B2013

Ingemars Myntblogg 2013



Anno 2013 december 27 2013

Då var det snart årsskifte och kanske dags att blicka tillbaks på det gångna året ur mitt numismatiska perspektiv. En allmän reflektion måste vara att "oj" vad fort 2013 gick. Vet inte om det har med åldern eller den ovanligt bra sommaren och hösten att göra? Konstaterar att helgerna kring årsskiftet även i år är arbetstagarvänliga. En handfull semesterdagar resulterar i hela 17 arbetsfria dagar. Dagar som bland annat kan ägnas åt numismatik! På tal om att tiden går fort så känns det inte länge sedan jag knappade in de först html-koderna på Ingemars Myntsida, i våras firade sidan 15 år…

Antalet inköp till den egna samlingen har varit många och merparten av inköpen är gjorda på auktioner både inom och utom Sverige. För egen del har det i år blivit tre fysiska auktionsbesök, MISAB 8 och 9 samt NKU 132. Med bra bilder och objektbeskrivningar på internet är det dock lätt att handla mynt på distans. Flest mynt har det nog blivit på eBay och Tradera, men även andra auktionister både i och utanför Sverige har bidragit till samlingen. Även bokhyllan har fått många välbehövliga tillskott och har utökats rejält under 2013, bland annat med en Brenner och flera viktiga referensverk vad gäller svenska polletter. Nyutgivningen av böcker har varit relativt klent 2013 åtminstone vad gäller böcker med inriktning på svensk numismatik.

Ett nytt auktionsföretag dök upp under våren, Pegasus auctions. En imponerande tvådagars auktion på Sheraton i Stockholm, tyvärr ganska klen på det svenska området. Trots många osålda objekt blev omsättningen ändå riktigt stor. Efter auktionen har det varit relativt tyst från Pegasus. En annan tillfällig(?) aktör på den numismatiska scenen var Skånes auktionsverk som sålde en trevlig samling svenska typmynt, en auktion som dessutom gick att följa "live" på nätet. Bukowskis Market sålde i början av året en större samling svenska plåtmynt däribland några riktiga rariteter. Från Aurum har det, trots annons i varje nummer av SNT, varit tyst. MISAB framstår allt mer som den ledande svenska auktionsfirman inom numismatik. Särskilt sedan Nordlind och Künker klarat av försäljningarna av Bondes och Haganders mastodont samlingar. Utomlands är Künker störst på svenskt material och flera svenska godbitar har under året sålts i Osnabrück.

Ett minne jag bär med mig framöver är besöket på National museum i Helsingfors som jag gjorde i augusti. Utvalda delar av Antells fantastiska samling visades upp. Det blev många nya mynttyper jag fick se "live" och flera av dessa har jag aldrig, inte ens på bild, tidigare sett! Det är otroligt vilka samlingar som kunde samlas ihop kring förra sekelskiftet av exempelvis Antell, Svensson och Cavalli. Fick under Helsingforsbesöket också tillfälle att träffa finsk numismatiks nestor, Nils J Lindberg, som nyligen belönades med Brennermedaljen. En charmerande värd som nu bjöd på champagne och snittar i sin bostad. Något besök på KMK blev det inte i år. Tror att jag besökt KMK minst en gång per år sedan flytten till de "nya" lokalerna, men alltså inte i år... I år var det 50 år sedan Sven Svenssons testamente permuterades och Sven Svenssons Stiftelse för numismatik bildades.

På nätet presenterade SNF i somras en ny hemsidan, särskilt bra tycker jag förteckningen över falska mynt är. Bästa initiativ på nätet 2013 tycker jag Falcoin står för. Raritetssidan är både ett kreativt projekt och en bra resurs. En sida som vi alla kan ta del av och som vi också kan tillföra information till om vi sitter inne på sådan, "internet när internet är som bäst"! Min hemsida undantaget Bloggen, Agendan, länk- och mynttypssidan har varit relativt inaktiva så också mina försök att "twittra" och "facebooka" om mynt. Någon bättring 2014 vågar jag inte utlova.

Brita Malmer svensk numismatiks grand old lady avled under våren. Samma vecka som Malmer avled skedde också stölden på Philea-visningen. En stöld som blev något av årets "snackis" och som också finns dokumenterad på Aftonbladet.

På mässfronten har det varit ett dåligt år för mig trots att rekordmånga mässor anordnats, det får bli bättring 2014. Det blev bara en mässa, FriMynt, men å andra sidan är FriMynt "först, störst och bäst…". SNF:s årsmöte 2013 gick av stapeln i ett sommarvarmt Vetlanda. Förutom själva årsmötet besöktes bland annat Ädelforsgruvan. På myntutgivningsfronten har det varit ett klent 2013. Enda präglade myntet är enkronan till minne av Carl XVI Gustafs 40 år på tronen. Myntet skulle enligt förhandsinformationen släppas ut i november, ännu har jag dock inte sett något exemplar i cirkulation.

Så här i mellandagarna får jag passa på att önska alla besökare på bloggen och hemsidan en riktigt god fortsättning och samtidigt tillönska ett riktigt gott och numismatiskt 2014!


Vintersolstånd december 21 2013

Idag är det årets mörkaste dag och vintersolståndet. Många inledde idag en längre tids ledighet, undertecknad inkluderat. Nu ser vi fram mot jul-, nyårs- och trettondagshelgen. Helger som förutom umgänge med nära och kära säkert också kan ägnas åt lite numismatik!

Jag får passa på att tacka alla besökare av min blogg & hemsida och tillönska er alla...


MISAB 10 och 11! december 16 2013

Nu har jag lagt till en hel del evenemang som går av stapeln under våren 2014 i min Numismatiska Agenda. En nyhet är att MISAB kommer att hålla två auktioner i vår!

Datum för de båda auktionerna är 14-15 mars på Garnisonen i Stockholm (auktion 10) och den 17 maj (Norges nationaldag, mycket Norge just nu på bloggen!) på Möckelsnäs Herrgård i Älmhult (auktion 11). Den senare auktionen är en pollettauktion där den allt för tidigt bortgångne Anders Stams pollettsamling kommer att säljas. En av de bättre pollettsamlingarna i modern tid.

Katalogen till auktion 10 går nu att beställa och som vanligt gäller det att vara ute tidigt om man vill ha sitt namn i katalogen (girerade själv precis över de 190 kronorna som katalogen kostar). Beställer du katalog 10 så utlovar MISAB enligt hemsidan att du även får katalog 11 utan extra kostnad.

Först ut (?) på det nya året är som vanligt Sigtuna myntklubb med en mässa i Märsta (25 januari). I år kan dock Sigtuna myntklubb få konkurens om att vara först ut på det nya året. Enligt uppgift kommer troligen den resterande delen av Montells medaljsamling att säljas i januari av Bukowskis Market. Den första delen av Montells samling gick för övrigt mycket bra när den såldes på det "riktiga" Bukowskis i början av december. Auktionskatalogen med slutpriser hittar du om du följer länken.


Numismatik är internationellt! december 14 2013

I går skrev jag om besökare från Norge på min Myntblogg, vilket fick mig att titta lite extra på besöksräknaren. Naturligtvis är de svenska besökarna flest på en svensk hemsida. 84 procent av besökarna på Ingemars Myntsida är från Sverige, normännen hamnar på fjärde plats, amerikaner och finländare ligger före.

Nedan en förteckning över alla de domäner som besökt Ingemars Myntsida de senaste åren. Domänerna är rangordnade efter hur många besök jag haft från respektive domän.

Sweden, United States, Finland, Norway, Estonia, Denmark, United Kingdom, Europe, Poland, Russian Federation, Germany, Latvia, Canada, Netherlands, Spain, France, Switzerland, Japan, Italy, Czech Republic, Lithuania, Australia, Belgium, Ireland, Aland Islands, Ukraine, Portugal, Thailand, Bulgaria, India, Israel, Romania, Greece, China, Slovakia, Malaysia, Hungary, Unknown, Belarus, South Africa, Brazil, Austria, Argentina, Turkey, Anonymous Proxy, Singapore, Liechtenstein, Slovenia, Philippines, Mexico, New Zealand, Serbia, Croatia,United Arab Emirates, Iceland, Cyprus, Colombia, Republic of Moldova, Kazakhstan, Hong Kong, Chile, Malta, Indonesia, Satellite Provider, Egypt, Taiwan, Bangladesh, Islamic Republic of Iran, Republic of Korea, Georgia, Luxembourg, Peru, the Former Yugoslav Republic of Macedonia, New Caledonia, Venezuela, Lebanon, Dominican Republic, Iraq, Pakistan, Bosnia and Herzegovina, Vietnam, Asia/Pacific Region, Jordan, Bahrain, Faroe Islands, Cote D'Ivoire, Azerbaijan, Guatemala, Tunisia, Bahamas, Algeria, Jamaica, Puerto Rico, Albania, United Republic of Tanzania, Syrian Arab Republic, Sri Lanka, San Marino, Qatar, Netherlands Antilles, Costa Rica, Guernsey, British Virgin Islands, Nigeria, U.S. Virgin Islands, Uzbekistan, Monaco, Yemen, Saudi Arabia, Honduras, Zimbabwe, Morocco, Barbados, Suriname, Vatican City State, Isle of Man, Serbia and Montenegro, Botswana, Panama, Paraguay, El Salvador, Mauritius, Nicaragua, Jersey, Curacao, Trinidad and Tobago, Oman, Cayman Islands, Mongolia, Greenland, Namibia, Ecuador, Armenia, Montenegro, Benin, Senegal, Uruguay, Papua New Guinea och slutligen Angola


Norska mynt! december 13 2013

Roligt att bloggen har norska besökare. Häromdagen fick jag två mail från just Norge med tips om två nyutkomna böcker. Norges Mynter i Middelalderen av Gard Eirik Emsøy och Norges Mønter 1483-1813 av Jørgen Sømod. Jag har inte tittat i någon av böckerna men av den information jag fått mig tillsänd så verkar båda böckerna ha svenskintresse.

Norges Mønter 1483-1813 behandlar bland annat de danska besittningarna i Sverige under Christian I och Hans. Norges Mynter i Middelalderen behandlar de tidiga angloskandinaviska mynten som präglats i flera av de nordiska länderna och dit bland annat Olof Skötkonungs mynt hör. I ett avsnitt i boken argumenterar författaren för stora förändringar i den svensk/ norska myntningen under 1300-talet. Svenska mynt omattribueras till norska och vice-versa! I boken ska också argumenteras för en omfattande myntning på Varbergs fästning, spännande!

Tyvärr har jag inte hittat några länkar till försäljningsställen, men om du kontaktar mig kan du få mailadresser varifrån du borde kunna köpa böckerna.*

Även från Danmark är en ny bok på gång "Katalog over MEMs dansk-norsk-svenske numismatiske privatbibliotek 1615-2013", en katalog som redan nu kan förbeställas.

* Jag fick blixtsnabb respons och här är en sida med böckerna till salu "Månedens boktips på DANSK MØNT", pris 400 NOK (DKK?) per styck.


SNFs julfest 05 december 2013

Kom precis hem från årets julfest. Jag, kollektivtrafik och föreningskvällar i allmänhet och julfester i synnerhet, brukar inte lira så bra ihop. Minns med fasa december förra året då den så kallade "snökanonen" drog in över östra Svealand och all icke spårbunden kollektivtrafik i hela Stor-Stockholm/Uppsala var inställd. Eftersom även den spårbundna trafiken var kraftigt reducerat var trängseln stor och förseningarna många. Tror jag var då var hemma en bra bit efter midnatt. Denna gång gick det bättre, snön ska enligt prognosen inte komma förrän i morgon...

Förutom förtäring bjöds medlemmarna på en liten auktion. Totalt 46 utrop från Sven Svenssons samling. Inga större märkvärdigheter och snittpriset drygt 200 kronor per utrop. Billigast några utrop för 20 kronor dyraste ett mynt för 1500 kronor. Näst dyrast blev en kröningsmedalj från 1818.

I auktionslistan hittade jag ett mynt som jag verkligen ville ha och det fick jag också med mig hem! Sedan blev det ytterligare två objekt som jag inte kunde motstå...

Sammantaget var det en mycket trevlig julfest!


Myntboken 2014 30 november 2013

Nu har den nya Myntboken kommit ut. Jag har använt Myntboken 2010 (den lite tjockare) de senaste åren. Boken börjar bli rejält sliten, så i år är det noga dags att byta upp sig. Ska bli spännande att se om Tonkin börjat anpassa priserna efter de senare årens uppgång på bättre material och mynt i riksdalerstorlek. Myntboken finns att köpa på nätet. Priserna varierar något lägst verkar Bokia vara med 132 kronor men köper du inget mer än Myntboken får du lägga på frakten. På Adlibris kostar boken 136 kronor inklusive porto. Köper du boken senast i morgon (1 december) får du dessutom 10 procents rabatt (borde bli totalpris 123 kronor) eftersom Adlibris firar något slags jubileum just nu.

I veckan kom också två kataloger/ listor i brevlådan en från Lunds Mynthandel och en från Werners Mynt&Tryck. Mynt&Tryck med flera trevliga äldre numismatiska böcker och tryck. Lund Mynthandel med sin ordinarie lista (nu har jag inte listan tillgänglig men tror att det var den 60:e från Lund!). Det är alltid spännande att läsa listorna från Lund. Dessa brukar sträcka sig från medeltid fram till nutid och som alltid innehåller listorna många roliga mynt.

Idag är det 295 år sedan Karl XII dog i Norge. Dödsåret präglades bl.a. ovanstående riksdaler graverad av Hedlinger. Kanske Sveriges vackraste mynttyp?

I morgon skriver vi 1 december och det första adventsljuset ska tändas.


numismatik.se november 26 2013

Har du nyligen varit inne på Svenska Numismatiska Föreningens hemsida? Tidigare var sidan relativt statisk och uppdateringar sällsynta. I våras fick www.numismatik.se en ny webmaster och på sensommaren presenterades en helt ny sida. Det gamla, relativt omfattande, materialet omstrukturerades och fräschades upp. Så var du nöjd med den gamla sidan så finns allt kvar om än i liten annan form!

Efter uppdatering och byte av webmaster har sidan också blivit riktigt aktiv och uppdateras nu många gånger per månad. Nytt är också att det förutom nyheter även läggs in och små artiklar och notiser. Särskilt trevlig är att det är flera olika författare till notiserna och artiklarna (Lennart, Jan-Olof, Kjell, Curt, Erik m.fl.) vilket borgar för både variation och kontinuitet. Som "bloggare” är det inte alltid lätt att fylla årets 365 dagar, inte ens årets 52 veckor med något vettigt. Inlägg skrivna av en och samma penna riskerar att bli lite förutsägbara i det långa loppet. Kontinuiteten är inte heller alltid den bästa, aktiva perioder varvas med långa uppehåll. Men så blir det lätt när tiden ska räcka till mycket inte minst familj och arbete. Numismatiken och då inte bara i ”bloggform” får ofta stå tillbaks för annat... Du kan också bidra till att hålla www.numismatik.se levande! Har du något du vill delge andra samlare är SNF:s hemsida ett bra forum. Varför inte skicka in en notis under temat ”månadens utställning”, "ett litteraturtips” eller något annat spännande?

På SNF:s hemsida hittar du också en förträfflig förteckning över kända förfalskningar och kopior av svenska mynt. Nu kanske inte omfattningen av falska svenska mynt är jättestor. Men varje gång ett falskt mynt säljs till en ovetande samlare är det ett nederlag för hela vår hobby. Ett otyg som vi med gemensamma krafter måste bekämpa. Det kanske inte går att eliminera handeln men varje minskning av den är ett steg i rätt riktning.

På tal om SNF, Du är väl medlem? Om inte är det hög tid att bli det! Kanske är ett medlemskap 2014 för en ickemedlem årets julklapp? För 250 kronor (lägre avgift om du är under 20 och lite högre om du är bosatt utomlands) får du ett års medlemskap i SNF. Med medlemskapet följer flera förmåner. Du får åtta nummer per år av den idag enda aktiva svenska tidskriften inom området numismatik, Svensk Numismatisk Tidskrift. Du har rabatterat pris på litteratur som du köper genom föreningen och fritt inträde på KMK m.m.

ps den 4 december säljer Bukowskis en mycket trevlig medaljsamling (samling Montell). Tack Ulf för informationen.ds


Kolla pengarna! november 24 2013

För lite sedan hade jag ett inlägg med Riksbankens slogan "kolla pengarna". Riksbankens kampanj beror på att vissa 50 och 1000 kronors sedlar blir ogiltiga vid årsskiftet. Jag har tidigare beklagat mig över att barnen inte fattat tycke för mynt. Visserligen har dottern en klar uppfattning om pengar respektive mynt är. För pengar kan man köpa "godis". Mynt är något pappa samlar... Blev riktigt glad när en upprymd fru (sambo) glad i hågen ringde häromdagen. "...- jag fick ett gammalt mynt i växel idag!!!" Hon hade fått en krona när hon handlade mat och insåg direkt att detta var något Ingemar var intresserad av, så var det kanske inte men jag höll minen uppe!

På 70-talet fanns många spännande mynt i växelkassan, kanske var det en av orsakerna till mitt samlande? Men även i "modern" tid dyker det upp spännande mynt. Sambon kom för ett antal år sedan hem med en spännande femkrona (i hennes tycke...) femman var från 1972-73... och kanske inte så spännande. När jag sedan sålde den vidare för många hundralappar blev hon glatt överraskad. Det var varianten utan strömmar hon hittat.

För många år sedan hade jag ett sommarjobb på Systembolaget. Ett ganska monotomt arbete, men spännande eftersom jag dagligen hanterade mängder med växelmynt. Under några månader blev det säkert två kilo silvermynt. Roligast var den extremt snedpräglade 10 öringen (1918?) som en kollega en dag glad i hågen växlade in till mig, eftersom hon visste att jag samlade mynt!

Men även utanför Systembolaget har det hamnat några roliga mynt i växeln. Äldsta myntet är en kvarts riksdaler specie Carl XIV Johan som jag fick i växel när jag handlade i södra Sverige för många år sedan. Visserligen var myntet i urusel kvalitet (2/3) och utan synligt årtalet. Men att ett 1830-tals mynt cirkulerar som en enkrona 150 år senare kan inte höra till vanligheterna. Mest långväga mynt måste vara den bath? från Thailand som jag fick i en-kronas växel under en barrunda i Stockholm för några år sedan.

