande aktuell helg!

- SNF håller sitt årsmöte i Lund 3-4 maj. Utöver själva årsmötet har Skånes Numismatiska Förening som arrangerar årsmötet satt ihop ett digert program, från tidig lördagförmiddag till sen söndagseftermiddag.

- Den 10 maj har Philea auktion Stockholm, katalogen är ännu inte publicerad, men Phileas vårauktion (och höstauktion också för den delen) brukar innehålla många intressanta objekt.

- Den 17 maj lämnar MISAB Stockholm och Garnisonen tillfälligt, och flyttar söderut. MISAB 11 går av stapeln på Möckelsnäs Herrgård i Älmhult, en auktion som helt ägnas åt Stams imponerande pollettsamling.

- Den som nu inte fått nog med numismatik, efter fyra fullspäckade helger, kan bege sig till den före detta "östra rikshalvan". I Helsingfors blir det pompa och ståt den 23 till 25 maj när Finska Numismatiska Föreningen firar 100 år och Nordisk Numismatisk Union håller möte. Bland mycket kommer delar av Antells samling att visas upp.

Alla evenemang finns i min AGENDA>>>

Får ta tillfället i akt och samtidigt passa på att önska all besökare en riktigt GLAD PÅSK! Ta det försiktigt både med påsk buffén, i trafiken och med numismatiken, det är hårda veckor (helger) som väntar! Samtidigt lovar jag att det inte kommer att dröja 3-4 veckor till nästa inlägg...


Inga mynt i helgen... mars 30 2014

Tyvärr blev det ingen resa till Göteborg eller Borlänge för min del i går. Avståndet är lite för långt till båda orterna för att jag ska tycka att det är värt en resa. Det blir många mil i bilen eller på tåget för kanske ett par timmars myntmässa. Hoppas att ni som var på plats, både som utställare och besökare är nöjda med helgen.

För egen del har det varit helt myntfritt. Har istället ägnat mig åt att vårstäda. Utemöblerna åkte fram och i går kväll (eftermiddag) blev det grillpremiär. Tror att det är första gången grillen åker fram redan i mars!

Det enda spännande inköpet denna vecka var en gammal myntförordning som jag hittade på nätet i onsdags.

Annars är det ganska lugnt på myntfronten den närmaste tiden. Nästa större arrangemang är FriMynt i Helsingborg den 26 april.


2 000 000 000 kronor saknas... mars 22 2014

Just hemkommen från en dag ute i det fria slog jag på Tv:n och tittade på Text-TV. Tydligen saknar staten en mängd sedlar av den gamla typen, det vill säga sedlar med valören 50 och 1000 kronor som saknar foliebandet. Inte mindre än 2 miljarder kronor i ogiltiga sedlar har ännu inte inväxlats. Så här ser ogiltiga sedlar utan folieband ut.

Tyvärr tror jag inte sedlarna utan folieband kommer att få något större samlarvärde framöver, så har du några liggande gör du säkert bäst i att försöka växla in dom!

För mer information om hur du växlar in sedlarna se Riksbankens hemsida. Dit kommer du genom att "klicka" på sedlarna ovan!


Göteborg eller Borlänge? mars 22 2014

Idag om en vecka står "stadskampen" om oss myntsamlare mellan Borlänge och Göteborg. På båda orterna anordnas myntmässor. Jag har inte varit på myntmässa på någon av orterna och kan alltså inte ge några tips om vilken mässa som ska besökas. Mina mynterfarenheter av dessa städer är något bättre, särskilt vad gäller Göteborg. Eftersom jag hade släktingar som inte bodde så långt från Göteborg har det blivit ett och annat besök hos mynthandlare i staden och även ett par auktionsbesök. Men det var länge sedan, säkert över 20-25 år. Minns att det fanns en galleria som åtminstone på den tiden innehöll åtminstone fem mynthandlare, namnen på dessa kommer jag inte ihåg men tror att flera finns kvar idag. I Borlänge köpte jag en gång några fina mynt. Var på resa till fjällen och såg att det var Antikmässa i Kupolen när Borlänge passerades. Bland många utställare fanns det några som sålde riktigt trevliga mynt. Vad gäller Göteborg slog det mig precis när jag skrev att jag faktiskt köpte mynt där för några år sedan. Familjen och en grannfamilj besökte Liseberg och strax utanför den lilla entrén låg A-Antik (?) eller vad firman nu heter. Där blev det faktiskt ett litet besök medan övriga satt kvar och väntade i bilen... Med andra ord blev det ett snabbt besök.

Vilken mässa ska man då välja? Min rekommendation får bli, besök den som ligger närmast! Tyvärr har jag lite för långt både till Göteborg och Borlänge för att det ska bli något besök för mig.

Bor du nära Stockholm och är medlem i SNF så anordnar föreningen en "Diskussionsafton" på onsdag. Denna gång ska föreningskvällen bli av. Tyvärr ställdes februarimötet in med mycket kort varsel. Om du inte redan är medlem i SNF är det hög tid att du blir det, kanske redan på onsdag!

Länkar till SNFs föreningskväll och myntmässorna i Göteborg och Borlänge hittar du i min numismatiska Agenda.


Stor myntstöld i Frankrike mars 19 2014

Fick idag ett mail från Frankrike. På vägen hem från en stor myntmässa i Paris, Bi-Annual Numismatic Exhibition in Paris, rånades i helgen ägaren av Numismeo på en större samling antika mynt. Värdet på samlingen uppskattas till över 1 miljon euro.

Ägaren till mynthandeln Michael Creusy vädjar nu till ett antal web-siter runt om i världen, bland annat Ingemars Myntsida, att sprida informationen om stölden. På företagets hemsida kommer en komplett lista med det stulna att presenteras. Ägaren utlovar enligt mailet också en belöning på 80 000 euro till den som kan komma med sådan information att rånarna kan gripas och mynten återföras till sin rättmätige ägare.

Självfallet vill jag om möjligt hjälpa till så att mynten kommer tillbaks och sprider därför informationen via min blogg. Informationen kommer också att läggas ut på SNF:s hemsida.

Även i Sverige har vi problem med stölder, följande fanns att läsa på Aftonbladet.se i måndags.

/Ingemar

ps.1 nu har jag kört resultatlistan från MISAB 10 i Excel, totalomsättningen blev hela 7,8 miljoner kronor!

ps.2 PDF-katalogen till MISAB 11 ligger nu ute på MISABs hemsida !

/ds


MISAB 10 - slut mars 15 2014

Då var årets första och MISABs tionde auktion avklarad. Det blev en rekordartad auktion med mycket högt deltagarantal, det kom så många att MISAB fick göra extra beställningar på förnödenheter för att de skulle räcka till alla. Som någon vid lunchbordet uttryckte det "alla var där" och jag är benägen att hålla med, med några enstaka undantag var "alla där" mynthandlare, myntsamlare och myntbloggare!

Tror att det fanns material för de allra flesta samlarinriktningar både vad gäller pris, kvalitet och raritetsgrad. Slutpriserna blev allt från några hundralappar upp till 182000 kronor. Det senare för en serafimer riksdaler i praktskick. Jag har just nu fel dator tillgänglig så jag kan inte räkna ut totalomsättningen men den borde ha blivit hög. Har inte heller gjort någon djupare analys av de två dagarna, men budgivningen kändes riktigt bra. För egen del blev det borde stort och smått och jag måste säga att spännvidden var bred. Vinsterna befann sig i spannet Valdemar Birgersson till Gustaf III och det största myntet vägde 10000 gånger mer än det minsta! Tror att dessa var både det minsta och största svenska mynt jag har i samlingen.

Nu är jag bara trött efter en lång och delvis hetsig arbetsvecka. Måste säga att jag redan i onsdags ville ta helg efter en "batalj" jag då genomgick på jobbet;-) Så blev det dock inte, "fredspipa röktes på torsdagsmorgonen" och jag "gnetade" på hela veckan vilket alltså följdes upp med två intensiva dagar på Garnisonen och nästan 1600 utrop! Jag återkommer med lite kommentarer om MISAB 10 senare i veckan då jag "vilat upp mig...".

Här finns hela slutprislistan.


MISAB 10 - dag 1 mars 14 2014

Vart tog det varma vädret vägen? Förra helgen nästan grillväder, idag snövarning... Det är väl inte april än?

Första auktionsdag blev riktigt bra mycket folk i lokalen och bra budgivning. Mer väntar i morgon då nästan 1000 utrop svenska mynt ska säljas!

Ett "rökare" som MISAB missat i objektsbeskrivningen var halvöringen 1720 präglad på Flink och Färdig (MISAB 10-495). Det försiktiga utropet 800 fick många intresserade att lyft spaden, undertecknad inkluderad. Jag har samlat 1 ÖRKM och 1/2 ÖRSM under många år men har aldrig tidigare sett denna variant till salu. Utan att tveka skulle jag sätta XR på denna variant och med den äldre skalan kanske RRR(R). Jag var med i budgivningen drygt hålvägs sedan fick jag lägga mig. Slutpriset på halvöringen blev hela 12 500 kronor (exklusive provision).

Myntet är intressant eftersom Publica Fide mynten, det vill säga de med räfflad rand och en vikt på 7,2 gram skulle ompräglas till 1/2 ÖRSM och de med den normala vikten för nödmynt 4,5 gram och med rutad rand skulle ompräglas till 1 ÖRKM. Vissa nödmynt har fått fel vikt och jag har sett såväl överviktiga Wett och Wapen som präglats på plantsar för Publica Fide (jmf MISAB 10-477) som underviktiga Publica Fide präglade på tunna plantsar, troligen avsedda för just Wett och Wapen. De två nödmynt präglades som bekant efter varandra och förväxling av plantsar har troligen skett. Dessa överviktiga respektive underviktiga mynt har dock rätt rand. Publica Fide räfflad rand oavsett vikt och Wett och Wapen rutad rand. Både 1/2 öret 1720 och 1721 finns präglade på underviktiga Publica Fide (med räfflad rand) och dessa är klart sällsynta. Men denna underviktiga med rutad rand är något utöver det vanliga!

Den enda försäljningen jag känner till av halvöringen med rutad rand är Cavallis exemplar också den präglad på Flink och Färdig. Jag har ingen kunskap om vart Cavallis exemplar tog vägen, kanske var det hans exemplar som åter dök upp? vilket skulle medföra att myntet har den allra förnämligaste kopparmynts proviens. Det ryktades även om ett exemplar som såldes i Danmark för några år sedan. Trots efterforskningar har jag inte lyckats identifiera den försäljningen. (Vet du något om denna "eventuella" försäljning får du gärna maila mig.)

Det blev sent i kväll efter en middag i goda vänners lag och imorgon står väckarklockan på ringning tidigt, nästan som en arbetsdag... Senast klockan 0930 hade jag tänkt stämpla in på Karlavägen 100, spaden är som sagt redan uthämtad. Något nytt medeltidsmynt kan det nog bli till typsamlingen den första timmen och sedan får vi se vad resten av dagen har att erbjuda.

Skutprislistan från dagens batalj ligger redan ute på MISABs hemsida (klicka på myntet ovan för att komma dit).

Natti, Natti!


MISAB 10 - visning mars 08 2014

I veckan, på onsdag, börjar visningen till auktionen nästa helg. Tyvärr hinner jag inte gå på visningen utan får istället förlita mig på on-line-katalogens bilder. Men det är bra bilder i katalogen så det brukar räcka långt. För dig som ska gå på visningen så sker den i SNFs lokaler på Banérgatan, ett stenkast från auktionslokalen. Visningen pågår onsdag till lördag. Öppettider hittar du på MISABs hemsida.