Alla växelmynt har dock inte stannat i samlingen. I början av 90-talet fick jag två "nya" tiokronor i växel när jag köpte mynt på en auktion i Göteborg. Väl hemma begrundade jag dessa för mig okända mynt och konstaterade att de svenska tiokronorna tydligen hade fransk prägling. Eftersom jag på den tiden varje år köpte myntset från Myntverket brydde jag mig inte om dessa, ej helt ocirkulerade tiokronor, utan använde dom i korvkiosken nästa dag då jag var hungrig...


50 års jubileum! november 22 2013

I dagarna är det 50 år sedan en stor händelse med stark numismatisk anknytning inträffade. John F Kennedy sköts till döds i Dallas, i dag för precis 50 år sedan. En händelse som säker orsakat prägling av ett antal medaljer och mynt? Det är dock inte den händelsen jag tänkte uppmärksamma.

1928 dog Sven Svensson. På sin dödsbädd testamenterade han sin fantastiska samling till Svenska Numismatiska Föreningen (SNF). Tanken var att samlingen skulle ställas ut i en för ändamålet inköpt fastighet på Kungstensgatan i Stockholm. Tyvärr ställde den ekonomiska krisen på 1930-talet till det och fastigheten fick avyttras. Svenssons samling fick därför deponeras på ett annat ställe.

I början på 1960-talet begärde SNF permutation av testamentet och permutationen beslutades i juli 1963 av hans Majestät Konungen via Ecklesiastikdepartementet. (Som lite kuriosa kan nämnas att Olof Palme var den sista ministern på Ecklesiastikdepartementet. Departementet lades ned 1967 och ersattes då av det som vi idag kallar Utbildningsdepartementet.)

Permutationen medförde att SNF fick börja avyttra samlingen och det under villkoret att de influtna medlen gick till den nystartade stiftelsen, Sven Svensson Stiftelse för numismatik. En stiftelse som idag har ett betydande kapital och som årligen delar ut bidrag till bland annat projekt med numismatisk anknytning. Nästan direkt efter permutationen började SNF att sälja mynten i samlingen och den första försäljningen gjordes således strax efter permutationen.

I dagarna är det precis 50 år sedan de första Svensson mynten såldes på auktion och alltså åter kom ut på samlarmarknaden (SNF auktion 53 den 25-26 november 1963). Riktig fart på försäljningen blev det 1966 (och 1970) då Hirsch mynthandel anordnade två storauktioner med Svensson mynt. Många objekt har sålts genom åren men ännu finns många objekt från denna gigantiska samling kvar. Senaste försäljningen av lite bättre Sven Svensson mynt gjordes på MISAB:s auktion i september, då bl.a. den på samlarmarknaden semi-unika riksdalern 1855 såldes. På SNFs julfest i början av december kommer några enklare objekt från samlingen att auktioneras ut.

Sven Svensson har betytt mycket för svensk numismatik. Det är väl bara att lyfta på hatten (plommonstopet) för honom idag!

ps. Datumet för MISAB 10 (jubileumsauktionen!) är nu spikat till den 14-15 mars. Det blir alltså auktion fredag eftermiddag och lördag. Om du har tid, titta också på kund enkäten från auktion 8.

Bra jobbat MISAB! ds


Philea/Myntkompaniet: Auktion på lördag! november 14 2013

Nu på lördag (16 november) har Philea auktion i Stockholm. En riktigt trevlig auktion med många bra objekt. Bilderna i katalogen och på webben får denna gång klart godkänt! Till de bättre mynten måste räknas 4 öret 1603, dalern 1559, dukaten 1714 och 1/2 marken 1617. Det säljs också flera lotter som säkert är värda att besikta. Pollettdelen ser riktigt bra ut med flera tidiga och svåra polletter. Det finns alltså många intressanta objekt så auktionen kan säkert vara värd ett besök eller några anbud!

Frimärkshuset har precis lagt ut katalogen till sin myntauktion den 30 november. Äldst svenska myntet är från 1788 annars är det mest kronguld som säljs hos Frimärkshuset.



Ogiltiga betalningsmedel november 05 2013

Från årsskiftet är 50 och 1000 kronorna, de som saknar folie-band, inte längre giltiga betalningsmedel. Det är alltså hög tid att växla in dessa sedlar. Även efter årsskiftet går det att växla in sedlarna på Riksbanken men då mot en avgift.

Redan nu tar vissa butiker inte emot sedlarna vilket jag fick erfara häromdagen. Femtiolappen utan folie gick inte att handla med. Orkade inte bråka med den unga tjejen i kassan så jag plockade fram en annan sedel i stället. Kanske tar jag med mig ett annat giltigt betalningsmedel till mataffären nästa gång jag handlar. Tvåkronorna är fortfarande giltiga även om de i princip aldrig finns i cirkulation. Jag tänkte pröva om matvaruaffärens myntautomat tar emot giltiga mynt! Har tidigare hört att dessa inte "lirar" så bra ihop...

Annars brukar "handeln" gilla äldre mynt och sedlar. Minns att jag för ett antal år sedan råkade ha en tvåkrona i fickan när jag skulle betala. Upptäckte misstaget och ursäktade mig med att jag trodde det var en femma. Varvid butiksägaren snabbt replikerade att i hans butik gällde den minsann som en femma! Vet inte om han varit lika tillmötesgående i det fall jag tagit med mig hela kaffeburken med tvåkronor 1968-1971... Även äldre sedlar brukar vara populära om vi bortser från den aktuella matvarubutiken. När de gamla femmorna och tiorna blev ogiltiga rensade jag upp hemma och gjorde mig av med alla som inte var ocirkulerade och krispiga. Minns att det inte var något problem att få dessa inlösta även om dessa då var sällsynt förekommande i handeln, eller kanske just därför!



Höstlov! november 01 2013

Det blev inget höstlov, men ända en liten ledighet med en halv dags arbete torsdag till fredag. Något KMK blev det dock inte, trots fritt inträde (vilket iofs vi som är medlemmar i SNF alltid har) och barnaktiviteter. Flera övertalningsförsök misslyckades och istället blev det ett besök på Tom Tits Experimentverkstad, trevligt men tyvärr helt myntfritt...

Blev veckan då helt numismatiskt befriad? Svaret är nej! I onsdags hade SNF en föreningskväll med föreläsare. Ämnet var gotländska runmynt. Ett mycket intressant föredrag om en ofta förbisedd myntning. Visst berörs myntningen ytligt i LL-boken men nu fick vi som var på plats en riktig genomgång av myntningen och en föreläsning om de namn som finns på mynten; LIKNATR, BOTULFR, JARL m.fl. En intressant artikel om dessa mynt hittar du i SNT 2013:3 s.53-59.

Jag passade samtidigt på att köpa N.Myrbergs doktorsavhandling från 2008 "Ett eget värde, Gotlands tidigaste myntning, ca 1140-1220" så nu är jag relativt uppdaterad på de gotländska mynten, åtminstone de allra tidigast.


Höstlov på KMK! oktober 27 2013

Nu är det vintertid och höstlov...Vad ska du hitta på med barnen eller barnbarnen under lovet? Ett förslag kan vara att besöka KMK, 28 oktober till 3 november är det gratis inträde och aktiviteter för barnen. Kanske ett gyllene tillfälle att "så ett litet frö". För visst vore det väl trevligt med barn eller barnbarn som hade intresse för numismatik och myntsamlande!

Överdriv dock inte aktiviteterna. Vet inte vad jag gjort för fel i barnuppfostran men att få barnen intresserade av mynt eller få med dom till KMK har varit svårt/ omöjligt. För några år sedan besökte dottern och jag Stockholms Slott och de museer som finns i dess närhet. Hon var eld och lågor över skattkammaren, livrustkammaren m.m. men när pappa föreslog ett besök på den riktiga skattkammaren, det närliggande KMK, blev det tvärnobben. Hon skulle minsann inte gå på någon "myntmässa". Överhuvudtaget har mina barn "svårt" för numismatik... En kollega ringde häromdagen och dottern svarade. Beskedet till mig, dottern såg mycket skeptisk ut, var att det nog var en sådan där "myntgubbe" som ringde...

Besök KMK i veckan och ta tillfället i akt, medan barnen deltar i aktivteterna finns naturligtvis stora möjlighet att beskåda de lite mer intressanta delarna av kabinettet!

Lördagens Myntdag i Uppsala uppmärksammades i UNT, bra PR för vår hobby!


Phileas höstauktion oktober 26 2013

Tiden går fort. Det känns inte länge sedan man satt i solstolen och lapade sol. Om några dagar skriver vi november... Hösten är ofta hektisk, så också i år. Rapporter ska skrivas och projekt både avslutas och påbörjas. Tyvärr har jobbet "inkräktat" på numismatiken den senaste tiden. Får hoppas det lugnar ned sig framöver så att mer tid kan ägnas åt mynt. Nu har hösten inte varit helt numismatiskt torrlagd. Glädjande nog har myntinköpen varit många och samlingen har berikats med ett flertal trevliga objekt.

I går lades objekten till Phileas höstauktion ut på webben. Vi får se när bilder presenteras om myntet lever upp de höga kvalitetsbedömningarna. Tycker bilderna i tidigare kataloger inte riktigt har visat mynt i den kvalitet som beskrivs. Men har sedan ofta blivit positivt överraskad när jag tittat på mynten live i samband med visningen!

På tal om visning hos Philea, så har den man som stal frimärken under flera visningar dömts. Konstaterar att tjuven nu förefaller vara f.d. i de flesta sammanhang han tidigare förekommit i. Straffet blev villkorlig dom och 50 dagsböter. Med tanke på att tjuven idag är arbetslös/ sjukskriven/ pensionär? summerar nog dagsböterna inte till något större belopp. Bortförklaringarna till varför han stal frimärken är många. Själv har jag besökt några rättegångar och måste säga att osannolika och icke trovärdiga bortförklaringar är mer regel än undantag...

Att stjäla frimärken på en öppen och kamerabevakad auktionsvisning måste ses som ett högriskprojekt. Frågan är om den trista historien om föredettingen som stal frimärken ännu är över?

Om du befinner dig i Uppsala, i skrivande stund, är det hög tid att du förflyttar dig till Myntdagen som börjar 13:15!


Mynt dag i Uppsala nästa lördag oktober 17 2013

Nu har säsongen kommit igång och det är nästan ett evenemang i veckan! Eftersom hemsidan (och Agendan) har legat nere en tid, annonserar jag de evenemang jag får kännedom om även på bloggen.

Nästa lördag (26 oktober) är det Mynt dag i Uppsala. Myntdagen är ett samarbete mellan Myntkabinettet Uppsala Universitet och Numismatiska Klubben i Uppsala (NKU). Fyra punkter står på programmet

13:30 Myntverkets referenssamling (Magnus Wijk)

14:00 Erik Wallers medicinmedaljer (Harald Nilsson)

14:30 Ulrika Eleonora d.y. (Elin Klingstedt)

15:00 Kauko Räsänen (Curt Ekström)

Hela programmet med tider och plats ligger som en .PDF på NKUs hemsida.


Myntets dag i Göteborg på lördag oktober 10 2013

På lördag (12 oktober) hålls Myntets dag på Göteborg Stadsmuseum med start 1030. Under dagen hålls fem föredrag och dessutom en timmes expertbedömning av mynt. Titlarna på föredragen är

1. Varifrån kom pengarna till utbyggnaden av Göteborg under 1800-talet?

2. Myntningen i Färjenäs under 1609-11

3. Barnamördaren Herodes den store

4. Religiösa symboler

5. Eldsdyrkarnas mynt

Myntets dag är ett samarrangemang mellan Holtska Stiftelsen och Göteborgs Numismatiska Förening (GNF). Program, adress och tider hittar du på GNF:s hemsida




Numismatiska länkar oktober 05 2013

Det blev inget Norrköping för min del i dag. Visst vill man gärna åka på alla mässor. Men hade inte riktigt orken i morse när klockan ringde strax efter sex. Det fick bli en rejäl sovmorgon i stället...

När jag väl vaknade några timmar senare passade jag på att gå igenom min länkförteckning.

Har nu rensat bort en rad brutna länkar men också lagt till ett par nya.

Som läsare är du alltid välkommen att föreslå nya länkar. Huvudinriktningen är svensk numismatik men även länkar till utländska siter är välkomna. Saknas något är det bara att maila mig!



Myntmässa i Norrköping på lördag oktober 03 2013

Nu på lördag, 5 oktober, är det Myntmässa i Norrköping. Mässa pågår mellan 10:00 - 15:00 på Matteusgården, Norra Promenaden 108. Mässan anordnas av Norrköpings Myntklubb och på deras hemsida hittar du hela utställarförteckningen (Klicka på bilden!)

I skrivande stund är 25 utställare anmälda. Vilket storleksmässigt borde göra mässan till nummer 2 i Sverige efter FriMynt.

Jag har aldrig haft möjlighet att besöka mässan och har inte riktigt bestämt mig om det blir ett besök i år. Men kanske tar jag bilen ner till Norrköping på lördags morgonen! Dom flesta jag pratat med säger att detta är en riktigt bra mässa med gemytlig atmosfär.



Kungstensgatan 27? september 30 2013

Idag blir det en bild på ett hus, nämligen Kungstensgatan 27. I många år arbetade jag på Kungstensgatan bara två kvarter från aktuell fastighet men har aldrig tidigare ägnat fastigheten någon större uppmärksamhet. När jag var på väg till ett möte tidigare idag passerade jag denna för svensk numismatik så viktiga adress och var tvungen att ta en bild. Vad har då Kungstensgatan 27 med svensk numismatik att göra? En ytterligare ledtråd i ämnet kan vara Slussplan 1-3 !

1928 ärvde Svenska Numismatiska Föreningen Sven Svenssons magnifika samling. Förutom själva objekten bestod arvet av en större summa likvida medel. Enligt testamentet skulle de likvida medlen användas för att inköpa en fastighet där Svenssons samlingar kunde förvaras. Valet föll på Kungstensgatan 27. Tyvärr hade föreningen inte råd att behålla fastigheten. Efter bara några år under krisåren i början av 1930-talet fick fastigheten säljas och samlingarna deponeras på annat håll. För 50 år sedan permuterades Svenssons testamente. SNF fick efter permutationen rätt att börja sälja de mynt som föreningen redan 1928 ärvt. Försäljningen fick ske under förutsättning att intäkterna tillföll den då nybildade Sven Svenssons Stiftelse för numismatik. En stiftelse som än idag har stor betydelse för svensk numismatik, inte minst genom att stödja bokprojekt, exempelvis den Svenska Mynthistorien.

Vad har Slussplan med denna historia att göra? Jo, det var där tobakshandlaren Sven Svensson under många år bedrev sin verksamhet. Kungstensgatan 27 kom in i mitt medvetande då jag för några år sedan läste "Alla dessa mynt - samlaren Sven Svensson" en trevlig liten skrift utgiven av SNF 2005 i vilken du kan läsa mer om Sven Svensson.

Som framgår av bilden så renoveras just nu Kungstensgatan 27 och större delen av fastigheten är dold av byggnadsställningar. Om jag har vägarna förbi nästa vår eller sommar hoppas jag kunna återkomma med en bild av en nyrenoverad fastighet med numismatisk anknytning!

En annan plats med numismatisk anknytning, åtminstone för mig, passerades också i dag. Hotell Continental precis bredvid Centralstationen i Stockholm. Mina första "större" myntinköp gjordes på just Continental. Någon gång under andra halvan av 70-talet anordnade Örtendahls mynthandel en årlig myntmässa på hotellet. Någon bild av Continental blir det inte i detta inlägg. Orsak, det fanns inget att fota. Kvar av hotellet som precis rivits fanns bara ett stort hål...

Ingemars Myntsida åter i drift!!! september 28 2013

I början av juli kraschade min dator. Hela myntsidan, FTP-program m.m. allt försvann ut i cyber-rymden. Sedan dess har jag inte kunnat uppdatera Ingemars Myntsida eftersom jag inte har haft de rätta programen i de datorer och den Ipad jag använt under tiden. Nu har jag bestämt mig för vilken dator som jag framöver ska använda och laddat ner både FTP-program och hela hemsidan på den. Har precis uppdaterat startsidan så istället för 2013-07-07 står det nu 2013-09-28!

Det kommer att bli en rad uppdateringar på ingemars.se den närmast veckan. Förutom några nya länkar kommer jag att uppdatera avdelningen "Svenska Mynttyper" med en rad objekt inom de flesta kategorierna. Det kommer att bli uppdateringar på allt från medeltid, svenska silver och kopparmynt, besittningsmynt till polletter! Både mynt från den egna samling som mynt från den Antellska samlingen i Helsingfors. Från den senare kopparmynts typer som jag troligen aldrig kommer att komma i besittning av...


En trotjänare har gått ur tiden... september 28 2013

På senare år med internet och datorer har digitalkameran varit ett viktigt instrument såväl för att dokumentera de egna mynten som för att ta olika bilder till olika inslag både i digital- och pappersmedia.

Min första digitala kamera inhandlades för cirka 15 år sedan. Efter det inköpet har jag avverkat några stycken kameror. Mest nöjd är jag med min systemkamera. Problemet med en systemkamera är att den är tung och otymplig. Att fota mynt med denna kräver lite förarbete med stativ och ofta separat ljussättning. De mindre kompaktkamerorna är betydligt behändigare. Med en lämplig bakgrund och lite dagsljus går det att få riktigt bra bilder på mynt och detta på "frihand". Om du vill fotografer mynt med en kompaktkamera tycker jag närgränsen och att det finns makro är viktigast.

Sedan många år har jag använt en "Canon Powershot A480" för dessa mer spontana bilder, en kamera med bra närgräns. Canon:en skulle bytas ut för några år sedan, men jag gjorde ett fel köp och fick en bra kompaktkamera med makro men med urusel närgräns. Visst går det att fota mynt med den nya kameran, men eftersom avståndet från kameran till motivet ofta blir långt försämrar minsta lilla skakning motivet. Det inte alltid lätt att hålla kameran blick-stilla.

Igår anlände en liten, billig och mycket enkel kamera med närgräns 50 mm (kameran kostade väl en tiondel av vad den första digitala kameran gjorde för 15 år sedan...). Trots enkelheten har de få bilder jag tagit med den nya kameran blivit riktigt bra. Alltså är det dags att ta farväl av en riktigt gammal trotjänare. En kamera som har varit riktigt trött och batterislukande de sista åren. Min gamla "Canon" som svarat för merparten av bilderna på både blogg och hemsida fick idag genomföra sin sista resa, till återvinningsstationen... Totalt fick vi uppleva 14.534 bilder tillsammans, R.I.P!