Jag gick "all-in" när katalogen kom för cirka en månad sedan. Vet inte vad som hände därefter? utan jag får nu ägna de sista dagarna innan auktionen till att lus-läsa den och göra några viktiga anteckningar samt notera några limitar. När auktionen väl är i gång går allt i en rasande fart och det gäller att hänga med i svängarna.

På fredag får det bli lite flex-ledigt så att jag hinner i tid till de (för mitt samlande) mer intressanta delarna.

Idag var det otroligt fint väder ute. Morgonpromenaden var en ren njutning även om det blåste lite. En dag med strålande sol och klarblå himmel måste ägnas åt något annat än numismatik och internet. Dottern kommer nog också insistera på att jag gör henne sällskap framför Tv:n i kväll. Jag ser inget nöje i "Mello" men det finns det andra som gör... Kanske får jag smyga i TV-soffan med mobilen och lägga något bud sent i kväll, eftersom jag spanat in ett spännande objekt!

Nästa helg blir det som sagt att sitta inne på Garnisonen. Hade så smått också planerat en tripp till Haljaks auktion i Tallinn nästa helg. Men både MISAB och Haljak kanske blir lite väl mycket en och samma helg. Får satsa på Haljaks höstauktion i stället vilken inte kolliderar med MISAB. Nu kanske inte Haljakauktionen innehåller jättemycket material med svenskintresse men eftersom det brukar vara många svenskar som tar båten till Tallinn blir det mycket "mynt-tjat" både på dit och hemresan!

Det är hård konkurrens om samlarna denna helg då förutom MISAB och Haljak även Holmasto anordnar en bättre auktion på lördag. Vad gäller de delar av Montells samling som säljs av Bukowskis Market hade jag av förhandsinformationen fått uppfattningen att det var betydligt mycket mer medaljer som skulle säljas än de som nu ligger ute. Besökte Bukowskis igår och tittade på medaljerna. Passade samtidigt på att fråga i informationen om det var fler medaljer som skulle säljas, men det visste inte personen i fråga något om.


Montells samling! februari 28 2014

Nu verkar det som om Överdirektör Erik Montells samling har börjat läggas ut på Bukowskis Market. Ett antal medaljer och medaljlots finns nu på Bukowskis hemsida, slutdatum på de medaljer som lagts ut är den 12 mars det vill säga onsdag samma vecka som MISAB 10.

De bästa medaljerna ur samlingen såldes på det riktiga Bukowskis i slutet av förra året. Priserna blev rekordartade och vi få se om de "lite sämre" objekten i Montells samling når upp till denna nivå. Själv tänker jag "gå över gatan" den närmaste veckan och titta på medaljerna live.


Köa i Stockholm... februari 28 2014

Har haft sportlov några dagar och bara tagit det lugnt. Har bland annat hunnit gå igenom MISAB katalogerna ordentligt. Den "rökare" jag skrev om häromdagen var ingen "rökare" bilden i on-line-katalogen visade att den felstavning på ett GIIA mynt jag tyckte mig se i papperskatalogen inte var någon sådan... Men det finns fler "rökare" både XR/R märkta och omärkta. 1/2 öringen Säter 1627 hör inte till vanligheterna, särskilt som det utbjudna myntet är odiskutabelt vad gäller årtalet. Annars har jag sett många otydliga till salu där årtalet likaväl kan sluta VIII som VII.

Sportlovet innebar också ett Stockholms besök. Dottern fick en lektion både i samhälls- och historiekunskap när regeringskansliet, riksdagen, slottet med mera passerades. Huvudmålet var mumie-utställningen på Medelhavsmuseet. Mumierna var vi inte ensamma om att vilja besöka, kön ringlade sig lång längs Fredsgatan, tror att det tog över 30 minuter innan vi var i kassan. Entrévärden lättade dock upp stämningen i den långa kön med "att de mumier som vi ville träffa hade väntat 3-4000 år på att få träffa oss!". Ett mycket trevligt museum med åtminstone några numismatiska föremål. Bland annat en större samling glasvikter vilka enligt skylten i montern använts för att kontrollera myntens metallvikt. På glasvikterna var härskarens (eller någon tjänstemans) namn instämplat.

Gick också förbi Sveriges Ekonomiska Museum men där var det inga köer utan där såg det mest tomt ut. Tråkigt tycker jag, kanske ett numismatiskt tema hade ökat på antalet besökare!?!

På tal om köer så skapade Arbetsförmedlingen en rekordlång sådan tidigare i veckan. Då 61.000 var kallade till en rekryteringsmässa... (-;

ps är du intresserad av medaljer, missa inte auktionen i Uppsala i morgon! ds

MISAB 10 + auktion i Uppsala på lördag februari 25 2014

Nu har MISAB lagt ut både PDF- och on-line katalogerna för auktion 10. Själv har jag nu hunnit gå igenom båda pappers katalogerna och måste säga att det är riktiga samlarauktioner som MISAB anordnare denna vår. Själv har jag hittat många mynt/polletter som jag gärna skulle lägga till samlingen. Nu samlar jag väl inte direkt de största sällsyntheterna men i mellanskiktet finns det riktig mycket av intresse. Brukar dela in objekten i tre kategorier. a) objekt som är värda att strida för b) objekt som kan vara intressanta om inte priset rusar iväg allt för mycket c) objekt som är klart prisvärda om dom säljs runt utrop. I den sista kategorin har jag ofta redan objektet men ett köp skulle medföra en klar uppgradering kvalitetsmässigt. De finns många i intressanta i alla tre kategorierna. Det finns flera riktiga "rökare" på MISAB som jag får skriva om senare i veckan.

Nytt för MISAB 10 är att auktionen nu är sökbara även on-line via NUMISBIDS.COM. En internationell site där alla de stora auktionsföretagen finns representerade. MISAB kan alltså räkna med fler bud från utlandet denna gång!

Om du inte har möjlighet att gå på visningen så erbjuder on-line-katalogen oftast så bra bilder att du med trygghet kan bjuda på mynten.

Nu på lördag (1 mars) hålls en intressant medaljauktion i Uppsala anordnad av Numismatiska Klubben. Samlingen innehåller bara medaljer från Oscar II. Både riktigt vackra och en hel del svåra medaljer. Skulle gärna åkta till Uppsala, men får prioritera både vad gäller tid och plånbok. Medaljer är visserligen intressanta men det är mynt som jag främst vill fokusera på de närmaste veckorna och om ett par månader, polletter!


Vart tog enkronan 2013 vägen? februari 18 2014

2013 var det bara en valör som skulle präglas, enkronan. 2013 skulle det bli en specialprägling med anledning av Carl XVI Gustafs 40 år på tronen.

Själva tronskiftet skedde den 15 september 1973 då kung Gustaf VI Adolf dog. Riksbanken meddelade tidigt att enkronan skulle släppas i slutet av 2013 (november/december?) men ännu har jag inte sett någon i cirkulation eller till salu på Tradera vilket tyder på att några mynt ännu inte är släppta. Ser dock på Riksbankens hemsida att den tidigare skissen av kronan nu ersatts av ett fotografi. Kvaliteten på den avbildade kronan är långt i från 0 vilket talar för att det är ett fotografi av ett präglat mynt och ingen datoranimering.

Riksbankens föreskrift om enkronan (SFS 2013:160) som trädde i kraft 1 juni 2013 hittar du om du följer länken (.PDF)

Om det blir några fler mynt av nuvarande storlek och utseende är nog osäkert eftersom vi inom en relativt snar framtid ska byta ut de nuvarande mynten, 10 kronan undantaget.


GULD !!! februari 15 2014

Dagen till ära får det bli ett litet kort medaljinlägg. Bra jobbat Charlotte Kalla med flera, tycker det är bragdstämpel på er prestation!!!

Det är inga små medaljer som delas ut under detta OS diametern är hela 100 mm och tjockleken 10 mm. Vikten varierar lite beroende om det är guld, silver eller brons 460-531 gram.


MISAB 10 och 11 !!! februari 14 2014

Helgen började riktigt bra. En av vinterns höjdpunkter inträffade precis, katalogerna till vårens MISAB auktioner låg och väntade på mig när jag kommer hem från jobbet. Ett rejält paket innehållande både MISAB 10 och MISAB 11. Ett paket så stort och tungt att jag fick bege mig ända ner till närbutiken för att hämta ut det, en promenad jag gärna tog.

Ännu har jag inte hunnit studera katalogerna utan har bara snabbläddrat igenom dessa, men det ser mycket lovande ut. Auktion 10 med intressanta objekt både fredag och lördag, särskilt intressant tycker jag samlingen med småvalörer som säljs på fredagen är, men det finns godbitar även i övriga delar.

Nummer 11-001 är en pollett som jag och Anders diskuterade sista gången vi sågs. Vilket var på Dan Carlbergs mycket intressanta pollett-föredrag på SNF våren 2012. Orsaken till diskussionen var att vi hade köpt varsin av de två kopior i tenn av Förbundshärens-polletterna som såldes på Antikören auktion 14...

Konstaterar samtidigt att det blir att planera om vårens agenda. Stams pollettsamling går inte av för hackor, kanske den bästa pollettauktion jag haft möjlighet att besöka eller bjuda på. MISAB 11 inkluderat har jag i dagsläget i princip alla helger från FriMynt till slutet av maj mer eller mindre inbokade i numismatikens tecken! Allt dessutom på "bortaplan" vilket kanske är en eller två helger för mycket. Särskilt som man samtidigt vill vara hemma och njuta av försommarvädret och få båten i sjön. Men en försommardag på Möckelsnäs Herrgård låter inte helt fel, faktiskt riktigt lockande. Får lägga på den stora charmen och gå in i en förhandling vid frukostbordet om hur våren 2014 kan disponeras! Det får bli ett givande och tagande och skulle förhandlingen inte gå bra får jag i värsta fall slänga in en "joker" och offra helgen den 26 april (FriMynt)...

Jag får kanske hoppa "på spåret" finalen i kväll... och istället ägna mig åt två tjocka och trevliga olivgröna kataloger!!!

ps. har du inte redan beställt katalogerna är det hög tid att du gör det NU! ds



På Spåret! februari 13 2014

För lite sedan rensade jag upp i mail-inkorgen. Jag får många mail både från myntsamlare, andra intresserade och personer med intressanta mynt i sin ägo.

Eftersom ett av mina favoritprogram "På spåret" nu går mot säsongsfinal får jag här återge en mail-konversation som jag hade för några år sedan.

Får erkänna att jag gillar artisten och att det faktisk finns en skiva i förrådet! Den musik jag lyssnar på idag "streamar" jag.

Det tog dock några mail innan polletten trillade ned! Tyvärr har jag ännu inte utnyttjat "friplåten..."

- Jag heter xxx. Skulle kolla myntfacket i plånboken idag och såg att en av tio kronorna har små runda glitter punkter runt baksidan. Är det något du känner till eller är det bara någon som fått feeling runt Lucia?: Vänligen, xxx

- Hej xxx! Det låter som en Lucia-feeling! Jag har inte hört talas om någon dylik felprägling tidigare. Om du har en bild på mynten kan jag säkert hjälpa dig. Ingemar

- Här kommer en bild och tack för ditt svar!:) Vänligen xxx

- Hej! Det ser ut som någon form av åverkan och det är inte någon felprägling. Du får fortsätta kolla i "myntfacket" kanske dyker det upp något intressant en vacker dag. Skickar med en bild från en mindre lyckad dag på myntverket! Ingemar

- Det är nog första gången i mitt liv som jag ställer en fråga på nätet och min lycka är att du svarade:) Som tack (eller jag vet inte vad du har för musiksmak) så kan du se mig på "på spåret" nu på fredag. Ha det bäst, xxx

- Nu trillade polletten ned, eller 10 kronan kanske jag ska säga... På spåret brukar jag följa och din musik är helt OK, tror t.o.m. att jag en gång i tiden ägde en skiva som du spelat in! Lycka till på freda även om programmet spelades in i höstas! Ingemar

- Hahaha:) Du får ha det så gott Ingemar och hojta till om du vill komma på något gigg framöver! Vänligen, xxx


Rysk numismatik! februari 09 2014

Som jag skrev i går lovade jag återkomma till rysk numismatik, här kommer lite egna erfarenheter.