Myntmässa i Lund september 27 2013

I morgon (28 september) anordnar Sveriges Mynthandlares Förening den årliga Myntmässan i Lund. Mässan äger rum på Hotell Lundia mellan klockan 1100 och 1600. Jag har aldrig varit på Lunda mässan och kommer tyvärr inte att åka dit i år heller, jag har lite för lång resväg. Men jag har pratat med flera samlare om mässan och flera av dessa kommer att ta sig till Lund i morgon. Normalt brukar ett tiotal handlare finnas på plats, hur många som kommer i år har jag ingen uppgift om. Antalet besökare brukar vara stort har jag hört.

Bor du i södra Sverige och har möjlighet att åka till Lund över dagen rekommenderas ett besök!

Själv ska jag ägna lördagen åt höststädning... och hoppas på bra uteväder!

Stora kungliga kronor

Fick några mail angående de stora kungliga kronorna och ska förtydliga mig lite. Kopparmynten 1802-1809 präglades både i Stockholm och Avesta. Alla 1 skillingar 1802-1805 är från Stockholm. Vad gäller 1/2 skillingar så präglades dessa i Stockholm 1802-1805 och i Avesta 1802-1809. Det som huvudsakligen skiljer myntorterna åt vad gäller 1/2 skillingar är att de Stockholmspräglade är överpräglade på 1 Ör SM 1730 till 1778 och dessa mynt har normalt en relativt liten kunglig krona. 1/2 skillingarna från Avesta är präglade på nya plantsar och har normalt en större kunglig krona. Förvirrande? Tyvärr hade jag inga bra mynt eller bilder tillgängliga, för att kunna åskådliggöra typerna och varianterna. Men bra bilder och en bra uppställning av dessa kopparmynt finns på Sonesgården Gustaf IV Adolf-sidan där Lennart C på ett mycket pedagogiskt sätt reder ut skillnaderna.


Stora kungliga kronor 1802! september 26 2013

"Plötsligt händer det!"... Under många år samlade jag äldre svenska kopparmynt. Huvudinriktningen var varianter och kvalitet fick då komma i andra hand. Fick ihop en riktig bra samling där merparten av kopparmynten från Ulrika Eleonora fram till Karl XIV Johan fanns med. Visst fanns det luckor för de svåraste varianterna men luckorna var relativt få. Intresset för svenska kopparmynt finns kvar, men nu har jag blivit kräsnare vad gäller kvalitet.

Två mynt som aldrig hittade till min kopparsamling var 1 skilling och 1/2 skilling 1802 typerna med de stora kungliga kronorna präglade i Stockholm på 2 Ör SM respektive 1 Ör SM. Jag letade riktigt aktivt efter dessa typer under flera år men gick bet på båda två. Tror att jag bara sett dessa typer "live" vid något enstaka tillfälle trots många års samlande. Myntbokens raritetsbeteckningar ska i många fall tas med en nypa salt. Båda typerna är i Myntboken R-märkta i samtliga kvaliteter. Dom är svåra men om dom är värda ett R vet jag inte riktigt.

När skillingen med den stora kronan dök upp på MISAB kunde jag inte låta bli att köpa den. Ett mynt som även om jag aldrig ägt typen väckte gamla "kopparmyntskänslor" inom mig! Döm om min förvåning när den andra "omöjliga" typen dyker upp på en auktion bara dagarna efter MISAB. Naturligtvis ville jag ha det myntet också, nu när den ena stora kronan låg i samlingen. Säljaren fanns i USA och hade lagt ut myntet okristligt tidigt på morgonen svensk tid. Vis av erfarenhet vet jag att vill man ha ett mynt på internet-auktioner måste man ofta vara med i "sista sekunden". Gick därför upp ovanligt tidigt i måndags morse och lyckades ropa in även 1/2 skillingen med den stora kronan. Någon mer hade sett den stora kronan så budet stack iväg något men det var det värt. Så nu finns båda typer i samlingen och dessutom i OK samlarkvalitet.

Tilläggas ska väl att jag denna morgon till följd av budgivningen kom allra först till jobbet! något som aldrig tidigare hänt och som troligen aldrig kommer att ske igen... Men vad gör man inte för ett trevligt mynt!


GNF 70 år! september 24 2013

Göteborgs Numismatiska Förening bildades 1943 under namnet Svenska Numismatiska Föreningen "Göteborgsavdelningen". I november fyller GNF 70 år och är alltså precis hälften så gammal som moderföreningen som bildades 1873 och inne på sitt 140:e år!

GNF är en aktiv förening och det sker en rad aktiviteter under hösten, se GNF:s hemsida. Redan i morgon genomförs ett intressant fördrag om Göteborgsmyntningen av Theodor Hassel: Myntning i Färjenäs 1609-11 och på torsdag ett föredrag om restaurangpolletter av Stefan Jonasson.

Den 12:e oktober anordnas Myntets Dag på Göteborgs Stadsmuseum, ett evenemang som jag tyvärr missat att ta upp i min Numismatiska Agenda. Myntets Dag har ett digert program och missar du Hassels föredrag i morgon så finns en ny chans att lyssna på det den 12:e !

Om du är medlem i Svenska Numismatiska Föreningen så genomförs en Föreningskväll i morgon med temat "Köp, byt och sälj". Föreningskvällen börjar 18:00 på SNF:s kansli på Banérgatan i Stockholm. Skulle du inte redan vara medlem i SNF, men intresserad av mynt och numismatik och befinna dig i Stockholmsområdet, kan du naturligvis bli medlem under föreningskvällen!


Höst... september 22 2013

Nu är det höst på riktigt efter många månaders sommar. Även om det inte varit rekordvarmt, så har sommaren varit rekordlång och åtminstone för mig i princip regnfri! Om jag minns rätt var det sommarväder redan den 26 maj när Numismatiska Klubben i Uppsala sålde polletter och litteratur från Rådströms samling. Sommarvädret fortsatte sedan ända fram till förra helgen och MISAB auktionen!

Det har alltså inte direkt varit något numismatiskt väder i sommar och numismatiken har fått stå tillbaks för mycket annat. Nu börjar höstterminen på riktigt för oss myntsamlare. Nu när det börjar bli mörkt och kallt ute mest hela dagarna, är det bäst att sitta inne. Varför inte förkovra sig i litteratur och mynt en dag som denna med regnrusk och en temperatur kring 10 grader?

Nu lägger vi sommaren bakom oss och blickar framåt. Närmast framför oss ligger myntmässan i Lund kommande helg (28 september) och helgen därefter myntmässan i Norrköping (5 oktober). Två bra mässor som jag tyvärr inte haft möjlighet att åka på eftersom jag oftast befinner mig långt norrut, uppe i fjällen, när mässorna brukar gå av stapeln. Dock inte i år och det är tur det, kvicksilvret i fjällbyn ligger just nu och pendlar kring nollan åtminstone på nätterna. Lund ligger lite för långt bort för mig men Norrköping kan kanske bli ett lämpligt resmål om två veckor? Lite längre fram i höst finns flera auktioner som kan vara av intresse. I oktober: Künker, Haljak och Holmasto, och i november: Frimärkshuset och Philea.

ps. Nu har jag kört slutprislistan från MISAB 9 i Excel. Omsättningen blev 6,2 mkr, snittpriset på sålda lotter 5.500 och cirka 4 procent blev osålda. Stannar där, men med Excel och pivot-tabeller går det att göra mycket roligt med en slutprislista!


MISAB 9 - slut september 14 2013

Trots att jag är lyckligt lottad och bor relativt nära Stockholm blev det en riktigt lång dag. Gick hemifrån 0640 i morse och kom hem precis 13 timmar senare och då avstod jag ändå både sedlar, medaljer, litteratur och utländska mynt. Pga. ombyggnation av den restaurang på Garnisonen där MISAB tidigare genomfört auktionerna tvingades man till auktion 9 att byta lokal. Jag tycker att den konferenssal som idag användes var minst lika bra och funktionell som den som brukar nyttjas. Renoveringen medförde också att lunchen fick inmundigas på stan och vi som var på plats fick uppleva lite sensommar i Stockholm.

Ska jag sammanfatta dagen så är jag riktigt nöjd. Det är alltid roligt att träffa många samlarkollegor och inköpen får duga även om det så här i efterhand borde blivit några köp till. Hade siktat in mig på fyra lite dyrare huvudobjekt. Tyvärr låg dessa relativt långt fram så jag fick vara lite återhållsam på den första fjärdedelen av auktionen. Två av huvudnumren stack iväg såpass fort att jag aldrig kom med i budgivningen. På de två andra vara jag med, men trots att jag överskred min limit på båda så blev jag "underbidder". Visste man lite tidigare på auktionen att man skulle gå lottlös från huvudnumren kunde naturligtvis kassan disponerats på ett annat sätt... Förutom huvudnumren fanns ganska många mynt som var intressanta vid rätt pris och som var förkryssade i katalogen. Det blev idag tre objekt som ganska bra speglar min samlarinriktning. Ett rart kopparmynt, ett mynt som jag trots många års samlande tidigare gått bet på. En 1600-tals pollett samt en riksdaler i välanvänt skick som får representera typen i samlingen.

Efter det att jag gått såldes några svåra ryska guldmynt. Av resultatlistan framgår att dessa blev riktigt dyra och toppades med 2 rubeln 1726 som klubbades för mäktiga 380.000 (vilket om jag kommer ihåg rätt är ett MISAB rekord!).

Den iPad jag idag använder istället för dator har inte stöd för Excel så jag kan inte räkna ihop omsättningen, men mellan tummen och pekfingret blev den riktigt bra 6-7 mkr? Det blir inga bilder från auktionssalen i detta inlägg eftersom jag hade fel inställning på kameran...

Nej, nu får jag pusta ut med ett glas rödvin och försöka vara lite social med familjen.


M9 september 11 2013

På lördag är det dags för Myntauktioner i Sverige auktion 9. Tiden går fort och det känns inte länge sedan den första auktionen på Garnisonen, Frösells samling, gick av stapeln.

Katalogen har utgjort både kvälls- och pendlingslektyr den senaste månaden och katalogen är nu väl bladdrad med många noteringar. Katalogen är så att säga avklarad och nu återstår visningen och auktionen samt förhoppningsvis att studera och begrunda några inköp. För adress och tider för visning och auktion, se Myntauktioner i Sveriges hemsida.

Hur man ska värdera en auktion är alltid svårt. Vi har alla olika preferenser, samlingar och ekonomi. Tror dock att det finns något för de flesta på den kommande auktionen. Många svåra mynt kommer att säljas. På hemresan idag roade jag mig med att gå igenom alla S, R, XR och unik märkningar och kom fram till över 200! Fördelat på Unik (3), XR (20), R (34) och S (162). Jag har inte värderat alla dessa beteckningar, men Dan och hans medarbetare brukar kunna detta. Däremot har jag hittat ytterligare ett antal objekt utöver de 200 som nog hade förtjänat en beteckning. Varför inte provpenningarna Gustaf V och de olika stadierna i präglingsprocessen (Gustaf VI Adolf)? Även några äldre mynt, särskilt vad gäller varianter, hade varit värda en beteckning!

Nu ser vi fram mot lördagen. Lycka till med budgivningen, oavsett om du finns på plats i Stockholm eller om du lämnat anbud.


Quid est hoc? september 05 2013

Mina latinkunskaper är klart begränsade. Visst förstår jag de vanligaste latinska orden på svenska mynt och lite juridisk termer, men där tar det slut. Medaljerna är värre eftersom dom ofta innehåller lite längre texter. När kunskapen tryter är Google ett bra hjälpmedel. Mycket går att hitta på nätet och är man bara lite källkritisk så kan man få svar på i princip allt. Sökte nyligen efter texten på en liten svensk medalj. Jag skrev in den latinska texten och fick en riktig fullträff. Hittade en länk som jag gärna vill sprida vidare. Myntkabinettet Uppsala Universitet har flera läsvärda texter på nätet. Det jag hittade var en översättning till svenska av samtliga medaljer med latinsk text som finns beskrivna i Bror Emil Hildebrands katalog över det svenska kungahusets minnespenningar. Katalogen som är utgiven 2013 ligger i PDF format på universitetets hemsida.

Ett annat sätt att göra översättningar är via Google translator. Texten i rubriken är en fri översättning från svenska till latin av "Vad betyder detta?" (om översättningen är bra eller dålig kan jag inte avgöra...)

Google translator är bra i många sammanhang. Hade för några år sedan en lång och givande maildiskussion med en rysk samlare som intresserat sig för svenska besittningar bl.a. myntningen. Vi förstod varandra och vi hade en lång konversation. Jag översatte hans ryska texter till svenska och mina svenska till ryska. Internet är fantastiskt!

Översättningarna på Google är kanske inte perfekta men det är å andra sidan inte heller alla beskrivningar. Läste för några år sedan om en ölflaska som såldes på eBay. Flaskan kom från ett litet nedlagt bryggeri och var en riktig raritet. Flaskan kostade väl ungefär 100 USD när den såldes. Några veckor senare dök samma flaska upp på eBay igen. Kommer inte ihåg vad bryggeriet hade för namn, men det var långt och svår stavat, gaeliskt släktnamn? Vid första försäljningen hade säljaren av misstag bytt plats på två bokstäver och nästan ingen hittade flaskan. Köparen sålde snabbt flaskan vidare på eBay, dock med bryggeriets namn rättstavat och alla proffs på "breweriana" hittade flaskan! Priset vid försäljning nummer två blev ungefär det tusendubbla mot första försäljningen...

Minns att jag hade influensa när jag läste artikeln och att jag från sjuksängen roade mig med att söka runt på olika felstavningar av "Sweden" i myntkategorin på eBay. Har för mig att jag åtminstone gjorde ett riktigt bra fynd!

Igår skrev jag av misstag fel på eBay, "Sweeden", och hittade då bl.a. en handfull kopparmynt från GIIA, dock inga fynd, även om mynten var i fyndkvalitet!

Det gäller att stava rätt eller?


Numismatisk Agenda hösten 2013 augusti 29 2013

(Uppdaterad 2013-09-04 - nytt datum för och länk till Frimärkshusets auktion)

Eftersom hemsida inte har kommit igång riktigt, kommer här en uppdatering av vad som händer i höst på myntfronten.

SEPTEMBER

- 14 MISAB 9, Stockholm

- 28 Myntmässa i Lund (Sveriges mynthandlares förening)

OKTOBER

- 05 Myntmässa i Norrköping

- 07-10 Künker, Tyskland

- 17 Haljak, Estland

- 19 Holmasto, Finland

NOVEMBER

- 03 Myntbörs på Fredriksberg, Danmark

- 16 Philea/Myntkompaniet auktion, Stockholm

- 30 Frimärkshuset auktion, Stockholm

DECEMBER

Länkar till de olika evenemangen hittar du i min Länkförteckning. Så snart hemsidan åter är uppdateringsbar finns allt i min Numismatiska Agenda.

Saknas något? maila mig!


MISAB 9 - pdf + on-line augusti 26 2013

Nu ligger både PDF och on-line katalogerna ute på hemsidan, myntauktioner.se

En katalog med en rad intressanta objekt som det säkert kommer att bli hårda budstrider om. Bland många bra och svåra mynt märks bl.a.

- Penning Sverker Karlsson, Lödöse och penning Erik "Läspe och halte" Eriksson. Två riktigt svåra medeltidsmynt som i princip aldrig är till salu, men som här dyker upp.

- 3 mark (15)62 ett unikt tidigare opublicerat mynt

- Mark Karl X Gustaf, en mynttyp som inte allt för ofta är till salu.

- 1 Ör KM 1724 ett helt fantastiskt exemplar med full röd stämpelglans. Myntet har tidigare sålts av Ahlström på auktion 44. Utropspriset var då 350 och slutpriset blev enligt anteckningarna i min katalog hela 8200 + provision. Ser också att jag hade satt en limit på 2200:- och om jag minns rätt fick jag ta ned "spaden" relativt omgående... Kanske är det dags denna gång? 22 år senare...

Från Sven Svensson samling kommer en rad trevliga objekt. Bl.a. en komplett serie öres mynt från Narva, trevliga och eftersökta mynt, Toppmyntet från Svensson denna gång är riksdalern 1855 känd i bara två exemplar varav det utbjuda exemplaret ska vara det bästa.

Det finns flera mynt på denna auktion som har potential att passera 100-strecket. Ett exemplar som definitivt gör det, förutsatt att någon höjer spaden, är 2 rubeln 1726 med ett utrop på mäktiga en kvarts miljon.


MISAB 9 - katalogen augusti 15 2013

Idag anlände katalogen till MISAB 9, punktligt som alltid, cirka en månad före auktionen. Det kan alltid diskuteras när en katalog ska distribueras. Kommer den allt för tidigt finns kanske risk att eventuella budgivare glömmer bort auktionen. Om katalogen är för sen uteblir säkert en och annan presumtiv budgivare. Det senare var aktuellt för 13 år sedan när en bättre svenska samling skulle säljas i London. Katalogen levererades alldeles för sent och dom som åkte till London var en liten skara som kunde göra riktigt bra fynd. Särskilt som auktionsfirman tvingades att kraftigt sänka utropspriserna för att över huvudtaget kunna genomföra en auktion med sålda mynt. Detta var för länge sedan... när internet var i sin vagga och anbud skickades med "snigelpost" eller gjordes via telefon, pundkursen var väl då inte heller direkt gynnsam. Idag med möjligheter att ofta kunna bjuda on-line får säkert en auktion bud trots att katalogen är sen. En månad före auktioner tycker jag är perfekt. Det finns lagom med tid att studera katalogen och göra sina prioriteringar.

Den närmaste tidens kvällslektyr och för den del också läsningen på den dagliga pendlingsturen är säkrad. Har ännu bara som hastigast bläddrat igenom katalogen, men måste säga att det finns mycket köpvärt i den. Får väl återkomma till detta lite senare.

Att det denna gång är en endagsauktion gillar jag. Att boka upp både lördag och söndag är inte alltid så populärt hemmavid. Nu räcker det att begära "permission" på lördagen och en sen hemkomst (visningsdagen) brukar aldrig vara några problem! Annars tycker jag förra auktionen hade ett perfekt upplägg, fredag kväll plus lördag. Men det kanske bara är vi som bor och jobbar i Stockholmsområdet som tycker det?