Myntboken och Myntguiden köpte jag tidigt. Den första mynttidningen upptäckte jag i slutet av 70-talet, Skandinavisk Numismatik Mynt & Medaljer. En mynttidning som kunde köpas i såväl bokhandeln som i tidningskiosken! Det var tider det, idag får man väl åka till New York eller London för att överhuvudtaget hitta en mynttidning som går att köpa över disk? Nu var problemet att strax efter det att jag köpt den första tidningen så flyttade jag till Moskva och där var numismatiken inte så "het", där var det filateli som gällde. Några mynttidningar fanns inte att köpa på plats utan fick beställas av vänliga svenskar som tog med dom på Aeroflot-planet. Mina första nummer av "Mynt & Medaljer" lästes alltså i Sovjet och kanske var det också där som intresset för mynt växte fram ordentligt? Tidningarna blev åtminstone helt sönderbläddrade konstaterade jag nyligen då jag tog fram den årgång som tidigare exporterats från Stockholm till Moskva.

I Sovjet på 70-talet gällde som sagt frimärken, det fanns också ett antal frimärksbutiker i Moskva att välja på där både nya och gamla frimärken såldes. Alla butikerna var mycket välbesökta och utanför butikerna pågick en mycket aktiv handel/ bytesverksamhet.

De ryska mynt som jag lyckades samla på mig under mitt år i Moskva var främst de mynt som jag fick i växel, bl.a. i Kaukasus inte långt från aktuella Sotji. Några lite äldre mynt och moderna OS-mynt (Moskva OS 1980) inhandlades också i "Berioskan" en affär där utlänningar kunde handla för dollar. Medaljen ovan är från tiden i Moskva men den är köpt många år senare.

Minns att jag fick ihop en relativt stor växelmyntssamling, även om de allra flesta mynten som cirkulerade var präglade 1961, varför vet jag inte. I efterhand, men tyvärr alldeles för sent, har jag insett att vissa av de då cirkulerade mynten var riktiga svåra. Jag kommer inte ihåg årtalen men när jag la ut lite moderna ryska mynt på eBay för ett tiotal år sedan blev jag klart överraskad av slutresultatet! Frimärkssamlingen blev också stor och den har jag sparat mest av nostalgiska skäl.

Efter många besök i frimärksbutikerna upptäckte jag att även äldre mynt såldes vid butikerna. Dock inte av "staten" utav av "gubbarna" utanför frimärksaffären. Där fanns massor med mynt till salu. Den dag jag tog mod till mig och köpte några gamla mynt fick jag sällskap av många ryska samlare. Samröret med ryska samlare ökade så sakteliga och bättre och bättre mynt dök upp! En dag tog det plötsligt slut. En bil med den klassiska KGB-registreringen (MMX?) dök upp och alla samlare skingrades för vinden. Efter den dagen blev det betydligt svårare att handla mynt... och under två veckor hade jag ständiga "följeslagare" när jag rörde mig i Moskva, ända från hemmet till skolan. Men det är en annan historia som inte hör hemma här.

Roligt är att jag på senare år fått kontakt med ett antal samlare från det forna Sovjet, kanske främst från de Baltiska staterna men även från Ryssland, Vitryssland och Ukraina! En samlare från Moskva har också bekräftat den handel med mynt som bedrevs utanför frimärksaffärerna!



OS i Sotji... februari 08 2014

Sitter fortfarande kvar i länsfåtöljen... Nu kan jag inte skylla på att det är "gråmulet" väder. Myntböckerna är idag utbytta mot Tv:n, jag är väl ingen sportentusiast men ett OS är alltid ett OS.

Nu undrar säkert vän av ordning vad OS har med numismatik att göra. Troligen präglas en mängd ryska minnesmynt detta år liksom 1980 då OS hölls i Moskva. Men för min del är Sovjet/ Ryssland starkt förknippat med mynt. En gång samlade jag faktiskt ryska mynt och hade en riktigt fin samling av moderna sådana men också en hel del från tsar-tiden. Tyvärr gjorde jag mig av med den samlingen innan ryssarna på riktigt fick upp ögonen för mynt och numismatik. En av "pärlorna" i den ryska samlingen växlade jag till mig i Pjatigorsk som inte ligger mer än 15-20 mil öster om Sotji! (Får jag tid i veckan ska jag skriva lite mer om rysk numismatik)

Nu är det fyra veckor kvar till MISAB 10, förhoppningsvis anländer katalogen i veckan! Vad gäller de återstående delarna av Montells medaljsamling så verkar det nu som att det kommer att säljas den 15-16 mars på Bukowskis Market i Stockholm. Jag får smita ned på visningen någon dag.


En gråmulen dag... februari 02 2014

Idag var det inte inget roligt ute. Den snö som föll i fredags har redan börjat regna bort och det är bara grå, gråare, gråast...