Har du inte redan beställt katalogen är det dags att göra det. En tryckt katalog är alltid trevligare än en PDF och ligger PDFen i datorn finns alltid risken att den försvinner vid en hårddisk-krasch...

... nu ska jag dyka ner i katalogen och vara "otillgänglig" i några timmar!!!


SNF - ny hemsida! augusti 13 2013

Idag presenterades SNFs nya hemsida. Föreningens nyvalde web-master Lennart C har sedan han valdes i maj gjort ett "hästjobb" och omskapat föreningens hemsida. Förutom att föra över den äldre informationen till en ny sida har Lennart omstrukturerat sidan och lagt till en rad spännande underavdelningar (klicka på bilden nedan för att komma till sidan!)

...vet själv vilket mastodontjobb det är att flytta websidor från en struktur till en annan och samtidigt ha ambitionen att det nya ska upplevas som modernt. Jobbar just nu i ett projekt där en större myndighets regelverk ska omstruktureras och modernisera. Inte helt lätt att hålla det gamla aktuellt under tiden det nya byggs upp och dagen för "the big bang" våndas vi som arbeta med det projektet för... Att börja rota i en gammal webstruktur är jobbigt. Materialet finns i mängder av olika format, i olika design och inte minst skrivna vid olika tidpunkter av olika författare. En logistik utan dess like. Som tur är jobbar jag inte med weblösningarna, det finns det andra som är bättre på...

Jag tycker Lennart har gjort ett riktigt bra jobb och nu är det upp till oss som besöker sidan både medlemmar i SNF som övriga myntintresserade att hjälpas åt att fylla sidan med ett spännande innehåll. På tal om medlemmar, är du som läser detta medlem i SNF? om inte tycker jag det är hög tid att du går med! Föreningen har idag drygt 800 medlemmar spridda i hela landet och även utomlands för den delen. Som medlem får du bl.a. föreningens tidning, Svensk Numismatisk Tidskrift som kommer ut med 8 nummer per år och kan vara med på olika evenemang som föreningen anordnar. Är du myntintresserad ska du vara medlem i SNF!

Förfalskningar är ett problem. Även den mest myntintresserade kan helt tappa intresset för mynt och numismatik om han eller hon förvärvar ett mynt för dyra pengar som sedan visar sig vara en kopia eller en förfalskning. En förteckning/websida över falska mynt är viktig för oss som samlar mynt. En sida vilken man kan besöka om minsta tveksamhet finns om ett mynts äkthet, för att se om just det årtalet eller valören har blivit utsatt för kopiering. Finns dessutom bilder som visar speciella kännetecken på förfalskningarna underlättas identifieringen av dessa.

Volymmässigt kanske inte de svenska förfalskningarna är ett jätteproblem om man undantar plåtmynten men det finns tendenser att förfalskningarna ökar både genom förbättrad teknik och inte minst genom att gamla mynt numera börjar kosta riktigt stora belopp. Oavsett volymen är det dock enligt min mening "ett nederlag för vår hobby" varje gång ett oäkta mynt säljs som äkta och detta oavsett försäljningspris.

Dela med dig av dina kunskaper och gärna bilder av oäkta mynt så kan SNF bygga upp en förteckning som vi all kan ha nytta av. Du som läser detta sitter säkert också inne med andra kunskaper som skulle vara värda att skriva ned och publicera. Information som säkert skulle glädja andra som delar ditt intresse för mynt. Fatta pennan och dra ditt strå till stacken!

På tal om "logistik" besökte IKEA Kungens Kurva idag på väg hem från jobbet, jag säger bara puh..


Sommaren är kort... augusti 11 2013

... men i år har faktiskt sommaren varit riktigt lång! Semestern är visserligen avklarad liksom även den första arbetsveckan (hundveckan)... Jag var ovanligt snål med semester i sommar så det finns ett par veckor kvar att ta ut! Trots en ovanligt kort semester har sommaren känts riktigt lång, tacka vädret för det. Det är lätt att jobba när det är varmt och ljust långt in på kvällarna och än är sommaren inte slut, passa på och njut!

Antalet myntinköp har varit få i sommar men några godbitar har det blivit. Det har blivit ovanligt lite numismatik över huvud taget de senaste månaderna. Tror faktiskt att jag ska dra ned på mitt engagemang inte minst vid datorn och framöver istället mer rikta in mig på liveauktionerna, nu närmast MISAB 9.

På senare år har det nästan varit obligatoriskt med en gotlandssemester, så blev det inte i år. Istället besöktes många andra öar, till topparna får väl räknas Öland, Nåttarö och Pickla den senare en liten underbar sandö med mycket bra badmöjligheter. Ön har också givit namn åt ett öl som jag klart kan rekommendera, "Pickla Pils" från det lokala bryggeriet.

Trots allt blev det ändå lite Gotland för mig i sommar. Ett av inköpen var en rar gotlänning som hittade till samlingen i början av sommaren. En penning (LL XXII:4a) med B inom triangel och kors. Förutom penningen var det väl bara en skilling Carl XIV Johan med tät krans och ett par tidiga polletter som blev den riktiga behållningen. Missade väl även ett och annat rart mynt... Men det är med mynt som med tunnelbanetåg och kvinnor, missar man en behöver man inte oroa sig det kommer alltid fler!

Höstens projekt får blir att göra mig av med lite dubbletter. Startade en inventering innan datorn la av och hittade många objekt som bara ligger och samlar damm, till varken nytta eller nöje. Får väl bli några utlägg på eBay och Tradera och kanske en liten lista på hemsidan när den åter kommer igång.


Enkrona 2012 och Philea augusti 10 2013

Fick i veckan en fråga om det präglats några enkronor 2012. Frågeställaren hade fått en krona 2012 i växel och undrade om den var falsk eller äkta eftersom han inte hört talas om någon myntutgivning de senaste åren. Själv har jag inte alls funderat över årtalen på de moderna mynten och hade "ingen aning" om eventuell utgivning, kontaktade därför Riksbanken.

Kontanthandeln minskar och med den också behovet av växelmynt. Under senare år har faktiskt inga reguljära mynt alls präglats. Enligt Riksbanken har det inte givits ut några reguljära mynt 2010 och 2011. Förra året var det bara enkronan som präglades och då i en upplaga på 20 miljoner exemplar.

Hur myntutgivningen kommer att se ut i år kan inte Riksbanken uttala sig om. Efterfrågan styr utgivningen. Men sedan tidigare, beslut av Riksbanken den 26 februari, är det känt att ett specialpräglat bruksmynt med valören en krona kommer att sättas i cirkulation under november eller december. Minnesmyntet uppmärksammar att det i år är 40 år sedan Carl XVI Gustaf tillträdde tronen och blev statschef.

Igår anlände katalogen till Phileas auktion den 21 augusti. Tyvärr var den ganska tunn på den numismatiska fronten, vi får hoppas på ett bättre utbud senare i höst. Vi får också hoppas att Phileas objekt får vara i fred på denna visning. Tidigare har Philea haft oönskat besök på visningarna. Eftersom polisen ertappade tjuven vid den senaste visningen lär han inte dyka upp på nytt?

Fick faktisk en krona 2012 när jag handlade på Pressbyrån igår!

Auktionslistor och lagerkataloger augusti 06 2013

Ett av alla samlarområden inom numismatiken är gamla auktions- och lagerkataloger. Många av dessa är billiga och riktigt köpvärda. Om du däremot vill få ihop en komplett serie från någon av de klassiska mynthandlarna får du vara beredd att betala en slant.

Några av de klassiska listserierna kommer från Holmberg, Bukowski, Appelgren, Selling, Hirsch och Stockholms bokauktionskammare. Även moderna serier är intressanta som Svea, Ahlström och MISAB eller varför inte specialsamlingar som Bonde, Hagander eller Bernhard Olofsson?

De moderna katalogerna har jag men det är sämre med de äldre. Visst är dessa roliga men det finns så mycket annat roligt att köpa, att jag avstått från dessa. Det jag möjligtvis skulle kunna tänka mig att köpa är en liten typsamling från de mest klassiska handlarna. Ofta är dessa kataloger dekorativa och passar bra att rama in. En vägg i "myntrummet" med lite klassiska kataloger vore nog inte helt fel!

En som jag redan har på väggen hemma är denna ganska oansenliga katalog från Stockholms Husauktionskammare den 22 maj 1906. En katalog förtecknad av D. Holmberg och innehållande dubbletter från Cavallis stora samling. Innehållsmässigt finns naturligtvis en hel del intressanta objekt. Men varför jag föll för katalogen beror mer på den tidigare ägaren till densamma. Överst på katalogen har den tidigare ägaren skrivit datum för när han troligen erhöll katalogen, den 2 maj 1906. Kanske sänker "bläck-kladd" värdet på en katalog men i detta fall tycker jag det är riktigt intressant, det är Cavallis eget exemplar "Sköfde 2.5.1906 Gustaf Cavalli".

Nästa gång du går på auktion kanske du inte bara ska titta på mynten, litteraturen och oansenliga auktionskataloger kan också vara riktigt intressanta!



Ekivokt i Uppsala... augusti 03 2013

Besökte Uppsala torsdag till fredag. På vägen hem hade vi tänkt besöka Mora Stenar, alltså det som finns kvar av den berghäll där flera svenska myntutgivande medeltida kungar har valts. Magnus Ladulås (1275), Magnus Eriksson (1319), Albrekt av Mecklenburg (1364), Erik av Pommern (1396) m.fl.

Tyvärr hade jag inte läst kartan ordentligt och den avstickare från E4 som vi gjorde var till en rastplats med samma namn... Eftersom fredagen var riktigt varm och termometern i bilen visade på mellan 26 och 29,5 grader under hela hemresan orkade vi inte vända om för att bese de riktiga stenarna.

En bit norr om Uppsala inte långt från Vattholma och flera andra kända platser för oss som är pollettintresserade såg jag dock en sten med ett lite ovanligare motiv... Runstenen i Onslunda, Tensta socken. En runsten som är ristad av Åsmund Kåresson under första halvan av 1000-talet, dvs precis i skarven vikingatid och medeltid.


Numismatisk Agenda hösten 2013 juli 30 2013

Eftersom jag just nu inte har tillgång till hemsidan gör jag en uppdatering av Agendan här på bloggen. Nytt sedan senaste uppdateringen av hemsidan är datum för MISAB 9, Myntmässan i Lund och Philea/ Myntkompaniets höstauktion.

SEPTEMBER

- 14 MISAB 9

- 28 Myntmässa i Lund (Sveriges mynthandlares förening)

OKTOBER

- 05 Myntmässa i Norrköping

- 17 Haljak XVIII, Tallinn

NOVEMBER

- 16 Philea/Myntkompaniet auktion

DECEMBER

- 7 Frimärkshuset auktion

Länkar till de olika evenemangen hittar du i min Länkförteckning. Så snart hemsidan åter är uppdateringsbar och jag skaffat mig en ny dator uppdateras naturligtvis min Numismatiska Agenda.

Ha en fortsatt bra sommar!


Paparazzi... juli 27 2013

Det blev ingen båttur i tisdags. Sommar och semester innebär möjlighet till spontanitet och det gäller att vara flexibel. Ett SMS i måndags kväll medförde att kosan på tisdagsmorgonen i stället för Viksten och Resande Man ställdes till Öland och Borgholm. En resa som innebar att både Kalmar Slott och Borgholms slottsruin, två historiskt intressanta platser besöktes.

Ett besök i Borgholm medför tydligen också ett obligatoriskt besök på Solliden? Har aldrig varit där förut men måste säga att det var klart besöksvärt med en underbar omgivande natur. Jag hade också bra guider med mig som kunde området både innan och utan, vilket naturligtvis förstärkte upplevelsen.

På Solliden fick jag också se två myntmotiv live. I måndags skrev jag om Drottninggrottan på Nåttarö och en händelse som inträffade för nästan 400 år sedan Nu fick jag se en drottning som har förekommit ett antal gånger på de svenska mynten bl.a. på det "egna" guldmyntet från 1993. Också huvudmotivet på de svenska mynten de senaste 40 åren fanns på plats. Dock var identifieringen av det motivet betydligt svårare och jag hann aldrig få fram kameran ordentligt. Väl "maskerad", iklädd såväl läderställ som integralhjälm lämnade SNF:s höge beskyddare snabbt Solliden på ett tvåhjuligt fordon, medan jag "fibblade" med kameran...

Sommaren går vidare. Har precis gått igenom veckans objekt på Tradera och eBay men hittade inget av intresse även om det blev bevakning på några objekt som vid rätt pris kan vara köpvärda. På MISABs hemsida finns nu informationen om att katalogen kommer att levereras under första halvan av augusti. Ska bli spännande att se vad Dan har fått ihop till denna auktion förutom de besittningsmynt och det rikssvenska XR myntet från Svenssons samling som jag tidigare skrivit om.


Strandhugg juli 22 2013

Sommaren innehåller inte så mycket numismatik men visst dyker man på ett och annat historiskt intressant. I går passerades Dragets kanal med anor från vikingatiden och omnämnd såpass tidigt som på 1200-talet.

Idag var det bad på Nåttarö som gällde. En liten skylt med texten "Drottninggrottan" drog till sig mitt intresse. Grottor och gruvor är alltid intressant. Nu hade Drottninggrottan en riktig bra historia att berätta.

Gustav II Adolfs gemål Maria Eleonora (1599-1655) hade besökt grottan. Efter kungens död 1632 ställde hon till stort besvär för Riksrådet som upplevde änkedrottningen som förvirrad och överspänd. Hon skildes därför från sin dotter (Christina) och placerades på Gripsholm. Änkedrottningen vantrivdes på Gripsholm och i hemlighet gjorde hon upp en plan med den danske kungen Kristian IV om en flykt. Tanken var att från Trosa bege sig till Visby. Vädret var dock dåligt och änkedrottningen fick under några dagar söka skydd i grottan i avvaktan på bättre väder. Flykten skedde för precis 373 år sedan, den 22 juli (vilket sammanträffande, jag har bott en knapp mil från grottan i många år och aldrig tidigare hört talas om den och så upptäcker jag den på årsdagen!) 1640. Änkedrottningens utlandsvistelse blev relativt kortvarig och redan 1648 återvände hon till Sverige och Drottning Christina.

Maria Eleonora avgudade sin döde man och ska efter hans död 1632 alltid ha burit hans hjärta i en gulddosa kring halsen. Enligt legenden ska Maria Eleonora innan hon lämnade Sverige ha begravt Gustav II Adolfs hjärta i sanden inte långt från Drottninggrottan! Kanske precis där jag idag låg och lapade sol?

Får se vad som sker i morgon, om det inte är allt för grov sjö kanske Viksten blir utflyktsmålet. Kronskeppet Resande Man förliste nära Viksten 1660 på väg till Tyskland. Med på skeppet fanns hela krigskassan, en krigskassa som sedan dess inte har återfunnits! Förra året hittade dykare efter många försök äntligen platsen där skeppet förliste och dykningar pågår just nu.


Polletter juli 19 2013

Införskaffade i våras Stiernstedts och Strokirks referensverk vad gäller svenska polletter. Började efter midsommar att inventera mina polletter och bestämma dessa med hjälp av referensverken. Har aldrig haft någon struktur eller inriktning på mitt pollettsamlande.

Själv föredrar jag dagsljus när jag ska fotografera mynt och polletter, därför är ljusa sommarkvällar perfekta. Särskilt om man jobbar på dagarna och är både brandfri och "gräsänkling" när man kommer hem på kvällen! Hann väl fota drygt 250 polletter och lägga upp en förteckning i Excel, där bildnummer beskrivning och referens angavs innan datorn kraschade... Nu var väl merparten av polletterna modernare än Stiernstedts och Strokirks böcker men en hel del fanns faktiskt med i dessa tidiga böcker.

Så hände det som inte får hända alla bilderna och Excel förteckningen var något av allt som fanns på den kraschade hårddisken... Hade tänkt lägga ut ett urval av polletterna på hemsidan, gjorde en första uppdateringen med cirka 30 polletter någon dag innan datorn kraschade och hade någon regnig sommarkväll tänkt uppdatera den sidan rejält, så blev nu inte fallet... Det enda som finns kvar är uppdateringen under rubriken "svenska mynttyper".

"Det enda som finns kvar?" Nej så är naturligtvis inte fallet det viktigaste, både intresset för numismatik och objekten, finns kvar. Det är lite det jag menar när jag igår skrev "mindre med datorer och mer med mynt". I cybervärlden är det lätt att mer fokus läggs på det digitala än på de fysiska objekten. Samla bilder på snygga och sällsynta mynt och bevaka de olika försäljningsplatserna både en, två och kanske fler gånger per dag hör säkert till vanligheten för oss som är "shopaholics" på internetsiter...

Dagens visdomsord får bli "back to basic" mindre med datorer och internet till förmån för numismatiken!


Olofström 2013 juli 18 2013

På lördag är det sommarmässa i Olofström. Den som åker förbi kan knappast missa detta! (tack Kurt Hallström för bilden)

Själv brottas jag med de årliga sommarproblemen med datorn... Förr var jag en "hejare" på datorer idag orsakar dom mest problem. Det har hänt förut och återigen har hårddisken kraschat... Tror att det var precis två år sedan förra datorn la av. Den gången helt självförvållat eftersom jag råkade tappa datorn i golvet... Denna gång la den bara av utan någon fysisk misshandel. Vis av erfarenhet från tidigare datorproblem har jag skaffat en extern hårddisk där jag laddar ner allt av värde. Problemet är att säkerhetskopieringen inte sker dagligen utan att det ibland kan dröja månader mellan säkerhetskopieringarna, vilket just nu är fallet. Resultatet är att en mängd bilder och texter är oåtkomliga, likaså ett antal automatiska lösenord och ett och annat bildbehandlingsprogram. Jäkligt frustrerande.

Kanske lever myntsamlande och datorer i en lite för nära relation hos mig. Mycket kunskap ligger i Word, Excel och jpeg. Papper, penna och foton på papper existerar knappast. Tror att det måste bli lite ändring på detta, alltså mindre med datorer och istället mer mynt. Kommer inte att stressa efter en ny dator utan håller mig tillsvidare nöjd med en enklare lånedator. Den sista uppdateringen av hemsidan gjordes 7/7, dagen före kraschen och det datumet får gälla åtminstone fram till början av hösten. Bloggen når jag från vilken dator som helst så den kommer jag att uppdatera när andan faller på.

Förutom dataproblemen så njuter jag av sommaren och datorer känns trots allt avlägset, även om jag var tvungen att gnälla lite över det som inträffat.

Ingemar


Myntmässa och MISAB 9 juli 08 2013

Oj, nu har det varit tyst länge. Förra inlägget kom i maj, så det är hög tid med ett livstecken, så ingen tror att bloggen är nedlagd!

Sommaren innehåller så mycket mer än mynt och numismatik. Jag har inte haft en tanke på bloggen den senaste månaden. Vädret (åtminstone) på ostkusten har varit strålande mest hela tiden sedan i maj. Med "ösning" av båten som referensram kan jag konstatera att det kommit en knapp centimeter regn sedan skolavslutningen den 12 juni! Före midsommar besökte jag Barcelona. I år hade jag planerat resan så att det var möjligt att besöka de stora samlarmässorna (loppisarna) som äger rum på söndagar. Såg massor med mynt, polletter, medaljer och sedlar men det var klent med svenska objekt, så jag åkte hem tomhänt.

På eBay och Tradera lunkar det på. Jag har fått några mail om falska riksdalrar Oscar I. Tydligen har det funnits ett antal till salu på Tradera. Nu har även dessa mynt i oädel metall försetts med randskrift, vilket gör dom lömska, även om dom naturligtvis är underviktiga. Som jag tidigare skrivit så skaffade jag mig en kontakt i Kina när jag skrev och föreläste om förfalskningar. Vid en ny kontakt häromdagen bekräftade han att "mynten" numera förses med randskrift... Priset ligger fast, 2 USD/styck porto inkluderat... Tråkigt att dessa förfalskningar verkar fått fotfäste i Sverige och att Tradera inte agerar trots flera anmälningar. Bland de mer trevliga inslagen på auktionssiterna måste jag räkna en solidus Elbing- Kronan Carl X Gustav som såldes på eBay. Jag blev tyvärr bara "underbidder" på denna riktigt rara mynttyp. En del trevliga gamla tidskrifter har också sålts, nedan en bild från 1704.

För den som vill köpa mynt live så arrangeras nästa lördag (20 juli) den årligen återkommande sommarmyntmässan i Olofström. En enligt uppgift riktigt trevlig mässa som jag tyvärr aldrig har besökt. MISAB har också släppt datumet för auktion 9. Denna gång blir det en endags auktion lördag den 14 september.

Om det varit glest med inlägg så kanske det blir en liten uppryckning de närmaste veckorna. Om fyra dagar börjar den "riktiga" semestern, som huvudsakligen ska tillbringas på hemmaplan. Om andan "faller" på (eller rättare sagt om regnet "faller" ned) finns säkert tid att skriva lite.

Trevlig sommar!

Ingemar


Ingen myntmässa i morgon maj 31 2013

Myntklubben Skilling Bancos planerade myntmässa i morgon är inställd. Jag har skrivit om mässan ett par gånger och även haft med mässan i min Agenda. Vill därför särskilt uppmärksamma att någon mässa aldrig blir av, så att jag inte orsakar att någon av misstag i morgon åker till Östra Tollstads bygdegård. Tråkigt att mässan är inställd, vi får hoppas att MK Skilling Banco inte ger upp utan gör ett nytt försök nästa år.

Såg på Tradera att en annons med det stulna myntet från ”Peking” ligger ute. Nu är inte annonsen en försäljningsannons utan i stället ett sätt att uppmärksamma andra samlare om stölden. Genom att sprida kunskap om stulna objekt så mycket som möjligt försvåras och förhoppningsvis omöjliggörs en andrahands försäljning av dessa. Vilket även borde ha preventiv effekt på människor med ”långa fingrar”. Stulna mynt blir så att säga "döda" på marknaden (klicka på bilden för en förstoring).

Alla former av stölder är oacceptabla. Vi alla som håller på med mynt måste hjälpas åt att förhindra tjuvar inom vårt område. Jag har hyggligt med besökare på bloggen och hemsidan. Skulle du bli utsatt för brott och vill sprida kunskapen om försvunna objekt för att bl.a. förhindra en andrahandsförsäljning, hjälper jag naturligtvis till.

Som sagt det blir ingen resa till Mantorp i morgon. Men nu gjorde det inget för min del. Det har blivit väldigt mycket mynt de senaste helgerna. Väderprognosen ser bra ut så det får bli en båttur i skärgården med gamla goda (icke myntsamlande) vänner istället. Utrustningslistan i inbjudan var kort och koncis ”...medtag badbyxor, lakan, en kasse pilsner och en massa bra minnen, resten fixar jag. Båt avgår från fiskebryggan klockan...”. Det kanske blir lite som i Vreeswijks Ångbåtsblues, ”till Möja och röja!” eller hur nu texten går...


En lång dags färd mot natt... maj 30 2013

Kom precis hem från en föreningskväll på SNF. Det fanns mycket att prata om så föreningskvällen drog ut på tiden. Som ”lök på laxen” orsakade en nedriven kontaktledning att hemresan dessutom blev drygt två timmar längre än normalt. Föreningskvällar och SL fungerar tydligen inte så bra ihop, åtminstone inte för mig. Minns med fasa hemresan efter julfesten förra året... (det enda positiva i kväll var väl att jag han skriva lite på hemresan bl.a. dagens blogg)

På föreningskvällen höll SNF:s ordförande Jan-Olof Björk ett mycket intressant föredrag om svenska provmynt genom tiderna. I stort var det samma föredrag som hölls på förra årets årsmöte på Gripsholm. Denna gång fungerade dock den tekniska utrustningen u.a. och det blev mer provmynt än teknikstrul!

Den svenska provmyntshistorien är riktig spännande och en rad tidigare okända (?) präglingar visades upp. Exposén över svenska provmynt började med GIIA och avslutades med provpräglingen för femman 1972-73, ett prov gjort redan 1967. Att nickelmyntens utformning 1962-1973 fanns med som förslag redan när nya mynt skulle tas fram 1951, till följd av tronskiftet, var för mig tidigare okänt.

Totalt var vi någonstans mellan 15 och 20 medlemmar på plats. Några kom dock sent efter ett omtumlande möte i föreningen Kungliga Myntkabinettets Vänner.

På Banergatan fick jag också se ett antal trevliga besittningsmynt som kommer att säljas på MISAB i höst och även ett svenskt XR-mynt med drygt 150 år på nacken. Ett mynt som det säkert kommer att bli mycket hård strid om!

I Uppsala i lördags missade jag två böcker som jag siktat in mig på, Stiernstedt (1871-72) och Strokirk (1890), men skam den som ger sig. I kväll dök mycket påpassligt båda böckerna upp igen och jag har precis placerad dom i mitt lilla ”bibliotek”! Det har blivit mycket litteratur den senaste tiden. Bokhyllan har fyllts på med en knapp hyllmeter litteratur bara sedan i julas. Både ”måste ha” -böcker och referenslitteratur har hittat rätt!

I morgon begravs Brita Malmer. Brita var en mycket framstående person inom den svenska numismatiken. På begravningen kommer därför säkert företrädare för såväl Kungliga myntkabinettet, Stockholms Universitet, Vitterhetsakademin och Svenska Numismatiska Föreningen att finnas på plats för att hedra Brita Malmers minne.

Nu väntar några timmars sömn innan väckarklockan ringer 05:50 i morgon bitti...


NKU auktion 132 maj 26 2013

I går blev det ett besök i Uppsala. Förra auktionen jag dagpendlade till var MISAB 8, passar därför säkert bra med en ny bild från tågstationen. Nu är båten på plats och omgivningen betydligt läckrare än förra gången. I början av mars låg isen tjock och bara några kvarglömda båtar fanns vid bryggorna.

Det var första Uppsala auktionen jag besökte, men tror säkert att det blir fler framöver. Vi var inte så många på plats men arrangemanget var bra planerat och väl utfört. Det märks att det finns en viss erfarenhet i Uppsala. Klubben bildades för 44 år sedan (1969) och har på denna relativt korta tid hållit inte mindre än 132 auktioner, flera av dessa riktigt bra. Katalogen var också av högsta kvalitet. Roligt att en förening i "landsorten" (för att citera Magnus W eller var det de Laval?) till en föreningsauktion kan publicera så trevliga kataloger!

Det var som sagt ganska glest med besökare i Vaksala skolans matsal men anbuden var många och jag tycker överlag att Rådström fick bra betalt för sina objekt, budgivningen var riktigt rafflande under vissa utrop. Rådström var för övrigt på plats i Uppsala! Som sagt Uppsala föreningen kommer säkert att få fler besök av mig, auktionslokalen ligger så att säga på pendlingsavstånd numera.

Själv fick jag med mig några böcker och ett par polletter hem och är klart nöjd med dagen! Tyvärr fick jag inte hem de två böcker jag främst siktat in mig på. Men dom dyker säkert snart upp igen. Vad gäller litteratur så vet man aldrig vad slutpriserna hamnar på. På den ena auktionen slåss alla om ett objekt på nästa går i princip samma objekt för utrop.

Om detta var säsongsavslutningen på vårterminen 2013 så var det en mycket lyckad sådan med en trevlig auktion och i princip högsommarväder. Det blev naturligvis en "kall" på stationens uteservering innan jag åkte hem!

(tyvärr lyckades jag inte få över auktionsbilderna från Iphonen till datorn)

Höstterminen för oss som intresserar oss för numismatik drar i gång i början av september med MISABs nionde auktion. För den som inte orkar hålla sig till dess så anordnas Olofströms mässan den 20 juli!

Nu får jag önska alla en riktigt bra sommar. Jag tar ingen paus i bloggandet utan när andan faller på så blir det inlägg även under sommaren. Kanske finns det spännande avslöjanden att göra?

Får samtidigt passa på att tacka för alla mail jag fått med anledning av att Myntsidan firade 15 år. Extra roligt är att så många gillar "myntsamlarsidan", en sida som jag i ärlighetens namn inte uppdaterar på 10 år... Annars är det främst bloggen och länksidan som har uppmärksammats.



Numismatiska Klubben i Uppsala maj 21 2013

Det är alltid mycket som händer på våren, likadant i år. Förutom ett antal myntevenemang så ska ett antal avslutningar och uppvisningar bevistas och till detta alla andra aktiviteter som hör våren till!

För ett tag sedan skrev jag om allt som händer våren 2013. Nu börjar vi komma till slutet. Tyvärr blir det ingen mässa i Mantorp den 1 juni. Lite av terminsavslutning blir i stället Numismatiska klubben i Uppsalas auktion nu på lördag. En bra auktion med litteratur och polletter alla härrörande från Rådströms fina samling.

Under maj har jag påbörjat ett antal blogginlägg men inte satt punkt för något av dessa. Får därför bara bli en liten sammanfattning. Sedan senaste inlägget har det hänt en del. Svensk numismatiks "grand old lady" Brita Malmer avled för några veckor sedan. Brita har varit både chef för KMK, professor i numismatik och ledamot av Vitterhetsakademin. Hennes bokutgivning var stor och kröntes med del 2 av den Svenska Mynthistorien (SMH), corpus verket Vikingatiden ca 995-1030 som släpptes för ett par år sedan. Brita var också en uppskattad föreläsare. Vid ett par tillfällen hade jag förmånen att få lyssnad till henne. Första gången var när svensk myntning firade 1000 år i Sigtuna 1995 sista gången var när SMH 2 släpptes. Trots hög ålder vid det senaste föredraget hade hon både "glimten i ögat" och "knivskarpa" analyser. Brita Malmers gärning har satt ett bestående avtryck inom svensk och internationell numismatik.

Ett av samtalsämnena i Vetlanda var en myntstöld i Norrköping. Tråkigt när samlare stjäl av samlare. Kan inte se nöjet med att (ensam) sitta med ett stulet mynt som varken kan visas upp eller diskuteras med kollegor. Ett stulet mynt i samlingen måste medföra ett livslångt dåligt samvete, vilket det aldrig kan vara värt. Till dig som tog myntet, skadan är skedd men skadan kan naturligvis delvis repareras. Ge dig till känna och se till att myntet kommer till den rättmätige ägaren.

En annan stöld inträffade på visningen till Phileas senaste auktion. Auktionen innehöll både numismatiska och filatelistiska objekt. Stölden avsåg det senare.

Båda tilltagen är oacceptabla. Brottsrubriceringen borde i båda fallen bli stöld vilket ska rendera fängelse, i upp till två år.

Som sagt, det har varit en hektiskt vår med mycket roligt men också med flera mindre roliga inslag.

Så här i vår- och försommarstressen får jag citera några tankvärda visdomsord från Daniel Tilas spelpenning från 1759. Ord som vi alla kan behöva ha i bakhuvudet när allt är ska hinnas med på kort tid: DEN SOM VINNER TIDEN - HAN VINNER ALLT.


Auktioner ! maj 10 2013

För några veckor sedan skrev jag om alla auktioner våren 2013. Nu pågår dom för fullt. Förra helgen var det SNF och Pegasus auctions. SNF som vanligt med en Svensson auktion i samband med årsmötet (denna gång i Vetlanda). 90 lots som efter relativt intensiv budgivning fördelades ut bland närvarande och budgivande medlemmar. Inget blev osålt och slutpriserna blev nog i snitt 2-3 gånger utrop. På Pegasus auktion blev många lots osålda, men då ska man betänka att det var några tusen lots som bjöds ut. Totalt såldes trots alla osålda objekt, mynt och medaljer för i storleksordningen 7-8 mkr om jag räknat rätt. Dyraste objektet kostade 500 tkr och flera andra passerade 100 tkr gränsen! Enligt uppgift var det ganska glest med folk i auktionssalen, så det mesta gick nog till anbudsgivare.

Till helgen har vi två intressanta auktioner: Skånes Auktionsverk och Philea på lördag respektive söndag. Skånes auktionsverk säljer "Allan Jönssons" samling och Philea har en bra auktion med stor bredd. Besökte i eftermiddags visningen på Phileas auktion på Svartensgatan på Södermalm, i mycket varma lokaler, ute var det 20 grader i källarlokalen där visningen anordnades säkert en bit över 30... Måste säga att Phileas mynt var bättre "live" än i katalogen. Blir det inget besök i kungliga huvudstaden på söndag så blir det i alla fall ett antal anbud i morgon lördag. Det går att lämna anbud fram till 24.00.

Skånes auktionsverks auktion ser riktigt bra ut även om de absoluta toppexemplaren lyser med sin frånvaro. Det som säljs är en trevlig typsamling med många mynt i mellankvalitet, däribland en hel del rariteter. Utropspriserna kanske är lite högt satta men förhandsbuden är många. Jag tror att många samlare från södra Sverige kommer att bege sig till Landskrona i morgon och kanske även en del mer långväga gäster!

Det är mycket som händer i mynt-Sverige just nu!


SNF:s årsmöte i Vetlanda maj 06 2013

I helgen som gick höll SNF sitt årsmöte på Stadshotellet i Vetlanda. SNF bildades 1873, för 140 år sedan! Vetlanda stod som värd för årsmötet för andra gången, en orsak är naturligtvis att Ädelforsgruvan bara ligger någon mil från Vetlanda. En plats som också besöktes av medlemmarna, vilka fick en rundtur i Cleve-gruvan några kilometer från ”guldgruvan”. Totalt levererade gruvan bara 80 kilo under de 60 år guldbrytningen pågick. Delar av det guld som kommer från Ädelfors visades upp. Dels i form av en liten utställning med en typsamling av Ädelforsdukater. Även en medalj, modell större, med guld från trakten visades upp för intresserade, en medalj med en vikt på hela 30 dukater! För bara några veckor sedan kom en liten skrift om Ädelfors, signerad Hemmingsson, ut. Snacka om timing! Boken fanns även till försäljning under årsmötet.

Förutom numismatik och guld kantades årsmötet av ”raggarbilar”. På torget utanför Vetlanda Stadshotell pågick ”Vetlanda Crusing 2013” för fullt, med ett 1000-tal gamla klassiska bilar på plats. Många i UNC- kvalitet och flera med spegelglans åtminstone i kromen. Crusing-evenemanget medförde också att såväl auktion som årsmöte i bakgrunden ackompanjerades av både rock-musik och V8-”muller”. Lite störande men samtidigt trevligt!

En liten auktion med ett 90-tal Sven Svensson objekt genomfördes. Det blev många bud på auktionen och en bra spridning av objekten till såväl närvarande som budgivande medlemmar.

Vi som var i Vetlanda fick också en första glimt av det som snart väntar, sommaren!


Ingemars Myntsida 15 år !!! april 30 2013

Oj vad tiden går, barnen börjar bli stora och det ”lilla” hår som finns kvar grått…

I slutet av 1997 fick jag möjlighet att via arbetsgivaren köpa en ”hem-dator”. På den tiden var datorer dyra men många arbetsgivare och fackföreningar erbjöd anställda och medlemmar att hyr-köpa datorer med en avbetalningstid på 2-3 år. Hyran-köpet var dessutom skattesubventionerat, en möjlighet som försvann vid regeringsskiftet 2006 (jag jobbade då nära Finansdepartementet och minns (de enda) protesterna när Anders Borg levererade den ”nådiga luntan” för första gången). Med hyr-köpet följde också ett internetabonnemang (mitt första) och ett modem som kopplades upp mot en slö telefonlinje. Modemet blockerade telefonen för in- och utgående trafik. Eftersom mobiltelefonanvändningen ännu var i sin vagga (åtminstone vad gäller privata abonnemang) var familjen under mina tidiga internet-sessioner helt avstängda från omvärlden…

1997/98 var egen hemsida högsta mode och naturligtvis skulle jag också ha en egen hemsida. Jag köpte några böcker om html-kodning och i slutet av 1997 var den första hemsidan ett faktum. Tror att den sidan innehöll en presentation av mig själv samt en uppräkning av några olika intressen ”skulle väl idag i det närmaste betraktas som en kontaktannons…”. Vad hemsidan i övrigt skulle innehålla rådde det stor osäkerhet om.