Ska man deppa över vädret? Jag tycker inte det finns anledning att göra det. Vädret är en bra ursäkt för att hålla sig inne hela dagen. Just nu sitter jag i länsfåtöljen med en stor café latte och läser lite numismatisk litteratur. I förmiddags bläddrade jag igenom "Stockholmspolletter" och nu har jag precis börjat göra en djupdykning i Stiernstedts "Beskrifning öfver Svenska kopparmynt och polletter" från 1871. Spännande läsning. För min del får det gärna vara "gråmulet" i fler dagar!

ps. Nu börjar den nya hemsidan bli klar, återstår en del finjusteringar och lite mer bilder. Tack för alla mail om sidan. Har du några synpunkter är det bara att maila! ds.


Föreläsningar på KMK & polletter... januari 31 2014

Fick i sent går kväll ett mail från KMK där vårens föreläsningsserie presenterades. Ett ganska digert och intressant program med inte mindre än åtta föreläsningar! Funderar på att gå på åtminstone två av dessa. Vilka föredrag som kommer att genomföras under våren hittar du på Myntkabinettets hemsida.

Nu är jag fullt medveten om KMK:s fullständiga namn är Kungl. Myntkabinettet - Sveriges Ekonomiska Museum, men saknar ändå föredrag på temat mynt och numismatik. Sanningen är att inte ett enda av de åtta föredragen ens snuddar vid temat för vårt intresseområde.

I Sverige finns flera museer, KMK inkluderat, där säkert många både ekonomihistoriker och numismatiker finns anställda. Vid Stockholms universitet finns en egen institution som inhyser flera unga lovande numismatiska forskare och en professur. Häromåret gav SNF ut en bok författad av Roger Svensson, "Monetae Renovatio" där Roger på ett strålande för att inte säga briljant sätt kombinerar nationalekonomiska teorier med numismatik. En bok som även rönt internationellt intresse. Det finns alltså en mängd presumtiva föreläsare som skulle kunna glädja deltagarna på KMK:s föreläsningsserie med föredrag om numismatik eller föredrag som åtminstone tangerar ämnet.

Får avsluta med ett citat i ett mail jag fick tidigare i dag angående utskicket från KMK "Inte någon numismatik så långt ögat når..."

Skärpning KMK!

Idag hörde jag en högljudd diskussion om polletter på jobbet! (hör inte till vanligheterna...) Det var en ekonomistyrare som diskuterade en faktura rörande kaffe-polletter. Ibland tror man att polletter tillhör en svunnen tid men dom används fortfarande vilket jag alltså fått erfara både idag och förra helgen. Kanske polletter är på uppåtgående och då inte bara som samlarområde? I det kontantlösa samhället där allt ska betalas med kort och bankerna men även en del näringsidkare nästan inte hanterar kontanter, kanske privata polletter får en renässans? Åtminstone jag får lite dubier när jag ska sticka in mitt bankkort i en sliten handhållen kortterminal, slå den hemliga PIN-koden och betala notan för en billig "dagens" på en "sylta" belägen i stans ytterkant...

Trevlig helg!


Stora kronor! januari 28 2014

Förra året skrev jag om två mynt med stora kronor som jag med några dagars mellanrum lyckades köpa. Jag har lite förkärlek till stora kronor. Stora kronor på skillingen och halvskillingen 1802 sökte jag mycket aktivt efter under flera år utan att lyckas finna. Men så dök båda upp samtidigt och kunde införlivas till samlingen. En annan stor krona som jag trodde jag hade men som efter en "inventering" av skilling samlingen för några år sedan visade sig saknas var den på halvskillingen 1824.

Stor (enskillings) krona på halvskillingen 1822 förekommer relativt frekvent men får väl ändå betecknas som halvsvår. Den stora kronan på halvskillingen 1824 har jag inte sett till salu på mycket länge men förra veckan dök den stora kronan upp på Tradera och myntet har precis anlänt!

Jag har samlat varianterna på kvarts- och halvskillingarna 1824 i många år. De senaste åren kanske på lågvarv, men genom förra veckans köp är nu variantsamlingen 1824 komplett! Trodde även att samlingen 1/2 skillingar 1822 (stor krona, bakvända bokstäver m.m.) var komplett men på Märsta-mässan fick jag veta att myntet med stor krona 1822 finns med åtminstone tre olika frånsidor. Får bege mig till bankfacket någon dag och se hur mina ser ut!



Ingemars Myntsida i nytt format! januari 26 2014

Nu har jag lagt ut den nya versionen av hemsidan. Ännu återstår en hel del arbete, bland annat saknas en hel del bilder, men de viktigaste sidorna är nu inlagda i det nya formatet. Sidan har nu en ny layout men innehållet är i stort detsamma som tidigare, några mindre besökta och ofärdiga sidor har tagits bort. I flera fall pekar länkarna till den gamla sidan. Huruvida allt kommer att läggas in i den nya former får framtiden utvisa. Vad gäller de mer bildtunga sidorna med typmynt m.m. så lär det dröja innan jag får tid att lägga upp dessa i det nya formatet.

Till dig som länkar till Ingemars Myntsida

Nu när hemsidan har fått en ny design har också flera av sidorna bytt adress. För att komma direkt till hemsidan är adressen densamma som tidigare ingemars.se.

Länkar du till ingemars.se med länken ingemars.se/index.htm kommer du till en gammal sida, för att komma rätt måste du andra länken till ingemars.se/index.html eller helt sonika stryka det sista och bara skriva ingemars.se

Länksidan har tidigare nåtts via ingemars.se/lankar.htm denna länk måste nu ändras till ingemars.se/lankar.html

Agendans nya adress är ingemars.se/agenda.html och så vidare.

Jag kommer inte att ta bort de gamla sidorna, men dessa kommer inte att uppdateras, med tiden blir dessa alltså inaktuella.

Under de närmaste veckorna kommer jag att gå ut med mail till webansvariga på de sidor som länkar till Ingemars Myntsida och informera om de nya adresserna. Information kommer också att finnas på de gamla sidorna.

Ingemars Myntsida i mobilen!