När jag gjorde sökningar på AltaVista och Yahoo (1997/98 var inte ordet googling uppfunnet än mindre företaget Google…) innehöll sökningarna ofta ord som ”mynt”, ”coins” och ”numismatik”, tyvärr var träffarna få. De få träffarna jag fick lades upp i en länkförteckning. Efter att ha publicerat länkförteckningen + några mindre artiklar om mynt bestämde jag mig för att ta bort den personliga delen av hemsidan för att helt låta den ägnas åt ett av mina intressen, mynt och numismatik. Någon gång i månadsskiftet april/maj för 15 år sedan döpte jag om sidan till Ingemars Myntsida och sen dess har det fortsatt av bara farten!

Ett problem med de allra första versionerna av Ingemars Myntsida var att jag hade massa småartiklar som jag inte riktigt visste var jag skulle placera. Det kunde vara information om auktioner, egna funderingar m.m. För att råda bot på detta skapades i slutet av 1998 ett utrymme för att placera dessa mindre texter. En liten webblogg/ dagbok över vad som hände i mynt-Sverige, jag kallade utrymmet för Myntsidans e-zine och började ”blogga”. Efter drygt 10 år slutade jag uppdatera Myntsidans e-zine och flyttade då över allt till den blogg du just nu besöker!

Jag har ingen riktig bra överblick över hur många besök sidan haft. En uppskattning med den serverstatistik jag sparat är drygt 4 miljoner besökare, bloggen inkluderad. Besökarna har dessutom i genomsnitt surfat runt på mellan två till fem undersidor per besök. Antalet domäner som besökt sidan är över 150 med Sverige, USA och de nordiska länderna i topp. Men också ett antal udda domäner, små länder långt, långt från Svedala. Kanske var det den nye Påven, Franciskus, som för bara några veckor sedan surfade in som första besökare från domänen .va (Vatican City State)? Tror att jag fått mail från över 1/3 av alla dessa länder. Dagsrekordet på Ingemars Myntsida är nästan 1500 unika besökare, vilka surfade in på startsidan i samband med att Ingemars Myntsidan blev recenserad i en amerikansk tidskrift! 1999 fanns Ingemars Myntsida recenserad i Aftonbladet (med bild och allt) och samma år fick Ingemars Myntsida betyget 8/10 i Internet World och hamnade samtidigt på tidningens ”bäst just nu”-lista!

Hemsidan i all ära, men den mest positiva effekten av internet är att jag fick en nytändning i myntsamlandet. Efter en mycket aktiv period på 80-talet fanns intresset visserligen kvar men bedrevs på sparlåga. Genom hemsidan och alla de kontakter jag fått via sidan är idag mitt intresse för mynt och numismatik större än någonsin tidigare!

Jag hoppas kunna fortsätta med Ingemars Myntsida, Ingemars Myntblogg m.m. för att fira både 20, 25 och förhoppningsvis ändå fler jubileer.

Tack för dessa första 15 år!

Ingemar


Plötsligt händer det !!! april 29 2013

I går skrev jag om FriMynt och ett mynt som jag varit underbidder på några gånger. Ett mynt som av någon outgrundlig anledning aldrig hamnat i samlingen trots ett stort intresse för GIIA:s kopparmynt och att myntet inte är någon större sällsynthet. Pratade med en samlarkollega idag som undrade vilket mynt jag avsåg och som informerade mig om att det snart dyker upp igen på auktion!

Att besöka FriMynt tar på krafterna, inkluderar man resorna så har jag i princip varit i gång tre av de fyra senaste dagarna. I morse var det riktigt segt att komma upp. Lika jobbigt som det var i morse lika skönt var det att komma hem från jobbet idag. I brevlådan låg en avi från posten. Väntade på ett mynt från ”Tyskland” som lika väl kunde ligga någon dag till på posten. Jag var säker på att det var det myntet som låg på posten. Andra gången jag tittade på avin såg jag att den var från Skånes numismatiska förening. Plötsligt kom jag ihåg att jag lagt några bud på mynt från Rådströms samling som såldes i torsdags. Oftast vet man vad olika REK innehåller, men från SKNF hade jag inte sett någon resultatlista, varför innehållet var okänt. Kom inte riktigt ihåg vad jag bjudit på och hade inte heller katalogen tillgänglig. Brev med okänt innehåll är alltid spännande varför jag inte kunde hålla mig till i morgon eller på onsdag utan kilade direkt ned till närköpet som delar ut posten.

Gissa om min förvåning när innehållet i REK:et bl.a. var just det mynt jag skrev om igår. Vilket sammanträffande! Långt ifrån något toppexemplar men ändå ett exemplar av typen som saknades i samlingen. Ett mynt från ”Tyskland” som nu tillsvidare får representera typen. Hoppas framöver komma över ett något tydligare och bättre exemplar. Luckan i typsamlingen, Kreuzern 1632, är nu fylld! Även detta exemplar liksom majoriteten på FriMynt var av varianten 1 CR/EVTZ med pilsköld i omskriften. Vilken både Tonkin och SM-boken håller som svårast, åtminstone om man ska tro prissättningen i de båda värderingsböckerna…

ps. har sedan tidigare planerat ett inlägg till månadsskiftet april/ maj. Så välkommen tillbaks i morgon eller 1:a maj.


FriMynt 2013 april 28 2013

Så har en av årets numismatiska höjdpunkter klarats av. Jag var länge i ”valet och kvalet” om jag skulle åka de 125 milen tur-och-retur till Helsingborg. Men i början av veckan bestämde jag mig, inte får man missa FriMynt! Lyckades även hitta ett annat evenemang som tilltalade övriga familjen. I torsdags kväll bar det av söderut och i lördags morse avverkade jag de sista 20 milen ner mot Helsingborg. FriMynt är ett säkert vårtecken och ofta har det varit riktigt varmt i Helsingborg, dock inte i år trots strålande sol. Det var faktiskt varmare på den norra sidan av Hallandsåsen, vilket är ovanligt.

Jag tror att förra årets publiksiffra slogs. De första timmarna var det riktigt tjockt med folk på Idrottens Hus och det gällde att ha ”vassa armbågar” om man skulle komma fram till ett bord och en stol fick man nästan ”slåss om”! På eftermiddagen blev det som vanligt lite lugnare. Jag föredrar eftermiddagen då det finns mer tid att studera utbjudna objekt, även om de bästa fynden då redan är sålda, eller är det så? Genom åren tror jag faktiskt att jag gjort de bästa köpen sent på dagen när den värsta hysterin lagt sig.

Vid tvåtiden hade det lugnat ned sig i mässhallen…

Utbudet var riktigt bra denna gång men prisnivån hög. Jag fick en liten känsla av att omsättningen trots bra utbud inte var rekordartad? Kanske har jag fel men det var fler som antydde det.

För egen del blev det ganska magert, det blev väl en handfull objekt varav två till typsamlingen och de andra trevliga varianter.

Jag skrev det häromdagen ”se så många mynt som möjligt”! Jag har ett tag varit på jakt efter ett halvsvårt mynt. Jag har budad på det ett antal gånger utan framgång de senaste åren. Naturligtvis hade jag ögonen öppna även i Helsingborg. Jag såg nog tre fyra exemplar de flesta tyvärr i relativt låg kvalitet eller med en alldeles för hög (?) prislapp och något köp blev det inte på mässan. Summa-summarum… jag fick ett bra underlag till min limit nästa gång myntet bjuds ut på auktion. Det är lite det jag menar med ”att se så många mynt som möjligt”. Du får kunskap om prisbild, kvaliteteten på tillgängliga mynt och mycket mer. Det är inte alltid aktuella värderingsböcker ligger helt rätt, varken vad gäller prisbild eller sällsynthetsgrad. Om jag minns rätt, var majoriteten av de utbjudna exemplar av den svåraste (?) varianten…

Väl hemma hade auktionskatalogen till Skånes auktionsverk anlänt. En liten katalog i det ovanliga auktionskatalog formatet A6.


FriMynt nu på lördag !!! april 24 2013

Nu är det bara några dagar kvar till årets numismatiska höjdpunkt FriMynt 2013 i Helsingborg. Jag har sagt det förut, har du möjlighet att ta dig till Helsingborg så gör det! Jag har inte räknat hur många utställare som är på plats, men skulle tro att det är mellan 40 och 50.

Nu börjar också auktionskatalogerna till vårens alla auktioner att komma ut.

Numismatiska klubben i Uppsala har lagt ut katalogen med Rådströms litteratur och polletter, en riktigt trevlig auktion.

Pegasus auctions katalog ligger på hemsidan och har också distribuerats. Kanske inte så mycket material av svenskintresse men ändå trevligt med en stor tvådagars auktion i Stockholm. En auktion som säkert kan locka många utländska gäster till Stockholm.

Katalogen till Myntkompaniets auktion anlände härom dagen, katalogen ligger också on-line på Myntkompaniets hemsida.

Mest spännande är trots många auktioner ändå en nykomling, åtminstone på myntfronten? Skånes auktionsverk. Auktionsverket har fått förtroendet att sälja en riktig bra samling med nästan 300 utrop. Huvudsakligen en typmyntsamling i mellankvalitet. Men bland de utbjudna mynten, medeltid fram till Carl XV, finns en hel rad riktigt svåra mynt och drygt ett 20-tal plåtmynt.

Men som sagt viktigast just nu är helgens FriMynt. Förra året var vi över 1500 besökare, ska den siffran slås i år?

Länkar till alla evenemang ovan hittar du i min Numismatiska Agenda.


FriMynt 2013 (- exponera dig för fler mynt!) april 17 2013

Min erfarenhet är att desto fler mynt som jag exponeras inför, desto större är chansen att göra bra köp. Under några mindre aktiva år utgjorde KNF och Ahlströms auktioner de enda inköpskanalerna för mig och också de tillfällen då jag exponerades för nya mynt. Visst köpte jag mynt men gjorde knappast några ”fynd”.

Idag är jag aktivare och följer ett antal auktionsfirmor, bevakar auktioner på nätet och besöker några mässor varje år. Exponeringen av mynt har markant ökat och med det både min kunskap om mynt som antalet inköp!

Tradera som referensram kan ge en skev bild av mynt Sverige. Särskilt vad gäller kvalitetsbedömning. På Tradera finns också risken att det som säljs inte är äkta. På exempelvis en MISAB eller Nordlind/Künker auktion är risken minimal att det som säljs är oäkta och i de sällsynta fall oäkta mynt smugit sig in i katalogen har dessa snabbt plockats bort.

Mitt råd till dig som samlare är att varje år försöka få se så många mynt som möjligt! Du lär dig mycket om såväl kvalitetssättning, sällsynthetsgrad och värde genom att se mynt live och ta del av mynthandlares kvalitetsbedömning och prissättning.

Nästa helg är det FriMynt i Helsingborg. Ett ypperligt tillfälle att få se mängder av mynt vid ett och samma tillfälle. Har du möjlighet - Besök FriMynt 2013 !!!


Pegasus auctions 4-5 maj april 11 2013

Nu börjar objekten till auktionen den 4-5 maj att läggas ut. Trevliga objekt och bra bilder. På lördagen säljs huvudsakligen ordnar och utmärkelser. Tyvärr kan jag nästan inget om ordnar och utmärkelser och kan väl bara hjälpligt räkna upp de mest kända svenska. Av totalt knappt 2000 utrop på lördagen är 21 svenska.

De utländska objekten verkar också dominera på söndagen. Allt är ännu inte utlagt men av de drygt tusen utropen verkar 37 vara svenska. Huvudsakligen bättre svenska guld och silvermynt samt ett tiotal provmynt, flera av dessa riktigt svåra.

Katalogen ska enligt uppgift vara utskickad idag till de som beställt den.

Det blir alltså i högsta grad en internationell auktion som avhålls den 4-5 maj. Ett spännande upplägg då de flesta myntauktionerna som hållits på svensk mark har haft huvudinriktningen svenska objekt. En inte allt för djärv gissning är väl att det internationella deltagandet på auktionen blir stort och att det kommer att pratas många olika språk i auktionssalen på Sheraton. Om prisbilden också blir internationell återstår att se! Och vem vet kanske får nya utländska handlare och samlare upp ögonen för Stockholm som marknadsplats för mynt och medaljer och återkommer till andra auktioner och evenemang?


Budera.se läggs på is... april 04 2013

Jag får göra en liten "pudel" på slutklämmen av gårdagens inlägg...

Budera.se den i princip enda svenska konkurrenten till Tradera.com på on-line auktioner läggs nu i "malpåse" på obestämd tid. Utbudet vad gäller mynt på Budera.se har under senare tid varit allt annat än upphetsande. Trots det tycker jag det är synd att sidan läggs ned. Lite konkurrens skadar aldrig. Jag tror att konkurrens på on-line auktioner håller ned nivån på säljarprovisionerna och också ökar viljan att ta bort olämpliga objekt. Exempelvis den kinesiska "Riksdaler(n) från 1850" som just nu har fått 21 bud och är upp i 320:-...


Auktioner och åter auktioner! april 03 2013

Det är verkligen högkonjunktur på auktions- och mässfronten. Uppdaterade precis Agendan och konstaterar att det är mycket på gång.

Antalet auktioner med numismatiskt innehåll är större än på länge. I dagsläget har jag följande auktioner och mässor listade i Agendan. April innehåller två mässor, Borlänge (6 april) och FriMynt (27 april). I april-maj har följande företag/föreningar auktioner med mycket numismatika, 19 april (Malmö Frimärkshandel), 4 maj (SNF årsmötesauktion), 4-5 maj (Pegasus auctions), 11 maj (Skånes auktionsverk samt Föreningen för historiska värdepapper), 12 maj (Myntkompaniet), 18 maj (Frimärkshuset) och 25 maj (Numismatiska klubben i Uppsala). I juni-juli äger två mässor rum, Myntklubben Skilling Banco (1 juni) och Olofströmsmässan (20 juli). Lägg till detta flera andra bra föreningsauktioner och att många bra mynt dagligen säljs på såväl Tradera som eBay! Augusti verkar dock lugn men september rivstartar med MISAB 9 (datum verkar dock ännu inte vara bestämt).

Auktioner verkar vara det som gäller just nu!


Glad Påsk ! mars 28 2013

Nej jag har inte slutat blogga... I går gick inte bloggen att nå, den var så att säga "ogooglebar".

Att bloggen var nere berodde på ett större tekniskt problem på den server/ web-hotell där sidan är placerad. Nu är felet avhjälpt.

Kanske berodde de tekniska problemen på att historiens största cyberattack ägde rum i går. Målet för attacken var enligt BBC, antispam organisationen Spamhouse. En enorm mängd data skickades till Spamhouse servrar i går, det talas om flera hundra GB/sekund... En attack som påverkat även annan internet trafik runt om i världen och visst var det lite segt i går?

Så här på skärtorsdagen passar det bra med en pollett med lite påskmotiv!

En detaljbild från polletten från 1750 som har Johan Pasch hönstavla som förebild. Originalet (d.v.s. tavlan) hänger för övrigt på Gripsholms Slott.

Den som vill ha lite påsk pyssel på påsklovet kan bege sig till KMK och i "Vikingarnas spår" slå egna mynt! (Obs KMK är inte öppet 29-31 mars)

Glad Påsk!

Ingemar


2013 års enkrona mars 26 2013

I går presenterade Riksbanken utseendet på 2013-års enkrona. Det blir Carl XVI Gustafs 40 år på tronen som uppmärksammas. Detta blir den tredje enkronan med avvikande motiv. Först ut var millenium kronan som gavs ut 2000, sedan kom kronan 2009 som uppmärksammade att det var 200 år sedan Sverige och Finland separerades och nu som sagt Kungens 40 år på tronen.

Personligen tycker jag att dessa "reguljära" minnesmynt är betydligt intressantare än jubileumsmynten i höga valörer som släpptes ut i parti och minut under många år.

När vi som fram till 1972 fick ett jubileumsmynt var 5-10 år var det OK men den inflation i utgivningar som präglat (sic!) både 1980- och 1990-talet blev för mycket. Mängder med mynt som aldrig varit avsedda för cirkulation och som kanske bara i något enstaka fall verkligen har cirkulerat. Närmast att likna med medaljer, eller ska man kalla dom statliga "lokalmynt" vars syfte främst var att berika utgivaren... Enkronorna präglas med ett helt annat syfte -att cirkulera, och att några av dessa mynt hamnar i samlingar är bara trevligt!


Den sista penningen måndag, mars 25 2013

Några mynt från Haljaks 17:e auktion i Tallinn förra helgen anlände idag. Inte det bästa men trevligast tycker jag en liten penning från Reval 1562 är (SB36).

Ett typmynt men också den sista penningen som den svenska kronan lät prägla. Penningen som valör har en lång historia. De allra första svenska mynten, de som präglades för Olof Skötkonung runt första millenniumskiftet bar denna valör. De sista rikssvenska penningarna präglades 1545-48 i Svartsjö (SM 212-215) och penningen från Reval blir den sist präglade svenska penningen om man även räknar våra forna besittningarna. Multiplar av valören penning förekommer dock senare och då i form av två- och fyrapenningar. Under Johan III präglades två-penningar utan år (1576)( SM120-121) och under Sigismund två- och fyra penningar 1594 (SM30-31 båda XR märkta) samt fyra-penningar 1597 i Reval (SB50).

Den medeltida mynträkningens enheter var mark, öre och penning. Vilket gör att penningen åtminstone teoretiskt fanns kvar i den svenska mynträkningen fram till myntrealisationen 1776 då marken togs bort.

Idag kom också katalog nummer 2 (mars 2013) från Werners Mynt & Tryck.

En trevlig katalog huvudsakligen med intressant litteratur men också med några gamla förordningar och mynt. Katalogen finns inom kort att ladda ned från Werners hemsida.


Bravo Tradera!!! mars 22 2013

Ser att Tradera precis stängt ned 7 auktioner med falska mynt. Mycket bra! Jag och förhoppningsvis fler anmälde auktionerna. Mitt bidrag såg ut som följer:

”Hej! Ser att denna säljare precis har lagt upp 7 auktioner med garanterat falska svenska mynt. Jag tycker Tradera ska följa ägaren eBays exempel och stoppa all handel med falska mynt. Ingemar”

Tveka inte om du upptäcker falska mynt på Tradera eller andra siter, anmäl det. Desto fler vi är som reagerar, desto troligare är det att dessa avarter försvinner.

'

Nu slutar jag blogga... mars 20 2013

Fick i helgen som gick veta sanningen om mitt bloggande och överväger därför att lägga bloggen på hyllan. Det var den tonårige sonen som gav mig insikten med en kommentar typ ”Farsan att blogga är stenålder”. Ser jag på den yngre generationens datavanor så är nog en blogg just ”stenålder”. Idag kommuniceras det via helt andra medier. Visst har Ingemars Myntsida sedan länge såväl en Facebook sida som ett Twitterkonto, men båda har varit allt annat än aktiva.

Läste nyligen en artikel i Metro om att det i dag i princip bara är personer över 30 som använder mail för att kommunicera. Med sonen som referensram kan jag inte annat än hålla med. Han har ett mailkonto och är där precis lika inaktiv som jag är på Twitter och Facebook... För sonen och den yngre generationen gäller idag; SMS via KiK eller Viber, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, flickr, gruppsamtal på Skype och en rad andra medier som jag inte ens kan namnet på... och uppkoppling "7:24"...

Ska jag då sluta blogga? Svaret är Nej. Tyvärr får jag väl idag räkna mig till den äldre generationen som ägnar sig åt hemsidor och bloggar...

Veckans länktips får bli till SNF:s tidskrift SNT som sedan drygt ett år finns på Facebook, ett medie där även KMK finns representerade.

Får avsluta detta inlägg med att citera sonen ännu en gång och hans favorituttryck till kompisarna när ”farsan” stör en Skype-diskussion, ”BRB” (Be Right Back)!


Pegasus auctions mars 16 2013

En ny(?) auktionsfirma verkar vara på gång att etablera sig i Sverige. En firma med namnet Pegasus Auctions har lagt upp en hemsida och annonserar nu en auktion på Sheraton hotell i Stockholm, helgen den 4-5 maj. Det är en riktigt stor auktion som anordnas med över 3000 utrop. Enligt den förhandsinformation som jag fått handlar det om 1949 lots med ordnar och dekorationer samt 1172 lots med mynt.

Ännu ligger bara ett urval av objekten ute på auktionsfirmans hemsida, varav två är svenska. En emaljerad guldmedalj (?) Gustaf II Adolf samt en daladukat 1810. Enligt den Malmö baserade auktionsfirman ska alla objekt finnas ute på nätet första veckan i april.


Mynt som kilovara, dyraste myntet? mars 15 2013

Ett av mina första myntinköp var några kilo mynt från en mynthandlare i Göteborg. En blandning av koppar och järnmynt från Gustaf V. Inköpet gjordes någon gång på 70-talet och är förmodligen det största inköp till samlingen som jag gjort, samlingen utökades med över 50 nya årtalsmynt på ett bräde!

Än idag säljs ofta koppar och järnmynt som kilovara. Jag vet inte vad dagspriset är men det ligger säkert någonstans mellan 15 och 30 kronor per kilo.

När Magnus Erikssons obol skulle säljas på MISAB förra helgen uppstod en diskussion vid mitt bord, vad kostar obolen per kilo? Det lilla myntet som bara väger 0,14 gram hade ett utropspris på 20.000 kr, vilket skulle medföra ett kilopris på hela 143 mkr. Nu är inte obolen det dyraste svenska objektet. En motsvarande beräkning av försäljningspriset på Frösells Johan Sverkersson penning med rovfågelshuvud ger ett betydligt högre pris. Den lilla penningen som bara väger 0,30 gram såldes för 132.000 kr vilket ger ett kilopris på imponerande 440 mkr exklusive köparprovision. Lägger man på provisionen passerar priset halvmiljarder strecket, vilket troligen är svenskt myntrekord. I sammanhanget blir den 10 daler 1644 som såldes förra året riktigt billig med ett kilopris kring miljonen…

Dyraste kilopriset någonsin på ett objekt som sålts lär för övrigt vara svenskt. Tror att Guinness rekordbok för några år sedan hade räknat ut kilopriset på vårt välkända frimärke, den gula tre-skilling-bancon...


Auktion i Tallinn mars 13 2013

Nu till helgen ordnar Gunnar Haljak (GH coins) auktion i Tallinn. En trevlig auktion där relativt många svenska mynt bjuds ut, företrädesvis småvalörer. Tycker dock att Haljaks auktion i höstas var något bättre än den kommande. Hade faktiskt tillsammans med några samlarkollegor funderat på att ta en kryssning med övernattning i Tallinn. Vilket nu inte blir fallet men några anbud får det bli.

Det allmänna omdömet om de mynt som såldes i höstas var att många av mynten var lite väl blanka med tanke på sin höga ålder. Många mynt har också denna gång beteckningen EF eller UNC. Mynten är säkert ocirkulerade men långt ifrån några nollor om vi ska använda svensk kvalitetsstandard. De s.k. UNC (EF) mynten är ofta dåligt utpräglade, snedpräglade etc. vilket naturligtvis sänker helhetsintrycket rejält. Lägg som sagt till detta att många mynt säkert också är "doppade".

Många av mynten från i höstas dök snabbt upp på Tradera och såldes där för betydligt högre pris än vid klubbslaget i Estland. Jag följde ett 30-tal mynt på Haljaks senare öde på Tradera. I snitt dubblades priset på dessa mynt vid försäljning nummer två. Bl.a. såldes en 1 öring Johan hertig av Östergötland, den rara varianten med årtalet ”1671” för 1200 i Tallinn, samma mynt såldes för 4800 på Tradera två veckor senare...

Vill du slippa mellanhänder kan det vara värt att lämna egna anbud till Haljak istället för att köpa samma mynt dyrt på Tradera nästa vecka. Jag köpte ett mynt på förra Haljak auktion, det gick mycket smidigt och myntet anlände inom några dagar. Har för mig att Haljak förutom IBAN även accepterade PayPal betalningar.


MISAB 8 - slut mars 09 2013

Det var nästan synd att sitta inne hela dagen... Solen sken och i väntan på tåget fick jag en glimt av det som väntar, bryggan där båten ska ligga om några månader, bara den för-x-de isen försvinner… Skämt åsido det var inte synd att sitta inne hela lördagen. MISAB auktioner, FriMynt och kanske ytterligare något evenemang är årets höjdpunkter inom numismatiken och tillfällen då jag gärna befinner mig långt från solen.

I höstas fanns det tendenser till att myntmarknaden höll på att avmattas. På MISAB 7 var det ovanligt många osålda objekt och objekt som gick för utrop. MISAB 8 gav helt andra signaler. Auktionssalen var fylld till bristningsgräns och jag tror att deltagarantalet var all-time-high för MISAB. Budgivningen var det heller inget att klaga på och omsättningen nästa 6,5 mkr! Denna gång hade jag laddad upp ordentligt med rejäla limitar i min budgivning. Hade bl.a. siktat in mig på ett antal silvermynt från Christina och kände mig ganska säker på att få med mig något hem. Jag kammade noll på dess riksdalrar och markmynt…

Hela slutprislistan hittar du på MISABs hemsida så jag avstår från att kommentera slutresultaten. Högst betald blev praktexemplaret av Gustav Vasas daler mynt 1559 där klubban inte föll förrän vid mäktiga 230tkr vilket var en tredubbling mot utropet. Glädjande nog fick jag dalern 1559 med mig hem från auktionen! Dock inte till samlingen utan till bokhyllan som en avbildning i den trevliga Brenner jag köpte. Utöver bokinköpet igår blev det bara ett tröstköp idag, en lite defekt riksdaler Fredrik I...

Även om jag just nu är rejält trött efter två intensiva dagar längtar jag redan efter MISAB 9! Men dessförinnan ska FriMynt besökas, båten läggas i sjön och sommaren avnjutas.


MISAB 8 - dag 1 mars 08 2013

En lång dag är till ända. Upp med tuppen, väckarklockan ringde 05:50, i morse. En halv dags arbete följt av en halv dags semester. Nu hade jag väl inte riktigt semester utan semestern ägnades åt ett intensivt möte. Som tur var ägde mötet rum inte långt från Restaurang Garnisonen och mötesordförande hade vänligheten att avsluta mötet precis halv fyra!

Första dagen på MISAB 8 innehöll utländska mynt, medaljer, sedlar och böcker. Hade bara ett objekt förkryssat i katalogen, en bok. Eftersom böckerna såldes sist fanns det tid att besöka visningen. Gjorde visserligen ett första besök på visningen redan vid lunchtid. Men då var det "knökfullt" på Banérgatan och omöjligt att få plats vid visningsbordet. Vid mitt andra besök på Banérgatan hade auktionen påbörjats och det var betydligt glesare med besökare i visningslokalen. Det fanns nu goda möjligheter att inspektera de svenska mynt som säljs i morgon och till lördagens auktion finns betydligt fler anteckningar i min katalog...

Eftersom det bara fanns ett förkryssat objekt i katalogen kunde merparten av tiden ägnas åt "myntsnack" med samlarkollegor. Endast en gång behövde jag resa mig och gå in i auktionslokalen och buda. Vistelsen i lokalen blev kort och en viktig svensk numismatisk bok jag tänkt köpa i många år och som jag också budat på ett antal gånger bärgades äntligen hem!

Första auktionsdagens 342 nummer avverkades på ganska exakt två timmar vilket ger en snittfart på drygt 170 nummer i timmen. En snabbt avklarad auktion trots att den innehöll en del ”konstpauser” som arrangören nog inte räknat med. Vi får se fredagen som en generalrepetition inför lördagens mer digra program. I morgon säljs knapp 900 svenska objekt och auktionssalen lär vara betydligt mer välbesökt då. Det gäller att komma i tid för att få bra plats. Tyvärr följde jag med för dåligt på auktionen för att kunna redovisa några resultatet, men slutprislistan ligger nog snart på MISABs hemsida.


MISAB 8 mars 01 2013

Om precis en vecka pågår MISAB 8 för fullt. Katalogen börjar nu bli ”välbläddrad” och full med anteckningar. Det gäller att vara förberedd för när auktionen väl är igång går allt med en ”rasande fart”… Tycker att MISAB har fått ihop en riktigt bra auktion även denna gång. Bra bredd som borde tillfredsställa de flesta samlar inriktningar och både de med stor och liten plånbok. Jag har försökt välja ut några favoriter, kanske inga mynt som jag kommer att bjuda på, men väl mynt som är värda att uppmärksamma. Tidigare har jag skrivit om den mycket intressanta 1/24 thalern Elbing 1658.

- Att vi präglat oboler i Sverige hade gått mig helt förbi men #363 är en obol från Söderköping präglad under Magnus Eriksson (1319-1363).

- Halvöret Säter #553 är en mycket trevlig och svår variant, myntet hamnar inte på listan för variantens skull, utan för att den håller osedvanligt bra kvalitet och dessutom är välpräglad och välcentrerad.

- Ännu en halvöring, denna gång från Arboga 1628 (#561). Visserligen med bedrövlig åtsida, men en typ som saknas i de flesta samlingar. Betänker man att de senaste sålda mynten kostat mellan 50 och 100 tkr provision inräknad, måste utropspriset (8000) ses som mycket fördelaktigt.

- Förläningsbrevet 1652 (#625) undertecknat av Drottning Christina!

- Krellmyntet 1723 i kvalitet 0 som bör klubbas för ett sexsiffrigt belopp och kanske kan gå så högt som en kvart miljon? Såg en förstoring av åtsidan (säkert med diametern 60-70 cm) i går på SNF, vilken kvalitet och utprägling!

Visning av mynten sker nu till veckan i Stockholm. Adress och visningstider hittar du på Mysas hemsida.

… fick idag ett mail från tradera.com nu höjer man återigen försäljningsprovisionen, denna gång med en procent till nio. Det skulle nog inte skada med lite konkurrens, budera.se? Provisonen på Tradera är snart på samma nivå som de etablerade auktionsfirmorna. Detta trots att du på Tradera själv måste både fotografera, beskriva och äkthets bestämma objekten. Vilket uppenbarligen många har problem med…


Välförpackat... februari 28 2013

Många av de mynt som säljs idag förmedlas via olika auktionssiter. Hur säljaren förpackar mynten är viktigt. Ett toppexemplar med spegelglans bör naturligtvis hanteras mycket varsamt. Är värdet högt eller myntet sällsynt kan det vara värt att kosta på ett REK.

Jag läser om mynt som förvunnit på Posten, men har själv varit relativt förskonad. ”Tillfället gör tjuven” vilket talar för att man åtminstone ska försöka dölja att det är ett mynt i kuvertet. För många år sedan fick jag en 20 krona 1887 i bra kvalitet skickad löst liggande i ett fönsterkuvert, tror jag har skrivit om detta tidigare. Nu har det hänt igen, denna gång ett betydligt enklare mynt. Så här såg kuvertet ut där det låg i brevlådan häromdagen! Ett av två mynt väl synligt i fönstret...

Men ibland är nästan säljarna övernitiska, minns med obehag ett litet tunt svenskt medeltidsmynt som jag köpte på Tradera. Myntet var väl förpackat och förpackningen mycket väl igentejpad. Jag hade stora problem med att få upp förpackningen och när jag väl lyckades sprack myntet i tusen bitar…

Den mest udda förpackningen jag har hört talas om måste ändå vara en kamera modell äldre… Samlarkollegan hade köpt ett antal mynt från utlandet och fick en kamera med posten? En blåsning var nog första tanken, men efter kontakt med säljaren fick han veta att han skulle titta i utrymmet där filmen ska sitta. Mycket riktigt istället för en filmrulle satt där en liten ”myntrulle”. Orsaken till den udda förpackningen lär ha varit att det var förbjudet att föra ut mynt ur landet. Halvgamla kameror var det dock inga problem att exportera!


SPINKs februari 24 2013

De mynthandlare jag förhands rekat hade bara öppet vardagar. När jag letade efter en buss utanför Brittish museum sprang jag på anrika Spinks (founded 1666)! Firman som för ett antal år sedan sålde the Carl Gustaf collection. En samling som faktisk var aktuell så sent som i höstas då pärlorna ur densamma såldes av MISAB. Även vårens MISAB auktion innehåller ett antal mynt som kommer från samma samling som ”CG collection”. Tyvärr var det helgstängt.

Myntkompaniets auktion i går missade jag och hade heller inte lämnat några anbud. Annars kan väl sägas att merparten av objekten såldes för utrop eller förblev osålda. På sedelsidan verkar det bara blivit budgivning på ett fåtal objekt. Några mynt stack dock iväg ordentligt t.ex. #6063 öre 1529 12.000 (2.500) och #6105 örtug 1591 16.000 (2.000). Det snygga men delvis svagpräglade Arbogaöret #6130 som på senare tid sålts både på MISAB och Tradera gick för utrop 3.000.

Æthelred II myntet från förra inlägget är från Lincoln, myntmästare Unbein.


London Calling... februari 22 2013

…är en av mina favoriter. The Clash gav ut albumet 1979 med låtar som London Calling, Brand New Cadillac, Hateful, Spanish Bombs, Lost in the Supermarket, The Guns of Brixton, Koka Kola m.fl. alla idag klassiker. Så ett inlägg just från London.

En härlig men kall dag med snöinslag som innehållit både ”fish and chips”, ett par Guinness samt mynthandelsbesök! Dagens blogg får också lite engelsk-svensk touch med en bild på liten engelsman som ofta emigrerat till Sverige. En penny Æthelred II en mynttyp som var mycket vanlig i Sverige under vikingatiden och som är rikligt förekommande i svenska myntfynd. En myntstil som också varit inspiration till de första svenska mynten och i många fall säkert har haft samma gravörer som de svenska. Tyvärr har jag glömt bort från vilken myntort min penny kommer och lyckas inte tyda myntet nu.

Den lilla mynthandeln jag besökte hade faktiskt en Æthelred II till salu, men jag vet inte om han missuppfattat myntet och trodde det var en Olof Skötkonung? Skämt åsido, priset i svenska kronor antydde i alla fall det... och det trots dagens rekordlåga pundkurs 9.75 (jag har varit i England då pundet kostat 15 kronor...) Även om priset på MISAB 8-73 ”Æthelred II (978-1016). Last Small Cross type (1009-1017) LONDON Penny Myntmästare Sweting” i kvalitet 1+ skulle 3-4 dubblas i klubbslaget skulle det vara ett fynd med engelska mått mätt… Kanske ska jag finansiera nästa englandsresa med att återexportera några pennies!

I morgon blir det nya eskapader, har bl.a. förhands rekat adresserna till några mynthandlare. Om mynthandlarna har lördagsöppet återstår att se annars får det bli ett besök på måndag.


En liten leksak... februari 20 2013

Det är otroligt vad tekniken går framåt. Fick idag hem ett litet behändigt USB-mikroskop med LED-lampor som belysning och 200x förstoring. Storleken är inte mycket större än en vanlig penna. Ett perfekt litet instrument om man som jag, ofta vill studera detaljer på mynten. Visst går det att ta lika tydliga bilder med digitalkameran, men det känns som ett större jobb att rigga den i stativet och få till en bra belysning. Tack vare USB anslutningen går det att se motivet direkt på skärmen, vilket är bra om man vill justera vinklar eller ljussättningen.

Första bilderna fick bli en detalj på ett mynt som låg framme. Klumpen på femöringen 1969, den s.k. Västerås klumpen. Om namnet Västerås beror på att klumpen ser ut som en gurka eller om det beror på att mynten först kom fram vid Riksbankens kontor i Västerås, låter jag vara osagt.

Jag har väl ännu inte hunnit bli riktigt vän med mikroskopet, dess inställningar och ljussättning. Men det kommer med tiden, övning ger färdighet!

Vad kostar då ett litet USB-mikroskop? ett oumbärligt tillbehör för myntsamlaren? faktiskt inte mer än några hundralappar.


Raritet på MISAB? februari 18 2013

På senare tid har jag börjat intressera mig för de små besittningsmynten. Ett spännande och relativt outforskat område. Ännu idag 33 år efter utgivandet är Sveriges Besittningsmynt (SB) det gällande svenska referensverket... (det finns modernare utländska referensverk som innehåller vissa av besittningarna dessa har jag dock inte haft möjlighet att studera). På senare år och efter ”murens fall” har en mängd mynt från våra östliga besittningar kommit fram. Många av de raritetsbeteckningar (XR och R) som anges i SB-boken måste därför säkert omvärderas.

Det säljs många bra och trevliga mynt på MISAB 8. Ett av de svårare och kanske intressantaste är en liten oansenlig 1/24 taler 1658 från Elbing (Staden), SB 63 XR. Konserveringsgraden i sig är OK men myntet har ett stort plantsfel (flagning) och är dessutom partiellt dåligt utpräglad. Ett mynt som av frimärkssamlare närmast skulle betecknas som en ”luckfyllare”.