En nyhet med den nya sidan är att hemsidan nu även finns i en version som är anpassad för smartphones. Visst har det även tidigare gått att läsa sidan i telefonen med nu blir läsbarheten betydligt bättre!

Hoppas att du tycker om den nya sidan. Har du några synpunkter eller förbättringsförslag är du alltid välkommen att kontakta mig.

/Ingemar


Sigtuna myntklubbs myntmässa ***** januari 25 2014

Idag var det myntmässa i Märsta. Vet inte riktigt varför jag valt bort Sigtunaklubbens mässa de senaste åren, tidpunkten kanske inte riktigt har passat? I år var jag där och måste ösa beröm över Sigtuna myntklubb. En mycket väl anordnad mässa med bra utställare och många besökare. Det fanns objekt i de flesta prisklasser till salu dessutom inom en mängd olika samlarområden. Om FriMynt är nummer ett i Sverige så "vete tusan" om inte Sigtuna är nummer två! Nu har jag visserligen aldrig besökt Norrköpings mässan. Jag får återkomma i höst med rankingen av myntmässor i Sverige 2014.

Vet inte vad jag gör för fel. Jag har en massa fina bilder i iphonen men lyckas nu inte få över dom till datorn... I stället får detta inlägg illustreras av en pollett (en modern sådan). Polletten finns inte med i boken Stockholmspolletter, men fanns den med skulle den troligen sorteras in under kategorin Ångköks-/Folkkökspolletter!

För egen del blev utdelningen på mässan bra, mest nöjd är jag med en tidig kopparpollett och några trevliga böcker som saknats i bokhyllan.

I går valde jag att gå hem lite tidigare än vanligt från jobbet och tur var väl det. Jobbgrannen Bukowskis Market som jag ofta besöker efter jobbet eller på lunchen utsattes i går kväll för ett väpnat rån. Tråkig händelse.


Myntmässa i Märsta på lördag januari 20 2014

Nu börjar myntsäsongen 2014 så sakteliga att komma i gång. På onsdag (22 januari) hålls årets första auktion av Philea. Som vanligt dominerar de filatelistiska objekten, men det finns även ett antal numismatiska objekt till salu. Några mynt och några polletter är riktigt intressanta. Har du ingen möjlighet att ta dig till Stockholm så är det lätt att lägga anbud direkt på Phileas hemsida. Glöm dock inte att bud måste registreras senast klockan 2400 i morgon.

På lördag (25 januari) är det Myntmässa i Märsta, som vanligt arrangeras denna vintermässa av Sigtuna Myntklubb. Hur du hittar till mässlokalen med pendeltåg eller med eget fordon hittar du HÄR. Mässan håller på 1000 till 1500. Nu var det visserligen några år sedan jag besökte "Sigtuna mässan" men jag har varit nöjd med de besök jag gjort och varje gång har det varit många utställare, många besökare och också blivit några nya objekt till samlingen!

Objekt till samlingen lär det också bli på MISAB 10. Ännu en gång ser det ut att bli en riktigt bra auktion på Garnisonen. När katalogen anländer har jag "ingen aning om" men normalt brukar den dimpa ned i brevlådan cirka en månad före auktionen. Den samling som säljs sist på fredagen verkar vara intressant. En större specialsamling med småvalörer Gustaf Vasa och framåt och enligt förhandssnacket ska samlingen innehålla många rara mynt och dessutom en mängd varianter, bland annat några riktigt svåra mynt från Carl IX! Personligen tycker jag att småmynten är klart prisvärda idag till skillnad från riksdalermynten som sprungit i väg lite väl mycket i pris. Prisutvecklingen på riksdalermynt de senast tio åren måste slå de flesta andra index och jag tror t.o.m. att Stockholmsbörsen ligger i lä trots "all-time-high" förra veckan! Det är tydligen i gamla mynt som man ska placera sina pensionspengar. En bra investering som ger glädje både idag och förhoppningsvis även när pensionen ska tas ut om "många, många" år!



Omstrukturering av ingemars.se januari 19 2014

Ingemars Myntsida har varit ganska statisk de senaste åren. När jag skapade den första sidan för 15 år sedan "handknackade" jag allt i html-kod. Många av de gamla sidorna används fortfarande och uppdateras genom att jag ändrar i källkoden... Varken ett roligt eller särskilt effektivt sätt att arbeta med en hemsida... Sedan 1998 har jag haft några olika web-verktyg till min hjälp, tyvärr har dessa inte alltid varit helt kompatibla med varandra. När det varit omöjligt att uppdatera sidor har jag i vissa fall gjort om dom till PDF-dokument, så är exempelvis fallet med litteraturlistan. Sammantaget kan man säga att hemsidan idag består av ett "sammelsurium" av websidor i olika format.

Under jullovet träffade jag en riktig "hacker" och hade ett långt samtal om websidor och hur dom byggs upp idag för att bli dynamiska och lätthanterliga. Idag ar det "lätt" att integrera både hemsida, blogg, Twitter och Facebook.

För några år sedan gjorde jag ett försök att flytta hemsidan till modern miljö, tyvärr kraschade allt den gången... Nu har jag tänkt göra ett nytt försök att lägga om Ingemars Myntsida till en miljö som är modernare och som framför allt är enkelt att uppdatera! Med ett verktyg som gör att sidan kan uppdateras on-line utan att ett mellanliggande FTP-program behöver användas.

För några år sedan flyttade jag över min gamla blogg "myntsidan e-zine" till denna blogg och det gick bra. Det kommer säkert att gå bra även med flytten av hemsida. Men jag vill ändå förvarna om att hemsidan kanske kommer att vara lite instabil de närmaste dagarna (veckorna).

Jag har experimenterat lite med den nya hemsidan på systersidan till ingemars.se vill du få en försmak på hur Agendan på Ingemars Myntsida kanske kommer att se ut framöver kan du gå in på myntsidan.se


Trelleborgs Myntklubb! januari 07 2014

Det är alltid roligt med nya sidor på nätet. Senast i raden är Trelleborgs Myntklubb som publicerade sig häromdagen. Nu är det inte någon nystartad klubb som presenterats sig på nätet utan en klubb med anor, Trelleborgs myntklubb bildades redan 1952.

Trelleborgs Myntklubb förefaller vara en vital 60-åring med klubbmöten och auktioner i princip varje månad. Vill du komma direkt till klubbens hemsida och läsa mer om klubben, klicka på loggan nedan.

Har du startat en hemsida eller finns din myntsida inte med bland mina Numismatiska Länkar? Skicka ett mail, så lägger jag till din sida bland mina länkar!

ps. Tack för tipset "fattig"! ds


Falsk 5 kopek 1787... januari 06 2014

Det fortsätter dyka upp svenska förfalskningar. Just nu säljs en nypräglad "svensk" femkopek 1787 på tyska eBay. Naturligtvis är ett exemplar med röd kopparglans lätt att avslöja. Jag har för dåliga kunskaper om dessa mynt för att kunna avgöra om det är en "bra" kopia eller om det finns detaljer etc. i myntbilden som gör att den är lätt att avslöja som en modern efterprägling? Jag tror ingen köper myntet som äkta, men vad som händer vid nästa försäljning vågar jag nästan inte spekulera i. En femkopek även i uruselt skick kostar som bekant en slant. Om myntet skulle "bli" rejält "cirkulerat", få "patina" och säljas som ett "jordfynd från öst" tror jag många skulle bjuda i hopp om att göra ett fynd... (hemska tanke).

Det känns olustigt att tekniken att producera efterpräglingar bara går framåt, det är inte bra för vår hobby och numismatiken. Jag ser bara två sätt att råda bot på detta 1) att upplysa om de förfalskningar som är kända, SNF har tagit ett bra initiativ med sidan Falska mynt, 2) värna om provienser. Går ett mynt att följa i tidigare ägarled bör risken för att myntet är falskt minska väsentligt. En bra proviens borgar för äktheten, jag har svårt att tro att både de storsamlare och etablerade mynthandlare/ auktionsföretag som tidigare haft ett mynt i sin ägo skulle ha missat att det är falskt. Tiden som proviensen går att följa är också av vikt.

Kina kopiorna av riksdalern 1781 dök upp i slutet av 2006. En riksdaler 1781, om än "stampidentisk" med den falska som är såld på 1900-talet kan inte vara en kinakopia osv. (Exemplet ovan är hämtat från verkligheten, för några år sedan såldes en riksdaler 1781 på Tradera som hade stor likhet med de falska, bland annat vissa stampklumpar, men centreringen var olik de falska. Säljaren var ärlig och uppgav att det troligen var en kinakopia men efter en diskussion på ett internetforum kom det fram att myntet var äkta och säljaren fick sedan rätt betalt för myntet! Det aktuella myntet fanns dessutom avbildat i en auktionskatalog från 1900-talet)

På svenska Tradera fortsätter det att dyka upp falska riksdalrar Oscar I präglade i oädel metall. Ibland säljs dom som kopior men långt i från alltid, någon enstaka gång är dom märkta "kopia". Tradera verkar inte ta så allvarligt på att kopior säljs. Jag tror att den enda vägen att få stopp på dessa är att vi alla som ser dessa anmäler förekomsten till Tradera, så tveka inte om du ser förfalskningar anmäl dom!

Anmälan gör du via ovanstående "länk" på respektive Tradera annons. "Länken" är placerad längst ned till höger i annonsen.



"Buy-it-now"? januari 01 2014

Visst har vi alla någon kväll när vi surfat in på eBay eller Tradera gjort ett bra direkt-köp. Ett mynt som saknas i samlingen som säljs i bra kvalitet till ett alldeles för lågt pris. Jag har några sådana fynd i samlingen.

Frågan är då om det värt att surfa i tid och otid för att hitta dessa mynt? Jag ställde mig frågan för drygt ett år sedan och har under 2013 kvartalsvis gått igenom sålda "buy-it-now" mynt på eBay (på eBay går det att söka på objekt som sålts de senaste 90 dagarna).

Jag har använt de förinställda sökningar som jag själv använder när jag besöker eBay. Från början gjorde jag en lite seriösare statistik som jag tänkt redovisa, men den tappade jag bort när min dator kraschade i somras. Sista sökningen gjorde jag när jag vaknade i morse (eller strax efter lunch kanske det ska stå, det blev sent i går...).

Resultatet för 2013 var ganska tydligt, åtminstone för mig lönar det sig inte att surfa in på eBay allt för ofta. Antalet presumtivt missade "buy-it-now"-mynt som jag hade köpt om jag varit först är inte många. Det rör sig inte om mer än högst en handfull mynt per 90-dagars period. Skulle jag i statistiken även räkna in några "toppexemplar" som skulle kunna ersätta mynt som redan finns i samlingen skulle antalet öka något, men inte mycket.

Mina slutsatser blir att det för mig gott och väl räcker att gå in på eBay några gånger i veckan för att bevaka de mynt som kan vara av intresse och att de mynt som är intressanta oftast säljs som vanlig auktion. Problemet med "vanliga" auktioner är att man ofta måste vara med den sista minuten för att gå vinnande ur striden. Vet inte hur många gånger jag lagt "rejäla" bud på eBay och där budet med små höjningar sakta men säker hunnits i fatt och slagits. Vet också att om jag lagt samma "rejäla" bud som ett "sista minuten bud" hade jag säkert fått myntet och det till ett bra pris... Någon gång har jag satt telefonen på ringning mitt i natten för att vara med den sista minuten, fem minuters kisspaus och budgivning och sedan somnat om... Vilket åtminstone vid något tillfälle har varit en bra taktik.

Gott Nytt 2014!

Mynt & Numismatik

 

Snabblänkar