Jag vet inte om årtalet 1658 fortfarande förtjänar sin XR-beteckning? alla små Elbing mynt från Karl X Gustaf är XR-märkta i SB-boken, men jag tror att den är riktigt svår. Den enda bild jag har som referens på mynttypen, som bara präglades 1657-1658, är den i SB-boken och där avbildas ett mynt från 1657.

Nu blir det riktigt spännande… för SB-bokens 1657:a skiljer sig markant från Mysas 1658:a. Myntet som säljs på MISAB skulle väl närmast kunna jämföras med de tidiga 20 kronorna i guld från Oscar II, de med riksvapnet utan hjärtsköld.

På alla andra besittningsmynt av liknande typ och med valören 1/24 taler finns hjärtskölden med! Alltså på de från Riga, Livland och Elbing (Staden och Kronan) under perioden 1622-1701. ”Hjärtskölden” har visserligen olika innehåll delvis beroende på vem som regerat; vasakärven, de bayerska rutorna eller det pfalziska lejonet, men ”hjärtskölden” finns alltid där. Nu är det inte bara åtsidan som skiljer sig från SB-myntet även frånsidan har ett avvikande utseenden. Parentesen kring 3:an klockan sex saknas (3) och Elbing är fullt utskrivet till ELBINGEN (CIVI verkar vara utelämnat?). På SB exemplaret står det CIVI ELBIN.

Kan det vara en helt ny typ som säljs? Den som har tillgång till de utländska referensverken får göra hemläxan ordentligt, är detta det vanliga utseendet på 1658 eller inte?

Utropet är satt till 2000 vilket säkert inte är ett överpris. Jag hade gärna bjudit på myntet, oavsett om det är en ny okänd typ eller inte, om det inte funnits så mycket annat intressant på MISAB. Jag får sikta in mig på de rikssvenska mynten denna gång!


MISAB 8: on-line-katalog februari 17 2013

Nu ligger on-line katalogen ute på Mysas hemsida och det är nu också möjligt att lägga bud på objekten som säljs den 8-9 mars.

Sedan drygt en vecka ligger PDF-katalogen på plats. Denna gång i en högupplöst och en lågupplöst version. Åtminstone jag, har trots en modern dator, rätt Adobe program (?) och en snabb uppkoppling haft problem att ladda ner den stora PDF: en (75MB) men den lågupplösta gick bra (19MB). Återkommer om drygt en vecka med lite kommentarer på några av de mynt som säljs.

Den som inte orkar vänta tre veckor till MISAB kan redan kommande helg köpa mynt på auktion då Philea/ Myntkompaniet håller auktion i Stockholm. Redan nu har ett antal bud registrerats på hemsidan.


Svenska besittningar och deras myntning februari 09 2013

En av mina favoritsidor på nätet ”Svenska besittningar och deras myntning” är åter i drift. Sidan har till och från under en längre tid inte gått att nå och för ett halvår sedan tog jag bort länken i min länkförteckning, men nu finns den åter bland mina Numismatiska länkar.

Besittningsmynten är ett spännande kapitel i svensk mynthistoria. Mynt slogs i svenska besittningar från Erik XIV:s tid och fram till början på 1800-talet. Sist ut var de kontramarkerade mynten från ön S:t Barthélemy (svensk besittning 1784-1878). ”Svenska besittningar och deras myntning” följer i princip samma uppställning som Sveriges Besittningsmynt (SB-boken) men innehåller förutom detta även information om myntningen i Novgorod och Hessen-Kassel. Alltså de droppkopeker som slogs under den svenska ockupationen i Novgorod 1611-1617 under ledning av de la Gardie och mynten från Hessen-Kassel/ Schmalkalden under den tid Sverige var i personunion med dessa områden. Fredrik I var lantgreve där 1730-1751. Mynten från personunionen är särskilt trevliga då flera av mynten antingen har Fredriks porträtt eller hans monogram som motiv. Nedan en serie 1 heller från Hessen-Kassel och Schmalkalden.

Som synes finns det en rad olika typer bara av det lilla heller myntet. Många olika stampar har använts till myntningen och det kungliga monogrammet skiljer sig markant åt på flera av dessa. Ett eldorado för typ-/variantsamlaren!

Katalogen till auktion 8 ligger nu ute på Misabs hemsida!


Kinesiska årtal februari 06 2013 16:08:09

Skrev nyligen om kinesiska förfalskningar. Tyvärr blev bilderna lite för små. Bifogar denna gång en komplett serie årtal på förfalskningarna av 1 Riksdaler Specie 1845 till 1853.

Se exempelvis haken på 1:an som på förfalskningarna lutar nedåt, den öppna 4:an och den långa 6:an. Klicka på bilden om du vill se en större bild!

Katalogen till Myntkompaniets auktion den 23 februari finns nu på Phileas hemsida. En riktigt bra auktion med ett varierat utbud och en del riktigt bra mynt. Får säkert anledning att återkomma om denna auktion.

Idag kom också en liten trevlig katalog från Werners Mynt & Tryck, Katalog 1 - februari 2013. Bl.a. säljs några trevliga dedikationsexemplar signerade Stiernstedt! Katalogen kommer om några dagar att finnas at hämta i PDF-format på Werners hemsida. Upplagan på den tryckta katalogen är bara 35 exemplar. Werners målsättning är att månatligen komma ut med en liten katalog innehållande numismatiska objekt, trevligt!


MISAB 8 januari 31 2013 18:27:39

Idag låg en glad överraskning i brevlådan när jag kom hem. Kvällslektyren är räddad. Mysas åttonde auktionskatalog har anlänt. Hade nog inte förväntat mig den förrän tidigast i slutet av nästa vecka!

Har bara som hastigast bläddrat igenom katalogen, men den ser mycket lovande ut. 1233 utrop som verkar tillfredsställa de flesta samlarinriktningar. Vi har att se fram mot ännu en härlig MISAB helg, 8-9 mars. Alltså en fredag till lördag auktion denna gång. Första utrop är 1530 på fredagen och lördagens eskapader börjar 0930. Visning som brukligt är onsdag till fredag i SNF:s lokaler på Banérgatan 17.

Ännu ligger inga bilder ute på Mysas hemsida, men MISAB brukar vara snabba att lägga ut bilder och PDF-katalog, så snart den tryckta är klar!

Jag återkommer när jag närmare har studerat katalogen!


Kineser igen... januari 29 2013 18:47:51

Förra veckan såldes två kinesiska (svenska) kopior på Tradera, 1 RdSp 1847 och 5 öre 1927. Båda visserligen märkta FALSK(a) i annonserna, men utan någon märkning direkt på "mynten". Slutpriserna blev relativt höga och hamnade lite för högt över skrotvärde (= noll kronor) för att det ska kännas riktigt bra. Jag anmälde båda annonserna till granskning, men utan resultat...

För några år sedan "drällde" det av kopior på eBay. Om jag minns rätt så gav en sökning på ordet "replica" i myntkategorin över 30.000 träffar... eBay har idag förbjudit försäljning av kopior vilket drastiskt minskat antalet försäljningar, men visst förekommer det fortfarande. Problemet med kopior är att har dom väl kommit ut på marknaden finns alltid risken att de säljs på nytt, vilket Traderaförsäljningen tydligt visar.

Nu är det inga "bra" kopior som säljs. Den oädla metallen gör att "mynten" blir klart underviktiga och riksdalervalörerna bara väger 26 gram (mot originalets 34 gram), dessutom saknas randprägling. Håller du "myntet" i handen är kopian inte svår att avslöja. En bild på en auktionssite är mer lömsk. Många förfalskningar kan dock avslöjas på årtalet. Tillverkaren har haft ett originalmynt och sedan graverat in de olika årtalen för hand i stampen, vilket medför felaktigt utseende åtminstone på de sista siffrorna i årtalet. Nedan ser du årtal på en RdSp 1846 (falsk/äkta) och en femöring 1927.

Jag höll för några år sedan två föredrag om falska mynt och gjorde lite research inför dessa. Bl.a. kontaktade jag en tillverkare/försäljare i Kina. Eftersom jag hade kvar kontaktuppgifterna kontaktade jag på nytt kinesen förra veckan. Visst kunde han leverera svenska replica-mynt. Priset 2.00 USD (13 kronor) per styck. Köpte jag minst tio exemplar kunde han dessutom leverera dom fraktfritt till Sverige... Han erbjöd även som en extra service "mynt" med eller utan märkning copy/replica... Det blev självfallet ingen affär men jag tycker ändå kontakten visar "myntens" verkliga värde. Det är inga Trollhätte-Svensson förfalskningar vi talar om...

På Ingemars Myntsida finns en förteckning över de moderna skandinaviska kopior som jag känner till och Trintens myntsida innehåller en lite fylligare lista över svenska förfalskningar och då inte bara de kinesiska.

Får du ett lite för bra erbjudande om att köpa mynt, kolla om det finns några förfalskningar av detta årtal innan du slår till! Köper du av misstag ett falskt mynt, reklamera.


Brenner och Rariteter januari 28 2013

Skrev för några dagar sedan om Samlad Glädje på nätet och Falcoins raritetssida. Två mycket bra initiativ. Genom att publikt sprida sina kunskaper om rariteter får Falcoin tillgång till den samlade kunskapen. För visst kommer vi läsare, om vi kan tillföra något, att delge Falcoin våra rön.

Artikeln om ”pojkören” fick mig att damma av Samlad Glädje boken och ögna igenom artiklarna ännu en gång. Läste bl.a. Sundquists artikel om tidiga utgåvor av Brenners Thesaurus. En artikel som tydligt visar att beteckningen Brenner 1691 inte alltid är helt korrekt. Det finns många upplagor av Thesaurus och dessa har kommit ut under en längre tid. Ett bevis för detta är att i vissa böcker finns avbildningar av mynt/medaljer som präglats senare än 1691!

Bland de fyra Brenner som Sundquist fokuserar på finns SNFs exemplar med dedikation till Ludvig XIV. Varför fick då den franske kungen ett exemplar? Jag tycker att detta avsnitt i artikeln säger allt ”…Ett av Brenners syften med att skicka exemplar till kända, numismatiskt intresserade personer var bl.a. för att få information om främst medaljer med svensk anknytning som han inte kände till. Detta för att kunna göra sitt verk så fullständigt som möjligt inför en framtida ny utgåva.”

Cirkeln är sluten, Brenner och Falcoin har naturligtvis samma syfte med sin publicering och spridning! Vilket också kan bli en uppmaning till oss alla – Sprid din kunskap för att öka den!

ps. Missade helt att blogga om mässan i Sigtuna, troligen beroende på att jag aldrig planerade att åka dit… Information om många myntevenemang finns i min Numismatiska Agenda. Saknas något? Tipsa mig!


Svenska Pollettföreningen, auktion 4 januari 21 2013

Polletter har varit viktiga betalningsmedel i Sverige sedan 1600-talet, i den dagliga handeln var säkert polletter på den tiden minst lika viktiga som mynten. Långt in på 1900-talet var fortfarande produktionen av polletter stor. Idag används polletter fast i mer begränsad omfattning. Men jag har åtminstone vid fyra tillfällen det senaste året stött på polletter i olika former. Hissen upp till Kaknästornet, ”avfettningen” före biltvätten, en duschpollett i somras samt polletter (eller rättare sagt spelmarker) på Casino Cosmopol. Visst är det trevligt med moderna polletter men det är väl de äldre som lockar mest.

Är du intresserad av polletter rekommenderar jag ett medlemskap i Svenska Pollettföreningen. Som medlem i föreningen kan du bl.a. vara med och bjuda på föreningens fjärde auktion nu till helgen. Auktionen är en anbudsauktion med sista anbudsdag på söndag 20.00). Katalogen finns att ladda ned från föreningens hemsida. Massor med trevliga polletter kommer att säljas. Men auktionen är som sagt bara öppen för medlemmar, så vill du vara med och bjuda på auktionen anmäl ditt medlemskap redan idag!


Udda myntavbildningar januari 20 2013

För ett tag sedan såldes en samling med myntavbildningar på eBay. Det var små kort med mynt i original storlek, tillverkade i Tyskland. Bilderna är tryckta i relief och ser ut att vara gjorda i något folieliknande material. Vad dessa bilder använts till vet jag inte, men troligt är väl att de antingen har varit avsedda som en samlarserie eller att de använts av personal på banker och växelkontor för att identifiera olika länders mynt. Jag köpte några svenska bilder, men i serien ingick bilder av mynt från ett stort antal länder.

Avbildad ovan är en femöring 1925 och en tvåkrona 1926. Bilderna har stora likheter med de mynt som användes, men avviker samtidigt avsevärt från originalen. Femöringens kronor och tvåkronans porträtt avviker helt från våra riktiga mynt.

Upphovsmannen bör alltså haft riktiga mynt som förlaga då både motiv och storlek är rätt och det dessutom är detaljrika avbildningar. Frågan är då varför har upphovsmannen inte ansträngt sig mer för att få fram bättre avbildningar oavsett vad de små korten skulle användas till?


Litteratur i olika former januari 19 2013

Långhelgen som vi firade för några veckor sedan gav tid över att förkovra sig. Jag inhandlade också några viktigare böcker som av någon outgrundlig anledning aldrig tidigare hamnat i mitt lilla numismatiska bibliotek. Bl.a. Stiernstedts och Volontis verk om kopparmyntningen samt Hallborg-Hartmans förteckning, ofta benämnd (HH). Nu var böckerna inte nya för mig, jag har gått igenom dessa tidigare. Men att ha böckerna hemma i bokhyllan innebär att innehållet finns tillgängligt när helst en fundering dyker upp!

Surfade häromdagen runt lite planlöst på nätet och googlade med olika numismatiskt relaterade sökord. En träff jag fick var J-O Björks förträffliga artikel om ”pojkören/ 1 Ör KM 1772 på irreguljär plants”. En artikel som är publicerad i Uppsalaklubbens jubileumsbok Samlad Glädje. Gick därefter in på NKU:s hemsida och hittade hela boken artikel för artikel publicerade i PDF-format, trevliga digitala särtryck! Att lägga ut en numismatisk bok i PDF-format på nätet tillgänglig för alla och en var är ett mycket bra initiativ. Ett sätt att ytterligare sprida kunskapen om numismatik både innanför och utanför den begränsade krets som vi myntsamlare trots allt är. Påverkar digitalisering av myntböcker försäljningen negativt? Jag tror inte att så är fallet, kanske är det tvärtom. Vi som vill ha boken i bokhyllan hemma köper den när den ges ut, men nya intressenter kan tillkomma.

Ett annat bra initiativ, helt digitalt, är Falcoins raritetsida.  Det är ett hästjobb att gå igenom 120 välfyllda kataloger, men ett viktigt arbete. Det redovisade resultatet är intressant trots att det finns många luckor där författaren får ange att antalet kända exemplar är någonstans mellan exempelvis 8 och 14 stycken. Åtta är säkra de övriga sex kan vara identiskt med något av de åtta första men osäkerheten är stor. Osäkerheten beror oftast på avsaknad av bild i den katalog som studerats eller att bildkvaliten varit undermålig varför det inte med säkerhet gått att avgöra om det sålda myntet är identiskt med något av de åtta tidigare listade…En publik raritetslista berikar både författaren och läsarnas kunskaper. Genom att publicera sina iakttagelser kan författaren få del av hundratals andra samlares erfarenheter av materialet. Ett osäkert exemplaren kan knytas till en tidigare försäljning eller infogas i förteckningen som ett nytt känt exemplar och för författaren okända exemplar kan dyka upp. Ett gigantiskt pussel som säkert aldrig blir färdigt, men där varje pusselbit medför att vi kommer ett steg närmare sanningen.

Köpte som sagt en hel del litteratur den gångna långhelgen bl.a. Numismatiskt Forum 1-1999 (hade slarvat bort mitt tidigare exemplar). Ett nummer där jag skrev om en framtida SM-bok på nätet, en interaktiv SM-bok där läsarna aktivt kunde delta i bokens förädling. Tycker Falcoins initiativ är en bra början på ett dylikt projekt. Hoppas fler följer efter båda vad gäller rariteter och varianter!


Veckans filmtips! januari 08 2013

Falskmyntarna SVT2 torsdag 10 januari 22:45 (Die Fälscher, 2007)

Filmens manus är baserat på Adolf Burgers memoarer och en sann historia från andra världskriget, den om ”Operation Bernhard” och mästerförfalskaren Salomon "Sally" Sorowitsch. I det tyska koncentrationslägret Sachsenhausen samlades speciellt utvalda fångar som skulle framställa främst sedlar men också falska pass och andra ID-handlingar för Gestapos räkning. Tyskarna spred sedan sedlarna utomlands. Flera valutor plagierades troligen men den huvudsakliga målsättning var att förstöra förtroendet för de brittiska pundsedlarna, vilket man också lyckades med. Borde väl kunna betecknas som "ekonomisk krigföring"...

Förfalskningarna är mycket välgjorda och det krävs riktiga specialistkunskaper och lupp för att skilja en äkta från oäkta sedel. Jag har sett både en äkta och en falsk sedel hos en mynthandlare i London. Tyvärr har jag inte bilderna från detta besök kvar. Konstaterar dock att ”Sally” och hans män var betydligt skickligare än många av dagens förfalskare...

En enorm mängd pundsedlar tillverkades i lägret i Sachsenhausen, totalt 134 miljoner pund sterling, vilket då var fyra gånger Storbritanniens valutareserv... Omfattningen av förfalskningarna var så stor att Bank of England tvingades dra in alla 10 pundsedlar 1943 och 1945 även 5 pundsedlarna. På de nya sedlarna som Bank of England senare gav ut satte man på en säkerhetsdetalj, den tunna metalltråden som än idag finns på våra sedlar!

Filmen som inte bara skildrar arbetet med att förfalska utan också det vedervärdiga livet i ett fångläger fick en Oscar för bästa utländska film 2008.

De falska sedlarna daterade 1930-38 (möjligtvis finns också en med årtalet 1926) är idag eftertraktade trots den enorma upplagan. Hittade ett par på eBay och priserna där är minst ett par tusen kronor styck. ...med dom priserna på tyska pundsedlar finns det väl risk att det även förekommer falska förfalskningar, oj nu blev det invecklat!


Mynt & Numismatik

 

Snabblänkar